fbpx
Сьогодні
Пам'ять 13:22 14 Сер 2018

"Люди як кораблі": 17 серпня Кузьмі Скрябіну виповнилось би 50 років

Пам’яті Андрія Кузьменка

Уже минуло три роки, коли Кузьма загинув у ДТП на Дніпропетровщині. Країна втратила не лише «душу» українського поп-року, але й патріота.

Він постійно допомагав бійцям АТО фінансово, приходив до лікарні, де лікувались бійці, і подовгу спілкувався з ними. Співак критично оцінював діяльність українських політиків, "тролив" їх у відеозверненнях.

І навіть після смерті Кузьма продовжує допомагати українцям. Його дружина Світлана Бабійчук створила благодійний фонд, який підтримує дитячі будинки, лікарні, військові госпіталі, займається волонтерською діяльністю.

Цієї п'ятниці, 17 серпня лідеру гурту «Скрябін» виповнилось би 50. Його пісні та думки залишилися з нами.

До ювілею співака «Рубрика» підготувала матеріал про те, наскільки Кузьма вписаний в українську історію.

Скрябін Кузьменко

МІСЦЯ ПАМ'ЯТІ АНДРІЯ КУЗЬМЕНКО

Пам'ятник на честь Скрябіна

Де: Луцьк, пр. Волі, 49а, територія Сіті Парк
Зміст: ще у 2015 році в Луцьку було відкрито пам'ятник Андрію Кузьменку, однак співак був не схожий сам на себе, що обурило громадськість. Потім після скарг рідних музиканта, в 2016 році пам'ятник демонтували.
Нову скульптуру розмістили на території рекреаційного комплексу "Сіті-парк". Сам пам'ятник встановили напередодні Дня Незалежності. Його автором став київський скульптор Тарас Цюпа. На лавці скульптори викарбували цитату музиканта "Міняйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете". Це – єдиний в Україні пам'ятник Кузьмі.

Вулиці імені Андрія Кузьменка

Вулиці імені Андрія Кузьменка
Волноваха: 16 жовтня 2015 року міська рада Волновахи прийняла рішення про перейменування вулиці Жовтневої на вулицю Кузьми Скрябіна
Фастів: 29 січня 2016 року одна з вулиць Фастова перейменована на честь Андрія Кузьменка
Радомишль: 20 травня 2016 року голова Житомирської ОДА підписав розпорядження, яким, в Радомишлі на честь Кузьми Скрябіна перейменовано один з провулків.
Малин: одну з вулиць Малина Житомирської області перейменовано на честь Кузьменка. Поблизу міста похований прадід Андрія.
Брюховичі: одна з вулиць у передмісті Львова, де його поховано, названа на честь Андрія Кузьменка.

Мурал, присвячений Кузьмі

Де: вул. Римарська, 23-а, Харків
Час створення: 28 травня 2018 року
Автор: Kailas-V
Зміст: мурал, присвячений музикантові Кузьмі Скрябіну, відкрито на торці будинку поряд з Харківською філармонією, що по вулиці Римарській у центральній частині міста. Стінопис площею 90 квадратних метрів виконано аерозольними фарбами, їх використано 200 балончиків за тиждень за допомогою підйомної техніки. Ескіз створено за фотографією Андрія Кузьменка-Скрябіна, яку авторові мурала, технічному директору творчої групи "Kailas-V" Андрію Пальвалю надали в міському фан-клубі Кузьми.

Пам'ятний знак на місці загибелі

Пам'ятний знак на місці загибелі
На місці загибелі музиканта (Криворізький район, поблизу Лозоватки) встановлено меморіальний знак, до якого часто приносять квіти і знімки Андрія. Під час відкриття пам'ятного знаку священнослужителі провели молебень за упокій душ всіх загиблих на цьому місці.

Меморіальна дошка

Меморіальна дошка Кузьмі
Андрій часто допомагав прикордонникам, тож у Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України у Львові відкрили меморіальну дошку в пам'ять про загиблого.

"Він допомагав простим людям формою і технікою. І різним продовольством, просто теплим словом, підтримкою. Неодноразово говорив: "Що цьому солдату треба? Його треба підтримати, поговорити з ним, спитатися, як справи, як там вдома і він вже стає сильнішим"", – поділився спогадами про співака заступник начальника навчального центру Прикордонної служби України Валентин Сухомлин.

Алея патріотів пам'яті Кузьми Скрябіна

У 2018 році в київському парку "Позняки" з'явилася Перша всеукраїнська алея патріотів пам'яті Кузьми Скрябіна. На алеї висаджували клени.

На кожному дереві встановили табличку зі словами пісень музиканта. Усі, хто долучився до проекту, взяли участь у зйомках фільму "Алея Патріотів".

Стіна пам'яті

Стіна Кузьменко
У 2015 році на Приморському бульварі в Одесі урочисто відкрили стіну в пам'ять про лідера групи "Скрябін" Андрія Кузьменка. Шанувальники творчості Кузьми розписували стіну навпроти Воронцовської колонади цитатами з улюблених пісень, а також зобразили портрет музиканта.

Назва астероїду

24 березня 2016 року Міжнародною астрономічною спілкою зареєстровано назву астероїда 291923 «Kuzmaskryabin».

ПАМ'ЯТЬ У МИСТЕЦТВІ

Незвичайний фільм з піску про Кузьму

У річницю трагічної смерті Кузьми Скрябіна художниця Ксенія Симонова, яка творить шедеври завдяки піску, зробила фільм-присвяту йому.

"Шампанські очі", Pianoboy


Український музикант Pianoboy присвятив кліп-мультиплікацію загиблому колезі Андрію Кузьменку. Кліп знято на пісню "Шампанські очі", автором слів якої є саме Кузьма. У створені кліпу до відео брали участь фанати Скрябіна. Багато хто з шанувальників вважає, що стиль співу Pianoboy у цій пісні дійсно схожий на голос Андрія.

"Люди, як кораблі" від "Антитіла"

Група "Антитіла" зробила кавер на пісню "Люди, як кораблі"

Грузинський сикстету GeoFolk Band


Грузинський сикстет GeoFolk Band зворушив мережу проникливим вокальним виконанням хітів групи "Скрябін", які присвятили її загиблому в ДТП лідеру Андрію Кузьменку.

Група переспівала три хіта Кузьми – "Спи Собі сама", "Люди як Кораблі" і пісню "Мовчати".

Відео своїх каверів співаки опублікували на каналі Geo Folk Tour в YouTube.

«Пам'яті Кузьми Скрябіна»


Інтернет-музикант Леонід Волошенюк написав пісню «Пам'яті Кузьми Скрябіна» на наступний день після смерті Андрія Кузьменка, пісня увійшла в демо-альбом

КУЗЬМІ – 50. 2018 РІК

Кузьма Скрябін

Щороку, на день народження музиканта, в багатьох українських містах проходять вечори пам'яті Скрябіна, на яких виконують хіти співака.

Масштабний концерт у Львові

Кузьма Скрябін

Коли: 15 вересня 2018 року
Де: "Арена Львів"
Опис:  понад два десятки найпопулярніших українських співаків зберуться на "Арені Львів", щоб разом із десятками тисяч українців заспівати пісні Кузьми – як хітові, так і маловідомі композиції.

"Кузьми з нами немає… Та є його пісні! І вони мають звучати наповну! І це буде найкраще відзначення Андрієвого дня народження – від друзів для друзів" – кажуть організатори.

На концерт "Кузьма-50" уже зараз можна купити квитки. Будь-яке місце на "Арені Львів" можна придбати за 350 гривень: і у фан-зоні, і на секторах.

Кузьма 50

 

Ювілейний концерт у Чернівцях

Кузьма Скрябін

Коли: 21 вересня 2018 року
Де: Літній театр
Опис: 21 вересня у Чернівцях відбудеться великий концерт гурту Скрябін до 50-річчя від Дня народження Кузьми.

Початок о 19:00. Концерт відбудеться у Літньому театрі. Квитки коштують 100-400 гривень. Придбати можна за посиланням. 

99
9113

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: