fbpx
Сьогодні
Історія 08:35 21 Кві 2020

Освіта по-фермерськи. Як в Україні аграрії запустили школу, коли не знайшли фахівців на зарплату від 1000 євро

Для того, щоб отримувати 1000 євро, уже не потрібно їхати на заробітки в Польщу чи інші країни Західної Європи. Наприклад, український виробник комбікормів для тварин "Коудайс Україна" готовий платити зоотехніками від 20 тис. грн на старті. Втім, за даними директорки "Українського аграрного ліцею" Олени Ярошинської, лише 10% випускників аграрних вузів ідуть працювати за спеціальністю у сільське господарство. При тому, що в Україні існує 20 вузів, що готують спеціалістів для агро.

Виходить, що для студентів можливість навчатись на аграрія соціальний пакет від держави на чотири роки, але часто не вмотивований вибір професії. Наслідком цього є кадровий голод, який уже не перший рік відчувають українські аграрії. 

Ще у 2018 році Асоціація виробників молока (АВМ) опитала 300 власників молочнотоварних ферм, що заважає веденню бізнесу. Як і очікувалось, головним стримуючим фактором був дефіцит спеціалістів.

Щоб вирішити цю проблему, на базі молочної ферми ТОВ "Кищенці" створили навчальний центр Dairy Center Kischenzi, де за два роки в центрі підготували близько 500 спеціалістів для молочного тваринництва. Цим частково вирішили проблему нестачі кадрів в галузі, але зупинятись на цьому не збираються. 

"Рубрика" розповідає, як вдалось створити такий навчальний центр і які проблеми він вирішує.

З чого все починалось

Навчальний центр Dairy Center Kischenzi почав працювати в жовтні 2018 року за ініціативи та силами Асоціації виробників молока (АВМ) на базі ТОВ "Кищенці", яке з 2002 року розбудовує голландець Корнеліус (Кейс)  Хузінга в Маньківському районі Черкаської області. Організатори пояснюють, що навчальний центр створили для розвитку галузі та підвищення кваліфікації кадрів для молочнотоварних ферм.

Потреба в подібних центрах настільки назріла, що ідея отримала максимальне сприяння від керівника ТОВ "Кищенці" Корнеліуса Хузінги та керівника молочного напряму ферми Аллана Бергхольдта. Крім того, Dairy Center Kischenzi підтримали ДП "Умань-Агро" та ТОВ "Дзензелівське", на базі яких також проводиться частина практичних занять.

Однак більшість занять проходять саме на базі ферми Корнеліуса Хузінги. Тут знаходититься доїльна зала "Карусель", де можна одночасно доїти 80 корів, та навчальні приміщення.

Освіта по-фермерськи

Максимальне занурення

Впродовж року на базі Dairy Center Kischenzi регулярно проводять навчальні курси для ветеринарів, техніків штучного запліднення та операторів з УЗ-діагностики, зоотехніків і нутриціоністів експертів у галузі харчування, операторів з розчищення ратиць, менеджерів та операторів доїння, фарм-менеджерів.

На відміну від аграрних вузів, де навчання є переважно теоретичним, в Dairy Center Kischenzi роблять наголос на повному зануренні студентів у процес навчання. Наприклад, під час одного з останніх тренінгів для техніків штучного запліднення вже почали використовувати тренувальний муляж корови Хенрієтта (з підігрівом та віконцем для спостереження за навчальним процесом). Це робиться для того, щоб студенти отримали максимум практичних навичок, що знадобляться їм в роботі.

Навчальні курси намагаються чергувати за спеціалізацією, щоб у них могли взяти участь спеціалісти усіх блоків молочнотоварної ферми. Учасниками тренінгів є як молоді спеціалісти, так і досвідчені фахівці з різних куточків України, з різних за розміром, технологічним оснащенням та рівнем продуктивності господарств.

Студентів в навчальному центрі залучають кількома шляхами. По-перше, тут підвищують кваліфікацію спеціалісти, які працюють на фермах-учасницях Асоціації виробників молока, по-друге, у центрі запрошують на навчання спеціалістів, що працюють на інших фермах, та студентів вищих навчальних закладів за допомогою дзвінків та розсилок. По-третє, для залучення студентів у центрі активно використовують соціальні мережі Fаcebook, Instagram, Однокласники.

Викладачами Dairy Center Kischenzi є експерти Консультаційного Центру Асоціації виробників молока. Крім того, на регулярній основі залучають провідних міжнародних експертів. За неповні два роки роботи Центру своїми знаннями і досвідом з українськими фахівцями ділилися такі спеціалісти зі світовим іменем, як Девід Рід, Горді Джонс, Джон Мідлтон, Адам Паффер, Тіно Хохмут.

Всього за 1,5 року навчальний центр провів 10 навчальних курсів, 3 міжнародних майстер-класи за участі світових експертів. У тренінгах взяли участь представники понад 150 молочнотоварних ферм, понад 500 спеціалістів підвищили рівень своєї кваліфікації.

Як карантин вплинув на навчання в Dairy Center Kischenzi

Як розповіли "Рубриці" в навчальному центрі, карантин змусив перенести курс для ветеринарів, який був запланований на березень, на травень, а також частину курсів перевести в онлайн-формат.

"Для навчання ми зараз використовуємо трансляції у Facebook, Youtube, а також Instagram і Zoom. Це дало змогу розширити аудиторію наші трансляції так можуть дивитись до 200-300 людей", пояснюють в Dairy Center Kischenzi і вже найближчим часом планують запустити новий курс онлайн.

Освіта по-фермерськи

Які плани Dairy Center Kischenzi на 2020 рік

Уже спланували низку міжнародних майстер-класів на сезон 2020 року. Також в планах додаткове оснащення навчального класу сучасними муляжами для якісного відточування отриманих навичок.

Серед більш глобальних планів центру розширювати мережу таких навчальних центрів на базі провідних молочнотоварних ферм в інших регіонах України.

Втім, один навчальний центр не зможе вирішити проблему кадрового голоду і невмотивованого вибору професії. Для цього потрібна реформа освіти. Щоб досягти цієї мети, навчання має бути профільним не лише вивчення предметів, а занурення в ту чи іншу спеціальність. При цьому важлива не так матеріальна база, як зв'язок освіти з ринком праці.

2982

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: