fbpx
Сьогодні
Здоров'я 12:07 21 Лют 2024

Непереносимість лактози: симптоми, дієта й аналіз, який не слід здавати

Випічка, соуси, ковбаси, пластівці — все це неочевидні продукти, які містять лактозу. Проте все більшій кількості людей діагностують непереносимість лактози. Що це таке, чи означає це хрест на молочних продуктах (спойлер: не завжди) і як ефективно перевіритись, дізнавалась “Рубрика”.

У чому проблема?

Чи може тістечко з кремом або чашка капучино стати причиною революції? В животі — так. Якщо після страв чи напоїв з молоком у вас з'являється здуття, важкість, метеоризм, нудота чи діарея, слід проконсультуватися з лікарем. Адже це може бути непереносимість лактози. 

Останні роки лактазна недостатність або непереносимість лактози — популярний діагноз, який часто ставлять лікарі, особливо у дорослому віці. Зокрема це пояснюють тим, що з роками багато людей втрачають здатність нормально перетравлювати молочні продукти. Але лякатися та панікувати не треба. Як і ставити хрест на всьому, що містить хоча б крапля молока. Адже в багатьох випадках лактозна недостатність — це не вирок, а скоріше синдром, який можна коригувати.

Яке рішення?

Розібратися в причинах лактозної непереносимості, її різновидах, методах діагностики та можливостях життя з нею, "Рубриці" допомогла сімейна лікарка, ендокринологиня, дитяча нутриціологиня Алла Чайковська.

Для початку розберімося, що ж таке лактоза, а що таке лактаза. ЛактОза — це вуглевод (молочний цукор), який в нормі міститься в будь-якому молоці й надає йому солодкуватий смак. ЛактАза — це фермент, який розщеплює лактозу і знаходиться в тонкому кишківнику.

Лактоза дуже важлива для організму, адже це джерело вуглеводів, а, отже, енергії. Але організм не може засвоювати лактозу без попереднього розщеплення ферментом. Якщо у кишківнику є нестача ферменту лактази, який може розщеплювати молочний цукор лактозу, виникає непереносимість лактози (або лактазна недостатність).

непереносимість лактози

Фото ілюстративне

Коли ферменту недостатньо, молочний цукор залишається в незміненому вигляді, тому не всмоктується в кишківнику. Там він стає поживою для бактерій кишківника. Активний ріст і харчування бактерій призводить до утворення великої кількості газу, а наявність неперетравленої лактози призводить до осмотичної діареї.

"Зараз дуже популярно приписувати непереносимість лактози при будь-яких проблемах: від акне до закрепів. Але це все —  маркетинг, щоб витягнути у вас гроші на діагностику та лікування", — впевнена сімейна лікарка, ендокринологиня Алла Чайковська.

Які ж основні симптоми лактазної недостатності? Це:

  • здуття живота і метеоризм;
  • бурчання і біль в животі;
  • діарея пінистим калом.

Усе вищеперелічене проявляється досить швидко — буквально через 30-120 хвилин після вживання молока. У немовлят лактазна недостатність приводить до поганого набору ваги, також можуть бути зригування.

Існує кілька типів лактазної недостатності:

  • Вроджена (істинна) — коли діти від народження не здатні перетравлювати лактозу, і надалі такої здатності не набувають. Це рідкісне явище, зазначає ендокринологиня. Такі діти вже з перших днів життя мають важкі симптоми — діарея, неспокій, блювання, втрата маси тіла.
  • Транзиторна (тимчасова) — буває в новонароджених малюків, особливо часто зустрічається у недоношених дітей. Тобто при народженні ферменту лактази недостатньо, але з часом він починає вироблятися в достатній кількості й діти можуть отримувати звичайне харчування. Тут також можна виділити відносну лактозну недостатність — коли новонароджена дитина активно росте і починає споживати більше молока, тому потребує більше ферменту для його перетравлення. Але організм не може перелаштуватися під нові потреби. У цьому випадку батьки можуть помітити, що дитина стає більше капризною, її турбує животик, але це швидко минає і не потребує ніяких втручань.
  • Набута (вторинна) — може виникати на фоні запальних захворювань кишківника — кишкових інфекцій, алергій, після деяких видів хімієтерапії чи опромінення. Також, лактазна недостатність часто супроводжує целіакію (непереносимість глютену).
  • Конституційна (або ж лактозна недостатність дорослого типу) — від народження дитина нормально переносить лактозу, але з віком толерантність до лактози знижується. Лікарка пояснює: активність ферменту дійсно починає знижуватись після 5-7 років. Проте тут все дуже індивідуально, і більшість людей можуть нормально переносити певну кількість молока. Для кожного ця кількість різна — комусь достатньо випити 50 мл і "революція" неминуча, а хтось зможе випити за день і вдесятеро більше, але без будь-яких наслідків. 

Непереносимість лактози найчастіше зустрічається у людей африканського, азійського, латиноамериканського та американського індіанського походження. Вроджена ж непереносимість лактози у дітей — надзвичайно рідкісне явище. Найбільше вона поширена у Фінляндії, і навіть там вона виявляється у 1 на 60000 новонароджених.

Для України частка виникнення захворювання становить 16–18%. Тож, якщо у вас часто виникає діарея або здуття живота, це не обов'язково непереносимість лактози. Схожі симптоми можуть з'являтися і через інші хвороби, наприклад, синдром подразненого кишківника або целіакії. Також не забуваймо, що непереносимість лактози може бути вторинною — виникати через якісь препарати чи хвороби, що вражають кишківник, на зразок виразкового коліту.

Тому дуже важливо звернутися до терапевта для уточнення діагнозу, перш ніж ставити його самостійно та виключати молоко й молочні продукти зі свого раціону. Крім цього, самообмеження себе у будь-яких продуктах може спричинити дефіцит вітамінів та мінералів. Зокрема повна відмова від молока може спричинити нестачу кальцію та вітаміну D. І це ще одна причина не займатися самолікуванням.

Яка ж діагностика?

Алла Чайковська

Сімейна лікарка Алла Чайковська

За словами ендокринологині, діагноз лактозної непереносимості часто можна поставити, просто спираючись на симптоми — якщо чітко прослідковується реакція на вживання молочних продуктів.

Інколи симптоми не дуже виражені, тоді проводять додаткові обстеження:

  • Найпростіший, але неспецифічний метод — визначення pH калу. Кислий pH свідчить на користь непереносимості лактози. Але такі зміни можуть бути й при інших станах. Цей метод найчастіше використовують, діагностуючи малюків.
  • Дихальний тест. Більш специфічний і простий метод. Спеціальним приладом визначають концентрацію водню у видихуваному повітрі до і після вживання лактози. Цей тест чудово підходить дітям, адже не потрібно робити ніяких уколів, щоб взяти кров на аналіз.
  • Тест толерантності до лактози. Визначають рівень глюкози в крові до і після вживання лактози. Якщо після цукру в крові не зростає, значить вона не перетравлюється.

Лікарка каже, до неї дуже часто звертаються пацієнти з проханням зробити саме генетичний аналіз, щоб зрозуміти чи є лактозна недостатність. Але, на її думку, сенсу здавати такий аналіз немає, як і марно витрачати на нього чималі кошти. Результат, який вказує на непереносимість лактози, насправді не означає, що ви зовсім не можете вживати молочні продукти. Результат може бути:

  •  "генотип ТТ" — людина точно має переносити лактозу;
  •  "генотип СТ" — можлива часткова непереносимість лактози;
  •  "генотип СС" — лактазна недостатність.  

Зазвичай люди, навіть з генотипом СС можуть спокійно випити капучино чи з'їсти йогурт. Тому в 99% випадків Алла Чайковська не рекомендує цей аналіз, адже генетичний потенціал не завжди реалізується в розвитку повної непереносимості лактози. І при відсутності симптомів генотип СС практично ні на що не впливає.

"За свою практику я зустрічала всього кілька дітей з непереносимістю лактози, однак, щодня зустрічаю дітей, яким невмотивовано виставили такий діагноз, — говорить Алла Чайковська. — Найчастіше до мене потрапляли діти з атопічним дерматитом, яким діагностували лактазну недостатність по генетичному тесту. Але ж симптоми тільки шкірні. І, загалом, атопічний дерматит — це захворювання шкіри, тож і лікування, в основному, місцеве. Така хибна діагностика дуже шкідлива. Діти отримують непотрібні обмеження в харчуванні, що підвищує рівень стресу та значно обмежує вживання необхідних нутрієнтів, зокрема дуже важливого кальцію".

Лікування

Генетично зумовлена лактозна недостатність не лікується, а стає способом життя. Людині потрібно обмежити вживання молочних продуктів, а інколи, і зовсім виключити всі джерела лактози. Остаточне рішення щодо того, яких рекомендації щодо харчування дотримуватися, приймає сімейний лікар або гастроентеролог, оскільки все залежить від стану конкретного пацієнта. Також вам можуть прописати спеціальні ферменти, що допомагають перетравлювати лактозу. А от вторинна лактозна недостатність минає, коли лікарі виліковують основне захворювання, яке до неї призвело.

Як жити з непереносимістю лактози?

непереносимість лактози

Фото ілюстративне

Якщо у вас діагностували лактозну непереносимість (обов'язково мають бути симптоми, які ми перелічували на початку статті), то необхідно повністю виключити лактозу з раціону на два тижні. Згодом можна потроху вживати невеликі порції лактозовмісних продуктів, поступово збільшуючи дозу. Таким чином ви зможете зрозуміти, скільки таких продуктів ви можете з'їсти, щоб не виникало неприємних симптомів. Однак, якимось чином "натренувати" свій організм для сприйняття лактози не вийде.

Кількість лактози в молоці можна знизити шляхом ферментації. Кефір, кисломолочний сир та інша кисломолочна продукція містить набагато менше молочного цукру, оскільки ним живляться молочнокислі бактерії під час бродіння. Зрілі тверді сири практично не містять лактози. Таку їжу можна вживати людям, кишківник яких виробляє навіть невелику кількість лактази.

Проте інколи навіть незначна доза лактози може викликати неприємні симптоми. В такому випадку треба повністю виключити лактозу або застосовувати ферменти.

Зверніть увагу, лактоза може міститися в:

  • різноманітних промислових соусах (потрібно читати склад);
  • випічці, хлібі;
  • солодощах (наприклад молочний шоколад, печиво);
  • маслі, вершках, спреді;
  • сосисках, ковбасах;
  • супах швидкого приготування;
  • пластівцях

Лікарка додає, що лактоза, яка міститься в медичних препаратах, не здатна викликати симптоми, тому безлактозні ліки — це просто маркетинг, адже вони коштують дорожче, ніж аналоги.

Чим замінити молоко?

непереносимість лактози

Фото ілюстративне

Молочні продукти — цінне джерело кальцію. Тому не варто від них відмовлятися повністю. Безлактозне молоко чи йогурт — хороша заміна для людей з непереносимістю. В такі продукти додають ферменти ще на виробництві, тож вони абсолютно безпечні й корисні для вживання.

Безлактозне молоко можна купити практично в будь-якому супермаркеті, однак воно коштує дорожче традиційного. Такий продукт можна приготувати і в домашніх умовах. Потрібно просто додати у звичайне молоко лактазу, яка продається у вигляді харчової добавки в магазинах. Залежно від кількості лактази, що додається, можна регулювати кількість лактози в молоці. Крім економії, плюсом самостійного приготування домашнього молока з низьким вмістом лактози є кращий смак: відсутність ультрапастеризованого присмаку.

Важливо: не плутайте непереносимість лактози з алергією на білки коров'ячого молока. Це зовсім різні стани, які мають різні симптоми. При непереносимості лактози можна вживати безлактозне молоко, а при алергії на білок коров'ячого молока — заборонені навіть безлактозні продукти.

І, нарешті, при непереносимості лактози можна замінити молочну продукцію рослинною. Сьогодні кокосове, мигдальне, соєве, вівсяне та інші види молока можна купити в будь-якому супермаркеті. Також на полицях магазинів можна зустріти багато рослинних йогуртів і навіть сирів. Звісно, їх можна вживати, але вони не є повноцінною альтернативою молочним продуктам, тому що не місять достатньо кальцію. Тож, якщо ви зовсім не хочете вживати молочних продуктів, Алла Чайковська радить обовʼязково додатково вживати кальцій, особливо це важливо для дітей, вагітних, та жінок в період менопаузи. Препарати кальцію та необхідну для вас дозу вам допоможе підібрати сімейний лікар, виходячи зі стану вашого здоровʼя та віку.

Чи можна ігнорувати лактазну недостатність і продовжувати вживати молочні продукти?

"Якщо ви виявили проблему тільки по генетичному тесту і немає ніяких характерних симптомів, ви можете спокійно вживати молочні продукти. У тих, в кого яскраві симптоми з діареєю та здуттям, навряд зможуть не зважати на симптоми й продовжувати пити молоко", — говорить Алла Чайковська.

Що робити, якщо непереносимість лактози виявили у немовляти?

Лактоза є вкрай важливим нутрієнтом для дитячого організму, оскільки вона є джерелом енергії для дитини.

Якщо дитині діагностували цей стан, це не означає, що необхідно обов'язково переходити на безлактозну суміш, говорить Алла Чайковська. Можна зберегти грудне вигодовування, адже воно дуже цінне для здоров'я малюка. Потрібно при кожному годуванні додавати фермент лактазу. Але якщо дитина їсть виключно суміш, краще перейти на низьколактозну чи безлактозну суміш.

427

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: