fbpx
Сьогодні
Здоров'я 15:04 13 Тра 2024

Ця родимка дивна: як розпізнати меланому та врятуватися від раку шкіри

Родимки — звична “прикраса” нашого тіла, яка, зазвичай не турбує і не викликає особливих занепокоєнь. Проте якщо ви помічаєте, що одна з них відрізняється від інших, треба терміново звернутися до лікаря. Оскільки це може свідчити про рак шкіри.

English version here

"Рубрика" разом з платформою "Бережи себе" вирішила розібратися, коли та як родимка перетворюється на справжню небезпеку для здоров'я.  

У чому проблема?

Ледь не в кожного з нас можна відшукати родимки, кількість яких протягом життя змінюється переважно в сторону збільшення. Тому звичні з дитинства коричневі плями на тілі та поява кількох нових не сприймається як щось небезпечне. І хоча родимки дійсно вважаються доброякісним утворенням, під дією різноманітних факторів вони можуть змінюватися та набувати властивостей злоякісної пухлини, перетворюючись на меланому — різновид раку шкіри.  

За дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2020 році меланому діагностували в 325 тисяч людей по всьому світу. Водночас 57 тисяч пацієнтів не змогли вилікуватися від цього захворювання та померли.  Варто відзначити, що науковці прогнозують збільшення випадків меланоми серед людей до 2040 року. Причину таких невтішних результатів вони вбачають у посиленні випромінювання сонця, що спричиняє утворення злоякісних родимок.

Лікування раку шкіри

Статистика меланоми по всьому світу від 2020 до 2040 року. Фото WHO

І хоча вплинути на випромінювання сонця людям навряд вдасться, знизити ризик розвитку меланоми все одно під силу. 

Що таке меланома?

Як пояснює лікарка-дерматологиня Ірина Кріщенко, меланома — це найбільш агресивна злоякісна пухлина з усіх, що можуть існувати у людському тілі. У понад 70% вона з'являється на чистій шкірі, інші 30% ростуть із родимок, які вже були на тілі раніше. Візуально меланоми нагадують плями або вузлики та мають колір від коричневого до чорного кольору. Також існує особливий вид меланоми – безпігментна, чий діапазон кольору може сягати від світло-рожевого до червоного. Такими утвореннями на шкірі також не варто нехтувати, пояснює Ірина. 

"На ранніх стадіях меланома ніяк не турбує. Людина може зовсім нічого не відчувати довгий період часу. Якщо ж меланому не лікувати, вона обов'язково призводить до смерті", — підкреслює Ірина.

Чи лікується меланома

Лікарка-дерматологиня та членкиня міжнародних медичних спільнот EADV, IDS, EAD Ірина Кріщенко

Лікарка додає, що меланома швидко прогресує, руйнуючи тканини, розташовані навколо. Вона дуже стрімко поширюється по організму (дає метастази) в різні органи, чим порушує їхню роботу. Зазвичай найбільше впливу зазнають легені, печінка, мозок та кістки. 

Метастази меланоми можуть проявлятися такими симптомами

  • Набряк та біль в лімфатичних вузлах;
  • Ускладнене дихання або кашель, які не зникають;
  • Біль у кістках;
  • Втрата апетиту;
  • Головні болі;
  • Втрата ваги без причини.

"Меланома є злоякісною пухлиною та починається з неконтрольованого поділу клітин-меланоцитів. Причиною цього процесу є мутації генів: успадковані від батьків або набуті протягом життя. Найпоширенішою причиною набутої мутації генів є ультрафіолетове випромінювання (вплив сонця або штучних джерел ультрафіолету, наприклад солярію)", — ділиться експертка. 

Лікування раку шкіри

Родимки на шиї. Фото з мережі

Хто в групі ризику?

За дослідженнями Американського онкологічного товариства, меланома частіше виникає у людей похилого віку. Також вона діагностується у молодих людей до 30 років, особливо серед жінок. У більш ранньому віці спричинити захворювання може спадковість. Як додає Ірина Кріщенко, до групи ризику розвитку меланоми також потрапляють люди, які мають

  • Світлу шкіру;
  • Велику кількість родимок на тілі;
  • Синдромом множинних диспластичних невусів;
  • Сонячні опіки, засмагу або мали візити в солярій у минулому;
  • Раніше діагностовану меланому, базальноклітинну карциному або плоскоклітинну карциному;
  • Двоє або більше близьких родичів з діагнозом меланома.

Яке рішення?
Звернення до лікаря та самостійний огляд

Для раннього виявлення меланоми, необхідний огляд дерматолога та спеціальне дослідження – дерматоскопія, яка допоможе вчасно виявити злоякісну пухлину та врятувати життя людини, пояснює лікарка. Дерматоскопія проводиться за допомогою простої лупи або дерматоскопа (епілюмінісцентного мікроскопа), який робить прозорим поверхневий шар шкіри-епідермісу. 

Чи лікується меланома

Огляд родимки. Фото з мережі

Також важливо періодично проводити самостійний огляд власного тіла, який допоможе виявити перші прояви меланоми. Оцінити підозрілу родимку на небезпеку можна самостійно за алгоритмом ABCDE або АКОРД:

A (​​ASYMMETRY) — родимка асиметрична.

B (BORDER) — родимка не має чітких кордонів, вони ніби розмиті. 

C (COLOR) — колір родимки неоднорідний. Можна помітити і чорний колір, і коричневий, є ділянки з червонуватим або якимось іншим відтінком.

D (DIAMETER) — часто меланома понад 6 мм в діаметрі. Підказкою може бути гумка на кінці олівця, її діаметр орієнтовно такий саме.

E (EVOLVING) — родимка дуже відрізняється від усіх інших на тілі або явно змінюється. 

Лікування раку шкіри

Алгоритм для виявлення меланоми. Фото з мережі

Проте такий алгоритм не дає точного діагнозу та має лише орієнтовні прояви меланоми, зауважує Ірина. З цим погоджується лікар-дерматолог Кузьма Хобзей. Вони кажуть, що ці ознаки допомагають людині запідозрити імовірні ризики та вчасно звернутися до лікаря.

"Є асиметричні родимки, які є абсолютно доброякісними утвореннями. Є утворення менш як 6 мм, які потім діагностують як меланому. Тому це все орієнтовні параметри. А от що може викликати найбільше занепокоєнь — так це її зміна. Якщо родимка збільшується, змінюється, на ній з'являються виразки — це дуже тривожний сигнал", — каже лікар.

Лікування раку шкіри

Лікар-дерматолог Кузьма Хобзей. Фото з мережі

Також існує популярний міф, що якщо подряпати родимку, то це обов'язково спричинить меланому. Лікар-дерматолог заспокоює: це не так. 

"Поодиноке поранення здорової родимки не спричинить рак. Бо по суті, родимка — це просто частина шкіри. Якщо ж родимка раптом сильно пошкодилась навіть від незначного впливу, то це скоріше ознака того, що вже почалися процеси розпаду. Але постійна травматизація родимки, навіть здорової, може бути небезпечна. Тому, якщо у вас є невус [новоутворення, — ред.] в такому місці, де ви весь час його травмуєте, то варто поговорити з дерматологом-онкологом про можливість його видалення", — пояснює Кузьма. 

Якщо родимка викликає занепокоєння, варто не роздумуючи звертатися до лікаря. Опитані "Рубрикою" експерти радять усім проводити регулярні огляди в медичних закладах, частоту яких має визначити сімейний лікар або дерматолог. Вони здатні оцінити стан шкіри та сімейної історії — спадковості, що допоможе розрахувати оптимальну кількість ваших візитів на рік. Такі періодичні огляди дозволять виявити меланому на початкових етапах та зменшити ризик летального випадку.  

Коли меланому діагностують на ранніх стадіях, то лікують її завдяки хірургічному втручанню. Як правило, така операція виконується під місцевою анестезією. Допоки меланома не поширилася на лімфатичні вузли, в 99% випадків пацієнт одужає. 

"Коли меланома поширюється по організму, необхідні додаткові методи лікування. Вони включають хімієтерапію, променеву терапію, ад'ювантну імунотерапію", — наголошує лікарка-дерматологиня Ірина Кріщенко.

Кузьма Хобзей додає, що препарати імунотерапії допомагають нашому власному імунітету побороти рак. Проте, це дуже дороге лікування і поки в Україні немає державних програм, які б покривали вартість потрібних препаратів. 

Тому навіть якщо меланому виявили на пізніших стадіях, це зовсім не означає, що її неможливо буде вилікувати. У таких випадках терапія пацієнтів буде більш складною та тривалою.

Ще більше корисних рішень
Як запобігти розвитку меланоми?

Великий ризик виникнення меланоми спричиняє саме ультрафіолетове випромінювання. Протягом життя воно лишає після себе сприятливі наслідки для появи та переродження родимок на злоякісні. Зменшити ризики появи меланоми можна дотримуючись простих рекомендацій:

  • Уникайте засмаги, сонячних опіків та відвідування солярію. Якщо відмовитися від засмаги ви все ж таки не можете, то не перебувайте на сонці під час його активної фази — з 10  до 16 години та дотримуйтесь другого пункту рекомендацій. 
  • Наносьте сонцезахисний засіб з SPF 50+ на всі відкриті ділянки тіла принаймні з березня по жовтень у наших широтах. Рекомендовано його використовувати навіть у похмурі дні. Наносити засіб бажано кожні 2 години, особливо, під час плавання або коли пітнієте.
  • Вдягайте головні убори та сонцезахисні окуляри влітку. Також бажано максимально закривати тіло від сонячного випромінювання бавовняним або лляним одягом.
  • Проходьте профілактичний огляд у дерматолога з дерматоскопією принаймні раз на рік.

Ці прості правила та самоаналіз за алгоритмом ABCDE або АКОРД дозволять вам вчасно попередити ризик меланоми та зберегти здоров'я. Особливо уважними варто бути вже зараз, оскільки ультрафіолетового випромінювання з кожним днем ставатиме все більше через наближення літа.

896

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: