fbpx
Сьогодні
Корисності 13:10 27 Лис 2022

Цивільний захист: де вчитися, щоб бути готовим до всього?

Ділимося добіркою курсів онлайн та офлайн, уроків для дорослих та дітей — від домедичної допомоги до мінної безпеки.

English version here

У чому проблема?

Україна вже 9 місяців перебуває в стані повномасштабної війни. Через агресію росії багатьом українцям тепер як ніколи потрібні знання про порядок дій в екстремальних умовах, самооборону, домедичну допомогу. Де їх можна здобути просто зараз? 

Яке рішення?

Володіти хоча б елементарними навичками захисту в надзвичайних ситуаціях сьогодні є необхідністю для кожного українця. До розробок відповідних курсів доєдналися військові, рятівники, громадські організації, благодійні фонди та освітяни. "Рубрика" розповідає про актуальні доступні курси та тренінги з цивільного захисту. Більшість із них — безплатні.

Як це працює?

КИЇВ

  • ГО "Українська жіноча варта" проводить регулярні вишколи для жінок з самооборони, домедичної, стрілецької, психологічної підготовки, виживання. Подібні тренінги організація проводить з 2014 року. Відтоді сертифікати отримали близько 40 000 жінок. Чверть із низ пройшли підготовку вже цьогоріч.  

Інструкторів УЖВ відбирає дуже ретельно та прискіпливо. Однією з основних вимог є реальний досвід, а не просто набір теоретичних знань. 

Заняття проводять у Шевченківському та Оболонському районах Києва та інших містах України. Стежити за графіком занять можна на фейсбук-сторінці Української Жіночої Варти, а також — на сайті УЖВ. Усі учасниці по закінченню отримують сертифікати про проходження вишколу.

  • Благодійний фонд "Солом'янські котики" проводить уроки з мінної безпеки для дітей і дорослих. На заняттях разом зі співробітниками ДСНС і Національної поліції розповідають, який вигляд мають міни, гранати й інші вибухонебезпечні предмети; що робити, коли бачиш подібний незнайомий предмет; де можуть розташовуватися міни та розтяжки.

Також команда регулярно проводить тренінги з домедичної допомоги для цивільних Stop The Bleed. На тренінгах навчають зупиняти критичні кровотечі турнікетами та джгутами, тампонувати вузлові кровотечі, забезпечувати прохідність дихальних шляхів, накладати пов'язки. Також пояснюють, що робити з опіками, пораненнями очей та обличчя. Тривалість тренінгу — 3–5 годин.

цивільний захист

  • Громадське об'єднання "Створи себе сам" разом із Центром підготовки цивільної самооборони проводить тренінги з домедичної допомоги, поводження зі зброєю, саперної справи та спецзв'язку, топографії й орієнтування на місцевості, а також із психологічної стійкості та стрес-підготовки.

Навчають українські та міжнародні експерти з цивільного захисту, люди з бойовим досвідом.Тренінги анонсують у соцмережах ССС і Центру підготовки, там лишають і посилання на реєстрацію. 

Детальніше можна дізнатися за посиланням.

  • Федерація Крав-мага України вже 16 років проводить семінари з жіночої самооборони. Заняття відвідали вже декілька тисяч жінок. Під час повномасштабної війни федерація змінила формат: індивідуальний підхід, системність подачі матеріалу, консультації з конкретних запитань. Один семінар — це 5 годин інтенсивної роботи, де навчають азів особистої безпеки. 

На семінарі жіночої самооборони "Залізна леді" інструктори дають відповіді на такі запитання: що має знати та вміти жінка, щоб не потрапити в біду? Як розпізнати загрозу та уникнути її? Як вирватися та втекти, якщо не вийшло? Що носити з собою та як цим користуватися? Чого навчити дітей? Куди і як треба бити, і що потім казати, щоб залишитися на волі? 

  • Тренінги з домедичної допомоги, які організовує місто на станціях метро, уже добре відомі жителям столиці. Від листопада їх проводитимуть кожну третю п'ятницю місяця, з 12:00 до 17:00. Програма тренінгу складена так, щоб за короткий час навчити людину основних навичок надання домедичної допомоги: правильно оцінити стан постраждалого, надати допомогу за масивної кровотечі, порушенні прохідності дихальних шляхів, зупинці кровообігу, термічних опіках. Минулого місяця курс прослухали понад 2800 людей!

З переліком станцій, де навчатимуть основам домедичної допомоги, можна ознайомитися за посиланням. А більш ґрунтовні навчання можна пройти на базі Навчально-тренувального центру "Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва". Телефон для запису: 044-456-22-84.

ДНІПРО

  • Волонтерський центр Дніпро ТакМед проводить регулярні тренінги для цивільних. Проводять їх що суботи в Dnipro Center for Contemporary Culture; Запис на тренінги — за посиланням. Заняття з домедичної допомоги для цивільних включають:
    • Протокол CABC (​​Критична кровотеча – Дихальні шляхи, Дихання – Циркуляція)
    • Зупинка кровотеч (B-Con)
    • Серцево-легенева реанімація (СЛР)
    • Надання допомоги в різних ситуаціях, що загрожують життю.

ЛЬВІВ

  • Мальтійська служба допомоги у Львові проводить курси з домедичної допомоги для всіх, хто хоче навчитися надавати допомогу та бути готовим до різних невідкладних ситуацій у житті. Головний акцент роблять на практичних навичках, адже в критичній ситуації людина має діяти швидко та правильно.

Тренінг триває 8 годин для кожної групи з 10 слухачів. 

Програма курсу відповідає нормам Європейської ради реанімації та законодавству України. Викладачами є волонтери-рятувальники, котрі пройшли навчання з кваліфікованої першої допомоги, мають сертифікати європейського зразка.

Курси з домедичної допомоги відбуваються періодично. Для участі в навчанні потрібно заповнити реєстраційну форму.

  • Перший жіночий ветеранський простір "Рехаб"  допоможуть оволодіти базовими навичками особистої безпеки, щоб у випадку небезпеки чітко знати, як діяти. Досвідчені тренери тут навчають усіх охочих базових навичкок:
    • Що робити та не робити під час повітряних атаках;
    • Як розрізняти вогнепальну зброю та небезпечні предмети;
    • Як аналізувати ситуацію та діяти в разі хімічної та радіаційної небезпеки.
    • Надання першої допомоги під час ураження небезпечними хімічними речовинами;
    • Регламент щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії;
    • Використання засобів індивідуального захисту.

Зареєструватись на навчання можна тут

  • А військово-патріотичний вишкіл "Патріот" проводить набір у групи для цивільних, які планують вступити в лави ЗСУ. На курсах вивчають:
    • медико-санітарну підготовку,
    • зброю та вогневу підготовку,
    • топографію та орієнтування,
    • інженерно-саперну підготовку,
    • тактику,
    • техніки виживання,
    • спорядження.

ВІННИЦЯ

  • Тренінг із тактичної медицини від Центру громадських ініціатив "Ірбіс" у Вінниці триває вісім годин і спрямований на лікування травм і поранень, характерних для часу воєнних дій. Протягом заняття курсанти дізнаються, на які етапи поділяється допомога, вчаться оцінювати стан поранених на відстані, надавати допомогу під вогнем і в укритті, переміщувати евакуйовувати поранених, зупиняти кровотечу за допомогою джгутів і без них, як діяти в разі поранень грудної клітини та забезпечувати прохідність дихальних шляхів.

Тренінги проводяться в міру набирання групи охочих. Про дату повідомляють за вказаними під час реєстрації телефоном та e-mail. Реєстрація — тут.

ЧЕРНІГІВ

  • Центр спеціальної підготовки "Вовкулака" проводить стрілецькі курси, курси з надання домедичної допомоги, а також із виживання та самооборони в Чернігові й області.

На курсах із виживання навчають, наприклад, за програмою SERE — це система підготовки американських військовослужбовців до виживання в дикій природі та у ворожому міському середовищі. Також є базовий курс із виживання та курс про виживання в екстремальних умовах.

На курсах із самооборони навчають, як діяти під час ножового бою, а також вуличної бійки, як захистити себе жінці. 

Детальніше дізнатися про курси можна на сайті центру або на сторінці в Instagram.

  • ГО "Джерело громадських ініціатив" проводить заходи з навчання місцевих мешканців Тупичівської територіальної громади основ надання першої невідкладної допомоги. Під час тренінгів ви отримаєте практичні навички та поради, як діяти в критичній ситуації та як зупиняти різні види кровотечі, як надати першу домедичну допомогу за інсульту чи втрати свідомості.

Наступні заходи відбудуться у селах Великий Листвен, Івашківка, Бурівка та Куликівка. Зареєструватися на тренінги можна за посиланням.

Тренінги проводяться з різних дисциплін: стрілецька справа, тактична медицина, основи аеророзвідки, теоретичні курси, як поводитися під час артилерійського обстрілу. Те, що буде корисним цивільному населенню в умовах війни.

Зареєструватися на участь у тренінгах можна через сторінки проєкту у Facebook, набравши у пошуку "Центр готовності цивільних. (місто)", там ви знайдете анонси, звіти й гугл-форми для реєстрації на тренінги.

ОНЛАЙН-КУРСИ

1. Перша домедична допомога в умовах війни

В умовах війни спільно з навчальною платформою Prometheus компанія FAST запустила безоплатний онлайн-курс "Перша домедична допомога в умовах війни", щоб навчити цивільних найнеобхідніших технік сьогодення: як зупинити кровотечі за допомогою джгута, тампонади та бандажа, як перевірити свідомість та звільнити дихальні шляхи, допомогти в разі опіків тощо. Тобто саме тих основ, які підготують до екстрених ситуацій та допоможуть врятувати життя. Крім цього, орієнтуючись на європейські й американські стандарти надання допомоги, команда FAST дає уроки тактичної медицини лікарям, волонтерам у різних містах України. Перейти до навчання можна за посиланням.

2. Цивільна оборона та захист у надзвичайних ситуаціях

Ще один безплатний онлайн-курс від Prometheus. Автори курсу видобули для українців найактуальніші знання, синтезували власний професійний досвід. Серед розробників курсу — інструктори з особистої безпеки, із тактичної медицини та професійні військовослужбовці.

З курсу можна дізнатися: 

  • чим відрізняється надзвичайна ситуація від надзвичайного стану; 
  • що таке криза і кризовий стан;
  • як розробляти чіткий порядок дій для певної ситуації: куди йти під час повітряної тривоги, що робити, виявивши міну, як вижити під обстрілами, як реагувати на хімічну або радіаційну загрозу, коли повертатися на деокуповану територію.

Слухачі отримають поради про те, що враховувати, формуючи продовольчі запаси, як готувати укриття, як надавати домедичну допомогу потерпілим, а також — як убезпечити себе та дітей від загроз в інтернеті. Особливо корисними ці знання будуть волонтерам, громадським активістам, лікарям, освітянам, соціальним працівникам, а також усім цивільним, які перебувають у зоні бойових дій та в окупації.

3. Освітній курс із домедичної допомоги від Навчально-тренувального центру тактичної медицини "КоЛeСo"

На курсі можна навчитися зупиняти кровотечі, відновлювати прохідність дихальних шляхів, усувати порушення під час дихання, забезпечувати належну циркуляцію крові та запобігати гіпотермії (критичному переохолодженню організму). 

Онлайн-курс містить відео, на яких фахівці з тактичної медицини наочно демонструють послідовність надання домедичної допомоги за уражень під час військових дій. Після кожного відео пропонують пройти тест, щоб перевірити та закріпити свої знання. Передусім курс стане в пригоді лікарям, волонтерам, військовим, а також цивільним, які перебувають у зоні бойових дій.

Курс — у вільному доступі, тож пройти його зможуть усі охочі за посиланням

Для освітян

1. Психологічна безпека дорослих і дітей під час повітряної тривоги у школі

У рамках Програми "Безпечна школа", яку реалізує Фонд "Східна Європа"  у співпраці з ДСНС, Міністерство освіти і науки України та МВС України, створено новий безплатний онлайн-курс для освітян. Він буде корисним для всіх, хто працює з дітьми, та для батьків.

Курс розповість:

  • як складати алгоритм дій для переходу в укриття;
  • як допомогти дитині швидко подолати панічну атаку;
  • як повернутися до навчання, коли повітряна тривога закінчилась;
  • як реагувати на різні стресові ситуації, що можуть виникнути у дитини.

Окрім теоретичного матеріалу, в онлайн-курсі багато ігор та вправ, які допоможуть дітям приборкати тривожність і повернутись у ресурсний стан.

Пройти навчання та отримати сертифікат можна безплатно на Освітній онлайн-платформі "Зрозуміло" за посиланням.

2. Навчання з мінної небезпеки для педагогічних працівників

Курс розрахований на 30 годин онлайн навчання. Зареєструвавшись, слухач зможе пройти курс у будь-який зручний для себе час. Усі педагоги, які успішно пройдуть навчання, отримають відповідний сертифікат (який генерується автоматично) та зможуть завантажити в особистому кабінеті необхідну навчально-методичну літературу (в електронному форматі). Загальна кількість учасників онлайн навчання не обмежена.

3. Основи цивільного захисту в освітніх закладах. Формування в учнів відваги, мужності, спритності

Цей курс розробила для адміністрації закладів освіти, вчителів, спеціалістів психологічної служби, батьків та учнів платформа IT Teacher.

Зміст курсу: практична перевірка здатності учнів грамотно та чітко діяти під час виникнення надзвичайних ситуацій, уміння убезпечити своє життя і здоров'я; виховання впевненості в ефективності заходів, які проводяться цивільною обороною; формування в учнів морально-психологічних якостей: відваги, мужності, спритності.

Вартість: від 100 до 350 грн. Реєстрація за посиланням.

Ще більше корисних рішень!

Діти є вразливими у надзвичайних ситуаціях не лише під час війни, а й у мирний час. Вони частіше ризикують травмуватися чи поранитися, втратити родичів, для них існує більша ймовірність залишитися самотніми та безпорадними. Обізнаність дітей про ризики, пов'язані з надзвичайними ситуаціями, ладна убезпечити їхнє здоров'я та життя і після завершення бойових дій.

Цивільна безпека для дітей

1. "Цивільна безпека та підготовка до надзвичайних ситуацій" для учнів 5–9 класів

Онлайн-курс розробила Державна служба України з надзвичайних ситуацій спільно з Фондом "Східна Європа" в межах Програми "Онлайн-заняття з безпеки для дітей". Впродовж курсу дітей навчають основ цивільного захисту та практичних навичок реагування на надзвичайні ситуації. Серед тем, які розглядають:

  • визначення надзвичайної ситуації, 
  • вибухонебезпечні предмети, 
  • сезонні небезпеки на водоймах, 
  • сезонні небезпеки в горах, 
  • пожежі, 
  • укриття, 
  • побутові надзвичайні ситуації, 
  • обвал будівель, 
  • радіаційний, біологічний, хімічний захист.

У курсі із навчальним матеріалом поєднали елементи комп'ютерної гри "Minecraft", щоб зробити його цікавішим для слухачів та сприяти легшому засвоєнню інформації.

Слухачі, які успішно опанують курс, отримають сертифікат про його проходження. Для цього необхідно скласти проміжні тести до лекцій та фінальний тест.

Курс доступний за посиланням.

2. Основи мінної безпеки

Відеоурок "Обережно: міни" для учнів 5–9 класів розроблено на платформі "Зрозуміло" спільно з фахівцями ДСНС для того, щоб поінформувати дітей про ризики, пов'язані з надзвичайними ситуаціями та вибуховими предметами. Із цього уроку учні та учениці дізнаються, що таке вибухонебезпечні предмети (ВНП), яких видів вони бувають, зможуть розпізнати ВНП та зрозуміти алгоритм дій у разі їх виявлення.

3. Міна безпека для учнів молодших класів

15-хвилинний урок з мінної безпеки для учнів молодших класів розробив ЮНІСЕФ спільно з ДСНС України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством реінтеграції та Національною поліцією України. В уроці в цікавій формі зібрано ключову інформацію з мінної безпеки, яку має знати дитина, щоби вберегти своє життя: ознаки вибухонебезпечних предметів, місця перебування, яких варто уникати, попереджувальні знаки й правила безпечної поведінки. 

4. А ще навчити дітей молодшого віку правилам мінної безпеки допоможуть тематичні мультики

Вони знайомлять дітей із небезпечними предметами, такими як міни та боєприпаси, та показують місця, де вони можуть бути. А найголовніше навчають правил, як діяти, побачивши підозрілий предмет. 

Ваша дитина точно не засумує, а найголовніше — запам'ятає всі правила безпечної поведінки!

URRF IREX РУБРИКА

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

4
25908

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: