fbpx
Сьогодні
16:55 22 Лис 2021

На Донеччині розповіли, як зоозахисники борються за права тварин

English version here

Фото: v-variant.com.ua

Безпритульними тваринами у Слов'янську опікуються волонтери. Наразі, у місті діють дві громадські організації: "Товариство захисту тварин" та "Дай шанс".

Про це пише Східний Варіант.

"Дай шанс" допомагають здебільшого бродячим собакам. Займаються виловлюванням, стерилізацією, тимчасовим утриманням та пошуком домівок для тварин. Для всього цього облаштували карантинний майданчик на одному з комунальних підприємств у віддаленому районі.

Тільки у 2018 році місцевим зоозахисникам та зоозахисницям вдалось добитись того, аби бюджетні кошти виділялись не на вилов, а на стерилізацію собак. Йдеться про 200 тисяч гривень на рік.

Проєкт стерилізації безпритульних тварин кілька разів поспіль перемагав в Бюджеті участі. Минулого року завдяки цій програмі було простерилізовано 50 собак та закуплено нові вольєри. Більшість коштів збирають власними зусиллями. Допомагають небайдужі до проблем тварин люди. Понад 1500 голосів містян щороку кажуть про те, що гуманне скорочення популяції пухнастих безпритульних дуже актуальне питання.

собаки

Фото: v-variant.com.ua

Цього року зоозахисники також перемогли в Громадському бюджеті, але через політичну ситуацію в Слов'янську процес виділення коштів пригальмувався. Як розповідає авторка проєкту, зоозахисниця Ірина Орловська, не прийнятий бюджет міста дуже негативно вплинув і на темпи стерилізації.

Волонтери та волонтерки співпрацюють з організацією "Ветеринари без кордонів". Приїжджає бригада фахівців та фахівчинь, ловці з допомогою зоозахисників забирають тварин з міста. Стерилізують, обов'язково роблять вакцину від сказу, обробляють. Після перетримки тварину випускають в тому місці, звідки забрали. 

Зараз на карантинному майданчику близько 160 тварин. Кожна має свою важку долю. Когось з них отруїли, когось збила машина, є старі та хворі собаки. За словами зоозахисниці, без поважних причин тварин на утримання не беруть. Кожного намагаються влаштувати в сім'ю, якісь залишаються на майданчику.

собаки

Фото: v-variant.com.ua

Друга зоозахисна організація "Товариство захисту тварин" працює у Слов'янську вже 14 років. Як згадує її голова, Ганна Абрамова, з самого початку було дуже багато оптимізму. Гадали, що зареєстрована громадська організація переверне світ і у Слов'янську, і на Донеччині, а може й у всій Україні.

"Бездомні тварини — це лише частина проблеми. Розв'язувати питання тільки з ними марно. Тому що є такий фактор як власник, який викидає тварин напризволяще. Скільки б ми не стерилізували бездомних тварин, не торкнувшись сфери володіння домашніми тваринами, це пуста справа", — каже Ганна Абрамова.

Три роки тому Донецька облдержадміністрація запропонувала всім територіальним громадам створити за кошти з обласного бюджету стерилізаційні пункти. Але за умови: територія під пункт повинна знаходитися за 300 м від житлового сектору, має бути огороджена та мати підведення електрики, води та зливальну каналізацію або септик. Декілька міст відгукнулося, але Слов'янська серед них не було.

собаки

Фото: v-variant.com.ua

Як пояснює Абрамова, фінансування з боку держави можливе лише притулків як комунальних установ. Тому зробити такий центр на базі комунального підприємства неможливо. Воно юридично не передбачає державного фінансування. При міській раді створювались збори, робочі групи, але безрезультатно.

За словами зоозахисниці, притулок для тварин повинен територіально знаходитись в доступі для всіх громадян. На його базі має діяти свій стаціонарний або мобільний стерилізаційний центр. Притулок це місце, де люди можуть стерилізувати свою тварину за пільговою ціною, залишити на тимчасове або постійне утримання. Це сервісний центр, в якому надають людям послуги.

"Там мають працювати люди не на волонтерських засадах, а постійно у штаті. Щоб реагувати на сигнали громадян. Люди не стерилізують своїх домашніх тварин, бо ті ціни, які пропонують наші комерційні ветеринари, досить високі для малозабезпечених людей. Якщо у бабусі пенсія 1700-2000 гривень, то вона ніяк не може простерилізувати кішку за 500 або 1000 гривень навіть якщо цього хоче. Є досвід інших країн: соціальні ціни або залучення громадськими організаціями позабюджетних коштів. Зовсім бідним людям, пенсіонерам, людям з інвалідністю, безробітним стерилізацію тварин роблять взагалі безкоштовно", — розповідає Ганна Абрамова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: