fbpx
Сьогодні
Небайдужа 12:21 02 Тра 2023

“Відчути себе вільною” — як працює всеукраїнська мережа жіночих просторів

Під час війни жінки в Україні стикаються з багатьма викликами. Гендерне насильство, безробіття, проблеми з фінансами, обмежений доступ до медицини, психологічна та емоційна нестабільність. Простого рішення ця проблема, на жаль, не має. Проте має комплексне. І одна з його складових — простори для жінок, де вони можуть отримати різного роду підтримку. “Рубрика” розповідає про мережу таких просторів “Вільна”, де дівчата й жінки можуть навчатися, відпочивати, працювати й за потреби отримувати фахову допомогу.

English version here

У чому проблема?

Минулого року структура ООН "Жінки" провела опитування серед українок, щоб з'ясувати, які потреби у них виникли під час війни. Більша частина опитаних жінок відповіли, що не почуваються у безпеці. В кризових умовах воєнного часу жінкам постійно доводиться приймати складні рішення. Але дуже часто на це не вистачає ні сил, ні ресурсів. 

Повномасштабна війна рф на території України стала травмою для всього суспільства. Це час переживання складних емоцій: тривожності, страху за себе і рідних, невпевненості у майбутньому. Крім того, під час війни ризики гендерно зумовленого насильства (ГЗН) для жінок та дівчат завжди збільшуються. Жінки та дівчата по всій країні стали ще більше вразливими до проявів ГЗН і часто не знають, як отримати доступ до спеціалізованих послуг у таких ситуаціях.

Саме тому за ініціативи UNFPA, фонду ООН в галузі народонаселення в Україні, за підтримки урядів Великобританії, Данії й Канади було вирішено створити в Україні якомога більше безпечних громадських просторів для жінок та дівчат, де вони можуть отримати соціальну допомогу, правові консультації та психологічну підтримку.

лекції для жінок

Яке рішення?

Громадська організація "Інноваційні соціальні рішення" започаткувала та реалізує в містах України проєкт "Вільна" — мережу просторів, дружніх до жінок та дівчат. Такі простори вже є у Києві, Вишгороді, Ірпені, Чернігові, Тернополі, Житомирі, Миколаєві, Ужгороді, Шостці, Сумах та Ніжині. Мета проєкту — допомогти українкам впоратися зі складними життєвими обставинами, а також подарувати їм нові яскраві враження та джерела натхнення.

"Наші потенційні клієнтки — це соціально незахищені жінки, переселенки, одинокі жінки, та жінки похилого віку, — говорить Оксана Нечитайло, національна координаторка проєкту. — Але ми відкриті абсолютно для всіх українок і готові надати допомогу жінкам і дівчатам будь-якого віку та категорії. «Вільна» — це комфортне середовище, яке відкриває для жінок і дівчат нові можливості розвитку, а також створює умови для психологічного та фізичного відновлення, незважаючи ні на які обставини. У наших просторах кожна жінка зможе знайти івент, що підійде під її смак, настрій чи потребу".

консультації для жінок

Назву проєкту обрали не випадково. За словами Оксани Нечитайло, мета — показати жінкам, що вони мають повне право бути самодостатніми, дієвими, реалізованими. 

"Вільна — не від чогось чи від когось. Наш проєкт про жінку, яка не має ніяких внутрішніх перепон. Жінку, що знаходиться у благополучному психологічному стані, який дозволяє їй відчувати себе вільною у своїх побажаннях, планах та їхній реалізації", — акцентує національна координаторка.

Що пропонує "Вільна"?

Основні послуги, які надає простір "Вільна" — це:


– індивідуальна психологічна допомога;

– індивідуальна соціально-психологічна допомога;

– групова робота з жінками щодо розв'язання проблем психосоціального характеру;

– різноманітні групові активності, які забезпечують психічне і фізичне здоров'я жінки. 

вільна

Крім того, у просторах "Вільна" багато спортивних занять. Тут проводяться уроки з малюнку та живопису, майстер-класи та воркшопи. Читають лекції та консультують лікарі, косметологи, фахівці зі здорового харчування та інші спеціалісти. Можна взяти участь у групових сесіях, дихальних практиках, групі стабілізації чи спільному аналітичному перегляді фільму. Навіть отримати консультацію юриста.

жіночі простори вільна

Також у "Вільна" займаються підвищенням саморозвитку жінки — є безплатні заняття з англійської, української мови. Проходять різноманітні курси, семінари та навчання. Організатори просторів регулярно залучають професійних тренерів, які розповідають про основи створення власної справи, журналістику, менеджмент, і про все інше, що сьогодні може допомогти жінці бути конкурентоспроможною у будь-якій галузі. Прокачати її таланти та навички, щоб вона могла почуватися впевненіше й не боятися викликів.

арттерапія для жінок

А ще в просторах "Вільна" можна працювати, як у коворкінгах — кожна охоча може туди прийти, скористатися робочим місцем та інтернетом, випити чаю, просто побути в теплі й зі світлом (всі простори мають генератори), поспілкуватися в безпечній атмосфері з іншими жінками та хоч трохи відволіктись від непростого сьогодення. Набратися сил, натхнення та рухатися далі.

Прийти у "Вільну" можна і з малечею. В кожному просторі є дитячі куточки та різні активності для дітей. 

вільна

А це точно працює?

"Вільна" працює вже в багатьох містах України. Потреба в таких просторах і результати їхньої роботи говорять самі за себе. 

Ужгород

Оксана Смук, доцентка кафедри психології — менеджерка проєкту в Ужгороді. У проєкті "Вільна" вона допомагає жінкам подолати травми, пов'язані з війною та гендерно зумовленим насильством.

жіночий простір вільна

"Важко уявити, що пережили наші жінки. Молода дівчина яка зазнала насильства, тікаючи із Запоріжжя. Дівчатка з Бахмуту: коли почались бомбардування одна з них прикрашала оселю кульками святкуючи свій день народження, а друга прощалась з батьком який відправлявся на фронт — вона залишалась сама у цьому світі (мама давно померла). Мініатюрна, прекрасна донеччанка, мама шістьох дітей, чоловік якої загинув. Чудова, мила жінка з-під Києва, яка після виписки з реанімації, вирішила більше не терпіти знущання чоловіка і радикально змінити життя — з двома дітьми відправилась до Ужгорода. Жінка з Дніпра, у якої і син, і чоловік на фронті. Молода дівчина, яка нещодавно вийшла з коми (її теж побив чоловік).

Таких історій нескінченна кількість. Коли ми почали з ними працювати, то були здивовані — скільки в них волі до життя, вони незламні, мотивовані відновитись. Я захоплююсь цими жінками!" — ділиться з "Рубрикою" психологиня.

Оксана Смук розповідає, психологи простору були вражені бажанням жінок з різних куточків України ділитися своїми життєвими історіями. На групових та індивідуальних сеансах терапії жінки та дівчата відкривалися, починали говорити про те, про що досі мовчали

простір для жінок вільна

Психологічна реабілітація — це половина справи, про фізичне здоров'я також потрібно дбати. В ужгородському просторі "Вільна" для жінок є стретчинг і фітнес. Для творчості — арт-терапія і нейрографіка. Курси акторського мистецтва, англійська мова. А ввечері разом з місцевою майстринею можна поринути у магію кулінарії Закарпаття. Все це для того, щоб повернути жінкам віру в реальність нормального життя.

арттерапія

"Ми спостерігаємо, як у жінок та дівчат з'являється віра у власні можливості та розуміння — «я не одна». Кожному члену нашої команди можна в будь-який момент зателефонувати й бути впевненою — тебе підтримають. Жінки навіть не хочуть думати, що цей проєкт може завершитись, ми стали колом емоційно близьких людей. Щодня із віддалених куточків міста вони поспішають на зустріч".

Миколаїв

жіночі організації

У Миколаєві проєкт "Вільна" має унікальний простір — це мобільний пункт, маленький автобус, який курсує по місту з командою із психологині та соціальної фахівчині. 

"Я дуже рада, що проєкт «Вільна» запустився в нашому місті, — говорить Наталя Захарова, психологиня проєкту "Вільна" в Миколаєві. Кожного дня ми вибираємо різні локації, щоб зробити проєкт доступним для якомога більшої кількості жінок. Також ми обираємо затишні місця, сквер або парк, щоб жінки після відвідування майстер-класів змогли прогулятися". 

мобільні групи підтримки для жінок

"Наша мета — це різні активності. Тому в нашому розкладі кожна з жінок може знайти щось цікаве і корисне для себе. Жінки часто звертаються до нас за допомогою у пошуку опори, ресурсів, підтримки та можливості бути почутою. Терапевтичні групи, майстер-класи, лекції — все це дає жінкам можливість спілкування, нових знайомств та знаходження ресурсів". 

Ніжин, Чернігівщина

допомога жінкам

"Найголовніше в проєкті — це жінка і любов до неї, — впевнена Ганна Б'янка, координаторка проєкту "Вільна" у місті Ніжин. — Ми намагаємося створити таку атмосферу, щоб жінки могли відчути себе потрібними, захищеними, щасливими. Потреба у такому просторі у нашій громаді визрівала давно. Ми відкрилися на початку березня і кількість відвідувачок не меншає. Хтось хотів спробувати йогу, але не наважувався піти у фітнес-центр. В бізнес-хабі жінка може побачити себе ФОПом, бізнесвумен, створити собі та своїм колежанкам робоче місце. До нас залучені найкращі експертки, які є в нашому місті з різних питань — здоров'я, фізичного вдосконалення, духовного культурного, естетичного розвитку. Ми говоримо про літературу, переглядаємо та обговорюємо фільми".

психологічна підтримка для жінок під час війни

Ще більше корисних рішень!

Проєкт "Вільна", який є частиною гуманітарної відповіді на війну, стартував наприкінці минулого року і зараз охоплює понад 10 міст по всій Україні — Київ, Ірпінь, Львів, Тернопіль, Херсон, Запоріжжя, Кривий Ріг та інші. В планах організаторів відкрити понад три десятки таких просторів.

"Ми зрозуміємо, що держава ніяк не зможе охопити таку кількість громадян, які потрапили у важкі життєві ситуації. Тому створення всеукраїнської мережі безпечних просторів для жінок та дівчат стане для держави надійним тилом та відправним пунктом у вирішенні соціальних та психологічних проблем тих категорій жінок, які опинились в складних життєвих умовах", — говорять у проєкті.

Щоб охопити всі вразливі категорії жінок та дівчат, "Вільна" активно кооперується з соціальними сервісами та відділами, а також працює через місцеве самоврядування. Знайти "Вільну" просто — для цього треба завітати на сторінку ГО "Інноваційні соціальні рішення" у Facebook. Крім того, у кожного простору "Вільна" є свій телеграм-канал. Там координаторки розміщують розклади, анонси, інформацію щодо активностей.

666

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: