fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:15 16 Лис 2021

Прикордонний шантаж: як Лукашенко перетворив нелегальну міграцію на зброю у "гібридній війні"

English version here

Фото Reuters

У Польщі вже понад два місяці – серйозна міграційна криза, через яку президент Анджей Дуда навіть оголосив надзвичайний стан у східних воєводствах. На території Білорусі зібралися до 15 тисяч мігрантів з Іраку, Сирії, Ємену та інших близькосхідних країн – і пробують прорватися до ЄС.

Розповідаємо, чому за кризою насправді стоїть самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко (він погрожував відправити до Європи мігрантів, яких начебто раніше стримував), яка його мета, чи дійсно Польща "на межі" через прихід мігрантів та як перевезення людей перетворилося у "гібридну війну".

Проблема: кордон Польщі намагаються перетнути нелегальні мігранти (а привозить їх Лукашенко)

"Вільний прохід з Білорусі до Європейського Союзу", – обіцянкою відкрити його білоруський диктатор заманює мандрівників ще з літа. На заклики відгукуються тисячі людей, які хочуть до заможної Європи. "У моїй країні немає життя: немає їжі, немає води. Тому я і тисячі моїх братів обрали саме такий шлях: спробувати потрапити до ЄС", – розповів іракець Амір, який вирішив перевезти родину до Німеччини.

Для таких охочих білоруський режим організовує повний супровід. Їх везуть спецрейсами до Мінська, видають підставні туристичні візи. Вже на місці силовики видають карти та інструменти (щоб різати огорожу). Іракців чи сирійців везуть до кордону, ділять на групи по 30-40 людей, вказують "слабке місце", де краще перебратися до Польщі – та відправляють у "сіру зону" між двома країнами. Начебто це успішний фінал подорожі до ЄС.

Але насправді – пастка. Кордон, звісно ж перекритий. Однак і шляху назад мандрівникам немає.

Бо білоруські прикордонники заодно працюють бійцями загороджувальних загонів, не пропускаючи нікого до Білорусі (поляки чули постріли, якими відлякували людей). Правозахисна група "Хартія-97" описує поневіряння групи курдів. Ті уперлися в польський колючий дріт та розвернулися до Білорусі. Їх зустріли солдати Лукашенка, побили та знов відправили на "нейтралку".

міграційна криза білорусь польща

Фото Reuters

Про знущання та погрози розстріляти говорять і інші мігранти. Фактично, їм дають два варіанти: штурмувати польський кордон чи лишатися у "сірій зоні" надовго (тому криза затягнулася).

Рішення поляків: задіяти 12 тисяч військових і щільно охороняти кордон

Як для масштабної міграційної кризи, поляки поки справляються, а уявлення про критичну ситуацію у сусідів – перебільшені. Хоча щодня на територію ЄС намагалися зайти від 200 до 500 людей, прикордонники перекрили ключові "гарячі точки" на зразок КПП у місті Кузниця та не пропускають людей.

Масово пробитися до Польщі мігранти змогли двічі. У ніч на 10 листопада біля Кринок натовп іракців пробив огорожу силою, але поляки оперативно всіх затримали. 14 листопада півсотні людей прорвалися поблизу Стажина. А от 8 листопада біля Кузніци кількасот людей намагалися різати чи таранити бар'єр і кидалися камінням – силовики відбилися сльозогінним газом.

Ба більше, 12 листопада під Черемхою білоруські солдати спробували пробити загорожу машиною, сліпили поляків прожекторами і "лазерними указками", навіть видали мігрантам газові балончики, якими ті пирскали у прикордонників. Найдивніша історія сталася 11 листопада, коли лукашенківці спробували "проштовхати" через колючий дріт (!!!!) групу жінок та дітей. В усіх випадках прикордонники відбилися.

Адже кордон укріплений: тут є загорожі і мотки колючого дроту у кілька шарів. За ним і засіли силовики, які відганяють газом нелегалів, а якщо барикада пробита – формують "стіну щитів", не пропускаючи нікого. На випадок провокацій є бронетехніка, а вояки носять бойову зброю.

міграційна криза білорусь польща

Фото Reuters

Всього Варшава стягнула до кордону приблизно 12 тисяч військових та вертольоти, які патрулюють місцевість. Зараз поляки готуються до нового "великого прориву".

Зрозуміло, нелегали усе одно потрапляють до Польщі. Але "біло-червоні" явно знають слова "глибока оборона", бо військові патрулі прочісують кількакілометрову зону вздовж кордону. Наприклад, журналіст "Німецької хвилі" Джек Перрок ще говорив з полькою, яка зустріла родину іракців, а тих уже знайшли силовики. Поляки затримали близько 4300 нелегалів за весь час.

До речі, хоч на кордонах і доходить до сутичок, більшість мігрантів налаштовані цілком мирно: у тій же Кузниці за кризові тижні не траплялося ні крадіжок (а от у сусідній Сокулці вони ставалися), ні тим більше нападів на людей. Мандрівники передовсім шукають кращого життя для себе та родин.

Та й узагалі у прилеглих містах міграційна криза не надто відчувається. Найчастіше мігранти прагнути потрапити до Німеччини. Швидко з'явилися і контрабандисти. Ділки зі шведськими та німецькими паспортами готові за 1000+ доларів везти людей до ФРН. Німецька поліція нарахувала понад 6600 спроб нелегально потрапити до їхньої країни.

Чому рішення поки не спрацювало: білоруська влада свідомо організовує провокації, щоб зашкодити Євросоюзу

За оцінкою польської журналістки Магдалени Мечніцької, білоруський диктатор зокрема хоче дестабілізувати обстановку у Польщі та й загалом у Європейському Союзі.

міграційна криза білорусь польща

Фото Reuters

Імовірно, він хоче повторити кризу 2015 року, коли до ЄС прибули понад мільйон мігрантів, переважно з Сирії. Тоді європейські політики та громадяни сперечалися: "приймати чи ні?", німці, угорці та австрійці закривали кордони (всупереч Шенгенській зоні). А обіцянка "врятувати країну від мігрантів" стала ключовою для організаторів Брекзиту. Або ж, принаймні, влаштувати аналогічний розкол і незадоволення у Польщі.

Мотивами може бути помста за невизнання виборів, або ж білоруський режим хоче вирішити власні проблеми. "Лукашенко наївно вірив, що Європа піддасться на шантаж, зніме усі санкції і можливо навіть дасть якусь фінансову допомогу просто щоб зупинити потік мігрантів…", розповів генерал Роман Полко, очільник Бюро нацбезпеки Польщі.

Між тим, голова російського МЗС Сєргєй Лавров прямо радив європейцям домовлятися з Білоруссю, а заодно порівнював її з Туреччиною. Це вже був натяк на угоду ЄС з Ердоганом, за якою турки розміщують у себе мігрантів з Сирії, не пропускаючи їх до Європи, а за це отримують гроші.

До речі, генерал, як і польський прем'єр Матеуш Мазовецький 9 листопада, називав справжнім організатором Росію та Владіміра Путіна. Офіційних документальних доказів немає, але РФ є головним союзником Мінська, а прибувають мігранти з Іракського Курдистану (де має свої зв'язки Росія) та Сирії (тамтешній президент Асад – друг Кремля).

Між тим, 10 листопада Росія відправила до Білорусі стратегічні бомбардувальники ТУ-22М3, які патрулюватимуть її територію, а пізніше влаштувала біля кордону навчання десантників. У Кремля може бути свій інтерес – залякати європейців та показати їм слабкість ЄС та НАТО… або ж змусити Захід просити росіян про допомогу і вплив на Лукашенка.

Ще масштабніше (і жорстке рішення): депортувати мігрантів назад

На питання "що робити" поляки відповіли простою і радикальною тактикою. Якщо якійсь групі іракців і вдається пройти, їх затримують і одразу ж депортують на той бік кордону у напрямку Білорусі (декого по кілька разів). Наприклад, усіх мігрантів, які свого часу пробралися біля Кринок, того ж дня вивезли з Польщі.

міграційна криза білорусь польща

Фото Reuters

Правозахисники проти, адже за однією з конвенцій ООН, прикордонники мали б впустити їх і розглянути прохання про притулок. Але ще у жовтні Сейм ухвалив закон, за яким силовики можуть одразу відправляти нелегалів назад. Не усіх: хворих, вагітних чи матерів з дітьми везуть у міграційні центри та надають допомогу.

Офіційна позиція прессекретаря МЗС країни Лукаша Ясіни: усі, хто зараз по той бік кордону, ідуть із мирної Білорусі, тож вони не біженці, а туристи. Коли архієпископ Гнєзненський Войцех Полак попросив пустити до закритої зони медиків-волонтерів, у МВС сказали "ні". Так само у прикордонній смузі "червоне світло" для правозахисників і журналістів.

Схема дієва, однак заручниками виявилися, за твердженням The Guardian, тисячі людей, котрі застрягли у "сірій зоні". Наприклад, журналісти ABC зустріли програміста на ім'я Олакі та ще двох єменців, котрі пили воду зі струмків і шукали поживу на деревах, бо іншого виходу не мали (білоруські силовики їх прогнали та пригрозили розстріляти).

А біля міста Наревка місцева мешканка Рената Яворська знайшла дев'ятьох іракців, котрі замерзали у лісі. 17 жовтня у польських містах незгодні з такою політикою організації провели багатотисячні протести.

міграційна криза білорусь польща

Фото Reuters

Поміркованіший рух запустив польський юрист Каміль Сіллер: активісти з "Зеленого світла" не допомагають іракцям чи сирійцям ховатися від силовиків, але годують, поять і відігрівають людей у лісах.

Як пише Магдалена Мечніцька, для польського уряду це справді дилема. Адже якщо пропустити прохачів притулку, Лукашенко може відправити на кордон наступні тисячі подорожніх (адже схема працює). Видання Foreign Policy припускало, що РФ і Білорусь здатні відкрити "зелений коридор" для десятків тисяч афганців, а такими масштабами міграції Польща ризикує не справитися

Що пропонує Євросоюз: запровадити санкції (і вони вже почали діяти)

Найкращий спосіб зупинити міграційний коридор – вдарити по білоруському режиму, і це добре розуміють у ЄС. За інформацією "Європейської правди", міністри закордонних справ країн ЄС 15 листопада схвалили новий пакет санкцій проти влади Лукашенка. Точного їх переліку поки немає. Раніше з'являлася інформація про потрапляння у "чорний список" аеропорту Мінська та санкції для нової групи посадовців.

Прогнозувати "чи спрацюють санкції проти Білорусі" складно. За даними опозиційного видання Zerkalo.io, країна навіть збільшила експорт товарів за останній рік. Мінськ тримається на плаву завдяки торгівлі з Росією (та й з Україною також), а ще – "досанкційним" контрактам з європейцями, котрі діють і далі. Персональні санкції проти представників влади раніше Лукашенка не зупиняли.

лукашенко

Фото Reuters

Однак паралельно у Брюсселі задіяли дипломатичні важелі, і це працює. Наприклад, турки заборонили продавати авіаквитки до Білорусі громадянам Іраку, Сирії та Ємену (вочевидь, після чуток про санкції проти Turkish Airlines). А самі іракці обіцяють вивезти своїх громадян – отже, Євросоюз намагається домовитися з Багдадом. Якщо це вдасться, "міграційний коридор" до ЄС може звузитися, адже у Брюсселі показали: шантаж не вдався.

Ще більше висновків для України: готуватися до аналогічних провокацій

Самі поляки опинилися під ударом після того, як сусіди-литовці надійніше перекрили свій кордон. Тож якщо білоруські силовики не зможуть прорвати їхню оборону там, Мінськ цілком може відправити мігрантів ще південніше, до України. Про таке нашу країну вже попередив польський прем'єр Моравецький. Хоча станом на 15 листопада, наші силовики не зафіксували масового руху у бік України.

міграційна криза білорусь польща

Фото Reuters

Тим часом, за словами голови МВС Дениса Монастирського, "прикордонники є, кордон позначений, але самої споруди кордону [загорожі] – немає". Тобто подекуди мігрантам досить переступити уявну межу, а довжина кордону, нагадаємо – 1084 кілометри. Міністр, втім, запевняє, що вже має план оборони. Мовляв, визначили 10 ділянок, котрими найпевніше підуть нелегали, туди відправлять прикордонників, нацгвардійців та поліцію, укріплення теж будуть.

Українські урядовці справді обіцяють серйозну підмогу на кордон: 8,5 тисяч силовиків, 15 вертольотів, безпілотники, аби патрулювати територію. Найпевніше, більше ми дізнаємося 19 листопада, коли члени Кабміну виступлять у Верховній Раді, а депутати зможуть запитати їх про стан кордону.

Поки ж українцям доречно звикати до нової реальності: сусідньою державою керує диктатор, готовий обманювати тисячі знедолених людей, кидати їх у лісах та виставляти "загороджувальні загони", аби ускладнити життя полякам і литовцям та шантажувати Євросоюз. Тож і нам слід бути готовими до будь-яких провокацій.

1
1960

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: