fbpx
Сьогодні
Кейси 14:16 06 Січ 2023

Навчитися самій та навчити інших: як працює перша школа пілотес дронів

Війна в Україні, що триває з 2014 року, спонукає знаходити нові рішення проблеми військового забезпечення. У 2022-му в Україні розпочала роботу перша школа пілотес дронів. Як проходить відбір та навчання, і які проблеми вирішує школа, дізнавалась “Рубрика”.

English version here

У чому проблема?

Нестача фахівців

Війна у 2022-2023 роках вирізняється використанням безумовно нових типів зброї та техніки. Серед них дрони, про які українці чують чи не кожного дня. Вони можуть виконувати суто розвідувальну роботу і коригувати артилерію, а можуть самознищуватися, завдаючи при цьому значної шкоди тому, на кого були спрямовані. Але отримуючи та закуповуючи дрони від партнерів, країна зіткнулась зі ще однією проблемою – нестача пілотів та пілотес, які могли б керувати ними.

Дрони-камікадзе

Дрони-камікадзе "Шахіди". Фото mil.in.ua

Засновник школи "Пілотеси України" Валерій Боровик вбачає великий ресурс для вирішення цієї проблеми у жінках. Не отримуючи військового вишколу у школах та університетах, дівчата часто не розуміють, як можуть стати корисними у війську. Валерій каже:

"Хтось волонтерить, хтось бере зброю та йде на фронт, хтось реалізовує культурні проєкти. Але хтось може і корегувати артилерію, допомагати спеціальним підрозділам по розвідці й знешкодженню противника".

школа пілотес дронів

Дрон для навчання. Фото Тетяни Кузнєцової

За його словами, проблема нестачі пілотів для дронів існувала ще з 2014 року. Саме тоді почали розробляти можливі рішення. А після 24 лютого 2022-го проблема загострилася ще більше. 

Яке рішення?

"Можливість допомагати на війні"

У 2014 році Валерій Боровик займався іншим своїм проєктом — фірмою з виробництва дронів "Перший контакт". Якось до одного із його співробітників звернувся товариш з Британії  та запитав, чи можна знайти для дронів саме пілотес. Англієць перейнявся ідеями фемінізму і думав, як можна створити більше робочих місць для жінок. З цим чоловіки прийшли до Валерія. Пілотесу він не знайшов, тож вирішив "створити" її сам.

Валерій Боровик, засновник та директор школи пілотес в Україні

Валерій Боровик, засновник та директор школи пілотес в Україні

"Я звернувся до друга, президента Ukrainian Fashion Week Володимира Нечипурка і сказав, що шукаю готову навчатись дівчину. І він порекомендував адміністраторку Міру, яку ми й почали вчити. Вивчили, але британець з ідеєю готувати пілотес дронів зник. Проте ідея у нас залишилась, і так ми зрозуміли, що можемо навчати дівчат і давати їм можливість допомагати на війні", — розповідає Валерій Боровик.

Подивившись на школи для операторів дронів, Валерій зрозумів, що 95% учнів там — чоловіки. Так і почалась реалізація задуму відкрити школу пілотес дронів в Україні. У розпорядженні Валерія були інструктори, що мали вільний час і могли розпочати підготовку фахівчинь. На перший етап було набрано шість дівчат, випустились та отримали сертифікати четверо з них.

Як це працює?

"Ціль у всіх одна — перемогти й закінчити війну"

Навчання відбувається під Києвом і є безплатним. Заняття розраховані на цивільних дівчат і діляться на дві категорії. Перша — це навчання для тих, хто згодом хоче почати викладати. У такому випадку учениці проходять перший базовий курс, який триває 2-3 тижні. Після цього жінка може стати інструкторкою школи пілотес.

Другий варіант — курс для тих жінок, які планують почати військову карʼєру та поїхати на передову. Тут додатково навчають безпеки, самозахисту, шляхів виводу дрона з-під дії впливу протидронних станцій.

школа пілотес дронів

Дівчина керує дроном. Фото школи "Пілотеси України" у Facebook

"Це два варіанти розвитку подій. Навчальний процес включає теорію і практику. Теоретична частина начитується в офісі. Тут у нас є симулятори, що теж важливо. А самі практичні заняття — це польоти, під час яких учениці закріпляють отримані навички та вчаться безпосередньо керувати дроном наживо", — розповідає Валерій Боровик. 

Сьогодні для навчання цивільного населення керуванню дронами додаткових дозволів від ЗСУ чи Нацгвардії не потрібно. Але для тих, хто збирається на передову, організовують додаткове навчання. Крім цього, всі інструктори школи — це військові з відповідним бекграундом.

Коли дівчина приходить подає заявку на навчання, розглядають не тільки її фізичні можливості, а ще й мотивацію. Для школи пілотес зараз важливо, щоб дівчата хотіли продовжувати ділитися знаннями з наступними ученицями або йти у військо і використовувати набуті навички на фронті. 

Таня Ліскова-Гавриленко — волонтерка спільноти "Варта". Одного дня знайомі запропонували Тані повчитися керувати дроном. Дівчина погодилась одразу.

школа пілотес дронів

Дрон дівчини у польоті

"До першого заняття я не розуміла, як уміння керувати дронами зможуть допомогти на фронті хлопцям та дівчатам. Але вже після першого заняття всі сумніви розвіялись. Адже основна ціль — це не лише освоєння навичок пілотування, а й передача досвіду майбутнім захисникам, майбутнім пілотесам, майбутнім інструкторам. Ніхто з нас не знає, які вміння знадобляться завтра. Тож таке навчання безцінне", — каже Таня Ліскова-Гавриленко. 

Дівчина розповідає, що перше заняття було ознайомчим, тоді здавалося, що все це неможливо. Але коли Таня вперше взяла до рук пульт і підняла дрон над землею, від хвилювання й захвату тремтіли руки.

Таня Ліскова-Гавриленко

Таня Ліскова-Гавриленко отримує сертифікат про завершення навчання

"У нас було двоє інструкторів — Микита ти Михайло. Крім того, що вони пояснювали принципи роботи дронів і основи пілотування, вони також ділилися своїм досвідом пілотування під час бойових завдань. Як потрібно підіймати й повертати дрон, щоб тебе не помітив ворог, які основні правила і на що потрібно звертати увагу, щоб дрон не перехопили", — розповідає Таня Ліскова-Гавриленко.

Окрім навичок пілотування інструктори розповідають про застосування різних типів дронів на передовій. Один з інструкторів школи пілотес, Микита Косов, говорить, що дівчат також навчають читати карту, орієнтуватися на місцевості, знаходити дрони ворога. Однак, навчання не без певних проблем.

"Важливою є аеророзвідка. Тому ми вчимо знаходити інформацію і швидко її передавати. Але зараз навчання може зупинятися. Через ракетні обстріли, закрите небо під час повітряних тривоги, погодні умови. Тому ми намагаємось комбінувати навчання дівчат і у класах, і на полігонах. Головне — навчити знатися на місцевості, вміти працювати з картою", — розповідає Микита Косов. 

школа пілотес дронів

Микита Косов під час заняття

Тетяна Кузнєцова працює у поліції. Вона також разом зі своїми колежанками нещодавно закінчила школу пілотес. Дівчина розповідає — про школу дізналась саме від Микити Косова, коли той запропонував навчання їй та її колегам з поліції. Одразу ж набралася група з чотирьох охочих. 

"Навчатися практичної частини пілотування було неважко. Трохи заважали обставини у місті, повітряні тривоги, але ми відвідали вісім занять, отримали знання та задоволення від процесу. Кожен наступний урок був цікавіший за попередній", — розповідає Тетяна Кузнєцова. 

Тетяна Кузнєцова

Тетяна Кузнєцова з дроном на навчанні

Зараз дівчині потрібно закінчити теоретичний курс на спеціальній платформі, скласти іспит і отримати сертифікат про теоретичні знання. Сертифікат про проходження практичної частини Тетяна вже отримала. Після цього буде поглиблене навчання, за результатами якого Тетяна зможе сама стати інструкторкою та навчати інших дівчат. 

Віталій Боровик каже, що конкретних критеріїв для набору учениць немає, але бажано, щоб дівчата мали досвід у різних видах керування. Це можуть бути комп'ютерні ігри чи автомобіль. Дивляться і на вище згадану мотивацію, з якою дівчата приходять на навчання. Зараз інструкторів бракує, тому перевагу надають тим, хто готовий навчати своїх наступниць.

При цьому потреби школи не обмежуються інструкторами. Хтось може долучатися до ведення сторінки у соціальних мережах, хтось — до перекладів. Вікові обмеження від 20 до 45 років, але за потреби у школі це правило готові переглянути.

школа пілотес дронів

Під час навчання з інструктором. Фото школи "Пілотеси України"

В одній групі навчаються 4-6 дівчат. А один інструктор може брати одночасно 2-3 групи для паралельного навчання. 

Отримані знання дівчата використовують по-різному. Наприклад, Таня Ліскова-Гавриленко після закінчення навчання разом з чоловіком вирішила купити окремий дрон та допомагати навчати нових пілотес. 

"Зараз я вже маю власний дрон, хоча у мене ще дуже маленький досвід пілотування і поки дуже мало налітаних годин. Я продовжу літати, щоб покращувати свої навички й почну допомагати Микиті в навчанні нових пілотес. Адже саме для цього ми й вчилися літати — щоб допомагати навчати можливо майбутніх привидів Херсона, Миколаєва, Луганська, Донецька та Криму. Ціль у всіх одна — перемогти й закінчити війну", — говорить Таня Ліскова-Гавриленко.

школа пілотес дронів

Джерело: Валерій Боровик, засновник школи "Пілотеси України"

А це точно працює?

Оскільки школа лише почала роботу, говорити про результати та досягнення зарано. Але станом на кінець листопада школа "Пілотеси України" вже випустила 20 дівчат за спеціальністю пілотеси дронів. 15 продовжують своє навчання. Є ще близько 150-200 заявок від охочих спробувати себе у пілотуванні. Тому зараз задача школи — виховати нових інструкторів та знайти більше дронів для практичних занять дівчат. 

школа пілотес дронів

Фото Валерія Боровика

Далі у школі планують розширювати свої можливості, готувати нових інструкторок і так організовувати більше навчальних груп. Поступовий ріст зможе закрити потреби в операторах та операторках дронів. Також за певний час планують почати навчати не тільки цивільних, але й військових. Вже був перший випуск 5-6 працівниць поліції та одна дівчина з Національної гвардії. У кінця листопада проходили навчання представники СБУ. Державний проєкт "Армія дронів" пропонує школі розширити навчання саме для військовослужбовиць.  

Зараз "Пілотеси України" збирають кошти для придбання нової партії дронів. Допомогти їм у цьому можна за реквізитами:

Монобанка: https://send.monobank.ua/jar/3ZtHNnLH6d 

Номер карти: 5375 4112 0115 1508

Якщо ж ви хочете стати пілотесою дрону та пройти навчання у школі, напишіть на пошту [email protected] або у Facebook.

Рубрика:
Кейси
9
723

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: