fbpx
Сьогодні
Здоров'я 16:43 17 Січ 2024

Що таке алергія на холод і як її лікувати

Коли у вас алергія на ті чи ті продукти, ви можете їх уникати. Та як уникати холоду, коли алергія на нього? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке алергія на холод, чому вона виникає та як захистити себе.

У чому проблема?

З приходом холодів багато хто почувається некомфортно. Проте для тих, хто стикається з холодовою алергією, зимова пора стає справжнім випробуванням.

Катерина родом з Донецької області, але вже близько семи років живе на Волині. Каже, на Донеччині зими були значно холоднішими, тому, коли на новому місці її спіткала алергія на холод, це стало для неї шоком.

"Реакція на холод у мене з'явилася у 18-19 років. Тоді я дуже не любила одягати оці всі колготки, теплі штани, шарфи, рукавички. Краса — наше все. Вдягалася відносно легко навіть у мороз. А потім раз — і у мене на ногах червоні пухирці. А руки не просто червоні, а такі, ніби шкіру навмисно висушували", — розповідає дівчина.

Виглядало це саме так, як алергія — почервоніння, свербіж, кропив'янка. Певний час, без уважного спостереження, Катерина не могла зрозуміти, на що ж так реагує її організм. Раніше вона вже мала алергічні реакції, але на холод — ніколи.

На перших порах дівчині довелося рятуватися ліками, які залишилися від попередніх призначень дерматолога. Пізніше на прийомі в поліклініці їй підтвердили, що це реакція на холод й порадили продовжувати лікування антигістамінними засобами.

"Я знаю, що варто було б здати аналізи й дізнатися всі свої алергени, зробити обстеження, але це не так просто і дорого. Крім того, мені пояснили, що лікування все одно буде те ж саме. Тому я не роблю тести, періодично користуюся мазями, які вгамовують почервоніння та свербіж і намагаюся максимально захищати себе. Зараз я ходжу як «сніговик»: термобілизна, кофта на флісі, довгий супертеплий пуховик, шарф мало не на очах, рукавиці. Стараюся не бути довго на вулиці при мінусових температурах", — говорить Катерина.

З гострою реакцією шкіри на мороз кожної зими стикається близько 10-15% українців. "Рубрика" вирішила дізнатися більше про холодову алергію і розпитала про це лікарку-алергологиню.

Як лікувати алергію на холод

Ілюстративне фото

Що таке холодова алергія

Медичний термін цього захворювання — холодова кропив'янка. І насправді алергія на холод — це псевдоалергічне захворювання, пояснює лікарка-алергологиня вищої категорії Олена Бачинська, тому що відсутній комплекс антиген-антитіло. При холодовій алергії гістамін виробляється не через чужорідні білки, а під дією температури. Саме виділення гістаміну призводить до розвитку каскаду алергічних реакцій, які проявляється подразненнями шкіри, свербежем, набряками, висипами та іншими проявами.

Основні симптоми холодової алергії:

  • При контакті з холодом шкіра червоніє, вкривається схожим на кропивницю висипом.
  • На місцях ураження відчутне печіння та лущення шкіри. Можуть зʼявлятися великі пухирці, розтріскування шкіри.
  • Холод може подразнювати очі, викликати рясну сльозотечу.
  • У важчих реакціях може виявлятися набряк губ, порожнини рота, гортані. 
  • І найнебезпечніший симптом — анафілактичний шок у вигляді різкого зниження тиску, почастішання серцебиття, ядухи та втрати свідомості.
Як лікувати алергію на холод

Тріщини на руках після перебування на холоді. Фото ілюстративне.

Алергія на холод може з'явитися при таких умовах: 

  • в контакті з дуже холодною водою у побуті або під час купання у відкритих водоймах;
  • під час вживання занадто холодних напоїв або їжі;
  • за різкої зміни температур у зимовий час: вихід на вулицю з дому, особливо у вітряну погоду. 

Проте у людей з холодовою алергією фактором, що провокує, може бути не лише холод, а будь-яке джерело подразнення — тертя, здавлювання, вібрації. Цей вид алергії може проявлятися навіть влітку — після сонячного опромінення, під час миття посуду, при вживанні морозива або плавання у прохолодному басейні. Причому межа низької температури буде індивідуальною для кожного пацієнта.

Хто в групі ризику 

Хоча холодова алергія може зʼявитися у будь-якому віці, деякі групи людей є до неї більш схильними. А саме:

  1. Молодь. Холодова алергія частіше діагностується у дітей та молоді. Це може бути пов'язано зі змінами в імунній системі або фізіологією шкіри.
  2. Жінки. Спостерігається, що жінки частіше стикаються з холодовою алергією у порівнянні з чоловіками.
  3. Люди з історією інших алергій. Це може бути пов'язано з загальним чутливим станом їхньої імунної системи.
  4. Люди, які мають родинну схильність до алергічних реакцій. 
  5. Також більш схильні до холодової алергії ті, хто має у своєму анамнезі хронічні захворювання

"Зазвичай всі види холінергічних кропивниць (спричинених дією високої чи низької температури, здавлення або тертя) провокують наявні довгий час в організмі хронічні хвороби та хронічні запалення. Такі як камені у жовчному міхурі, або навіть просто загущення жовчі, аутоімунні тиреоїдити (захворювання щитоподібної залози), наявність паразитарної інфекції в організмі, хвороби печінки, кишківника, закрепи. Навіть карієсний зуб може давати поштовх таким проявам на шкірі", — перелічує Олена Бачинська. 

Яке рішення?
Лікувати холодову алергію потрібно комплексно

Необхідно враховувати, що холодова алергія може бути непередбачуваною і може розвиватися у будь-якої людини, незалежно від групових характеристик. Також треба пам'ятати, що така алергія не є окремим захворюванням, а є дещо зміненою реакцією організму на подразник у вигляді холоду. Тільки лікар може відшукати причину, яка призвела до явищ холодової алергії. Розібратися в тому, чому клітинні мембрани нестійкі та чому в організмі так багато гістаміну.

"Крім того, на ризик виникнення холодової алергії може впливати й велика кількість інших факторів. Наприклад, спосіб життя, харчування, кількість та якість сну. Можливо, людина знаходиться в дефіцитних станах, що характерно для молодих дівчат, які захоплюються різними дієтами. Можливо вона вегетаріанець і не вживає достатню кількість білків та жирів. Можливо вживає багато «сміттєвої їжі» чи має порушений біоліпідний баланс. Причин може бути багато. Потрібно розуміти, що шкіра — це тільки верхівка айсберга. Проблема — всередині", — говорить лікарка-алергогиня Олена Бачинська.

Фахівчиня додає: шкіра — це завжди крик про допомогу. Будь-які проблеми зі шкірою є чітким сигналом організму. Якщо організму погано, у нього немає ресурсу утримувати шкіру у нормальному стані, тому що він займається іншими, більш важливими для виживання людини задачами та органами. Шкіра — це розкіш. А в періоди складних часів не до розкоші.

Як лікувати алергію на холод

Олена Бачинська. Фото з особистого архіву

Для знаття загострення холодової алергії зазвичай призначають антигістамінні препарати — курсами або на вимогу. Але для того, щоб знайти первинну причину алергії на холод та позбутися її подальших проявів, без комплексних заходів обійтися не вийде. 

Пацієнтові потрібно пройти обстеження, в тому числі й диференційну діагностику на синдром Рейно та спадковий ангіоневротичний набряк. Жінкам не завадить відвідати гінеколога, щоб розібратися з менструальним циклом. Зробити базові аналізи, діагностику хронічних захворювань і, встановивши ті захворювання, пролікувати їх. Просто так холодова алергія не зникне. 

"Можна мазати кропив'янку кремом дуже довго і сподіватися, що це вилікує. Але це все одно, що протирати дзеркало, сподіваючись на те, що в ньому зміниться зображення", — додає лікарка.

Небезпечне і самолікування. З досвіду Олени Бачинської, зазвичай при спробі допомогти собі самостійно пацієнти приймають антигістамінні препарати першого покоління, які мають дуже багато побічних ефектів для серця та мозку. Використовують гормональні креми типу Бетазон +, якими можна користуватися не більше 5 днів, оскільки вони можуть викликати не лише нові висипи при довгому використанні, а й атрофію шкіри. А не їдуть до алерголога, щоб розібратись та вилікуватися.

Ще більше корисних рішень!
Профілактичні заходи: як захистити себе від холодової алергії

  • Намагайтесь мінімізувати час перебування на холоді.
  • В зимовий період на відкритих ділянках шкіри використовуйте спеціальні Cold креми, які продаються в аптеках.
  • Перед виходом на вулицю не користуйтеся милом, антисептичними та іншими засобами, що видаляють з поверхні шкіри захисну плівку.
  • Губи слід змащувати гігієнічною помадою. Візьміть собі за звичку мати тюбики з "гігієнічкою", а також тюбики з жирним кремом в кожній сумочці чи кишенях верхнього одягу.
  • Одягайтеся за сезоном, не забувайте про рукавички, капюшон і теплий шарф. 
  • У холодну пору року повинно бути тепло всьому тілу — тут допоможе термобілизна. Майте на увазі, що одяг, який безпосередньо контактує зі шкірою, має бути виготовлений з бавовни (бамбука, коноплі), оскільки синтетика та шерсть можуть посилювати прояви холодової алергії.
  • Пийте напої кімнатної температури, уникаючи морозива чи льоду.
  • Не ходіть босоніж по холодній підлозі.
  • Перевіряйте температуру води перед тим, як зануритися в неї. Якщо ви любите плавати в басейнах, шукайте басейн, який обігрівається навіть влітку.
  • Приймайте теплий душ та ванну.
  • Введіть до раціону продукти, які містять корисні для шкіри жири: вершкове масло, кокосову олію, авокадо, печінку тріски, червоне м'ясо. Уникайте вживання фаст-фуду. 
  • Не ігноруйте антигістамінні ліки, якщо їх призначив лікар.
  • У разі необхідності оперативного втручання, обов'язково попередьте медичний персонал про наявність у вас алергії на холод.
4333

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: