fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:40 29 Чер 2022

Хроніка подій: 126 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 29 червня і вже 126 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Партнери України надають нам надважливу підтримку не тільки в політичному, дипломатичному та військово-технічному напрямах. Важливою складовою є навчання наших військовослужбовців. З квітня підготовку до застосування та експлуатації озброєння та військової техніки іноземного виробництва за кордоном пройшли тисячі військовослужбовців ЗСУ. 

"Ми вчимося. Вчимося швидко. Так само швидко ми опануємо авіацію та інші види високотехнологічного озброєння. Хто в цьому сумнівався, вже змінив свою думку.

Будь-яка зброя в руках наших воїнів стає ще ефективнішою. Ми виженемо терориста-окупанта з нашої землі. Перемога за нами", – впевнений міністр оборони Олексій Резніков.

Зведення Інституту вивчення війни про ситуацію на Донбасі за останні 24 години:

  • Російські війська продовжували штурм на південь та південний захід від Лисичанська.  Представники самопроголошеної "лнр" заявляють, що українські сили розпочали відхід від міста, але ISW не може підтвердити ці заяви.
  • Росіяни зробили безуспішні наступальні операції на північ від Слов'янська і завдали ударів по населених пунктах на захід від Ізюму, що могло зірвати контрнаступ українських військ.
  • Окупанти не змогли просунутися трасою Харків-Бєлгород і продовжують вживати заходів для запобігання просуванню українських військ до державного кордону чи Ізюму.
  • Українські сили продовжували контрнаступ на північ від Херсона і, як повідомляється, звільнили два населені пункти.
  • Російські сили продовжували перекидати бойову техніку та особовий склад на схід від Мелітополя

За добу завдяки нашим захисникам стали "двохсотими" ще 200 російських загарбників!

Загальні втрати рашистів станом на 29.06:

війна в Україні день 126

Зеленський закликав ООН визнати росію державою-терористом та виключити її з Радбезу та Генасамблеї ООН. Про це він заявив під час виступу на Радбезі ООН. "Я закликаю вас позбавити делегацію держави-терориста повноважень в Генеральній Асамблеї ООН, і це можливо. росія не має права залишатись у Радбезі. І цей шлях не занадто тернистий, як декому може здаватися, якщо виявити послідовність і належну політичну волю". Так, постачання зброї Україні для боротьби з агресором справа не проста і потребує часу, але виключити росію з ООН можна вже прямо зараз.

"Станом на вечір 28 червня загальна кількість російських ракет, які вдарили по наших містах, – уже 2811. Ми маємо всі докази того, що роблять російські військові проти наших людей", – додав Зеленський. 

росія продовжить завдавати ракетних ударів по Україні, аби завадити постачанням ЗСУ на фронт. Найімовірніше, в рф ігноруватимуть жертви серед цивільних внаслідок їхніх атак, — заявляє британська розвідка.

війна в Україні день 126

6-річна дитина під завалами на Миколаївщині

Понад 968 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 29 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв – 341. Зросла кількість поранених – понад 627.

Лідери країн НАТО назвали росію "найбільш значущою та прямою загрозою" безпеці альянсу, — про це йдеться в стратегічній концепції НАТО, яку ухвалили на саміті в Мадриді.

Основні тези з виступу Зеленського на саміті НАТО:

  • Якщо під обстрілами росії виявляться інші країни, це буде загальний провал Альянсу та України.
  • Головна мета рф – захопити не лише Україну, а й сусідні держави;
  • НАТО має знайти Україні місце у загальному просторі безпеки та надати відповідні гарантії;
  • Альянс – ворог росії, і вона продовжуватиме тиснути на НАТО у сфері продовольства та енергетики.

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду позов України проти рф, поданий 23 червня, повідомляє пресслужба ЄСПЛ. Міждержавна справа України проти росії (заява № 11055/22) стосується масових та брутальних порушень прав людини, скоєних російською федерацією у своїх бойових діях на території України з 24 лютого 2022 року.

Новина, на яку всі довго чекали: Україна повернула 95 захисників заводу Азовсталь у Маріуполі, зокрема 43 бійці полку Азов. Загалом сьогодні з полону повернулися 144 українських військових, – передає пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Вчора ввечері під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Мадриді міністри Німеччини та Нідерландів заявили, що негайно нададуть Україні ще шість самохідних артилерійських установок (САУ) Panzerhaubitze 2000. "У Німеччині ми вирішили, що ми можемо віддати Україні ще три Panzerhaubitze 2000. Разом із Нідерландами це буде шість", – заявила Ламбрехт. Водночас німецька міністерка визнала, що тепер Німеччина вичерпала всі свої можливості надання Україні Panzerhaubitze 2000. Нагадуємо, що раніше обидві країни передали Україні 12 таких САУ: ФРН – сім та Нідерланди – п'ять. Додаткові шість вирішили надати сьогодні після прохання міністра оборони України Олексія Резнікова.

війна в Україні день 126

Чехія надала Україні спеціальний авіасимулятор, адаптований для підготовки військових пілотів Су-25 та Су-27. Чеський технологічний стартап подарував ЗСУ свій авіасимулятор Vrgineers Portable Trainer. З заяви виробників: "Ми твердо впевнені, що портативний тренажер Vrgineers допоможе ВПС України моделювати та тренувати тактичні операції, які сприятимуть забезпеченню безпеки повітряного простору України".

війна в Україні день 126

ЄС розпочав постачання Збройним силам України понад 90 вантажівок підвищеної прохідності в межах Європейського фонду миру. Вантажівки надані для підтримки медичних, інженерних та матеріально-технічних підрозділів ЗСУ.

Канада виділить Україні 151,7 млн канадських доларів гуманітарної допомоги, допомоги в галузі розвитку і підтримки миру та безпеки. Про це оголосив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Гроші розподілять на такі потреби:

  • 75 млн на гуманітарну допомогу (продовольство, притулки, меддопомога); 
  • 52 млн на допомогу у сільськогосподарському секторі; 
  • 15 млн на зусилля з розмінування;
  • 9,7 млн на сприяння притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав людини.

Норвегія передасть Україні 3 установки MLRS M270. Це американські РСЗО із дальністю стрільби понад 30 км. Про це повідомляє Міністерство оборони скандинавської країни. 

А Франція вивчає можливість передачі Україні протикорабельних ракет Exocet. Про це заявив міністр збройних сил країни Себастьєн Лекорню, повідомляє CNN. "Екзосет" (фр. Exocet – летюча риба) – французька протикорабельна ракета. Розроблена французькою фірмою "Аероспасьяль" у 1974 році. Дальність польоту – до 70 км. Вона знаходиться на озброєнні ВМС та ВПС понад 25 країн світу.

До Києва прибув президент Індонезії Джоко Відодо, який раніше запросив путіна на саміт G20. Але тепер відомо, що путіна на саміті не буде. Відодо написав, що планує відвідати Ірпінь.

З президентом Індонезії Джоко Відодо зустрівся Зеленський. У ході зустрічі президенти домовилися започаткувати між країнами безвізовий режим. Крім того, це перший в історії візит президента Індонезії в Україну

А в Гостомель приїхав Річард Бренсон. Мільярдер, власник авіакомпанії, перший космотурист цікавився аеродромом ДП "Антонов" та тим, як його можна відновити.

Лідери країн НАТО на саміті в Мадриді ухвалили рішення про надання посиленого пакета підтримки для України — це зокрема передбачає надання нелетального оборонного обладнання та покращення кіберзахисту. А також модернізацію оборонного сектора України згідно зі стандартами НАТО.

Збройні сили України прийняли на озброєння новітній зразок техніки рухомих пунктів управління – штабну машину з причепом зі змінними модулями. Машини виготовило українське підприємство.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

В Україні створили посаду уповноваженого з питань переселенців. Він буде ключовим посадовцем у державі, який захищатиме права переміщених громадян.

Новини від партнерів

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що путін не поїде до Індонезії на саміт G20 цієї осені. За словами Драгі, таке рішення ухвалив президент Індонезії Джоко Відодо. 

Наразі президент Індонезії Джоко Відодо збирається із візитом до України. Про це він повідомив у своєму Twitter.

війна в Україні день 126

Біля посольства Угорщини у Варшаві провели акцію протесту проти політики Віктора Орбана.

Болгарія висилає 70 російських дипломатів через "роботу під прикриттям". Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков вказав, що багато працівників посольства рф працювали на іноземну розвідку, а їхня дипломатична роль була лише прикриттям. 70 співробітників російського посольства мають залишити країну до опівночі 3 липня.

Сьогодні НАТО прийме Швецію та Фінляндію до Альянсу на саміті в Мадриді. путін отримає більше НАТО біля російських кордонів, – заявив генсек Єнс Столтенберг.

"Війна в Україні має закінчитись військовою перемогою України",  — заявив премʼєр Бельгії на саміті НАТО. Глава бельгійського уряду Александер Де Кро заявив: "Найкращий спосіб покінчити з усім цим — допомогти Україні перемогти у військовому розумінні. У нас немає іншого вибору". Бельгія продовжує підтримувати Україну, зокрема поставляти військову техніку.

Що там на росії?

РосЗМІ повідомляють, що на росії підірвано склад головного ракетно-артилерійського управління мо рф за 80 км від москви. Внаслідок пожежі почалася детонація боєприпасів, що спричинила знищення кількох сотень ПТРК, а також снарядів до них. Підірваний склад з боєприпасами розташовується у місті Барсово (Владимирська область).

 А що чутно про російських посіпак?

У білорусі триває перевірка бойової готовності збройних сил. Протягом 28 червня — 16 липня у Гомельській області планують провести військові збори. Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів з території білорусі, — попереджає Генштаб.

Слідчий комітет білорусі заявив, що трьом "рейковим партизанам" загрожує смертна кара.

Сирія ухвалила рішення визнати незалежність т.зв. "лнр" та "днр". Вочевидь, це "дзеркальна" відповідь на прийняття Швеції і Фінляндії у НАТО.

Російський брехунець 

Записи з камер відеоспостереження у Кременчуку спростовують брехливу заяву міноборони росії про те, що торговий центр "Амстор" спалахнув нібито від детонації на "складі західних боєприпасів". На відео, яке опублікував президент Зеленський у вчорашньому зверненні, видно вибухи від двох ракет: перша влучає прямо у ТЦ, а друга – у заводський ангар. До речі, на самому заводі ракета розтрощила не міфічний "склад зброї", а теплицю з огірками, які вирощували для себе працівники підприємства. 

Російські ЗМІ пишуть, що Україна нібито "готує провокацію із застосуванням хімічної зброї в Одесі з метою звинуватити російських військових". Раніше рашисти таким чином анонсували "провокацію на Криворізькій ТЕС". Це може бути попередженням про нову терористичну атаку.

Санкціями по агресору!

"Водкі нєт", а точніше – теж не буде: Британська компанія Diageo виходить з росії. Diageo – один із найбільших виробників алкогольних напоїв у світі, відомий брендами Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Captain Morgan, White Horse тощо.

Життя з урахуванням бойових дій

Мінінфраструктури підвищило тарифи Укрзалізниці на 70% на всі групи вантажів.

Українці зможуть безкоштовно отримати ІТ-освіту. Уряд працює над тим, щоби збільшити частку ІТ ВВП України до 10%.  Але для цього необхідно підготувати багатьох спеціалістів. Тому Мінцифри разом із міжнародними партнерами запускають новий освітній проект IT Generation. На першому етапі планується навчити тисячу українців ІТ спеціальностям. На другому – навчання пройде близько 2 тисяч українців. Далі планується безкоштовно навчити 30–40 тисяч громадян. Щоб стати студентом в одній зі шкіл, людина має бути без досвіду та без відповідної професії.

Україна уклала з ЄС "транспортний безвіз". Що це означає:

  • Відтепер ЄС визнаватиме українські водійські права;
  • Українським перевізникам більше не потрібні дозволи для в'їзду в ЄС, що пришвидшить темпи експорту;
  • Угода скасовує мита і тарифи на українські товари та відкриває для них нові можливості на європейських ринках.

Повістки у воєнкомат через "Дію" не вручатимуть, – запевняє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Київ і область

У Києві викрито злочинну групу, члени якої організували несанкціоноване втручання в роботу електронних банківських систем, в результаті чого шахрайським шляхом заволодівали коштами громадян України. Під час розслідування злочину правоохоронці встановили близько 5 тисяч потерпілих громадян України. Шахраї привласнили 100 млн грн, які мали б отримати українці як соцвиплати з ЄС.

Під час грози ​​біля села Демидів Київської області внаслідок удару блискавки здетонував вибуховий пристрій — пошкоджено міст через річку Ірпінь. Той самий, що недавно відкрили. Наразі рух транспорту через нього тимчасово неможливий. За попередньою інформацією, одна людина загинула, двоє — отримали поранення.

Донеччина і Луганщина

росіяни продовжують атакувати Лисичанський та Бахмутський напрямки, — повідомляє Генштаб. Війська рф зосередили свої сили у напрямку Вовчоярівка — Верхньокамʼянка й у районі Мідна Руда — Клинове. Окупанти намагаються оточити Лисичанськ. Завдяки ЗСУ ворог відступив від селища Спірне.

Понад 20 жителів Лисичанська отримали серйозні поранення внаслідок обстрілу рф касетними снарядами. Лікарі з усієї країни зараз рятують життя людей, які просто намагалися поповнити запаси води, – повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Сєвєродонецька ТЕЦ практично повністю знищена російськими військами, — повідомляє Енергоатом.

Харківщина

Про ситуацію в області повідомляє Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА:

  • Російські окупанти протягом доби завдавали ударів із РСЗВ та влучали ракетами по об'єктах цивільної інфраструктури області. 
  • У Харкові постраждали Індустріальний, Шевченківський та Слобідський райони. 
  • По області протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Чугуївський, Харківський, Богодухівський райони.  

У ніч на 29 червня рашисти завдали ракетного удару по Шевченківському району м. Харкова. Ракета впала біля житлового будинку, що призвело до його часткового руйнування та пошкодження сусідніх будівель. Внаслідок ворожого удару від російських військових поранено двох жінок 37 і 24 років.

Ще один нічний удар прийшовся по заводу "Машгідропривід". Пожежу, що стала його наслідком, бачило майже все місто. Від влучення ракети зруйновано будівлю заводу, вигоріло близько 1 тис. кв. м. Також вибуховою хвилею пошкоджено промислові цехи. Постраждалих та загиблих, на щастя, немає.

Вдень ворог продовжував обстрілювати Харківщину. За даними ХОВА, сьогодні внаслідок ворожих обстрілів в Ізюмському районі загинула 1 особа, 1 жінка зазнала поранень. У Чугуївському районі поранення отримали 4 мирні жителі, серед них – 11-річна дівчинка.

Російські окупанти продовжують обстрілювати Золочівську громаду, в тому числі з використанням гелікоптерів, – повідомив голова громади Віктор Коваленко. 29 червня війська рф вдарили по цегельному заводу у Золочеві та приватних будинках у селі Івашки. Жертв немає.

У Харкові внаслідок обстрілів частково пошкоджені мережі систем оповіщення про повітряну небезпеку. Станом на 29 червня сирени не лунають у 602-му мікрорайоні, в окремих районах Салтівського житлового масиву, на Великій Данилівці, Нових Будинках та ХТЗ, – повідомляє директор обласного Департаменту цивільного захисту Іван Сокол. Він сказав, що обладнання відновлюють і нагадав про застосунок і канал "Повітряна тривога" для мобільних телефонів, в якому сповіщення надходять в середньому на шість секунд раніше, аніж починають працювати вуличні сирени.

Сумщина

Останній на вчора обстріл завершився близько двадцять третьої години. Ворог стріляв з гранатометів по Великописарівській громаді, 40 приходів. Решта ночі була тихою.

Полтавщина

Завали ТЦ "Амстор" в Кременчуку розібрали на 75% загальної площі. Станом на вечір 29 червня відомо, що від російської ракети загинуло 18 людей, одна з них – в лікарні. За медичною допомогою звернулись 65 осіб. Також під завалами знайшли 8 фрагментів людських тіл. Розбір уламків продовжується.

Дніпропетровщина 

Вчора ворог поцілив в автотранспортне підприємство на Дніпропетровщині. Росіяни завдали удар ракетою "Калібр". Під завалами будівлі рятувальники виявили 2 загиблих — чоловіка і жінку. "Ці люди опинилися у епіцентрі вибуху. Вони не були військовими, у них не було зброї. Там було мирне підприємство, де працювали мирні люди…", – написав Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

Філатов показав наслідки вчорашнього обстрілу СТО у Дніпрі. Міський голова підкреслив, що ніякої військової техніки на місці і близько немає і не було. Там знаходилися звичайні цивільні автомобілі і вантажівки, машини звичайних громадян.

"Російська пропаганда зараз бреше, розповідаючи, що цей ракетний удар був нанесений по станції техобслуговування, яка ремонтувала техніку ЗСУ. Це брехня чистої води. Як і завжди. Росіяни брешуть світу, брешуть самі собі, брешуть всім постійно і без кінця", – заявив він.

З 6 направлених ракет на Дніпропетровську область вдалося збити 4.

Унаслідок ракетного удару по Дніпру 28 червня семеро людей отримали поранення, серед них і 6-річна дитина, – повідомив керівник ОВА Резніченко.

У Криворізькому районі ніч і ранок знову напружені. Ворог кілька разів вгатив з артилерії по двох громадах – Зеленодольській та Широківській.  Люди, на щастя, не постраждали. 

У Великій  Костромці зачепило лінію електропередач. Село частково без світла. Енергетики поки не можуть розпочати роботу – там небезпечно. 

15:45 – війська рф знову завдали ракетного удару по Дніпру, – повідомили у Головному управлінні ДСНС України у Дніпропетровській області. Поки що без подробиць.

Запоріжжя

війна в Україні день 126

На Запоріжжі впав вертоліт окупантів. Місцеві повідомляють, що це сталося вчора близько 18:30 – 19:00 у Якимівському районі.  Неподалік села Володимирівка працівники, які перебували в полях, стали свідками падіння вертольота рашистів.

Минулої доби російські війська здійснили 52 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.  

Протягом тієї ж доби збройні сили рф обстріляли цивільну інфраструктуру у районі міст Гуляйполя та Оріхова. До поліції надійшло 20 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів. 

"Енергоатом" попереджає, що росіяни готують серйозну провокацію на Запорізькій АЕС, звинувативши українських атомників у зберіганні на станції зброї. "Для цього затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них визнання, що нібито ще в березні в бетонні чаші басейнів, що охолоджують, на ЗАЕС вони скинули якусь зброю: вибухівку або снаряди", — розповідають в "Енергоатомі".

МАГАТЕ знову втратили звʼязок із Запорізькою АЕС! Міжнародному агентству перестали надходити дані зі систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Запорізькій АЕС, яка наразі перебуває під контролем окупантів.

Херсонщина

Колаборанти Херсонської області почали готуватися до проведення "референдуму" щодо приєднання до росії. Про це заявив кирило стремоусов. Навіть якби хтось і прийшов голосувати, окупанти все вже вирішили за херсонців: "Ми готуємось до референдуму, і ми його проведемо.  Херсонська область ухвалить рішення та приєднається до росії, стане повноцінним суб'єктом, який зможе бути як одна єдина держава", – сказав стремоусов. Втім, залпи ЗСУ, які просуваються в сторону Херсона теж промовисті – хрін вам, а не Херсон!

Вчора ввечері над Новою Каховкою окупанти збили українську ракету. Від уламків ракети загинула дитина, троє дорослих поранено. Місцеві кажуть, збито над містом навмисно, бо так загарбникам лякати людей "зручніше". Нещодавно в Н.Каховці почали вмикати сирени. Якщо по всій Україні вони є, і цим нікого не здивуєш, то на Херсонщині їх не чули з початку березня. Люди благають про евакуацію.

Військові рф звільнили з полону Голопристанського міського голову Олександра Бабича. Про це в ефірі регіонального телемарафону повідомив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Олександр Бабич перебував у полоні три місяці.

Також з полону звільнено Івана Самойленка, Станіславського сільського голову, якого ворог полонив 24 червня під час виїзду разом з працівниками-комунальниками на аварійну дільницю для ремонту електричної мережі. Ще чотири міських голови залишаються у полоні, їхня доля невідома.

Окупанти захопили окремі об'єкти "Херсонобленерго" за участі фсб росії і місцевого колаборанта. Підприємство частково втратило контроль над постачанням електрики Херсонській області. Зараз окупанти тиснуть на колектив і змушують з ними співпрацювати. Наразі "Херсонобленерго" подають електрику в область з підконтрольних територій. Підприємство наголошує, що всі розрахунки проводять в українській валюті – гривні. Будь-які інші розрахунки – це шахрайство.

Миколаївщина

війна в Україні день 126 руйнування

Вранці росіяни влучили у житловий будинок у Миколаєві. Тривають рятувальні роботи. Про це повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич. Наразі відомо про 4 загиблих та 5 поранених, – очільник ОВА Віталій Кім.

Близько 17:00 з-під завалів житлового будинку у Миколаєві дістали пʼятого загиблого. Командування "Південь" повідомило, що зранку по Миколаєву та передмістю рф вдарила понад 10 ракетами: сталося влучання в базу відпочинку, житловий багатоквартирний будинок та гаражний кооператив.

Одещина 

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив, що ЗСУ завдали чергового удару по захопленому рф острову Зміїний.

13:30 – по Одеській області ворожою стратегічною авіацією завдано удару ракетою повітряного базування Х-22, – повідомляє ОК "Південь". Ракету випустили з літака Ту-22 у напрямку Чорного моря. Внаслідок точної роботи сил ППО ракета знищена над полями Одеського району. Руйнувань та постраждалих немає.

З 30 червня на Одещині заборонили продаж та використання піротехнічних засобів, а також рух транспорту без шумопоглинача. Обмеження діють до скасування воєнного стану або до видачі окремого розпорядження.

Черговий ракетний удар загарбників прийшовся по морському узбережжю в Ізмаїльському районі. Про це повідомили в ОК "Південь". Інформацію про руйнування та постраждалих уточнюють. По уламках ракети, які знайшли в полі Одеського району встановили, що то була Х-31.

Захід України 

Завтра в Івано-Франківську відбудеться аукціон, де будуть продавати картини дітей-переселенців. На заході буде змога побачити гуцульські етно-мотиви, створені дітками з Івано-Франківська та переселенцями, які приїхали з міст, які наразі потерпають від обстрілів та окупації російськими військами.

1
129

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: