fbpx
Сьогодні
Що відбувається 17:02 12 Лис 2022

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

А також про шляхи подолання енергетичної кризи в Україні, поступове відродження економіки та тисячу ракет для української ПРО – у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 7 по 11 листопада

English version here

Херсонський напрямок

Ключові події війни цього тижня відбувалися на Херсонщині. 9 листопада міністр оборони рф шойгу оголосив, що російські війська відходять на лівий берег Дніпра в Херсонській області. На відвоювання правобережжя включно з Херсоном очікували ще з літа, коли Україна розпочала свій контрнаступ в регіоні. Те, що це питання часу – було очевидним для всіх, крім, власне, російського командування, яке продовжувало сподіватися на диво. Але врешті-решт зрозуміли навіть вони, що утримувати багатотисячне угруповання, оточене українськими військами й великою рікою, не маючи нормальних шляхів постачання, в середньостроковій перспективі веде до його однозначної поразки. І хоча для російської сторони це було безумовно важким політичним рішенням, військова доцільність цього разу переважила. "Рішення про оборону на лівому березі Дніпра непросте, водночас ми збережемо життя наших військових та боєздатність угруповання військ", – пояснював (чи скоріше виправдовувався) командувач окупаційних військ сергій суровікін.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Знищений при відступі росіянами Антонівський міст

Частина російських військ змогла відійти організовано, частина була вимушена кидати техніку, припаси, і переправлятися на лівий берег Дніпра навіть на човнах. Хоча відступ завершився втечею, більшість російського угруповання (по різним підрахункам від 10 до 20 тис. військових), ймовірно, змогли залишити регіон. За декілька днів українські війська зайняли десятки населених пунктів. Зокрема, від окупантів була звільнена вся Миколаївська область (окрім Кінбурнської коси). 11 листопада передові загони Сил оборони України зайшли в Херсон. Над містом підняли український прапор.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Вже можна казати, що втрата Херсона – це найбільша поразка росії з її повномасштабного вторгнення в Україну. Єдиний обласний центр, який їм вдалося взяти, важливий плацдарм для подальшого наступу на південь України, було втрачено. Після такої перемоги Україна навряд чи буде зупинятися й продовжить деокупацію своїх територій. І хоча частину виведених з Херсона військ росія може перекинути на інші напрямки, зокрема на Донбас, малоймовірно, що це допоможе їм якось суттєво просунутися вперед.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Донецький напрямок

У Луганській та Донецькій областях тривають активні бойові дії. ЗСУ з боями рухаються до стратегічно важливого м. Сватове Луганської області. Повернення його під контроль Україною означатиме перерізання важливих логістичних шляхів, за допомогою яких армія окупантів на Донбасі зараз отримує постачання з росії. Тому ворог активно намагається завадити контрнаступу українських сил, в тому числі кидаючи на них мобілізованих солдат. Непідготовлені війська рф при цьому зазнають катастрофічних втрат.

Агресор продовжує вести наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Однак жодного істотного просування вперед не відбулося. Сили оборони України впевнено тримають свої позиції. Постійні штурми укріплених позицій українських захисників також призводять до чисельних втрат ворога – сотні окупантів назавжди залишаються в українській землі щодня.

Ситуація на окупованих територіях

Наслідком воєнних успіхів України на Херсонщині стали чисельні випадки мародерства та нищення цивільної інфраструктури росіянами. Окупанти цілими вантажівками вивозять побутову техніку, будівельні матеріали, художні та історичні цінності. Неподалік м. Берислав на Херсонщині росіяни підірвали лінії електропередач та сонячну електростанцію. Також вони намагаються перервати інформаційне забезпечення людей і демонтують вежі мобільного зв'язку.

На інших окупованих територіях посилюється поліцейський терор. Налякані черговою військовою поразкою, росіяни шукають активістів сил спротиву. Причому під підозру почали підпадати навіть зрадники України – у них вбачають подвійних агентів. 

Українські партизани та спецслужби України продовжують полювання за представниками окупаційної "влади". 11 листопада в Мелітополі стався вибух у під'їзді Андрія Бойка, очільника окупаційного "департаменту культури й спорту". Він потрапив до лікарні з контузією. Продовжуються й випадки "дивних" смертей серед місцевої верхівки окупантів. Так, "заступник голови" Херсонської області Кирило Стремоусов загинув у ДТП. Схоже, рф знищує колаборантів, у яких більше немає потреби, але які забагато знали.

Захист кордонів

Перекидання російських військ до Білорусі триває, однак про формування ударного угруповання говорити ще зарано. Як і раніше, поки маневри більше схожі на спробу відтягування основних сил української оборони від півдня і сходу країни, де наразі тривають активні бойові дії. Як зазначили у Генштабі ЗСУ, в перспективі російсько-білоруські війська можуть залучити на півночі України, у Волинській та Поліський операційних зонах. Військовий експерт та Голова одного з найбільших фондів «Повернись живим» Тарас Чмут наголосив, що вороже угруповання зможе спробувати захопити один з ключових енергооб'єктів України – Рівненську АЕС. А от повторний наступ на Київ є малоймовірним – столичний регіон значно посилив свою оборону, порівнюючи з початком року.

Росіяни продовжують обстрілювати прикордонні райони з артилерії та мінометів. Так, тільки 9 листопада агресор випустив по території Сумської області 190 снарядів та мін.

Підконтрольні та звільнені території України

Тривають обстріли підконтрольної території російськими ракетами та дронами. Протягом поточного тижня противник випустив близько 20 ракет та застосував понад 50 БПЛА по населеним пунктам України. До половини з них було знищено силами ППО.

У відповідь на це в українських містах з'являється дедалі більше укріплених сховищ для цивільних. Так, цього тижня в м. Дніпро на зупинках громадського транспорту встановили мобільні бомбосховища, де можна сховатися під час повітряної тривоги. Вони здатні захистити людей від уламків та касетних снарядів у разі обстрілу. Українські міста перетворюються на справжні фортеці. 

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Ситуація з критичною інфраструктурою

Ситуація з енергетикою продовжує залишатися напруженою. Як стабілізаційні, так і аварійні відключення світла тривають в більшості регіонів країни. Хоча масованих атак цього тижня не було, росія продовжує точково вражати дронами та ракетами критичну інфраструктуру. Також російські хакери постійно атакують енергетичні об'єкти, намагаючись знеструмити всю Україну. Кількість таких атак може сягати й 10 на добу, повідомили в СБУ.

У ДТЕК, найбільшій енергетичній компанії України, зазначили, що 40% їхньої інфраструктури пошкоджено, і в короткий термін відновити їх буде неможливо. Однак за допомогою міжнародних партнерів у українських енергетиків буде шанс швидко відновити пошкоджені об'єкти. Так, Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон наголосила, що ЄС допоможе Україні впоратись з енергетичною кризою, надавши необхідне обладнання на заміну того, яке знищила російська армія.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

З певним острахом Україна слідкувала за виборами у США. 8 листопада там переобирали Палату представників, третину Сенату, законодавчі збори та губернаторів у багатьох штатах. Республіканська партія вважалася фаворитом передвиборчих перегонів, а значна її частина, зокрема політики, що наближені до експрезидента Дональда Трампа, виступають за зменшення підтримки України Америкою. І хоча загалом республіканці отримали хороші результати, великим успіхом це для них не стало. Підрахунки голосів ще тривають, однак Україна ймовірно збереже той самий рівень підтримки від влади США, що й раніше. Хоча фінансовий аудит допомоги може й зрости.

Нас підтримують

Міжнародна спільнота продовжує надавати Україні допомогу у збройному протистоянні з росією. США підтвердили, що Україна отримала дві системи протиповітряної оборони NASAMS. Чергова партія військової техніки та амуніції прибула з Німеччини, зокрема бронетранспортери Dingo, ракети для Iris-T SLM, антидронні датчики. Велика Британія анонсувала передачу 1000 ракет "земля-повітря", щоб допомогти боротися з російською загрозою українській інфраструктурі. А Франція збирається передати Україні ще шість гаубиць Caesar.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Бронеавтомобіль Дінго

Крім військової техніки, виділяються і кошти. Норвегія та Нідерланди виділять на підтримку України близько 250 млн євро, які передадуть Міжнародному фонду під керівництвом Великої Британії. Ще 10 млн євро надасть Австрія. І навіть маленьке канадське містечко Піктон зібрало понад $70 тис. на відбудову школи на Київщині.

Важливим символічними жестом підтримав Україну й американський актор і продюсер Шон Пенн. Він передав свою статуетку "Оскар" Володимиру Зеленському на знак віри в перемогу України.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Економічні тенденції

З часу повномасштабного вторгнення Україна на 6% збільшила експорт до ЄС, ніж це було до повномасштабного вторгнення. Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що це унікальний випадок. Попри війну, Україна майже виконала всі зобов'язання, передбачені Угодою про Асоціацію з ЄС. Це свідчить про те, що попри важку кризу зараз, економіка України має всі шанси на відродження після війни, переорієнтовуючи ринки на європейські країни.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України підрахували прямі збитки від війни в сільському господарстві. Станом на 15 вересня 2022 року вони сягнули 6,6 млрд дол. Ймовірно, сума буде додана до "рахунку", який держава виставить росії в міжнародних судах.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Рішення для перемоги та рекомендації

Після успішної атаки морських дронів на кораблі рф у Севастополі 29 жовтня, Україна вирішила створити перший у світі флот з таких безпілотників. Платформа UNITED 24 організувала збір на 100 морських БПЛА. Ціна одного комплексу – близько 10 млн грн. Реалізація рішення може значно послабити активність ворожого флоту, зокрема кораблів-ракетоносців, які тероризують обстрілами українські міста.

Картина 37-го тижня війни: звільнення Херсона та втеча армії рф з півдня

Мешканців деокупованих територій Херсонщини просять не поспішати повертатися додому, адже є висока ймовірність того, що ворог буде обстрілювати щойно звільнені населені пункти. Також існують суттєві проблеми зі світлом, зв'язком та іншими послугами на вирішення яких піде певний час.

1
4725

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: