fbpx
Сьогодні
Здоров'я 07:35 15 Бер 2024

Токсикоз, набряки та втома: як вагітність змінює тіло жінки і з чим варто йти до лікаря

Як вагітність змінює тіло жінки? Що є нормою, а що — приводом звернутися до лікаря? Як боротися із токсикозом? Скільки часу потрібно на відновлення після пологів?

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

На ці та інші питання "Рубрика" шукала відповіді разом із платформою доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

У чому проблема?

З моменту, коли жінка дізнається про вагітність і до пологів, її супроводжують не тільки радісні почуття, а й безліч інших думок та емоцій. Багато питань, пов'язаних зі здоровʼям малюка, перебігом вагітності, майбутніми пологами, очікуванням переймів та болю. Але є й ще одне питання, сповнене переживань та міфів — фізичні зміни у тілі жінки.

Яке рішення?

"Під час вагітності з організмом жінки відбувається дуже багато змін і природно, що цей процес може лякати, оскільки він новий для вагітної, — говорить кандидатка медичних наук, гінекологиня Оксана Негрич. — Але потрібно памʼятати, що організм готується до появи нового життя, тому зміни будуть, вони неминучі".

Розуміння власного тіла, а також знання про те, що відбувається у цей час в організмі, допоможе майбутнім матерям уникнути непотрібних тривог, сприятиме успішній вагітності та народженню здорового маляти.

"Рубрика" розпитала Оксану Негрич про трансформації, притаманні вагітності, а також про ознаки, які можуть потребувати уваги фахівця. 

Як це працює?

Що потрібно знати про гормони під час вагітності?

Починаючи з найперших днів вагітності, організм жінки повністю перебудовується, щоб підготуватися до пологів і появи на світ нової людини. Немає жодної клітини та жодного органу, які б не брали участі в цьому процесі. І першою вступає в дію саме гормональна система.

Зміни в тілі під час вагітності

Ілюстративне фото

"Змін у гормональному плані ну дуже багато, — говорить гінекологиня Оксана Негрич, — проте найбільше це стосується таких гормонів, як хоріонічний гонадотропін, прогестерон, естроген, пролактин, окситоцин та релаксин".

  • Хоріонічний гонадотропін (ХГЛ) є специфічним гормоном вагітності (це означає, що він утворюється виключно в цей період). Саме його визначає тест на вагітність. ХГЛ — це такий собі маячок для організму, що вагітність настала. Як наслідок, жовте тіло продовжує виробляти прогестерон — менструація не починається. Гормон грає роль у процесі потовщення стінок матки. Кількість хоріонічного гонадотропіну швидко зростає в перші тижні вагітності. І саме з ним пов'язаний частий симптом вагітності — нудота та блювання.
  • Прогестерон — головний гормон, який підтримує розвиток вагітності. Водночас він впливає і на інші органи, зокрема знижує тонус гладеньких мʼязів кишківника, затримує воду (звідси підвищена схильність до набряків та закрепів у вагітних), збільшує накопичення жиру, впливаючи на обмін речовин і підвищує температуру тіла (у вагітних часто температура може триматись на рівні 37,5 і це — нормально).
  • Естроген також спочатку виробляється жовтим тілом, а пізніше — плацентою. Його рівень поступово зростає до завершального тижня вагітності. Естроген стимулює ріст і потовщення стінок матки (підготовка до плоду, який зростає), розширює судини, посилюючи таким чином приплив крові до матки. Усе це готує матку до пологів. Також естроген стимулює розвиток молочних залоз під час вагітності.
  • Релаксин. Як можна здогадатись із назви цього гормону, його "зона відповідальності" — розслаблення тазових зв'язок і підвищення еластичності шийки матки наприкінці вагітності, що сприяє процесу пологів. Проте є й інша сторона медалі — вищі рівні гормону зумовлюють більшу схильність до розтягнень і вивихів інших суглобів та звʼязок.
  • Окситоцин, відомий також як гормон обіймів і щастя, відповідає за стимуляцію скорочень матки під час пологів. Його концентрація значно зростає в період перед пологами. Після народження малюка гормон необхідний для підтримки належного скорочення матки й профілактики післяпологової кровотечі.
  • Пролактин — гормон, який сприяє утворенню молока та адаптації грудей до лактації, має також заспокійливу дію. Високий рівень пролактину може водночас мати інші наслідки для організму, зокрема: низьке лібідо, припливи жару, виділення молока з грудей (навіть до пологів), сухість піхви, надмірна чутливість молочних залоз та інші.

Серденько, яке має працювати за двох

Зміни в серцево-судинній системі пов'язані з тим, що у вагітної з'являється третє коло кровообігу — матково-плацентарне, яке забезпечує плід материнською кров'ю. До підвищених потреб, які виникають під час вагітності, серце пристосовується різними способами.

Наприклад, на ранніх термінах серцевий викид збільшується та досягає піку в третьому триместрі, зазвичай на 30–50 % вище базового рівня. Збільшується й частота серцевих скорочень, проте зазвичай не перевищує 100 ударів на хвилину. А от артеріальний тиск навпаки падає на 10–15 мм рт. ст. у першому триместрі, але потім повертається до вихідного рівня в другій половині вагітності.

Що це означає на практиці? Усі ці серцево-судинні адаптації можуть призвести до загальних скарг, як-от відчуття підвищеного серцебиття, зниження толерантності до звичних фізичних навантажень та запаморочення. І такі відчуття є абсолютно нормальними.

Нервова система — від поколювання в руці до думок "як усе це пережити?"

Через затримку рідини у тілі деякі нерви, що проходять уздовж вузьких каналів (наприклад, зап'ястного), можуть стискатись — це спричиняє біль, оніміння та слабкість у кінцівках.

Занепокоєння, різкі зміни настрою та безсоння також часто зустрічаються під час вагітності. Ці ознаки можуть бути повʼязані як із гормональними коливаннями, так і з переживаннями. Особливо коли йдеться про першу вагітність або наявні ускладнення.

Що стається зі шлунково-кишковою системою

Прогестерон сприяє розслабленню гладенької мускулатури шлунково-кишкового тракту, що сповільнює його рухливість. Також гормон знижує тонус нижнього сфінктера (перемикача) стравоходу. У поєднанні такі фактори призводять до того, що вміст шлунка "викидається" назад у стравохід — і це спричиняє печію.

Нудота та блювота під час вагітності, відомі як "ранкова нудота" або "токсикоз", є одними із найпоширеніших шлунково-кишкових симптомів вагітності. Найчастіше такі прояви починають турбувати жінку між 4 і 8 тижнями вагітності та зникають у період 14–16 тижнів. Точна причина такого стану наразі не виявлена, проте відомо, що нудота корелює з підвищенням рівня хоріонічного гонадотропіну й прогестерону.

Під час вагітності також можуть виникати закрепи та геморой. Це пояснюється так само: гладенька мускулатура розслабляється, моторика кишківника сповільнюється, а всмоктування води в товстій кишці навпаки збільшується.

Як можна собі з цим допомогти? Помічними можуть стати такі рутини, як пити більше води, збагатити свій раціон клітковиною, практикувати легку фізичну активність і обмежити споживання добавок із залізом.

Опорно-руховий апарат

Також гінекологи попереджають про зміни в хребті. Вони відбуваються під вагою живота, що росте. Поперековий лордоз стає глибше, і від незвичного вигину жінка може страждати від болю в спині. Незадовго до пологів в організмі починають виділятися гормони, що сприяють розм'якшення суглобів. Це потрібно для того, щоб голова дитини пройшла через таз матері, не травмуючись. Через ці гормони суглоби кінцівок теж можуть стати злегка "розхлябаними", і тоді у жінки формується характерна "качина хода". 

Чому вагітним часто хочеться до туалету

У вагітної можуть збільшуватися нирки і сечоводів через збільшення об'єму крові та судин. У третьому триместрі, коли плід вже великий, сечовипускання стає значно частішим. Річ у тім, що матка притискає сечоводи біля краю таза, що викликає сповільнення потоку сечі. У поєднанні зі збільшенням кількості рідини це призводить до частих походів до туалету. Поширеним явищем серед вагітних жінок є нетримання сечі у звʼязку з тиском на мʼязи тазового дна і зменшенням їхнього тонусу.

Зміни в стані шкіри та волосся

"Мабуть, це одні з перших ознак, на які вагітна жінка звертає увагу, — каже Оксана Негрич. — Адже під час вагітності стан шкіри та волосся часто може покращитись. Наприклад, волосся починає випадати менше — це відбувається через збільшення фази росту волосяних фолікулів, а також зменшення жирності шкіри. Проте варто пам'ятати, що все це теж обумовлено певними тимчасовими гормональними ефектами". 

До речі, це тимчасове покращення стану волосся може додати переживань вже після пологів, тому що зазвичай після народження дитини волосся та шкіра повертаються до попереднього стану

Зміни в тілі під час вагітності

Ілюстративне фото

"Через це жінки часто хвилюються. Вони помічають, що після пологів у них почало якось страшенно випадати волосся. Ця різка зміна сприймається як щось патологічне. Але насправді це є цілком нормальним процесом —  випадає саме те волосся, що закріпилося під час вагітності", — пояснює Оксана Негрич.

На животі, грудях, стегнах і сідницях можуть з'явитися розтяжки або стриї. Вони виникають через зміни в кількості еластичних волокон і колагену в дермі (внутрішньому шарі шкіри). Ці волокна розривають і надмірно розтягують епідерміс (зовнішній шар шкіри), що призводить до утворення рубців. 

"Розтяжки — це напевно один з найбільших страхів вагітності, — коментує Оксана Негрич. — На цю тему є дуже багато досліджень і більшість з них наразі визначають, що суттєвих засобів вплинути на цей процес немає, адже це більше є питанням генетики. Тобто цей фактор ми змінити не можемо. Але жінки точно можуть потурбуватися про зволоженість шкіри — тобто користуватися в зоні розтяжок гіпоалергенним кремом або спеціальними кремами для вагітних. З іншого боку, хвилюватися за розтяжки не варто. Це питання можна потім, після пологів, вирішити з лікарем-дерматологом".

Гінекологиня додає, що на появу розтяжок може впливати й набір ваги. Тож, збалансоване харчування буде помічним, як для профілактики нудоти та закрепів, так і для контролю ваги, а отже і появи розтяжок.

Також часто під час вагітності збільшується пігментація шкіри, зокрема з'являється потемніння в зоні навколо сосків та вздовж білої лінії живота. Посилюється забарвлення вульви та пігментації обличчя. І це теж є природним процесом. 

Які зміни в організмі мають насторожити

Більшість ознак і перебудов, що стаються з організмом жінки під час вагітності, є абсолютно нормальними та безпечними. Але є й "червоні прапорці".

Обовʼязково варто реагувати на такі симптоми:

  • підвищення температури понад 38;
  • сильна нудота та блювання, коли ви не можете пити понад 8 годин чи їсти понад добу;
  • біль чи відчуття стиснення в грудях;
  • підвищення артеріального тиску понад 130/80 мм рт. ст.;
  • сильні набряки рук, які не дають змогу згинати пальці чи носити прикраси;
  • сильний біль та/або почервоніння в області ніг;
  • тривала втома, постійно пригнічений настрій навіть після відпочинку чи сну.

"Будьте уважними до свого тіла та відчуттів — якщо зміни будь-якої системи органів значно погіршують ваше самопочуття, потрібно звернутися до лікаря і переконатися, що все гаразд і ніяких втручань не потрібно", — радить Оксана Негрич.

Також варто пам'ятати, що будь-яка обмінна карта вагітної містить повний перелік станів, коли потрібно негайно звернутися до лікаря. Тому обов'язково потрібно ознайомитися із цією інформацією задля свого спокою та безпечної вагітності.

Лікарка нагадує — ні в якому випадку не можна займатися самолікуванням. Навіть, якщо це просто нудота чи закрепи, які часто зустрічаються під час вагітності. Щоб полегшити свій стан, потрібно консультуватися з лікарем, тому що під час вагітності більшість класичних, звичних нам препаратів є забороненими або можуть використовуватись тільки під контролем лікаря.

Ще більше корисних рішень!

Чи повернеться тіло у звичну форму після пологів

Таке питання хвилює багатьох жінок і, за словами Оксани Негрич, перш за все, треба набратися терпіння. Тому що організм, який змінюється впродовж 9 місяців, має витратити не менше часу на своє відновлення. 

"На тіло жінки чекає важка робота і важкі коливання. Те, що після пологів тіло виглядає дещо інакше, ніж до — теж є нормальним. Найбільші зміни в організмі в плані повернення до попереднього, допологового, стану відбуваються в перші два місяці, але і потім продовжується відновлення організму, яке триває ще впродовж дев'яти місяців. Плюс, треба враховувати, що період лактації теж є часом гормональних змін, відповідно він також може впливати на швидкість післяпологового відновлення", — говорить Оксана Негрич. 

Гінекологиня додає: кожна жінка індивідуальна. Не потрібно картати себе, якщо ви не схожі на інстаграм-блогерок, які на третій день після пологів з пласким животом йдуть в зал, відкривають "три нові бізнеси" і подорожують на край світу.

"Насправді варто дати собі час, ні з ким себе не порівнювати й навчитися жити у своєму новому стані. Більшість здорових жінок повертаються до свого допологового стану, але можуть зберігатися певні зміни у вигляді розтяжок, зміни форми грудей або змін тазового дна. За допомогою здорового способу життя, своєчасного звернення до лікарів, складання грамотного плану післяпологової реабілітації можна майже повністю відновити себе так, щоб почуватися активною, красивою, прекрасною в будь-якому періоді свого життя", — каже Оксана Негрич.

Зміни в тілі під час вагітності

Ілюстративне фото

Допоможуть у відновленні й заняття спортом. Як зауважує гінекологиня, це є також і гарним шляхом до покращення перебігу вагітності, до зменшення ймовірності різких стрибків ваги й потім кращого післяпологового відновлення. Звісно, за умови, що немає протипоказань до фізичних навантажень. Але й силувати себе теж не потрібно. Пів години щодня слід виділяти на ходьбу, плавання, будь-яку фізичну активність, яка приносить задоволення.

"Стосовно будь-яких фізичних навантажень під час вагітності варто радитися з лікарем, який вас спостерігає. Зазвичай, якщо ви були активні до моменту вагітності, під час очікування малюка можна продовжувати заняття спортом, звісно, з певною модифікацією вправ. Але якщо ви не займалися до вагітності, то, в принципі, вагітність є чудовим шансом почати впроваджувати у своє життя здорові звички. В тому числі й фізичну активність. Це не потрібно робити різко. Почніть з банальної прогулянки 15 хвилин навколо дому і поступово збільшуйте навантаження, орієнтуючись на свої відчуття", — резюмує Оксана Негрич. 

2726

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: