Інвестиційні рішення

Закриття повітряного простору: як українська цивільна авіація змогла вижити попри заборону літати

Для українських авіаперевізників закриття повітряного простору означало, що вони більше не можуть виконувати свою основну функцію — літати. Одна з таких компаній SkyUp Airlines знайшла рішення, що дозволило їй вижити та працювати далі. “Рубрика” поспілкувалась з топменеджером компанії та розповідає, як вона працює, чекаючи на дозвіл літати в українському небі.

У чому проблема?

24 лютого 2022 року "Украерорух" закрив повітряний простір України для цивільної авіації. Це означало, що будь-які цивільні літаки не могли ані вилетіти з території України, ані пролітати над нею, а ті, що вже були в повітрі, посадили.

Через специфіку європейського законодавства в авіаційній галузі українські компанії мали змогу виконувати чартерні та регулярні рейси лише з України в Європу і навпаки, без можливості перевозити людей, наприклад з Варшави до Берліна. Фактично українські авіаперевізники втратили можливість літати.

"Ми, як і будь-яка інша українська авіакомпанія, не мали права виконувати рейси всередині Європи, між пунктом «А» і пунктом «Б». І це дуже серйозно вдарило не лише по нас, фактично по будь-якій українській авіакомпанії. Всі були змушені шукати якісь нові рішення", — говорить директор з безпеки SkyUp Airlines Олександр Шафієв.

Директор з безпеки SkyUp Airlines Олександр Шафієв. Фото: Крила

Яке рішення?

Компанія почала трансформувати свою модель роботи. Водночас почали шукати рішення, яке дозволило б запрацювати на європейському ринку. Так розпочали створення та сертифікацію нової компанії в одній з країн ЄС. Це дозволило стабільно виплачувати робітникам заробітну плату, а головне — зберегти ліцензії працівників, щоб їх не доводилось отримувати наново.

"Рішення почали шукати в перші тижні повномасштабного вторгнення. Фактично необхідно було знайти нову модель, яка повністю відрізнялася б від того, що було раніше. На мій погляд, рішення знайшли доволі швидко і саме воно дозволило компанії вижити", — говорить Олександр Шафієв.

Як це працює?

Спочатку компанія почала виконувати АСМІ-контракти, які також називають "мокрий лізинг". Тобто SkyUp почав надавати свої літаки в оренду іншим авіакомпаніям. Разом з літаками вони також надавали екіпаж, страхування та технічне обслуговування. Це дозволило виконати понад 7 тисяч рейсів та перевести більше мільйона пасажирів у 2022 році. 

Водночас у компанії хотіли повноцінно відновити роботу, але вже на європейському ринку. Цього неможливо зробити, якщо компанія юридично не належить до цього ринку. Саме тому після початку вторгнення компанія розпочала створювати нову компанію на Мальті. 

"Чому Мальта? Причин декілька. Насправді на Мальті зареєстрована дуже велика кількість авіакомпаній. Безумовно впливають податки, вони дуже низькі. Також здорово побудоване законодавство", — говорить Олександр Шафієв.

Минув понад рік і в травні 2023 року закінчився процес сертифікації компанії, запустився SkyUp MT. Це було необхідно, щоб розширити діяльність компанії в Європі та мати змогу виконувати регулярні рейси. Так минулого року літаки SkyUp були більше ніж у 10 тисячах рейсах

Ілюстративне фото із сайту SkyUp

Те, що компанія швидко адаптувалась та змінила модель своєї роботи під вимоги обставин, дозволило їй зберегти штат із понад тисячі працівників, виплачувати їм зарплати та платити податки в бюджет України.

"Зараз у нас працює трішки більше людей, ніж 1100, а на початок повномасштабного вторгнення здається було десь 1200. Звичайно, певна кількість людей пішла, але це, в першу чергу, викликано факторами не пов'язаними з компанією. Люди знаходяться зараз по всій Європі, хтось обирає те, що йому ближче просто географічно", — розповідає топменеджер компанії.

Зараз більшість працівників компанії продовжують працювати з України. За кордон виїжджають лише пілоти та бортпровідники. Але між ними постійно проходять ротації. Тобто вони літають якийсь час за кордоном, а потім повертаються в Україну, і там замість них літають інші пілоти та бортпровідники.

Так, наприклад, у Київському офісі працює більша частина інженерів, оскільки великий обсяг їхньої роботи пов'язаний саме з розрахунками, а безпосередньо до літаків їздить значно менша кількість спеціалістів.

Пропри те, що компанія знайшла вихід зі скрутного становища, про прибутковість поки говорити зарано. Ті гроші, які вона заробляє, йдуть на заробітні плати, покриття боргів та подолання наслідків важкого 2022 року.

"Важко казати про якісь прибутки. 2022 рік дуже негативно позначився на доходах компанії. Вона дійсно була в дуже важкому стані. Деякі зобов'язання вдалося перенести на майбутнє. Але точно можна констатувати, що компанія стала на ноги, виконує свої польоти та має можливість для реального розвитку компанії", — говорить Олександр Шафієв.

Також важливо, що компанія в такий спосіб дає змогу працювати українським пілотам. Якби вони не літали тривалий час, то втратили б змогу робити це в майбутньому. Пілоти мали б знову вчитись та отримувати відповідні ліцензії, але це доволі довго і дорого.

Так в Україні залишаються спеціалісти авіаційної сфери. І коли відкриється хоч один український аеропорт, у нас все ще будуть кваліфіковані кадри, які зможуть працювати в ньому. 

Проте Олександр Шафієв не бачить жодних шансів на початок польотів в Україні. На його думку, занадто великі безпекові ризики. І ситуація в Україні значно відрізняється від Ізраїля, де аеропорти працюють попри можливість обстрілів. Потужності ХАМАС значно менші в плані кількості та якості у порівнянні з росією, саме тому не коректно порівнювати Ізраїль та Україну.

Водночас навіть якщо відкриють українське небо чи його частину і влада дозволить авіакомпаніям літати, залишається ще одна проблема — можуть не дозволити лізингодавці. Тобто той, хто дає українським компаніям літаки в оренду, може вважати такі рейси занадто небезпечним.

Ілюстративне фото із сайту SkyUp

"Ми однозначно хочемо бути першою компанією, яка почне літати в Україну, і я сподіваюсь, що нам це вдасться. Але станом на зараз я не бачу умов для початку польотів в Україну", — говорить Олександр Шафієв.

І поки компанія чекає на можливість повернутись до рідного неба, у ній наголошують, що "ми були українською компанією, залишаємось нею і будемо українською компанією". Так за час повномасштабного вторгнення SkyUp розпочав низку соціальних проєктів. 

Разом з футбольним клубом "Шахтар" завдяки серії благодійних матчів зібрали понад мільйон євро та передали їх на медичні потреби та допомогу дітям, що постраждали від війни. Також разом з Join Up організовували відпочинок за кордоном для українських військових та дітей з розладами аутистичного спектра.

SkyUp також стала партнером фандрейзингової платформи UNITED24. Тоді один із літаків забрендували написом The Power of Freedom та QR-кодом на благодійний збір. Так зібрали понад 10 тисяч євро для закупівлі аптечок. Також разом з UNITED24 організували віртуальний концерт thekomakoma, збираючи кошти на відбудову одного з ліцеїв у Київській області.

Свіжі дописи

  • Кейси

Принципи князя Святослава і життя, що має ціну: як розвивати військове лідерство в Україні

Аспен Інститут Київ, Impact Hub Odesa та його співзасновник Єгор Гребенніков провели День Ідей у… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

Гаряча лінія для людей в окупації: що таке “HelpPrint” і кому він може допомогти

Медіа “Східний Варіант” запустило гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованих та прифронтових територій. На гарячій… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

“Час діяти, Нестримні”: як працює грантовий конкурс на відкриття спортивних клубів

Заняття спортом можуть бути одним зі способів реабілітації поранених військовослужбовців. Проте у багатьох громадах немає… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Як вивезти тварину за кордон: алгоритм дій і всі потрібні документи

“Рубрика” розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Соціальне підприємництво: як це працює і хто просуває його в Україні

Уявіть світ, де кожен бізнес вирішує не просто економічні задачі, а й соціальні проблеми. В… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Кейси

Сім тисяч книг: як волонтер забезпечує сучасною літературою прифронтові та сільські бібліотеки, про які не дбає держава

Бібліотеки не втрачають актуальності, поки до них надходить сучасна література. У цьому переконаний Олександр Сапронов,… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.