fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:06 04 Лют 2023

Картина 49-го тижня війни: Україна формує "Гвардію наступу"

Про створення нових штурмових з’єднань України, бої на півдні та сході, саміт Україна-ЄС, передачу Україні танків Leopard-1 та як країні допоможе обмін ламп розжарювання на LED — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за останній тиждень.

English version here

Південний напрямок

На півдні України тривають важкі позиційні бої. Ворог обстрілює підконтрольні Україні населені пункти з мінометів, артилерії, танків, авіації та руйнує об'єкти цивільної, житлової та промислової інфраструктури.

Херсон залишається найбільш постійно обстрілюваним великим українським містом за межами Донбасу, зазначає британська розвідка. Точна причина, через яку рф витрачає тут свої й так виснажені запаси боєприпасів, незрозуміла. Швидше за все, командування окупантів прагне знизити моральний дух цивільного населення та стримати будь-які українські контратаки через Дніпро.

Картина 49-го тижня війни: Україна формує

Так, цього тижня окупанти поцілили в комунальне підприємство, знищивши та пошкодивши близько 10 міських транспортних засобів. Було обстріляно й обласну клінічну лікарню Херсона. А через обстріл росіянами Херсонського порту стався витік нафтопродуктів у Дніпро.

На Запорізькому напрямку російські військові стягують сили, перекидають техніку та намагаються знайти слабкі місця в обороні українських сил. Проте для ЗСУ ситуація контрольована, жодного масованого наступу наразі не відбувається.

Східний напрямок

Найбільш гарячим напрямком залишається Донецький. Тривають запеклі бої за місто Бахмут. Його взяття залишається головною оперативною ціллю рф на цьому напрямку фронту. Як зазначають аналітики Інституту вивчення війни, військовослужбовці рф, зокрема десантники, ймовірно, замінюють виснажені сили ПВК "Вагнер" в районі.

війна

Найманці зазнали великих втрат під час боїв за Бахмут, а також під час штурму Соледара. Завдяки перекиданню кадрових військ рф окупанти все ще не вичерпали свого наступального потенціалу тут. Інститут вивчення війни (ISW) не прогнозує неминучого захоплення Бахмута російськими військами, хоча українське командування й може вирішити відступити, щоб уникнути значних втрат.

1 лютого росіяни обстріляли місто Краматорськ Донецької області. Одна з ракет поцілила в житловий будинок: 4 людей загинуло, 18 зазнали поранення.

краматорськ

Картина 49-го тижня війни: Україна формує

На південному заході Донеччини триває російський наступ на Вугледар. Місто для окупантів має стратегічне значення, оскільки його загарбання дозволить покращити становище їхніх сил на Донбасі, відвернути українські сили від Бахмута, а також запобігти просуванню ЗСУ до кримського "коридору". Для України успішна оборона Вугледара – це завдання максимальних втрат російським елітним бригадам, зокрема морським піхотинцям.

Картина 49-го тижня війни: Україна формує

Існує реальна можливість того, що росія продовжить здобувати локальні перемоги в цьому секторі, вважає британська розвідка. Однак малоймовірно, що росія має достатню кількість вільних військ у цьому районі, щоб досягти оперативно значущого прориву.

Точаться бої навколо міста Кремінна Луганської області, де відбувається український контрнаступ з метою перерізати один із головних логістичних шляхів окупантів. Через постійне прибуття резервів росіян ситуація для українських захисників важка, але повністю контрольована українськими Силами оборони, зазначив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ситуація на окупованих територіях

Російські окупанти проводять примусову паспортизацію серед співробітників державних і комунальних підприємств на Донеччині, повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС). Зазначається, що працівникам повідомили, що до 1 березня вони мають отримати російські паспорти. Всім, хто відмовиться отримувати російські документи, окупанти погрожують звільненням. Співробітників підприємств також змушують писати заяви про відмову від українського громадянства.

"У рф дозволено подвійне громадянство. А тому відмова від громадянства потрібна росіянам саме для пропагандистської цілі та щоби "підкріпити" свої "права" на регіон, змінивши його демографічний склад", – зазначили у ЦНС.

паспорт

На тимчасово окупованих територіях Луганщини окупанти поставили місцевим гауляйтерам ультиматум через провал мобілізації та погане логістичне забезпечення російської армії. Мовляв, якщо рф не вийде до 1 квітня до адміністративних кордонів області – будуть "кадрові рішення". Саме на колаборантів кремль покладає відповідальність за невдачі. Щоб задовольнити окупантів та зберегти свої місця, колаборанти почали нову хвилю мобілізацію в регіоні.

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається стабільною та контрольованою. Наступальних угруповань противника на північних кордонах наразі не виявлено. На полігонах Білорусі триває підготовка підрозділів ворога.

рф та Білорусь заявили про завершення спільних авіаційних навчань збройних сил, які тривали з середини січня. Однак авіаційне угруповання росії на аеродроми постійного базування не повернулося. Можливо, агресор планує посилити своє авіаційне крило в Білорусі.

Як зазначають аналітики Інституту вивчення війни, повторне вторгнення рф з боку Білорусі є вкрай малоймовірним. Однак путін намагається відтягнути частину підрозділів української армії на північно-східний кордон, щоби розпорошити її сили перед наступом російської армії на сході та півдні. На думку аналітиків, ця інформаційна кампанія вірогідно зазнає невдачі.

Картина 49-го тижня війни: Україна формує

Підконтрольні та звільнені території України

В Україні стартувала програма обміну ламп розжарювання на LED.  За перші три дні програми з обміну ламп розжарювання на LED-лампи в відділеннях Укрпошти українці обміняли понад 750 тисяч штук. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, 30 мільйонів таких ламп уже закуплені ЄС, ще 5 мільйонів очікується від Франції. Всього ж українці мають отримати 50 млн ламп.

лампочки

Зараз послуга доступна в обласних центрах (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також в містах Кривий Ріг, Краматорськ та Покровськ. Під час другого етапу програма обміну ламп запрацює в райцентрах, а до кінця лютого – в селах.

Як зазначають в уряді, сучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно зі старими лампами. Тож замінивши 50 млн ламп, можна заощадити до 1 гігавата електроенергії, що дасть змогу розвантажити один ядерний реактор.

Ситуація з критичною інфраструктурою

Весь тиждень в українській енергосистемі зберігався значний дефіцит. Це стало наслідком минулих масованих ударів ракетами та дронами росією по об'єктах критичної інфраструктури. Однак в кінці тижня споживання електроенергії дещо зменшилося – зменшився і дефіцит в енергосистемі, хоча він все ще залишається суттєвим. Станом на ранок 4 лютого перевищення лімітів не зафіксовано, аварійні відключення не застосовувалися.

В Ірпені Київської області вперше в Україні запустили малу газопоршневу електростанцію потужністю 1 МВт, яка прибула з Австрії. Вона подаватиме живлення на об'єкти критичної інфраструктури міста. На відміну від дизельного або бензинового генератора, така електростанція являє собою постійне, а не резервне джерело живлення. Вона спроєктована для роботи у безперервному режимі протягом усього строку експлуатації.

Враховуючи ракетний терор рф, децентралізація української генерації – це правильний крок. Адже набагато важче вразити сотню малих об'єктів генерації, ніж один великий. Такі готові рішення дозволяють швидко забезпечити безперебійне енергопостачання об'єктам комунального господарства.

Картина 49-го тижня війни: Україна формує

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні

Один із судів США вперше дозволив прокуратурі конфіскувати 5,4 млн доларів, що належать російському підсанкційному олігарху Константіну Малофєєву. Це відкриває шлях для подальшого передання цих коштів Україні. Це важливе рішення, адже воно може стати прецедентом для інших справ.

Також США запровадили нові обмеження проти семи іранських юридичних осіб через виробництво ними безпілотників, які росія використовує для атак проти України. Є ймовірність, що міжнародний тиск на Іран змусить цю країну не посилювати військову співпрацю з рф.

У Києві 3 лютого відбувся саміт Україна-ЄС. Лідери Євросоюзу запевнили в незворотності процесу євроінтеграції України, яка зрештою має стати членом ЄС. А українська влада висловила свої найважливіші сподівання до Брюсселя – якнайшвидше перейти до перемовин про вступ до ЄС, посилити санкції проти росії та допомогти Україні з далекобійними ракетами.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що вже навесні Україна чекає проміжної оцінки Єврокомісії щодо того, наскільки успішно Україна виконує сім вимог ЄС, виконання яких є умовою для початку перемовин про вступ України до об'єднання. Крім того, президент повідомив, що одним із важливих здобутків саміту стало те, що Україна та ЄС схвалили план пріоритетних дій на 2023-2024 роки щодо інтеграції України до внутрішнього ринку Євросоюзу.

Нас підтримують

Міжнародні партнери продовжують готувати для України "танковий кулак" – один із найважливіших елементів вдалого українського контрнаступу. Цього тижня Німеччина надала ліцензію на експорт основних бойових танків Leopard 1 в Україну. Leopard 1 – перший основний бойовий танк, побудований для німецької армії після Другої світової війни. Він вироблявся з середини 1960-х до середини 1980-х років. Досі федеральний уряд лише оголошував про постачання більш сучасних танків Leopard 2 зі складів Бундесверу до України.

Згідно з повідомленням у Süddeutsche Zeitung, німецькі збройні концерни хочуть підготувати десятки танків Leopard 1 для експорту в Україну. Однак поки що виникли проблеми із закупівлею боєприпасів.

танк

Загалом же Україна має отримати 120-140 сучасних західних танків у першій хвилі допомоги від союзників, зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Українські військові прибули до Німеччини для навчання на зенітно-ракетному комплексі Patriot. Триває навчання наших військовослужбовців на Patriot і в США. Причому воно йде з випередженням графіка й може завершитися за лічені тижні.

Сполучені Штати оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 2,175 мільярда доларів. Він включає комплекси ППО Hawk, броньовані машини, протитанкові комплекси Javelin, артилерійські боєприпаси ті мінометні міни, ракети для систем HIMARS, радари повітряної розвідки, 20 контрабатарейних радарів, зенітні гармати, кулемети та боєприпаси до них.

ЄС ухвалив заходи допомоги в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ), які передбачають подальшу військову допомогу ЗСУ. Йдеться про сьомий транш допомоги у 500 млн євро та 45 млн євро для підтримки тренувальних зусиль Місії ЄС (EUMAM Ukraine). Також ЄС підготує ще 15 тисяч українських військових і виділить 25 млн євро на розмінування. Ще Євросоюз надасть Україні ще 2400 генераторів, на додачу до 3000 поставлених з початку війни.

Уряд Японії виділяє для України 170 млн доларів, які спрямують на проєкти екстреного відновлення, зокрема — відбудову критичної інфраструктури. 

Франція та Австралія співпрацюватимуть у рамках багатомільйонного проєкту з виробництва "кількох тисяч" артилерійських снарядів для України. Також Франція допоможе Україні придбати радари для протиповітряної оборони GM 200.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що розглядає питання щодо надання Україні військової допомоги, включаючи ізраїльську систему протиповітряної оборони "Залізний купол", яка вважається однією з найкращих у світі.

Картина 49-го тижня війни: Україна формує

Парламент Болгарії ухвалив проєкт рішення про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом і категорично засудив його винуватців.

Економіка

Бізнес в Україні важко пережив перший рік повномасштабної війни. За результатами 2022 року 83% компаній повідомили про падіння доходів у доларах. Така ж частка бізнесів до війни очікувала зростання доходів у 2022 році. Лише 6% опитаних повідомили про відсутність змін, ще 11% навпаки збільшили доходи. Про це йдеться в результатах опитування Європейської бізнес-асоціації (EBA).

Крім цього, порівняно з жовтнем майже вдвічі збільшилась кількість компаній, що відчули вплив ракетних атак на свою діяльність – з 47% до 89%. Наслідком російських обстрілів стає переривання робочих процесів, скорочення кількості продуктивних годин, складнощі у плануванні, накопичення втоми співробітників, зростання витрат через використання генераторів та інші негативні наслідки для операційної роботи компаній.

Очолюють антирейтинг викликів воєнного часу перебої з електропостачанням, далі йдуть проблеми зі зв'язком та інтернетом, проблеми з бронюванням працівників та виїздом за кордон. Попри труднощі усі опитані компанії продовжують працювати: 54% – у повному обсязі, 46% – з деякими обмеженнями.

Рішення

МВС почали формувати штурмові бригади "Гвардія наступу" для посилення Сил оборони України та звільнення окупованих територій. Наразі відомо про формування восьми таких бригад виключно з добровольців – переважно чинних поліцейських, прикордонників, нацгвардійців.

Як підкреслили в МВС, основу бригад складатимуть люди, які пройшли горнило війни у 2014-2015 та 2022 роках. Кандидат має пройти військово-лікарську комісію, здати психологічний та фізичний тест. Для всіх бійців цих бригад зберігаються пільги, які є для військовослужбовців та поліцейських. Навчання бійців бригад триватиме кілька місяців.

Людина, яка хоче приєднатися до "Гвардії наступу", може подати відповідну анкету на сайті storm.mvs.gov.ua де представлені всі бригади, які комплектуються, або ж подати анкету через Центри надання адміністративних послуг.

Рекомендації

Вже майже рік, як українці живуть в умовах повномасштабної війни. У той час, як дорослі розуміють, що це таке і як з нею (і в ній) жити, у дітей виникає багато питань. Як дати відповіді на дитячі "чому" про ситуацію в країні, пояснили в Міністерстві охорони здоров'я:

  • Будьте відкриті до обговорення теми війни. Психологи зазначають, що діти прагнуть розуміти, що відбувається. Тому не варто уникати розмов про речі, які їх хвилюють.
  • Шукайте разом з дітьми мудрі відповіді: розмірковуйте та обговорюйте разом. 
  • Використовуйте казки, малюнки, історії. Діти образно мислять та використовують казки чи історії як приклади поведінки.
  • Звертайте увагу не лише на запитання, але й на почуття дитини. 
  • Дайте надію та говоріть про цінності. 

Дізнатися більше про те, як говорити з дітьми про війну ви зможете в матеріалах "Рубрики". Також нещодавно ми писали як підтримати військових, а також куди подіти використані газові балони та інші відходи після блекаутів

діти і війна

1
1295

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: