fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 19:30 28 Січ 2023

Обстріли й повітряна тривога: як захистити тварину

Як допомогти тварині впоратися зі стресовою ситуацію, розповідає координаторка ветеринарних проєктів UPAW Алла Винярська. Ці поради допоможуть власникам тварин зрозуміти свого улюбленця та його потреби у тривожний момент.
  • Категорія: вплив війни
  • Проблема: поранення тварин
  • Рішення: захист від стресу і перша домедична допомога

Емпатія у домашніх тварин — це їхня здатність відчувати стрес і тривогу свого господаря і переймати його поведінку. Нервова система малих та мініатюрних порід собак більш чутлива до стресу на відміну від великих порід.

5 перших кроків

  1. Чипуйте свою тварину та заздалегідь зберіть для неї тривожну сумку, яку беріть з собою в укриття під час повітряних тривог.
  2. На прогулянці завжди тримайте тварину на повідку.
  3. Намагайтеся зберігати спокій у напружених ситуаціях (повітряна тривога, обстріл), навчіться відчувати вашого улюбленця і бути з ним на одній хвилі. Ваш погляд скаже більше, ніж слова.
  4. Якщо ваш улюбленець поранений, а ви розгублені – кричіть про допомогу. Інакше — беріть ситуацію під контроль й огляньте тварину: якщо вона не дихає — робіть штучне дихання методом "рот в ніс", якщо ж зупинилося серце — непрямий масаж серця.
  5. Якщо тварина отримала поранення, промийте рану перекисом водню або хлоргексидином. Якщо під рукою їх немає, використайте звичайну воду – це краще ніж нічого. Поранені кінцівки й сильну кровотечу зафіксуйте турнікетом або жгутом.

Детальніше

Коли небезпека наближається зовсім близько, людям часто важко себе контролювати: вони стресують, панікують і розгублюються. А що вже казати про домашніх тварин у таких ситуаціях? Найперший інстинкт — тікати і ховатися, забувши про господаря, може закінчитися для них серйозними травмами чи пораненням від обстрілу. 

Коли ми беремо домашнього улюбленця, то обираємо того, хто стане ще одним членом родини. А отже, він/вона потребують нашої турботи, допомоги та підтримки, оскільки ми відповідальні за життя чотирилапого. 

Важливими кроками в адопції тварини є чипування та стерилізація. Чипування – це безболісна та швидка процедура, яка дозволить швидко знайти та повернути улюбленця додому, якщо той загубиться. Згадайте перші місяці війни та хаос при евакуації: є багато історій, в яких українці розповідають, що після місяців розлуки вони знаходили своїх тварин саме завдяки чипу. Стерилізація ж напряму впливає на здоровʼя тварини та зменшує ризик появи пухлин та інших захворювань.

В тривожну сумку чотирилапого покладіть основні ветпрепарати, корм, пелюшки, питну воду, документи. Якщо вистачає місця, покладіть іграшку та смаколики для тварини, вони знадобляться, якщо потрібно буде заспокоїти стривоженого улюбленця. Таку тривожну сумку буде легко взяти з собою у випадку евакуації, а також рекомендуємо брати її з собою на прогулянки з твариною, адже небезпека може наздогнати в будь-який момент. 

Не меншою загрозою для тварин під час зовнішньої небезпеки є страх, що вони переживають. Сьогодні, коли стресу в нашому житті побільшало, важливо проаналізувати свою поведінку, а особливо — у критичних ситуаціях. Якщо ви тривожні й часто панікуєте – ваш домашній улюбленець панікуватиме в геометричній прогресії. Якщо ви у відносній гармонії – тварина теж буде спокійною. Адже коли ми беремо тварину на виховання, підсвідомість обирає її за певними критеріями. Наші собаки й коти подібні до нас, або швидко уподібнюються, живучи з нами довший час. Вони переймають наші звички та поведінку.

Якщо під час прогулянки вас застала повітряна тривога чи вибухи, тримайте тварину на повідку, бо у таких випадках улюбленець завмирає або починає інстинктивно втікати. Повідець допоможе його утримати. 

Щоб заспокоїти стривожену тварину, коли дістанетесь до укриття, або небезпека мине, спробуйте її відволікти: гра, навіть у, здавалося б, складних умовах – цілком можлива. Подбайте про улюблену іграшку чи смаколик в укритті, а якщо ваша тварина любить тактильність, торкніться до неї рукою — ваш спокій передасться і їй. 

Поранена тварина відчуває біль і може вас вкусити, тому, оглядаючи рани, розмовляйте з нею заспокійливим тоном. Якщо вам важко оговтатись, терміново гукайте на допомогу — завжди хтось прийде. Викликайте ветлікаря або попросіть про це в перехожих.    

Накладаючи турнікет чи джгут на поранені лапи тварини, перетисніть кінцівку максимально вище від місця кровотечі. Турнікет має бути такий самий як для людини. Добре, якщо ви заздалегідь потренуєтеся на собі: так ви зрозумієте, як туго перетискати кінцівку своїй тварині. Відчуття не з приємних, особливо коли з накладеним турнікетом потрібно провести більш як 5 хвилин. А от при незначних кровотечах допоможе тампонада. Якщо у тварини цукровий діабет, подбайте про гемостатики.

Перед тим, як робити штучне дихання "рот в ніс", огляньте ротову порожнину тварини, витягніть язик назовні, щоб він не западав, і закрийте рот рукою. Повітря потрібно вдувати через ніс тварини з частотою 10-25 разів на хвилину. Пам'ятайте про перевірку пульсу: найкраще робити це на внутрішній поверхні стегна, у місці, де стегнова артерія виходить з паху. У молодих тварин пульс  значно вищий, ніж у дорослих — не варто цього боятися. Наприклад, у дорослих котів пульс складає 120-140 ударів за хвилину, а в малюків він може сягати 180-190. Якщо вимірюєте пульс у котів, покладіть долоню на грудну клітку і порахуйте кількість скорочень/ударів серця.

Якщо потрібно зробити непрямий масаж серця малій тварині, покладіть її на бік і стискайте грудну клітку обома руками. Середній тварині – під ліктем натискайте на грудну клітку однією або двома руками. Якщо ж тварина велика, покладіть її на спину і натискайте на грудну клітку обома руками. 

Перед медичним втручанням поцікавтеся у ветлікаря, які препарати для наркозу будуть використані. Якщо тварина відчуває страх чи агресію, після кетаміну — вони посиляться. Натомість пропофол провокує ретроградну амнезію: тварина не пам'ятатиме негативного лікарняного досвіду. 

Такі поради можуть урятувати життя чотирилапим, або значно зменшити стрес для тварини під час критичної ситуації. 
Джерело: ГО UPAW

167

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: