fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:37 18 Лют 2023

Картина 51-го тижня війни: Україна знову зі світлом

Про зняття обмежень на розподілення електроенергії практично по всій країні, результати чергового “Рамштайну”, повітряні кулі-шпіони, наступ рф на Донбасі – у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за останній тиждень.

Південний напрямок

На півдні протягом тижня ситуація не зазнала суттєвих змін. У Херсонській та Миколаївській областях ріка Дніпро виступає роздільною лінією для сил України та рф. Тривають важкі позиційні бої. Ворог постійно обстрілює десятки підконтрольних Україні населених пунктів з мінометів, артилерії, танків, авіації. Найбільше від обстрілів страждає Херсон.

війна україна

У Запорізькій області рф ще більше зміцнила оборонні укріплення, повідомляє британська розвідка. Попри те, що росія зосередила свої оперативні зусилля на Донбасі, вона занепокоєна захистом крайніх ділянок своєї розширеної лінії фронту. Адже прорив українських військ на запорізькому напрямку поставив би під сумнів життєздатність російського "сухопутного мосту", що з'єднує Ростовську область і Крим. Рішення про те, якій із цих загроз надати пріоритет у протидії, ймовірно, є однією з головних дилем для російських оперативних планувальників, зазначає розвідка.

Східний напрямок

Найгарячішим напрямком і далі є східний. Саме тут незабаром може розпочатися новий широкомасштабний наступ рф. А президент Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC зазначив, що він уже розпочався.

Тривають запеклі бої за місто Бахмут. Його взяття залишається головною оперативною ціллю рф на цьому напрямку фронту протягом останніх місяців. Як зазначив заступник командира батальйону "Свобода" Володимир Назаренко, українські бійці не збираються здавати місто російським загарбникам. У Бахмуті організована багатоешелонована оборона.

бахмут

В Інституті вивчення війни (ISW) наголосили, що Захід продовжує висловлювати занепокоєння щодо рішучості України утримувати Бахмут. Зокрема, газета Washington Post повідомила, що американські фахівці з оборонного планування вважають, що українські сили не здатні одночасно захищати Бахмут і розпочати весняний контрнаступ. Тому вони закликали Україну надати пріоритет контрнаступу. Втім, ISW й далі вважає, що рішення України захищати Бахмут є стратегічно обґрунтованим. Українська оборона Бахмута послабила значні російські сили та, ймовірно, створить сприятливі умови для майбутнього українського контрнаступу.

На південному заході Донеччини тривають спроби російського наступу на Вугледар. Місто для окупантів має стратегічне значення, оскільки його загарбання дозволить покращити становище їхніх сил на Донбасі та відвернути українські сили від Бахмута. Однак після знищення декількох бронегруп, натиск ворога дещо спав.

війна україна

Точаться бої навколо міста Кремінна Луганської області. Раніше тут просувалися вперед українські сили. Наразі ж аналітики ISW зазначають, що російські окупанти розпочали масштабний наступ у регіоні, але українські війська не дають їм досягти значних успіхів. 

Дані західної розвідки вказують на те, що росія накопичує авіацію поблизу кордону з Україною, що свідчить про те, що Москва готується залучити свої літаки та вертольоти для підтримки наземного наступу, що пробуксовує. Водночас Британська розвідка вважає, що військово-космічні сили росії ще зберегли достатньо велику кількість літаків, проте малоймовірно, що росія через це вирішить різко розширити повітряну кампанію.

Ситуація на окупованих територіях

На території росії та окупованого Криму функціонує мережа таборів для "перевиховання" та усиновлення українських дітей, повідомляє Єльський університет. Автори розслідування стверджують, існує щонайменше 43 заклади, у більшості з яких відбувається "ідеологічне перевиховання" дітей з України. За оцінкою дослідників, від 24 лютого 2022 року до цих таборів потрапили понад 6 тисяч українських дітей. Більша частина цих закладів розташована саме в Криму. 

депортація дітей

В окупованих районах Луганської області новоприбулих військовослужбовців рф заселяють у школи, а школярів переводять на дистанційне навчання. Причина — проблеми з розселенням новоприбулих окупантів, зазначає Центр національного спротиву. Йдеться не лише про прифронтові території, де навчального процесу і так немає, а й про тилові регіони, де бойові дії не відбуваються.

Російські військові в окупованому Маріуполі почали зносити й переробляти на бетонну крихту пошкоджені будинки, які відмовилися відновлювати. Її вони потім використовують під час будівництва доріг. Водночас окупанти просто ігнорують той факт, що в місті під час його штурму загинули десятки тисяч цивільних. Багато їхніх тіл могли залишитися під завалами будинків і можуть бути перемелені на пісок.

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається стабільною й контрольованою. Наступальних угруповань противника на північних кордонах не виявлено. 

Цього тижня самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що білоруська армія долучиться до російської у війні тільки у разі прямого нападу на Білорусь.

"Ми мирні люди. Ми знаємо, що таке війна. Ми не хочемо війни. І ми в жодному разі не збираємося вводити свої війська на територію України. Якщо тільки ви звідти не здійсните агресію на територію Білорусі. Ось моя відповідь. Вона дана давно", — підкреслив він.

Така поведінка білоруського диктатора може свідчити про його стійке небажання долучатися до військової авантюри путіна, оскільки він зовсім не певен у спроможності рф перемогти. Водночас наслідки втягування у програшну війну для його особистої влади можуть бути катастрофічними.

лукашенко

Підконтрольні та звільнені території України

Цивільна, житлова та промислова інфраструктура по всій країні цього тижня потрапила під декілька руйнівних ракетних ударів росіян. 

15 лютого окупанти завдали удару реактивною артилерією по житловому району міста Покровськ Донецької області. Суттєвих пошкоджень зазнала багатоповерхівка. 11 цивільних було поранено, троє людей загинуло.

війна україна

16 лютого російські війська завдали масованого ракетного удару із 36 ракет по всій території України. Росіяни змінили свою тактику й на відміну від попередніх, цей удар здійснили пізно вночі. Попередньо вони намагалися виявити українську ППО за допомогою розвідувальних дронів і повітряних куль з кутовими відбивачами, які на радарах можуть бути схожі на дрони. 

В ході удару було використано й 12 крилатих протикорабельних ракет Х-22, які "славляться" своєю швидкістю, неточністю й руйнівною силою. 14 ракет знищили сили ППО, проте жодної Х-22 вразити не вдалося.

Внаслідок цього ракетного удару в Павлограді Дніпропетровської області було зруйновано 7 приватних будинків, ще 30 — понівечені. Одна жінка загинула, ще семеро людей постраждали. Також було пошкоджене промислове підприємство — там виникла пожежа.

війна руйнування

Ситуація з критичною інфраструктурою

В українській енергосистемі вперше за декілька місяців російських обстрілів з'явився певний резерв потужності. П'ятниця, 17 лютого, стала шостим днем поспіль без відключень електроенергії. На вихідних тенденція має також зберігатися. До необхідності обмежувати споживання електроенергії не призвели навіть обстріли критичної інфраструктури дронами та ракетами, що мали місце цього тижня. Незначні обмеження щодо споживання зберігаються тільки на Одещині та Київщині — їхню причину мають усунути за декілька тижнів.

Покращення ситуації стало можливим завдяки вводу в роботу практично всіх енергоблоків АЕС і ТЕС. Інтенсивно працюють і гідроелектростанції, які через нехарактерне для зими водопілля мають багато ресурсів. Завдяки сприятливій погоді зростає генерація з відновлюваних джерел енергії. Також триває імпорт електроенергії зі Словаччини.

Така ситуація дала можливість ввімкнути вуличне освітлення у багатьох населених пунктах. А на вулиці столиці повернувся електротранспорт, який був відсутній на маршрутах 56 днів.

війна україна

Українські атомники, які працюють на тимчасово окупованій ЗАЕС, відмовились навчати завезених окупантами представників Калінінської АЕС та співпрацювати з росіянами, повідомили в компанії "Енергоатом". Це означає, що черговий план росіян зі встановлення своїх порядків на захопленій ними ЗАЕС знову на межі провалу. Адже кваліфікованого персоналу, готового працювати на терористів, все одно не вистачає.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що українська сторона передала їй плани Кремля щодо дестабілізації ситуації в Молдові. За її словами, в країні готувалися силові дії із залученням диверсантів з росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії. Передана документація також містить логістику для організації цих диверсійних дій. Санду підкреслила, що під виглядом мирних протестів росія та її найманці готують спробу захоплення влади в Кишиневі. Президентка запевнила, що силові структури Молдови готуються запобігати цим провокаціям і тримають ситуацію під контролем.

санду

Європарламент схвалив резолюцію до першої річниці з початку повномасштабного вторгнення росії в Україні. У ній країни-члени ЄС засуджують дії Кремля й закликають міжнародну спільноту притягти до відповідальності за агресію керівництво рф та Білорусі. А також надати Україні всю необхідну допомогу, у тому числі розглянути можливість передачі західних винищувачів.

с

61% громадян ЄС вірять, що війна закінчиться на користь України. А 68% респондентів розглядають вторгнення в Україну як напад на Європу в цілому, свідчать результати опитування eupinions. Ізабелл Гоффманн, голова eupinions та експертка з питань Європи у Фонді Бертельсманна, зазначила, що така єдність є "важливим сигналом", а спільні цінності є "наріжним каменем підтримки, що надається Україні з боку ЄС та його країн-членів".

Нас підтримують

14 лютого відбулося дев'яте засідання Контактної групи з питань оборони України в Брюсселі (формат "Рамштайн"). На ньому західні партнери підтвердили, що Україна отримає більше засобів протиповітряної оборони, танків, артилерії та снарядів, а також відповідне навчання для військових. Значну ж частину домовленостей і дискусій мають залишити непублічними, повідомив Володимир Зеленський.

Водночас Україна так і не отримала позитивного результату щодо надання їй бойових літаків. Так, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус виключив постачання німецьких винищувачів в Україну зараз і заявив, що це питання може обговорюватися через кілька місяців. Також він зазначив, що західним союзникам буде важко зібрати обіцяні Україні два повних батальйони танків Leopard 2, оскільки вони потребують ремонту.

Своєю чергою прем'єр Швеції Ульф Крістерссон також не виключив майбутнього рішення про надання Україні бойових літаків, але зазначив, що така допомога вимагатиме міжнародної коаліції. 

війна україна

США уклали контракти з двома компаніями вартістю 522 млн дол. на виробництво артилерійських боєприпасів для ЗСУ. Постачання нових боєприпасів планується вже в березні.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен повідомив, Ізраїль надасть Україні систему попередження про повітряну загрозу цивільному населенню через 3-6 місяців. Також він заявив, що країна має намір підтримати запропоновану президентом Володимиром Зеленським формулу миру.

Німеччина підписала контракти з концерном Rheinmetall про відновлення виробництва боєприпасів для зенітних установок Gepard, які вона поставила Києву.

війна україна

Норвегія прийняла багаторічну програму підтримки для України на майже 7 млрд євро. Допомога надаватиметься на основі поточних потреб України, оцінку яких оновлюватимуть регулярно. Щорічні внески в рамках програми становитимуть близько 1,3 млрд євро. Також країна передасть Україні вісім танків Leopard 2 і до чотирьох танків спеціального призначення.

Нідерланди поставлять Україні боєприпаси для німецьких танків Leopard 2.

танк

Парламент Словаччини ухвалив резолюцію, в якій назвав нинішній російський режим терористичним, а росію — державою-спонсором тероризму.

Економіка

Європейський банк реконструкції та розвитку суттєво погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік. Якщо у вересні 2022 року прогнозувалося 8%, то зараз тільки 1%.

Банк підкреслив, що на території, де зараз тривають бої, до повномасштабної війни вироблялося менше 20% ВВП України. Якщо війна не охопить нові території, то цілком імовірно, що реальний обсяг виробництва стабілізується на рівні близько 70% до рівня 2021 року. Водночас економіка України, як і раніше, сильно залежатиме від міркувань воєнного часу.

Аналітики ЄБРР зазначили, що якщо не відбудеться значних стратегічних змін на місцях, зростання ВВП України у 2024 році, ймовірно, буде млявим, але принаймні позитивним. Фінустанова прогнозує зростання української економіки в наступному році на 3%.

Картина 51-го тижня війни: Україна знову зі світлом

Рішення

Платформа Prometheus запустила психологічні курси для людей, які постраждали від війни. Їх розробили фахівці Українського католицького університету та досвідчені психологи-практики. Реєстрацію вже відкрито на такі курси:

Інформація розрахована як на фахівців, так і на звичайних українців.

депортація дітей

Рекомендації

Тварини, як і цивільне населення, страждають через військові дії. Їх, як і людей, можна врятувати, якщо вчасно надати допомогу. Для цього необхідно мати аптечку першої допомоги для тварин. Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals склав перелік препаратів, які там мусять бути:

  • Для зупинення кровотечі (оксид цинку);
  • Для фіксування (марлевий або самофіксувальний бинт, джгут);
  • Для маніпуляції з раною або травмою (ножиці, пінцет, набір одноразових шприців, будь-який невеликий рівний предмет для накладання шини);
  • Для дезінфекції рани (хлоргексидин тощо);
  • Для вимірювання температури (електронний або звичайний термометр);
  • Для припинення м'язових спазмів (будь-який спазмолітик);
  • Для детоксикації (активоване вугілля чи інші сорбенти);
  • Для нейтралізування отрути (найважливіші антидоти: вітаміни B6 та К1);
  • Для заспокоєння тварини (знеболювальні та заспокійливі засоби).

Пам'ятайте, що травмована тварина переживає стрес і може поводитися агресивно. У цьому стані вона може оборонятися й заподіяти шкоди, тож за можливості треба дати знеболювальне чи заспокійливе. За першої можливості — покажіть тварину ветеринару, незалежно від характеру та ступеню травми.

війна україна

Також у свіжих матеріалах "Рубрики" ми розповідаємо про винаходи українців, які можуть забезпечити електроенергією, а також як знайти гроші для розвитку бізнесу за допомогою фандрейзерів.

Від початку повномасштабного вторгнення й уже майже рік "Рубрика" вела хроніку подій: спочатку — щоденну, згодом — щотижневу. Цей випуск хроніки — останній у форматі відстеження та аналізу найголовніших поточних подій. Ми продовжимо слідкувати за всіма актуальними подіями та висвітлювати їх у новинах та аналітичних матеріалах, а з наступного тижня запустимо новий формат — головні рішення тижня. 

Якщо ви маєте ідеї та пропозиції, як "Рубриці" покращити свою роботу та які теми висвітлювати, пишіть нам на пошту: [email protected]

Ми раді зворотному зв'язку!

1
595

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: