fbpx
Сьогодні
Рішення 11:51 14 Кві 2020

Респіратори замість випускного. Як школярі допомагають медикам

Що робити, якщо ти хочеш допомогти, але тобі менше 18-ти і ти ще учень?

Україна, як і весь світ, зіткнулася із кризою небачених досі масштабів. Коронавірус став справжнім викликом для медичних систем різних країн, і українська система охорони здоров'я – не виняток. Готовність українських лікарень до пандемії бажає кращого, і волонтери та просто небайдужі люди по всій країні вже зголосилися у різний спосіб допомагати медикам у цей непростий час. Допомогти може кожен. Так вирішили і в одній із тернопільських шкіл.

У Тернополі базовою для лікування пацієнтів з діагнозом коронавірус визначили Міську лікарню швидкої допомоги. Дітей же приймають у Міській дитячій лікарні. Силами місцевої влади та благодійників обидва заклади повноцінно забезпечені засобами індивідуального захисту, медичними препаратами та обладнанням. На останній сесії депутати міської ради виділили на забезпечення ще 47 млн грн. З цих коштів усім медичним працівникам, які у Тернополі задіяні у боротьбі  з коронавірусною інфекцією, щомісяця доплачуватимуть до заробітної плати 10 тис. грн. І все ж, лікарні досі потребують допомоги. І на допомогу може прийти кожен навіть школярі.

Добра справа замість випускного

29 одинадцятикласників однієї з місцевих шкіл передали інфекційному відділенню Міської дитячої комунальної лікарні Тернополя 130 респіраторів і 17 настінних дозаторів для дезінфекційних розчинів. Акцію назвали «Дітям від дітей».

"Батьки 11-В разом з дітьми минулого тижня вирішили ту суму, яку вже зібрали на випускний, що мав би відбутися 26 червня, зараз пожертвувати на допомогу", поділилася директорка Тернопільської спеціалізованої школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Руслана Петрокушин. Що я скажу: свідомі діти свідомих батьків".

допомога медикам замість випускного

Настінні дозатори закупили на усі 17 палат, що є у відділенні. Вартість респіраторів FFP-3 в середньому 250 грн. Загалом на все витратили 25 тис. гривень.

Ірина Турська, мати однієї з випускниць, розповідає, що вони, організовуючи цю допомогу, і не очікували на розголос і увагу зі сторони ЗМІ абощо. Просто вирішили допомогти, чим можуть. Так батьки з учнями і прийшли до того, щоби ті гроші, що збирали на випускний по 1000 гривень, направити на допомогу медикам і закупити для них респіратори. Позаяк в аптеках респіраторів FFP-3 зараз не знайти, то їх замовляли через інтернет з різних сайтів. 

"Багато хто з наших батьків – лікарі. Половина учнів планують вступати в медичні. У батьківському чаті заговорили про те, щоб допомогти дитячій лікарні міській.  Запитали у лікарів, що їм потрібно і нам дали список. Що знайшли, те закупили. Медсестри, коли ми привезли все у лікарню, вийшли до нас у найпростіших медичних масках. Тому цей захист їм дуже у нагоді. 

допомога медикам замість випускного

Зараз уже думаємо, що то можна було зробити від школи чи від усіх випускних класів. Але тоді просто швидко вирішили і зробили. Можна сидіти вдома і нічого не робити, а можна зорганізуватися, ще й дітям приклад подати"

Такий вчинок одинадцятикласників могли би повторити ще у багатьох школах до випускних уже не далеко, а у зв'язку з поширенням епідемії їх можуть і відмінити. 

допомога медикам замість випускного

Як ще можна допомогти?

Втім, школярі можуть  допомогти у боротьбі з вірусом, не лише жертвуючи на це гроші. 

📌 Найважливіше – дотримуватися карантину і сидіти вдома.

📌 Шити маски для людей, як це зробила одинадцятирічна Аліса Пономаренко з Харківщини

📌 Шити одноразові комбінезони для лікарів. Для цього потрібен матеріал "спанбонд"  щільністю вище 50 і фурнітура: потаємні блискавки 50-60 см та резинки 0,5 см. Лекала можна скачати тут.

📌 Віддавати кишенькові гроші у благодійні фонди, що допомагають лікарням із забезпеченням.

📌 Регулярно мити сходову клітку/ліфт.

📌 На сайті Української волонтерської служби скачати плакати з інформацією про допомогу під час коронавірусу і розвісити у своєму під'їзді. 

волонтери

Автор: Мар'яна Чорнієвіч

Фото пресслужби Тернопільської міської ради та з Facebook-сторінки Ігоря Турського

2912

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: