fbpx
Сьогодні
Важливо 10:30 21 Лют 2022

Як підтримати українську армію просто зараз? 5 способів для кожного

ЗСУ боронять нашу країну від агресора вже не перший рік. Розповідаємо, як можна допомогти нашим воїнам зараз, у час загострення.

English version here

У чому проблема?

США та союзники вкотре попереджають Україну про загрозу полномасштабного нападу Росії. Країна-агресор заявляє, що нападати не збирається, але її дії говорять зовсім про інше. РФ продовжує стягувати війська до наших кордонів, влаштовує провокації, сіє в інформаційному просторі паніку, маніпулює населенням окупованих територій, створюючи пропагандистські картинки. Тактика противника зрозуміла — якомога сильніше налякати й деморалізувати. Кремль чітко усвідомлює, що виграти війну можливо ще до її початку, якщо вдасться зламати волю українців до спротиву. Саме для цього Росія тисне на нас всіма доступними їй наразі способами.

Яке рішення?

Як підтримати українську армію просто зараз

Вірити в українську армію, у наших воїнів, які мають достатньо сил і засобів, а також відповідний бойовий досвід, щоб у разі потреби відстояти Україну. Війна в нашій країні почалася не зараз, вона триває вже 8 років. Але сьогодні українське військо є найбільш потужним з 2014 року, а коаліція партнерів, які надають нам підтримку, найширша з моменту проголошення Незалежності. Більш того, жити в постійному страху не бажають і чимало цивільних українців. Згідно з недавнім дослідженням КМІС, більше половини українців у разі військового вторгнення готові чинити активний опір агресору у той чи інший спосіб. Понад третина будуть захищати свої домівки разом із військовими зі зброєю в руках, ще чверть українців готові опиратися, беручи участь в акціях громадського спротиву.

Врешті-решт, давайте відверто — переживати за своїх рідних та бути в напрузі не соромно. Це абсолютно нормальна реакція на слово "війна". Але якщо ви теж не хочете сидіти, склавши руки, в передчутті військової загрози, розповідаємо, як і куди можна направити енергію, щоб підтримати нашу армію.

Як це працює?


Як підтримати українську армію просто зараз

1. Записатися до тероборони

У часи війни ключовою стає готовність та вміння захищати свою державу. Адже воюють країни. Не може бути окремо армія, окремо країна. Кожен на своєму місці має робити, що може. Армія обороняє на фронті, а порядок на своїй території — справа кожного. Насамперед — це спокій у будь-якому містечку чи селі. З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України "Про основи національного спротиву", за яким як окремий рід сил ЗС України були створені спеціальні підрозділи Сил територіальної оборони.

Територіальна оборона ЗСУ — це:

  • оборона закріпленого за собою регіону в разі військового конфлікту;
  • захист та допомога населенню в разі надзвичайної ситуації;
  • охорона та оборона стратегічно важливих об'єктів;
  • забезпечення громадського порядку в разі потреби.

Стати резервістом Сил територіальної оборони може кожен громадянин України від 18 до 57 років, незалежно від статі, досвіду служби чи перебування на військовому обліку. 

Щоб увійти до складу територіальної оборони, треба звернутися з документами до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), в межах вашого проживання. 

Докладніше про те, як вступити до лав тероборони читайте в нашому матеріалі.

2. Перерахувати кошти

Як підтримати українську армію просто зараз

  • Громадська ініціатива "АРМІЯ SOS"

З 2014 року команда команда "Армія SOS" впроваджує сучасні технології в армії України. Займається виготовленням безпілотників, авіарозвідкою, розробляє програмне забезпечення для керування вогнем і навігаційне забезпечення. Також вони закуповують військову амуніцію, засоби захисту та зв'язку та доставляють їх на передову. Сторінки для допомоги проєкту коштами — на сайті ініціативи та у Фейсбук.

  • Благодійний фонд "Повернись живим"

Передова російсько-української війни — це не тільки фронт. Вона там, де точиться війна за Україну. У госпіталях, на складах, полігонах, у засобах масової інформації, в кабінетах. Сьомий рік фонд забезпечує українську армію квадрокоптерами, мобільними комплексами спостереження, тепловізорами, автівками та іншою технікою. Займається навчанням військових, має проєкти спортивної реабілітації ветеранів і допомагає їм розвивати бізнес. Допомагає змінювати Збройні Сили, розказує про війну з перших вуст і стримує потік пропаганди та дезінформації. Під час внесення коштів можна обрати, куди саме їх спрямують. Зробити внесок можна тут або на Patreon.

  • Сайт Міністерства оборони України

Гроші, в тому числі і у валюті, можна перерахувати безпосередньо Міністерству оборони. Їх спрямують на матеріально-технічне та медичне забезпечення війська. Також можна поцікавитися у знайомих та рідних, що зараз перебувають у лавах Української Армії, чого конкретно потребує їхня частина і як можна допомогти їй прямо зараз. Можна звернутися з подібним питанням до найближчого від вас пункту постійної дислокації однієї з бригад Збройних сил України. А також зв'язатися напряму через соціальні мережі з армійцями — сторінки всіх бригад є у Фейсбуці.

3. Допомогти волонтерам

Як підтримати українську армію просто зараз

Незважаючи на те, що витрати на армію постійно зростають, навіть зараз залишаються дірки, які, як і раніше, закривають волонтери: через бюрократичну тяганину від запиту до купівлі та передачі необхідних речей у частини можуть минути тижні, а волонтери привозять їх за день-два. Наприклад, збирають гроші на квадрокоптери, які постійно виходять із ладу, привозять необхідні продукти, закривають специфічні потреби, разом з лікарями зустрічають борти з пораненими. 

Днями, наприклад, до Києва літаком знову доставили поранених. Про це написала у Фейсбук волонтерка Наталія Юсупова. Допомогти нашим захисникам швидше одужувати можна тут

Як підтримати українську армію просто зараз

Також у багатьох містах волонтери плетуть маскувальні сітки. Цим займається проєкт "Маскувальна сітка для армії руками волонтерів", який об'єднує понад сотню волонтерських груп по всій Україні. Перелік цих груп у своєму місті та районі можна знайти за посиланням. Не маєте часу на плетіння? Завезіть волонтерам старі речі, які потім будуть використані для маскувальних сіток.

Великі й малі групи волонтерів, які допомагають армії, працюють у кожному місті. Розшукайте їх і запропонуйте свою допомогу.

4. Пройти курси першої допомоги

Як підтримати українську армію просто зараз

Будь-якій людині і в мирному житті, і на війні не завадять навички першої домедичної допомоги. Це те, що допоможе врятувати життя до приїзду медиків. Для навчання не потрібна ні медична, ні військова освіта. 

  • На базі Всеукраїнської ради реанімації (ВРР) є курси, де за дві години вас навчать правильно зупиняти різні види кровотеч (при кульових, осколкових пораненнях, пораненнях при ДТП тощо). Також ВРР проводить 6-годинний базовий курс підтримки життя. 
  • Сертифіковані програми, розраховані на 6, 12 та 48 годин (60% з яких практика) має Червоний Хрест. Тут навчають, як допомагати в разі травмування, поранень, опіків, зупинки серця або проблем з легенями. Показують, як правильно транспортувати потерпілого. Є тренінги для населення, як безпечно поводитися з мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Червоний Хрест має і волонтерські програми. Можна заповнити форму, позначити напрямок, у якому ви хотіли б працювати — це допомога нужденним, літнім людям, перша медична допомога, підготовка до надзвичайних ситуацій і не тільки. 
  • Безкоштовний онлайн курс першої медичної допомоги (ПМД) від Пласту. Курс складається з трьох частин: (Основи першої допомоги (ОПД), Серцево-легенева реанімація (СЛР), Дії в екстремальних ситуаціях). Кожен покроковий урок з надання першої допомоги ретельно пояснює всі ключові моменти з мінімальним використанням спеціальних термінів та містить в кінці корисний розділ з підсумками та узагальненнями. Також недавно на сайті з'явився розділ Тактичної медицини Курсу ПМД онлайн, розрахований на навчання базовим навичкам бійців ЗСУ для надання ними само- та взаємодопомоги в умовах бойових дій. Матеріали розділу будуть корисні ще й під час підготовки бійців-рятувальників (санітарів), парамедиків (санінструкторів) військових підрозділів, а також мобілізованим цивільним фельдшерам та лікарям у наданні першої домедичної та медичної допомоги в зонах обстрілу, укриття та на етапах евакуації поранених.

Більше про домедичну допомогу читайте тут.

5. Здати кров

Як підтримати українську армію просто зараз

Ми вже не раз розповідали про те, кому потрібна ваша кров, чим донорство корисне для суспільства і що треба знати перед тим, як йти здавати кров. У разі військової загрози це питання стає ще більш актуальним.

Для того, щоб поповнити український банк крові, здавати аналізи чи проходити додаткові обстеження напередодні не потрібно. Якщо ви не маєте протипоказань до донорства, достатньо обрати будь-який пункт здачі крові у вашому місті чи районі. 

Корисні посилання на українські ресурси з донорства крові:

Більше про донорство читайте у матеріалах "Рубрики"

Ще більше корисних рішень!

Зберігати спокій і не підспівувати агресору

Як підтримати українську армію просто зараз

Що б не сталося, першочергово потрібно зберігати спокій і бути зосередженими. Від цього буде залежати, наскільки якісно і швидко ви зможете впоратися з ситуацією, що склалася. До цього закликає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у своїй спеціальній брошурі. Панікуючи, люди не здатні критично мислити, можуть діяти імпульсивно і непослідовно, створюючи навколо себе хаос.

Тож намагаймося бути зібраними і врівноваженими, не плодити фейки, не поширювати панічні настрої, чутки та російську пропаганду, допомагати армії і волонтерам, вчитися новому, дбати про старих або хворих людей, які не можуть забезпечувати себе самостійно. 

Військові ж просять не заважати діям армії, не викладати відео з переміщеннями військової техніки в Інтернет (так, навіть без геоприв'язки!), та сприяти армії в міру сил та можливостей.

38479

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: