fbpx
Сьогодні
Розбір 14:00 10 Лют 2022

Тероборона: як вступити і чи потрібна медкомісія?

Територіальна оборона — це групи людей, що захищатимуть цивільне населення на місцях, а не безпосередньо в зоні бойових дій. Якщо стисло. І останнім часом про це багато говорять, адже триває формування бригад і батальйонів Сил територіальної оборони ЗСУ.

English version here

Запитань про тероборону багато, а зрозумілих для цивільних відповідей дещо менше. "Рубрика" розповідає, кого чекають у лавах тероборони, як туди записатися, чи потрібна медкомісія, чи дадуть зброю і як держава віддячуватиме добровольцям. 

У чому проблема?

Щось відбувається, але нічого не ясно

В Україні досі триває війна. Агресивні сусіди "грають м'язами", апелюють до пісеньок про зґвалтування, коли говорять про Україну, а також впевнено псують свої позиції на міжнародній політичній та економічній арені. 

На тлі цих подій в Україні розгортається формування територіальної оборони.

Усі розуміють, що таке ЗСУ та армія. А от тероборону почали формувати нещодавно. Але сюрприз — річ не в загрозі ескалації, а в тому, що у нас є план стосовно логічного посилення власних позицій. І затвердили його ще в липні 2021-го. Тож зараз все за графіком. 

Територіальна оборона: відповіді на найпоширеніші питання

Яке рішення?

Зрозуміти, що таке тероборона. Бо раптом вам слід записатися?

Офіційне визначення тероборони звучить так: це система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та в особливий період для протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Але ж лишаються запитання, правда? Відповідаємо на них!

територіальна оборона

Це те саме, що армія? 

Ні. Територіальна оборона існує в межах Збройних Сил України, але має самостійне командування. Вас не можуть призвати до служби в територіальній обороні, батальйони формуються винятково з добровольців. Не потрібно постійно перебувати у військовій частині, як цього вимагає служба в армії. 

Але потрібно з'являтись на навчання і здобувати військову підготовку. Взагалі, територіальна оборона має три складові — військову, цивільну та військово-цивільну. 

Якщо спрощено, верхівка тероборони — це, звичайно ж, військові. Вони дають завдання і знають, як діяти у кризових ситуаціях. Добровольчі (цивільні) формування — це люди, які виявили бажання допомогти збройним силам і захищати свою територію. А за їхнє навчання відповідають ті, хто вже має військову підготовку, і зараз знаходиться в резерві ЗСУ. 

Якщо ви — доброволець в теробороні, то вийти з неї теж за бажання буде не складно: треба лише попередити керівництво і розірвати контракт — як зі звичайним звільненням з роботи.

територіальна оборона

Хто може йти в тероборону?

Особи, що досягли 18, але ще не досягли 60 років. Стать і рівень воєнної підготовки значення не мають. Необхідні знання ви отримаєте вже перебуваючи у складі тероборони. 

Служити в теробороні ви будете у вільний від роботи та навчання час. Роботодавці будуть зобов'язані відпускати вас на військові навчання, коли ті припадатимуть на робочі дні, і зберігати за вами заробітну плату.

територіальна оборона

Що робить тероборона?

  • Реагує та вживає заходи щодо оборони території та населення до моменту розгортання там військ або сил для ведення бойових дій;
  • посилює охорону державного кордону;
  • захищає від надзвичайних ситуацій територію, довкілля та майно, ліквідує наслідки ведення бойових дій;
  • бере участь у підготовці громадян України до національного спротиву;
  • бере участь у забезпеченні безпечної роботи органів державної влади, місцевого самоврядування та військового управління;
  • бере участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспорту та пішоходів біля або в районах НС або ведення військових (бойових) дій;
  • бере участь у забезпеченні громадської безпеки та порядку в населених пунктах;
  • бере участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та протидію інформаційним операціям агресора.

територіальна оборона

Зброю теж дадуть?

Поки питання залишається відкритим. Закон допрацьовують, тож ймовірно, що так. Наразі ж Верховна Рада проголосувала за те, що члени тероборони зможуть використовувати власну мисливську зброю та набої. 

Окрім цього, тероборона матиме доступ до зброї, що зберігатиметься на пунктах дислокації, але чи видаватимуть її додому, поки невідомо.

територіальна оборона

А за це платять?

І так, і ні. Щомісячну платню за службу в підрозділах тероборони отримуватимуть лише військовослужбовці-контрактники, з яких складається керівництво. 

Резервісти отримуватимуть гроші тільки за збори. І, як ми вказували вище, зберігатимуть зарплатню на своїй основній роботі. Безробітні резервісти під час зборів отримуватимуть виплати в розмірі прожиткового мінімуму — 6 514 грн.

Членів добровольчих формувань забезпечуватимуть безкоштовною медичною допомогою.

На скільки підписують контракт?

На три роки. Але ви маєте право розірвати контракт будь-коли в разі потреби. Рішення повністю за вами. 

територіальна оборона

Що зробити, щоб приєднатися?

Для вступу до лав територіальної оборони потрібно звертатися до центрів комплектування та соціальної підтримки (у колишні військкомати). Вам знадобляться такі документи:

  • заява про бажання вступити в тероборону;
  • висновок військово-лікарської комісії (так, потрібно пройти медкомісію, але вимоги до охочих приєднатися до ТрО нижчі, ніж до військовослужбовців);
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботи\навчання;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотокартка розміром 9х12.

Згодом вашу заяву розглянуть, проведуть з вами співбесіду і, найімовірніше, приймуть до тероборони. Тоді підписання контракту, присяга і готовність виконувати завдання від керівництва. 

Як це працює?

Ефективно!

В Україні утворили 25 бригад і близько 150 батальйонів територіальної оборони. У мирний час чисельність ТрО становить 10 тисяч осіб, а у кризові періоди — до 150 тисяч. 

Все це — захист на місцях. Той самий, якого бракувало у Криму та на нині окупованих територіях Донеччини й Луганщини. Тероборона буде в кожному районі, тож захопити будівлю місцевої райдержадміністрації для встановлення окупаційного режиму буде в рази складніше. Отже, і відстояти рідну землю буде легше. 

2
22820

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: