fbpx
Сьогодні
Здоров'я 13:17 21 Тра 2024

Щось вкусило: що робити при укусах комах

Сезон укусів комах у розпалі. “Рубрика” розповідає, які комахи можуть бути небезпечними, як від них захиститися та що робити, якщо вас вже вкусили.

У чому проблема?

Літні прогулянки та відпочинок на природі можуть принести не лише задоволення. В мережі пишуть: через укуси невідомих мошок до лікарів почали звертатися діти та дорослі. Люди жаліються на сильний набряк, кропив'янку, температуру та навіть втрату свідомості. 

Яке рішення?

"Рубрика" вирішила розібратися, які саме мошки атакують українців і чи варто через це панікувати. Про комах, що можуть бути небезпечними, методи захисту та дії, які допоможуть полегшити симптоми, якщо вас вже "щось вкусило", виданню розповіли ентомологиня Вікторія Терехова та лікарка-алергологиня, сімейна лікарка Віталія Чінчева

Які комахи є небезпечними для людини? 

Що робити якщо вкусила комаха

Фото ілюстративне

За словами ентомологині Вікторії Терехової, в лісі, парках, біля річок та озер чи навіть просто на вулиці в місті на людей можуть чатувати такі основні небезпеки:

  • кровосисні комахи, тобто ті, що живляться кровʼю; 
  • жалкі комахи — ті, що можуть вжалити: бджоли, оси, шершні, навіть деякі мурахи;
  • також є отруйні комахи, яких не варто торкатися. Наприклад, жуки-олійниці, волохаті гусениці, що можуть викликати сильне подразнення шкіри тощо. 

Крім того, не варто забувати й про кліщів, які хоч і не належать до комах, та можуть переносити хвороби, зокрема хворобу Лайма. Кліщі належать до класу павукоподібних і є темою для окремої розмови.

Але повернімося до комах. Хто саме може нас покусати:

  • Щодо кровосисних тварин, то серед комах "кусючими" є комарі, мошки, ґедзі, деякі мухи. Рідше — мокреці та москіти (москіти є лише у південних областях України). 
  • Покусати людину також можуть великі жуки, деякі хижі клопи (зокрема водні), мухи, навіть коники та бабки. Але усі вони кусаються для самозахисту, тож єдиний рецепт запобігання укусів — не чіпати їх та не провокувати.

"Чому вони нас чіпають? Бо хочуть жити. Кровосисні комахи шукають людину самі, бо людина є для них їжею, так само як інші тварини. Жалкі комахи жалять людину, захищаючись, тобто лише у тому випадку, якщо людина їх спровокує", — пояснює Вікторія Терехова.

Які наслідки можуть бути після укусів комах?

Що робити якщо вкусила комаха

Реакція на укус невідомої комахи. Фото "Рубрики"

Алергічні реакції, інфікування місця укусу, перенесення збудників хвороб. 

Є невисокий ризик (але все ж не нульовий) перенесення деяких вірусів комарами. Наприклад, зрідка вони можуть бути носіями гарячки Західного Нілу, або деяких гельмінтозів, наприклад дирофіляріозу. Захворювання як дирофіляріоз, трапляються у людини дуже нечасто, але поодинокі випадки відомі з усіх регіонів України — це коли у людини знаходять паразитичного черва дирофілярію десь під шкірою, або в оці.

Вірусні захворювання, що передаються комарами, також трапляються, але в Україні вони вкрай рідко діагностуються. В цьому випадку можуть бути симптоми, схожі на грип або грип з ускладненнями. 

"Більшість комах зазвичай не несуть небезпеки для людини. Але є люди з гіперчутливістю як алергічного, так і не алергічного генезу, і у таких людей укус деяких комах може призвести до неприємних наслідків.

Якщо ми говоримо про комах, укус яких потенційно може бути небезпечним то варто пам'ятати про таких комах як оса, бджола, джміль, шершень. Якщо людина не має алергії на цих комах, то їхній укус призведе лише до локальної реакції, гіперемії, болю, свербежу, локального набряку, які через короткий час минають без медичної допомоги. Але якщо людина має істинну алергію, то укус бджоли може призвести до ангіоневротичного набряку та анафілактичний шок", — говорить алергологиня Віталія Чінчева. 

Лікарка додає, укус комара теж може проявлятись у різних людей по-різному: від ледь помітного почервоніння до сильного локального набряку. Укус комара майже ніколи не викликає системної алергічної реакції, але у деяких людей може спровокувати синдром Скітера — локальний масивний набряк з гіперемією та локальним підвищенням температури. 

"До речі, незвичне страхітливе почервоніння і навіть синець можуть виникнути в результаті не лише індивідуальної реакції, а ще й «індивідуального» укусу. Я на собі спостерігала безліч разів, коли один і той самий вид комара викликав досить різні реакції. Це як вдалий та невдалий укол шприцом", — ділиться ентомологиня Вікторія Терехова.

Що це можуть бути за мошки, на яких масово скаржаться українці? 

Що робити якщо вкусила комаха

Мошка Simuliidae. Фото Вікторії Терехової

"В побуті люди називають мошками все що завгодно, — зазначає Вікторія Терехова, — але найімовірніший, це мошки-симуліїди — дрібні комахи з родини Simuliidae. Це невеликі комахи (1,5-4 мм) з характерним "горбатим" профілем. Вони є різними за кольором, частіше темно-сірі, зі сріблястими ніжками".

Simuliidae — це родина, яка містить приблизно 1500 видів, в Україні їх декілька десятків. Симуліїди можуть літати і роями, і поодинці. Більшість симуліїд кусючі, але не всі. Серед кусючих кусають лише самиці, як і у комарів. Мошки трапляються неподалік річок, оскільки їхні личинки розвиваються лише в проточних водоймах. 

Що робити якщо вкусила комаха

Укус мошки-симуліїди. Фото Вікторії Терехової

Саме мошки викликають сильні алергічні реакції. Дуже характерною є така ранка в місці укусу мошки (на фото вище). Почервоніння та набряк бувають набагато сильнішими й можуть триматися декілька діб. 

"Укус мошки може бути екзотичним для деяких регіонів України, але на Закарпатті ми вже тривалий час знайомі з реакцією на укус цієї комахи. Зазвичай місце укусу одразу набуває багряного кольору. Мошка набагато менша, ніж комар, а її слина містить речовини, які мають легку анестезуючу дію. Саме тому інколи люди можуть не помітити момент укусу комахи, — говорить Віталія Чінчева.

— Реакція від укусу мошки триває набагато довше, ніж реакція на укус комара. Пігментація в ділянці укусу та припухлість може залишатися від декількох днів до декількох тижнів. Найбільш небезпечним та несприятливим у перебігу є укус в ділянці обличчя. Важливо не розчухувати місце укусу, це може спровокувати приєднання вторинної бактеріальної інфекції".

Скільки триває сезон агресивних комах?

Декілька найпоширеніших видів мошок, що масово нападають на людину, активні лише навесні й протягом травня вони вже зникнуть, — заспокоює Вікторія Терехова. Але, "мошка" — це не один вид, а декілька десятків різних видів, і серед них є також ті, що активні влітку. В різних частинах України трапляються різні види з піками активності у різні сезони. Тому, на жаль, загалом, сезон агресивних комах триває протягом всієї теплої частини року. 

Як захиститися від комах і що робити щоби полегшити симптоми після укусів?

Що робити якщо вкусила комаха

Для захисту від комах використовуйте репеленти. Фото ілюстративне

Ентомологиня Вікторія Терехова радить:

  • Для захисту від укусів комах на природі варто мінімізувати кількість неприкритих ділянок тіла, також можна наносити репеленти, — спеціальні речовини, які відлякують комах. Краще допомагають репеленти серії "екстрим", у яких концентрація діючої речовини (найчастіше це ДЕТА, діетилтолуамід) вища. Такі репеленти дієві проти всіх літаючих кровосисних комах. 
  • Жалких комах не треба провокувати — махати руками, торкатися, причавлювати, лізти до гнізда тощо. Не підходити до дупла з шершнями, не ходити босоніж,  щоб не наступити на бджолу, не купатися у водоймах, зарослих рослинністю.
  • У квартирах — встановити москітні сітки на вікна.
  • Іноді жителям міст можуть докучати не лише комарі та мошки, а навіть блохи. На бліх зазвичай скаржаться жителі перших поверхів будинків, де у підвалах живуть або просто періодично бувають коти. У такому випадку допоможе ретельна обробка підвалу, бо личинки бліх живуть саме у таких місцях — на землі, у щілинах підлоги тощо.

Якщо вас вкусив комар або мошка, панікувати точно не треба. За словами сімейної лікарки Віталії Чінчевої, зазвичай укус комара чи мошки не несе небезпеки. Потрібно розуміти, що укуси можуть виглядати некрасиво і чухатимуться досить довго (найбільш яскраво це проявляється у дітей). А далі — пройдуть.

  • Зменшити неприємні симптоми на кшталт свербежу та почервоніння можуть допомогти антигістамінні препарати. Які саме антигістамінні варто мати домашній аптечці, запитайте у свого лікаря. 
  • Якщо після укусу комахи реакція розвивається надто стрімко, ви бачите, що зона набряку та почервоніння збільшується або супроводжується загальною слабкістю, запамороченням, набряком губ, обличчя, повік, проблемами з диханням або нудотою  — негайно викликайте швидку. 
  • При наявності синдрому Скітера або при укусі мошки симптоматично можна нанести на місце укусу місцевий кортикостероїд.
  • Якщо у вашому арсеналі немає антигістамінних таблеток, або місцевих стероїдів, то тимчасово полегшити симптоми допоможе холодний компрес. 
  • Своєю чергою Вікторія Терехова дає пораду застосовувати від свербежу спеціальні бальзами з каламіном — вони полегшують симптоми та заспокоюють шкіру. І нагадує, що місця укусів рекомендується промивати чистою водою або водою з милом. 

Якщо вищезазначені методи для полегшення симптомів не допомагають, варто звернутись до сімейного лікаря або лікаря-алерголога.

258

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: