fbpx
Сьогодні
еРубрика 14:28 21 Кві 2023

Чи можуть QR-коди приховувати віруси? Розбираємося, як уберегти свій пристрій

Онлайн-сервіс державних послуг, інтернет-банкінг, музей, реклама в метро — сьогодні тисячі сфер використовують QR-коди задля комфорту користувачів. Ви точно бачили це чорно-біле зображення з різноманітними квадратами всередині та користувалися ним: щоб задонатити на важливий збір чи підтвердити платіж онлайн, щоб дізнатися більше про товар чи продукт, щоб перейти на сайт, канал в YouTube чи сторінку в соцмережі.

Та чи завжди QR-коди працюють тільки на полегшення нашого життя? Чи можна «вхопити» вірус або наразити себе на іншу небезпеку, відсканувавши таку позначку? Вчимося правил кібергігієни та розбираємося, як вберегтися від небезпечних QR-кодів.

Що таке QR-код та як він працює?

QR-код — це графічна позначка, в якій закодована певна інформація. Він працює як засіб передачі даних: користувач сканує малюнок за допомогою камери смартфона чи планшета, пристрій розшифровує дані та перенаправляє вас на потрібну сторінку в інтернеті.

Вперше QR-коди почала використовувати японська компанія Denso-Wave в 90-х роках XX століття: тоді на заводах концерну «Тойота» за їх допомогою відстежували деталі під час доставки. А вже за десять років технологія отримала масову популярність: коди з'явились на упаковках продуктів, в туристичних локаціях та громадських місцях, у бібліотеках та музеях, на візитівках та ресторанних меню, на рекламних банерах онлайн та офлайн.

Чим може бути небезпечний QR-код?

QR-кодами легко не лише користуватися, а й генерувати їх: сьогодні в мережі є багато сервісів, які швидко та просто допомагають створити позначку. Відтак, будь-хто сьогодні може згенерувати QR-код та направити користувача куди завгодно: зокрема і на шкідливі ресурси.

Перейшовши за злочинним QR-кодом, користувач може потрапити на фішинговий сайт або файли, що містять віруси чи шкідливе програмне забезпечення. А ще — на сайт-підробку із фальшивими реквізитами для оплати, де ошукана людина може втратити свої гроші.

Чи можуть QR-коди приховувати віруси? Розбираємося, як уберегти свій пристрій

Як саме ми можемо отримати вірус, перейшовши за QR-кодом?

QR-код слід розглядати як звичайне посилання, яке, на відміну від довгого тексту із різними символами, зобразили графічно для зручності. Іншими словами, QR-код — це посилання, а отже тут діятимуть ті ж правила. 

Аби вберегти себе від небезпек, варто «розумно споживати» QR-коди:

  • Проаналізувати джерело, де розташований код: почитати інформацію про компанію, яка його поширює.
  • Якщо ви отримали код в листі чи повідомленні — так само оцінити надійність відправника.
  • Не переходити за кодами, які викликають сумніви. Можна встановити спеціальну програму для зчитування, яка покаже, куди саме веде посилання перед тим, як на нього перейти.

Якщо ви все ж перейшли за кодом і бачите, що автоматично починається завантаження якогось незрозумілого файлу — треба скасувати процес та видалити файл.

Як убезпечити себе та свій пристрій?

Щоб убезпечити свої пристрої від зараження вірусами, а себе — від попадання на шахраїв, дотримуйтеся простих правил: 

  • Будьте уважні. Скануйте QR-коди тільки в тих джерелах, в яких ви впевнені. Підозрілі реклами, випадкові місця, листи з неймовірними акціями чи обіцянками грошових виплат можуть містити потенційно небезпечні позначки. 
  • Якщо за QR-кодом ви хочете перейти на певний сайт, подивіться, чи коректно написана його адреса, чи це не підробка. Також переконайтеся, що сайт підтримує протокол зв'язку HTTPS. Для цього зверніть увагу на адресний рядок: біля адреси сайту має стояти замочок. Він означає, що між вами та сайтом встановлено зашифроване з'єднання, ніхто крім вас та сервера не зможе дізнатися, що конкретно ви робите на сайті, які дані передаєте чи завантажуєте.
  • Користуйтеся антивірусом: це спеціальне програмне забезпечення, яке безперервно сканує пристрій та перевіряє, чи не спрацьовує небезпечний код на сайтах, що ви відвідуєте чи файлах, що завантажуєте.
  • Якщо хочете використати QR-код для оплати онлайн, будьте особливо пильні. Не варто підтверджувати платіж, якщо маєте найменші сумніви. 
  • Якщо хочете відсканувати код з афіші, флаєра чи іншого друкованого джерела, подивіться, чи не наклеєний QR-код поверх основного полотна.
  • Якщо користувач скористався кодом та заразив пристрій вірусом, то гаджет необхідно сканувати антивірусною програмою та видаляти шкідливий файл. Якщо зараження серйозне — доведеться скидати телефон до заводських налаштувань (попередньо створивши резервну копію).

* Партнерська соціальна кампанія 

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов'язково відображають позицію Державного департаменту США.

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов'язково відображають позицію Державного департаменту США.

1598

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: