fbpx
Сьогодні
Вибори 14:24 15 Лют 2019

Кандидати у президенти України-2019. Коротке досьє кожного

Ці вибори вже стали рекордними – така кількість претендентів на Булаву в історії України вперше. Ми звели ключову інформацію про 44 кандидатів і сподіваємося, що ви зможете їх відрізнити 🙂

Балашов Геннадій (57 років, народився в м. Дніпро)

Діяльність: підприємець (власник агентства нерухомості), очільник заснованої ним же в 2014 році першої лібертаріанської політичної партії «5.10»

Політичне досьє: 1998-2002 – нардеп (ІІІ скликання), член Комітету з питань фінансів та банківської діяльності; 1999-2003 – голова партії «Красива Україна»; 2001-2002 – член суспільної ради експертів з питань внутрішньої політики при президенті Л. Кучмі.

Програма: розроблений ще в 2014 році план дій у разі приходу до влади називається «Золота Україна». Провідними є ідеї найбільшої у світі безподаткової держави, антибюрократичної революції та свободи підприємництва. Програма, подана до ЦВК – тут. Гасло: «Державний апарат, геть з економіки України!»

Особливість: на президентських виборах 2014 року Балашов підтримав чинного главу держави. Виступає постійним критиком Ю. Тимошенко. Першими кроками на посаді президентства планує зробити скасування мораторію на земля та скорочення бюрократичного апарату на половину.

Балашов розповів, що для створення «податкового раю» він готовий прийняти фінансову допомогу від будь-кого, незважаючи на репутацію «мецената» Тому якщо гроші на мою партію дасть Ахметов, то я візьму їх, якщо дасть Коломойський – теж візьму. Тобто візьму будь-які гроші, але тільки для того, щоб створити в Україні «податковий рай». І допоки партія не досягне поставлених цілей податкової свободи в країні, я залишатимуся незмінним лідером партії» (Джерело: ZIK)

Безсмертний Роман (54 роки, народився у  с. Мотижин, Макарівський район, Київська область)

Діяльність: політик, лідер створеної в 2019 році партії «Рух +380». Самовисуванець

Політичне досьє: нардеп ІІ – V скликань; 1997-2002 — постійний представник Президента Кучми у ВРУ; 2005 — віце-прем'єр-міністр із питань адміністративно-територіальної реформи; керівник фракції «Наша Україна» у парламенті; 2007-2008 — заступник Глави Секретаріату Президента України; 2010-2011 — посол України в Білорусі; 2015-2016 — представник України в політичній підгрупі Тристоронньої групи з врегулювання ситуації на сході України.

Програма: у «Маніфесті про майбутнє» ідеться про необхідність прийняття нової Конституції, запровадження двопалатного парламенту, створення держави громад, діалогу між Україною та Росією заради урегулювання кризи на Сході та в Криму та реінтеграції цих територій без надання особливого статусу, скасування мораторію на землю. Програма, подана до ЦВК – тут. Основне гасло: «Свобода. Людина. Праця»

Особливість: представник «старої» політичної школи, один зі співавторів Конституції України. Був представником України в політичній підгрупі у «Мінському форматі», у 2016 році залишив переговорний процес і його замінила Ольга Айвазовська.

Богомолець Ольга (53 роки, народилася 22 березня 1966 року  Києві)

Діяльність: лікар, політик, кандидат-самовисуванець, безпартійна

Політичне досьє: 2006–2008 голова – Постійної комісії охорони здоров'я та соціального захисту Київської міськради, депутат міської ради за списком партії «Наша Україна», голова фракції «Столична реформа»; у 2014 – за списками «Блоку Петра Порошенка» була обрана до парламенту; радник Президента з гуманітарних питань.

Програма: розбудова громадянського суспільства, збільшення тривалості життя українців, покращення клімату для бізнесу, впровадження справедливого відкритого виборчого процесу без політичної корупції і залежності від олігархів. Програма, подана до ЦВК – тут.

Особливість: в політику прийшла завдяки Ющенко. Під час Помаранчевої революції координувала медичну службу Майдану і майже рік була особистим лікарем Віктора Ющенка. Після цього у 2006 р. стала депутатом Київради за списком партії Ющенка «Наша Україна». Зараз є одним з основних опонентів Уляни Супрун, заявляє про катастрофу в українській медицині. Водночас в.о. міністра охорони здоров'я Супрун нарікала на постійне блокування розгляду законопроектів у очолюваному Богомолець профільному комітеті.

Богословська Інна (58 років, народилася в Харкові)

Діяльність: політик, підприємець. Безпартійна, самовисуванка

Політичне досьє: 1998 – народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності; 2000 – І заступник голови бюджетного комітету ВРУ; 2001 – очолює Конституційно-демократичну партію; 2003 – голова партії «Віче»; 2003-2004 – голова Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва; 2007 – заступник міністра юстиції, 2007-2013 – нардеп від «Партії регіонів».

Програма: звільнення Донбасу миротворчими силами ООН, мінімізація політичних контактів  з РФ, запровадження ринку оренди землі під держконтролем умов використання, посилений контроль за діяльністю президента, запровадження безумовного базового доходу. Програма, подана до ЦВК – тут.

Особливість: для реалізації своїх планів збирається тільки на одну президентську каденцію.

Читайте інтерв'ю у спецрубриці «Кандидати на Булаву»: Інна Богословська. Навіщо, як і з чим за плечима збирається у президенти?

Бойко Юрій (61 рік, народився в місті Горлівка на Донеччині)

Діяльність: народний депутат України VI і VIII скликань, політик, кандидат – самовисуванець

Політичне досьє:  2002-2008 – голова НАК »Нафтогаз України»; 2003-2005 – заступник міністра палива та енергетики; 2006-2007, 2010 – міністр палива та енергетики; у 2014 – очолив «Опозиційний блок», з яким за результатами парламентських виборів пройшов до Верховної ради; 2018 – покинув партію.

Програма: мирне врегулювання ситуації на Сході, прямі переговори з представниками ДНР та ЛНР, позаблоковість та відмова від курсу на ЄС і НАТО, допомога малому та середньому бізнесу та зниження комунальних тарифів, збільшення фінансової самостійності місцевих рад, підвищення пенсій. Держава не повинна витрачати так багато коштів на силові структури, як – нині. Програма, подана до ЦВК – тут.

Особливість: був виключений із лав партії «Опозиційний блок» та разом із Вадимом Рабіновичем очолив нову політичну силу «Опозиційна платформа – за життя».

Бондар Віктор (43 роки, народився в Санкт-Петербурзі)

Діяльність: народний депутат, з 2015 року – голова партії «Відродження»

Політичне досьє: 2005-2006 – міністр транспорту та зв'язку України, 2006-2007 – заступник голови Секретаріату Президента, 2007-2010 – голова Дніпропетровської ОДП, Голова політичної партії «Відродження» та однойменної депутатської групи.

Програма: «Україні потрібне Відродження!» – щорічне збільшення ВВП на 7-8% за рахунок розвитку української промисловості, економічний націоналізм (протекціонізм, імпортозаміщення, державне планування), збереження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, збереження курсу на євроінтеграцію, рішення про вступ до НАТО – після референдуму, економікоцентричність зовнішньої політики, відновлення вигідних для України економічних зв'язків з РФ. Програма, подана до ЦВК – тут.

Особливість: співпрацював із «Нашою Україною» (за підтримки Балоги створив навіть політичну партію), однак уже на виборах 2010 року підтримував БЮТ. Коли розпочалися перші арешти соратників Тимошенко Віктор Бондар заявив, що іде з політики. У 2012 році пройшов у парламенту як «незалежний кандидат». Вступив у фракцію Партії регіонів, але не до самої партії. Вийшов із неї у 2014 році.

Ващенко Олександр (52 роки, народився в м. Орджонікідзе (Покров) Дніпропетровської області)

Діяльність: голова Правління Громадської організації «Влада народу», президент Міжнародного центру економіки і права, бізнесмен. Власник Міжнародної телерадіокомпанії «АВІ ТІВІ», яка не веде мовлення. Безпартійний, самовисування

Політичне досьє: –

Програма: вести Україну «особливим шляхом гідності і свободи, розвитку та процвітання». Вважає сучасний шлях України – це шлях до Народної Республіки. Виступає за створення Народного трибуналу, який розглядатиме злочини проти Української Держави, Українського Народу та корупційні діяння високопосадовців. Програма, подана до ЦВК – тут.

Вілкул Олександр (44 роки, народився у Кривому Розі)

Діяльність: народний депутат, член партії «Опозиційний блок – Партія миру та розвитку»

Політичне досьє: 2006-2007 – народний депутат від «Партії регіонів»; 2010-2012 – голова Дніпропетровської ОДА; 2012-2014 – віце-прем'єр-міністр України, член Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

Програма: «Мир і розвиток: 4 кроки до успіху» декларує завершення війни на Донбасі за 100 днів за допомогою миротворчої місії, створення Громадської ради Донбасу, забезпечення його реінтеграції; скорочення бюрократичного апарату, створення двопалатного парламенту, децентралізація влади, збільшення соціальної підтримки населення. Програма, подана до ЦВК – тут.

Гасла: українцям слід зробити 4 кроки: припинити війну, ухвалити нову Конституцію, відновити економіку, повернути стабільність та соціальний захист кожному громадянинові.

Габер Микола (58 років, народився в селищі Великозименове Великомихайлівського району Одеської області)

Діяльність: голова Патріотичної партії України, кандидат-самовисуванець, науковець

Політичне досьє: з 1998 – голова Патріотичної партії України; 1998-2002 – народний депутат (ІІІ скликання); 1998-1999 – член комітету з питань охорони здоров'я, голова підкомітету з питань законодавчого врегулювання проблем материнства, дитинства та демографічної політики; 1998-2002 – член постійної делегації України ПАРЄ.

Програма: «Українська мрія» передбачає внесення конституційних змін: один термін президентства, два – для депутатства. Також обіцяють обмеження недоторканності, ЗСУ та поліція «будуть націлені звільняти захоплені території день за днем», диверсифікацію економіки, встановлення жорсткого контролю держави за банками із захистом вкладів людей, криміналізацію подвійного громадянства, володіння землі виключно громадянами України. Програма, подана до ЦВК – тут.

Гнап Дмитро (41 рік, народився у Донецьку)

Діяльність: екс-журналіст-розслідувач, політик, член партії «Сила людей»

Політичне досьє: з 2001-го року по 2007-й — в політичному блоці «Наша Україна», йшов на парламентські і місцеві вибори у їхньому списку

Програма: Реформа правоохоронної системи, зняти «корупційний податок» на економіку, обіцяє сповідувати принцип найменшого втручання держави в справи бізнесу, звільняти інвесторів від податків при реалізації продукції на експорт. Терміново скасувати недоторканість народних депутатів та Президента України, затвердити нову воєнну доктрину. Програма, подана до ЦВК – тут.

Читайте інтерв'ю у спецрубриці «Кандидати на Булаву»: Кандидат у президенти Гнап: Думаєте, ми бідна країна? Зовсім ні

Гриценко Анатолій (61 рік, народився у с. Багачівка, Звенигородського району, Черкаської області)

Діяльність: народний депутат, член політичної партії «Громадянська позиція», науковець

Політичне досьє: народний депутат VI і VII скликань; 2005 створив партію «Громадянська позиція»; 2005-2007 –міністр оборони України; 2007 – голова Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони; у 2007 пройшов до парламенту за списком «Нашої України – Народної самооборони». У 2012-2014 – депутат, обраний за списком «Батьківщини»

Програма більшою мірою зосереджується на обов'язках саме президента. Окупованим територіям не надаватимуть «особливих статусів»; посилення боротьби з корупцією, реформування податкової системи і сфери соціального забезпечення шляхом. Гасло: «Чесних більше»,  «Чесний Президент – Служитиме Людям!». Програма, подана до ЦВК – тут.

Данилюк Олександр (37 років, народився в м. Київ)

Діяльність: адвокат, громадський діяч, координатор громадського руху «Спільна справа», голова Центру оборонних реформ, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє: Уповноважений з прав дітей та молоді при КМЦССМ КМДА; 2000 – учасник акцій «Україна без Кучми» та «Повстань, Україно!»; У 2004 адвокат Віктора Ющенка в Донецькій області; 2004 – голова Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності;учасник Революції гідності; 2014 – радник міністра оборони України Валерія Гелетея на громадських засадах.

Програма: боротьба з російським реваншизмом, боротьба з «5 колоною»  у парламенті шляхом відмови від мажоритарної системи, розбудова економіки за прикладом азійських тигрів: Японії, Тайваню, Південної Кореї, недопущення масового виїзду українців за кордон, збереження курсу на євро та євроатлантичну інтеграцію. Програма, подана до ЦВК – тут.

Дерев'янко Юрій (45 років, народився в м. Надвірна Івано-Франківської області)

Діяльність: народний депутат, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член політичної партії «Воля»; у минулому – підприємець

Політичне досьє: 2010 – депутат Івано-Франківської облради від партії «Фронт Змін»; 2012 – вийшов із «Фронту змін» через розбіжності з ідеологією партії; 2012 і 2014 – нардеп; член партії «Воля», яка в 2017 р. об'єдналася з «Рухом Нових сил» Саакашвілі.

Програма: «Код нової країни», на думку Дерев'янка, полягає в запровадженні прямої цифрової демократії та економіки (повне покриття України безкоштовним Інтернетом), становлення принципу «держава-сервіс», розробка заходів для сприятливого інвестиційного клімату, заменшення податків, страхова медицина, яка повністю покриває лікування, завершення війни на Сході – за допомогою миротворчих місій, курс на ЄС та НАТО. Програма, подана до ЦВК – тут.

Читайте інтерв'ю у спецрубриці «Кандидати на Булаву»: Юрій Дерев'янко: «Я сподівався на політичну порядність «Самопомочі»

Добродомов Дмитро (42 роки, народився у Львові)

Діяльність: народний депутат України VIII скликання, секретар Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції, лідер створеної у 2015 році партії «Народний контроль», журналіст, очільник медіа-холдингу ZIK у 2010-2014 роках

Політичне досьє: 2000 – член Комітеті опору «За правду!»; 2002 – активіст руху «Україна без Кучми»; 2014 – створення громадського руху «Народний контроль» (згодом – політична партія); 2014 – народний депутат;

Програма: згідно з гаслом «Народного контролю», головним завданням політичної сили – змусити владу працювати чесно. Із цією метою слід відправляти топ-корупціонерів за грати довічно, скоротити кількість нардепів до 300 (їх діяльність – тільки на 2 строки); за допомогою високих стандартів життя повернути «не просто … території, насамперед, людей, які там живуть», припинення співпраці з МВФ, надання податкових канікул підприємцям, запровадження програми «перше робоче місце» для випускників ВНЗ; курс на вступ до ЄС та НАТО. Програма, подана до ЦВК – тут.

Журавльов Василь (48 років, народився в Маріуполі)

Діяльність: лідер партії «Стабільність»,  з 2016 року – голова Федерації футболу Маріуполя

Політичне досьє: відсутнє

Програма: повернення Донбасу та Криму мирним шляхом, вступ до НАТО та ЄС, якісне проведення люстрації суддівського корпусу та правоохоронних органів, проведення реформ при консультуванні з іноземними експертами. Програма, подана до ЦВК – тут.

Зеленський Володимир (41 рік, народився у Кривому Розі)

Діяльність: актор, шоумен, сценарист, продюсер та керівник «Студії Квартал-95», безпартійний кандидат, висунутий політсилою «Слуга народу»

Політичне досьє: відсутнє

Програма: розроблялася нібито за пропозиціями всіх охочих. У результаті: за один президентський строк – зростання ролі народовладдя, «скорочення функцій держави», зняття депутатської недоторканності, рух України в НАТО і ЄС, «нульова декларація» для бізнесу – можливість виведення з тіні доходів підприємців, зменшення податкового навантаження, прозорий ринок землі, запровадження страхової медицини. Програма, подана до ЦВК – тут.

Каплін Сергій (39 років, народився в селі Опришки, Глобинського району, Полтавської області)

Діяльність: народний депутат (безпартійний), секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, висуванець від Соціал-демократичної партії

Політичне досьє: 2012 – член партії «УДАР Віталія Кличка», народний депутат VII скликання; 2014 – депутат VIII скликання (від «Блок Петра Порошенка»); 2015 – очолив «Партію простих людей» (з 2016 – Соціал-демократична партія); 2016 – вийшов із депутатської фракції «Блок Петра Порошенка»; 2017 – очолив Соціалістичну партію України.

Програма: обіцяє вже у 2019-му році зростання мінімальної пенсії до 5 тисяч гривень, мінімальної зарплати – до 10 тисяч, зменшити ціну на газ для населення в 4 рази, створити 5 мільйонів нових робочих місць, гарантію першого робочого місця для молоді, встановлення мінімальної частки заробітної плати у ВВП на рівні 50%, мораторій на зміни податкового законодавства, закриття шкіл тощо. Програма, подана до ЦВК – тут.

Читайте інтерв'ю у спецрубриці «Кандидати на Булаву»: Каплін: Ви приречені не мати нормальної пенсії

Кармазін Юрій (61 рік, народився в с. Звенигородка Черкаської області)

Діяльність: політик, Заслужений юрист України, кандидат-самовисуванець, громадська організація «Інституту права і суспільства», голова Партії захисників Вітчизни

Політичне досьє: 1999 – голова Партії захисників Вітчизни; 2001 – співголова Народно-патріотичного об'єднання «За Україну»; 2007 – Радник Президента Ющенка

Програма: «Сімнадцять досягнень успіху разом з Народом та забезпечення диктатури Конституції України» містить наступні пункти: проведення перепису населення і зміну системи влади через референдум, ліквідація КСУ та посади Президента як такої, скасування державного фінансування парламентських партій, підвищення відповідальності Міністерства фінансів України за дохідну частину Державного бюджету, посилення фінансування аграрного сектору, запровадження страхової медицини, «припинення формування свідомості громадян України через засоби масової інформації на спотворення багатовікових традицій українського народу», забезпечення права носіння вогнепальної зброї. Програма, подана до ЦВК – тут.

Кива Ілля (41 рік, народився в Полтаві)

Діяльність: політик, голова Соціалістичної партії України, голова профспілок МВС України, поліціянт

Політичне досьє: 2011 – заступник начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області; 2014 – заступник начальника УМВС України в Донецькій області; керував полтавським осередком Правого сектора, а також був регіональним політичним керівником «Правого сектору» на Сході України (Полтавська, Харківська, Донецька, та Луганська області); 2015-2016 – голова Департаменту протидії наркозлочинності; 2017 – голова Соціалістичної партії України.

Програма: введення миротворців ООН для завершення війни на Донбасі, створення на Сході та в Криму спеціальної економічної зони без податків, соціальна захищеність, запровадження системи державного страхування в медицині, зупинка витоку кадрів, встановлення системи відеоспостереження на вулицях, «за корупцію в судовому процесі може бути встановлена міра покарання аж до смертної кари», припинення співпраці з МВФ, збереження мораторію на продаж землі, повернення Україні ядерного статусу, запровадження візового режиму з РФ. Програма, подана до ЦВК – тут.

Корнацький Аркадій (65 років, народився с. Чаусово Друге Первомайського району Миколаївської області)

Діяльність: народний депутат, підприємець, кандидат-самовисуванець, безпартійний

Політичне досьє: 1994-2004 – голова Торгово-Промислової Палати Московської області; 2007 – радник Голови Секретаріату президента, в.о. заступника голови Миколаївської ОДА; 2008 – голова організації Селянський фронт; 2014 – нардеп від БПП

Програма: перейменування України в УНР, створення першого у світі антикорупційного Міжнародного трибуналу, запровадження інституту мирових суддів, обрання місцевих суддів населенням, «українська економічна стратегія, інвестиційний клімат будуть кращими китайських і найпривабливішими у світі», реорганізація Кабміну, ліквідація держадміністрацій, збільшення кількості нардепів до 600, стрімке зростання економіки – запорука повернення Криму та Донбасу.

  • Цитата з програми: Гіркий і трагічний для українського народу столітній досвід державотворення показує, що не можна покладатися на обіцянки українських політиків. Обмануть, обкрадуть і голими по світу пустять – а то і закатують.

Програма, подана до ЦВК – тут.

Кошулинський Руслан (49 років, народився у Львові)

Діяльність: політик, заступник голови партії, голова Секретаріату ВО «Свобода». Єдиний кандидат від об'єднаних націоналістичних сил

Політичне досьє: 2001 – помічник-консультант нардепа Олега Тягнибока; 2008 – заступник голови ВО «Свобода»; 2010-2012 – голова фракції «Свобода» у Львівській міськраді, 2012-2014 – народний депутат (VII скликання), 2012-2014 – заступник Голови Верховної Ради України.

Програма: скасування недоторканності народних депутатів, вивести капітали українських можновладців із офшорів, запровадити єдиний соціальний податок на доходи громадян із прогресивною шкалою оподаткування, надавати с/г землю в довгострокове володіння винятково українським громадянам із правом родинного успадкування або продажу лише державі, розірвати дипломатичні відносини з РФ, перехід до Будапештського формату мирних переговорів, зберегти унітарний державний устрій. Програма, подана до ЦВК – тут.

Кривенко Віктор (37 років, народився у м. Кам'янське)

Діяльність: народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань бюджету, голова партії «Народний Рух України», керівник національних проектів «Технополіс», «Індустріальні парки України»

Політичне досьє: з 2014 р. голова Координаційної ради ДП «Національні інноваційні проекти», радник Міністра фінансів, позафракційний народний депутат; 2017 голова політичної партії «Народний Рух України».

Програма: від незалежної України – до незалежного українця! Надійний захист інтелектуальної власності, побудова досконалої системи безпеки кордону, створення кібервійськ, введення миротворчих сил на Донбас, реформування пенсійної системи, євроатлантична інтеграція в економіці й безпеці, покращення умов для розвитку бізнесу, пільги для інноваційного бізнесу, відкриття ринку землі, стимулювання внутрішнього виробництва. Програма, подана до ЦВК – тут.

Кривонос Сергій (49 років, народився в м. Кременчук Полтавської області)

Діяльність: полковник ЗСУ, З 2016 перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ, у кандидати в президенти висунутий партією «Воїни АТО»

Політичне досьє:

Програма: ініціювання комплексної економічної блокади РФ. впровадження секторальних санкцій до агресора, створення Балто-Чорноморського Союзу з природними геополітичними союзниками, запровадження контрактної армії, право громадян на зброю, створення привабливих умов для інвестування та впровадження нової простої та прозорої системи оподаткування, вільний ринок землі. Програма, подана до ЦВК – тут.

Купрій Віталій (45 років, народився в місті Кам'янське)

Діяльність: народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, підприємець. Самовисуванець, безпартійний

Політичне досьє: 2010 – депутат Кам'янської міської ради; 2014 – голова Комісії по боротьбі з корупцією та злочинністю у м. Кам'янське, радник голови Дніпропетровської ОДА з питань правоохоронних органів та боротьби із злочинністю, позаштатний радник Міністра екології з питань боротьби з корупцією; 2014 – народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», нині – позафракційний; 2015-2018 – член партії «Укроп»

Програма: запровадити воєнний стан на тимчасово окупованих та прилеглих до лінії фронту територіях, Ратифікувати Римський статут, розірвати дипломатичні відносини з РФ, ввести кримінальну відповідальність за чиновницький саботаж, націоналізувати ключові державні підприємства, ввести жорстке антимонопольне законодавство, скасувати ПДВ, захищати інститут приватної власності, забезпечити якісне державне медичне страхування. Програма, подана до ЦВК – тут.

Литвиненко Юлія (42 роки, народилася в Інгульці (Кривий Ріг)

Діяльність: телеведуча, безпартійна, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє:

Програма: урегулювання конфлікту на Сході за допомогою норм міжнародного права, посилення регіонального співробітництва, посилення інноваційного виробництва в економіці, подальша децентралізація, електронне адміністрування для боротьби з корупцією, підвищення рівня якості освіти, полегшення регулювання бізнес-середовища. Програма, подана до ЦВК – тут.

Ляшко Олег (46 років, народився у Чернігові)

Діяльність: політик, народний депутат, лідер Радикальної партії України, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

Політичне досьє: 2006-2012 – нардеп від БЮТ; очільник тимчасової слідчої комісії парламенту  з розслідування можливих фактів порушення законодавства в сфері майнових, земельних, фінансових та інших відносин міським головою Харкова Михайлом Добкіним і секретарем Харківської міськради Геннадієм Кернесом; 2014 – посів третє місце на президентських виборах.

Програма: «Новий шлях України» – скорочення кількості депутатів, проведення судової реформи на основі виборності суддів, державне регулювання цін на ліки та продукти, зниження тарифів на газ та комунальні послуги, «Результатом впровадження моєї економічної політики буде: понад 100 млрд доларів приватних інвестицій у розвиток економіки, більше 2 млн робочих місць і зупинення масової еміграції українців, економічне зростання 8-10% на рік замість нинішніх 2-3%». Програма, подана до ЦВК – тут.

Мороз Олександр (74 роки, народився у селі Буда, Таращанський район, Київська область)

Діяльність: політик, громадський діяч. Висуванець від Соціалістичної партії Олександра Мороза

Політичне досьє: 1990-2007 народний депутат; 1991-2012 лідер, голова політради Соціалістичної партії України, керівник її фракції в парламенті;  1994-1998 та 2006-2007 – спікер ВРУ; балотувався у президенти в 1994, 1999 і 2004 рр.

Програма: в 3-місячний термін оголошення Всеукраїнського референдуму для ухвалення уточненої редакції чинної Конституції України, скасування держадміністрацій; позаблоковий статус України (на зразок Австрії та Фінляндії); земля сільгосппризначення і надра належать українській державі; створення трибуналу для розгляду відповідальності посадовців за геноцид українського народу в 1991–2018 рр.; «особливий» статус для всіх областей; Нова система влади разом з проголошенням нейтрального статусу України на основі референдуму створює нову базу переговорів; розробляється стратегічний план розвитку економіки на 15-20 років, план якого затверджується законом; деофшоризація економіки та залучення іноземних інвестицій. Програма, подана до ЦВК – тут.

Мураєв Євгеній (42 роки, народився у місті Змієв Харківської області)

Діяльність: народний депутат, член комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від Опозиційного блоку, голова партії «Наші»

Політичне досьє: 2006 – депутат Харківської облради від партії «Віче»; 2010 – депутат облради від «Партії регіонів», голова Зміївської райдержадміністраці; 2012 – народний депутат; 2014 – переобраний; 2016 – позафракційний народний депутат; 2018 – вийшов із лав партії «За життя», лідер партії «Наші».

Програма: забезпечення виконання Мінських угод, позаблоковий статус (рішення ухвалюється на референдумі), відмова від асоціації з ЄС (якщо виявиться, що її положення суперечать інтересам України), широка децентралізація, особливий статус для регіонів, розвиток України як сполучної ланки між Сходом і Заходом, індустріалізація, збільшення соціальних виплат, власниками землі можуть бути лише громадяни України, «боротьба з агресивним націоналізмом» у політиці. Програма, подана до ЦВК – тут.

Наливайченко Валентин (52 роки, народився у Запоріжжі)

Діяльність: політик, громадський діяч, з 2016 року – лідер партії Громадсько-політичний рух «Справедливість»

Політичне досьє: 2004-2005 – заступник міністра закордонних справ України; 2005-2006 Надзвичайний і Повноважний Посол України в Білорусі; 2009-2010 – Голова СБУ; 2012 – народний депутат VII скликання; 2015 – засновник громадського об'єднання «Антикорупційний рух»; очолює Громадсько-політичний рух «Справедливість»

Програма: вступ України до ЄС та НАТО, деокупація Донбасу на основі міжнародної угоди, надання українцям права на збройний захист, проведення антикорупційний аудит діяльності державних структур, пільгове оподаткування для підприємців, ухвалення кодексу соціального захисту громадян, обов'язкове державне медичне страхування. Програма, подана до ЦВК – тут.

Читайте інтерв'ю у спецрубриці «Кандидати на Булаву»: Валентин Наливайченко – про «жорсткий і незручний план» та участь у праймеріз

Насіров Роман (39 років, народився у Чернігові)

Діяльність: народний депутат, кандидат-самовисуванець, фінансист

Політичне досьє: 2014 – народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики; 2015 – Голова Державної фіскальної служби України; 2017 – затриманий НАБУ за підозрою в корупційній діяльності та відсторонений від посади, у 2018 – звільнення Насірова з посади голови Державної фіскальної служби України було визнано незаконним у судовому порядку.

Програма: «відновлення із залученням міжнародних партнерів територіальної цілісності та суверенітету», набуття Україною повноцінного членства в ЕС та НАТО, завдання та обов'язок держави – дати умови для бізнесу працювати, створювати робочі місця, розвиватись та заробляти в Україні, податкова реформа, впровадження передових технологій у промисловість, аудит діяльності антикорупційних органів, страхова медицина, ухвалення нової Конституції, імпортозаміщення власно виробленою продукцією достойної європейської якості. Програма, подана до ЦВК – тут.

Новак Андрій (46 років, народився у місті Коломия Івано-Франківської області)

Діяльність: політик економіст, член партії «Патріот»

Політичне досьє: 1998 – радник політичної партії з питань роботи зі ЗМІ та PR на виборах до ВРУ; 2002-2003 консультант при комітетах ВРУ та помічником нардепа; 2005-2006 – радник двох прем'єр-міністрів України; 2012 обраний Головою Української Партії; 2013 – припинив членство в згаданій політсилі.

Програма: становлення держави громад, зростання економіки, її  якісна переорієнтація на принципи 4 промислової революції, реформування силових та правоохоронних відомств, підтримка наукових розробок, зміцнення національної ідентичності. Програма, подана до ЦВК – тут.

Носенко Сергій (49 років, народився в Києві)

Діяльність: Старший керуючий директор ТОВ "Інтернешнл Інвестмент Партнерс Україна", безпартійний, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє: у 2016 р. брав участь у довиборах у ВРУ як кандидат-самовисуванець.

Програма: «Основною нової політичної ідеології країни стане принцип економічної та особистої свободи, відкритих можливостей та чесної конкуренції»; вільне володіння громадянами вогнепальної зброї, у відбудові зруйнованої інфраструктури регіонів повинні взяти участь держави-підписанти Будапештського меморандуму; інтеграція в ЄС пріоритетна, тільки якщо це не суперечить інтересам країни, обмеження співпраці з МВФ, скасування мораторію на продаж с/г земель, ліквідація сфер найбільшого ризику корупції, перехід до накопичувальної пенсійної системи. Програма, подана до ЦВК – тут.

Петров Володимир (42 роки, народився у Кривому Розі)

Діяльність: продюсер ТОВ «Люмпен продакшн», політтехнолог, блогер, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє: –

Програма: право на щоденний безоплатний хліб кожному громадянину України, ліквідація державного Пенсійного фонду, передача Православній Церкві України функцій мінсоцполітики, повернення Україні споконвічних територій, які зараз належать Польщі, Білорусії, Росії, Румунії, Угорщині; зобов'язання кожного громадянина проходити військову службу, вміти поводитися та вільно зберігати зброю. Програма, подана до ЦВК – тут.

Порошенко Петро (53 роки, народився у Болграді Одеська область)

Діяльність: політик, державний діяч, олігарх, п'ятий Президент України, безпартійний, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє: 2001 – керівник передвиборчого штабу В.Ющенка; 2005 – секретар РНБО; народний депутат III, IV, V та VII скликань; 2009-2010 – міністр закордонних справ; 2012 – міністр економічного розвитку та торгівлі; 2007-2014 член Ради НБУ.

Програма: вступ до Євросоюзу і НАТО, Україна –  лідер аграрного сектору в Європі; один із п'яти нових глобальних лідерів ІТ-сектору; суттєве зниження податкового навантаження, розробка високотехнологічних галузей, стимулювання інвестицій, покращення інфраструктури, соціальна підтримка найменш захищеним верствам населення. Програма, подана до ЦВК – тут.

Ригованов Руслан (44 роки, народився в місті Горлівка Донецької області)

Діяльність: в.о. начальника державного підприємства «Севастопольський морський рибний порт», глава Єдиного координаційного центру у справах переселенців, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє: з 2015 до 2017 – помічник народного депутата Наталі Веселової («Самопоміч»), був звільнений за поїздки на ефіри російського телебачення.

Програма: запровадження воєнного стану на всій території України до повного завершення військової агресії і повернення окупованих територій; підписання суспільного договору; формування збалансованої системи соціальних послуг; легалізація «приватизованого» держмайна, вступ до НАТО. Програма, подана до ЦВК – тут.

Садовий Андрій (50 років, народився у Львові)

Діяльність: голова політичної партії «Самопоміч», з 2006 року – мер Львова, бізнесмен

Політичне досьє: у 1997 р. заснував у Львові «Інститут розвитку міста»; депутат міської ради; 2004 – створив громадське об'єднання «Самопоміч» (з 2012 – партія)

Програма: змінити систему командування й управління у Збройних силах України відповідно до стандартів НАТО, відсторонити від державного управління тих громадян України, «які допомагали й допомагають ворогові під час війни», скоротити кількість народних депутатів, iніціювати створення Центрально-Східного європейського військового альянсу, зміцнити співпрацю з ЄС, збільшити фінансування соціальних програм, забезпечити прозорі механізми ухвалення бюджету, дозволити купувати землю тільки громадянам України, створити ефективну модель зеленої генерації. Програма, подана до ЦВК – тут.

Читайте інтерв'ю у спецрубриці «Кандидати на Булаву»: Андрій Садовий: «Повернення окупованого Донбасу у нинішньому стані – це смерть для України»

Скоцик Віталій (46 років, народився у с. Симонів, Гощанський район Ровенська область)

Діяльність: політика, менеджер. Самовисуванець, безпартійний

Політичне досьє: з 2014 року – голова Аграрної партії України. Однак у вересні 2018 року, внаслідок конфлікту з іншими керівниками, його було відсторонено від керівництва партією.

Програма: завершення процесу повноцінної інтеграції України до ЄС, посилення співпраці з НАТО, деокупувати Схід України та Донбас за умови реформування системи національної безпеки та оборони, а також ефективної зовнішньої політики, деолігархізація політичної системи, подальша децентралізація, громадський контроль за використанням надр країни, створення нових виробництв. Програма, подана до ЦВК – тут.

Смешко Ігор (63 роки, народився у селі Христинівка, Черкаська область)

Діяльність: військовий, політичний і державний діяч, лідер партії «Сила і Честь», з 2014 – голова Комітету з питань розвідки при Президентові України. Самовисуванець

Політичне досьє: 1992 – секретар Експертної наукової ради Міністерства оборони України; 1992-1995 – військовий, військово-морський, військово-повітряний та аташе з питань оборони України в США; 1997-2000 – очільник управління розвідки Міністерства оборони; 2000-2001 – постійний представник Міноборони при міжнародних організаціях; 2002-2003 – заступник секретаря РНБО; 2003-2005 – голова СБУ; член утвореної у 2009 р. партії «Сила і честь»

Програма: «Сім перемог для України» – створення нових робочих місць, подолання бідності, реформа силових структур (наближення до стандартів НАТО), активізація роботи Антимонопольного комітету, деолігархізація, демонополізація, деофшоризація та детінізація економічних відносин, завершення адміністративно-територіальної реформи для зміцнення унітарності держави. Програма, подана до ЦВК – тут.

Соловйов Олександр (45 років, народився у в Красноармійську, нині Покровськ Донецької області)

Діяльність: політик, заступник директора ТОВ «Юридична компанія «ФЕБ», член партії «Розумна сила»

Політичне досьє: 2010-2011 – працював у Департаменті фінансової та економічної безпеки МВС України; 2011-2015 – у Держслужбі боротьби з економічними злочинами МВС України; 2015 – заступник начальника управління – начальником відділу Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

Програма: початок переговорного процесу з представниками ЄС, США та РФ для відновлення територіальної цілісності України, ревізія вимог МВФ, розробка законодавства про місцевий референдум, розформування і початок розслідування діяльності радикальних угруповань, запровадження «електронної ради» – ширший перелік послуг, що надається без чиновників, програма «Мільйон нових робочих місць», зниження податкового завантаження. Програма, подана до ЦВК – тут.

Тарута Сергій (63 роки, народився в с. Виноградне Донецької області)

Діяльність: політик, народний депутат (VIII скликання), член політичної партії «Основа», підприємець, голова ради директорів компанії «Індустріальний союз Донбасу», президент футбольного клубу «Металург»

Політичне досьє: 1998–2006 – депутат Донецької облради, член постійної комісії з питань землі та природних ресурсів; 2004-2005 – член Ради підприємців при Кабміні; у 2014 р. – голова Донецької обласної державної адміністрації.

Програма: Мирний план «Три Основи»; Доктрина збалансованого розвитку «Україна-2030»; Програма «Принципи поваги та справедливості».

Розміщення миротворчої місії ООН в окупованих районах Донбасу, розгортання діяльності міжнародної тимчасової адміністрації, повернення Криму дипломатичним шляхом, Україна до 2030 року увійде в топ-30 країн світу з економічного зростання ВВП на рівні $710 – 750 млрд; щорічні темпи зростання економіки становитимуть не менш як 10%, досягнення повної енергонезалежності України впродовж 5 років, зменшення кількості податків та зборів з 12 до 7, підвищення середньої зарплати до 20 – 25 тис. грн, середню пенсію – не менш як 10 тис. грн, державне медичне страхування. Програма, подана до ЦВК – тут.

Тимошенко Юлія (59 років, народилася у Дніпрі)

Діяльність: народний депутат України з 1997 року. Голова політичної партії і однойменної депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» у Верховній Раді України

Політичне досьє: 10-й та 13-й прем'єр-міністр України (2005, 2007–2010), віце-прем'єр-міністр України з питань паливно-енергетичного комплексу (1999–2001)

Програма: «Новий курс»

«Ми повернемо військово-дипломатичним шляхом мир та окуповані території Криму та Донбасу. Стягнення компенсації з Росії. Мотиваційний пакет, що включає гарантоване забезпечення житлом, безоплатним медичним обслуговуванням, гідним пенсійним страхуванням та інші важливі питання, а також додаткові пільги для учасників бойових дій та членів їхніх родин. Буде зменшено кількість народних депутатів – з 450 до 350. Створимо умови для стрімкого розвитку відновлюваної енергетики. Реорганізуємо органи податкової служби та остаточно ліквідуємо податкову міліцію. Ми ставимо за мету поступово, за п'ять наступних років, досягти рівня середньої заробітної плати Польщі у доларовому вимірі. Ми запровадимо персоніфіковану пенсійну систему. Обов'язкове медичне страхування за рахунок коштів роботодавців з одночасним зменшенням удвічі податкового навантаження на їх підприємства. Побудуємо LNG-термінали для імпорту скрапленого газу неросійського походження, що призведе до зменшення вартості газу для промисловості»

Програма, подана до ЦВК – тут.

Тимошенко Юрій (57 років, Ставропольський край, Росія)

Діяльність: народний депутат, до січня 2019-го – фракція «Народний фронт», зараз позафракційний, самовисуванець

Політичне досьє: 2006-2013 рр. – працював на громадських засадах водієм-експедитором в «Українській видавничий спілці». Від травня 2014 року – гвардієць Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії. У 2014 році обраний народним депутатом на виборчому округу №88.

Програма: Відновити територіальну цілісність України, встановити контроль над державним кордоном; повернути Автономну Республіку Крим, анексовану Російською Федерацією; забезпечити вступ України до (НАТО); запровадити візовий режим з Російською Федерацією; припинити транспортне сполучення з країною-агресором Російською Федерацією. Відкрити ринок землі сільськогосподарського призначення, при цьому дозволити купівлю землі тільки громадянам України та обмежити обсяги землеволодіння однією особою; підвищити прожитковий мінімум та мінімальну пенсію до розміру, який забезпечує людині достойне життя; створити реєстр молодих управлінських кадрів, які на конкурсній основі замінять неефективних управлінців в органах влади; Зняти депутатську недоторканність з народних депутатів України та інших категорій, окрім осіб, які виконують безпекові функції. Програма, подана до ЦВК – тут.

Шевченко Ігор (48 років, народився у Олександрії Кіровоградської області)

Діяльність: юрист, політик, кандидат-самовисуванець

Політичне досьє: У 2014-2015 рр. – міністр екології та природних ресурсів України по квоті «Батьківщини».  До 2011 року Ігор Шевченко не був членом жодної політичної партії. Відтоді встиг заснувати Меритократичну партію України та провести безуспішні перемовини щодо спільної участі у парламентських виборах з партією «Громадянська позиція» та «УДАР». У 2015 році Ігор Шевченко балотувався на пост мера Білгорода-Дністровського (Одеська область) як самовисуванець.

Програма:

  • ПРОГРАМА: КРАЇНІ – порядок та виконання законів, невідворотність покарання кожного злочинця, неупереджене правосуддя, швидке виконання судових рішень, чесні та професійні правоохоронці і судді!
  • НАРОДУ – газ та вугілля за собівартістю, а також дивіденди від державних підприємств, безкоштовна та якісна базова медицина та освіта! МОСКВІ – бетонна стіна та лінія оборони на кордоні, відновлення стосунків після компенсації втрат людям та Україні!
  • ЗРАДНИКАМ та ШПИГУНАМ – в'язниця і депортація!
  • ДОНБАСУ – мир та відновлення!
  • КРИМУ – Україна!
  • ВЕТЕРАНАМ АТО – якісне лікування, підтримка та повага!
  • ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ – житло, робота й соціальна допомога!
  • РЕКЛАМІ політики, кредитів, алкоголю й тютюну – заборона!
  • ВУЛИЦЯМ – відеоспостереження та освітлення!

Програма, подана до ЦВК – тут.

Шевченко Олександр (48 років, народився у Коломиї, Івано-Франківська область)

Діяльність: народний депутат, член партії «УКРОП», автор ідеї, засновник та колишній директор гірськолижного курорту «Буковель»

Політичне досьє: у 2014 році обраний народним депутатом України по мажоритарному Івано-Франківському виборчому округу №83. У Верховній Раді 8-го скликання входив до складу фракції «Блок Петра Порошенка», проте вже 14 вересня 2015 року вийшов із складу фракції.

Програма: Повернути довіру світової спільноти. Припинити контрабанду й торговельно-економічні стосунки з агресором. Викорінювати зраду, руйнувати «п'яту колону», зміцнювати армію. Серед ініціатив та законопроектів будуть: про імпічмент Президента; прості механізми відкликання депутатів усіх рівнів; про національний та місцеві референдуми; про зменшення кількості депутатів Верховної Ради до 300 осіб; про виборність суддів першої інстанції та керівників місцевих підрозділів поліції на рівні громад; ратифікація Римського статуту та подальші звернення в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі для притягнення до відповідальності за злочини проти людяності на території України. Ми збережемо на початковому етапі мораторій на продаж землі корпораціям та закордонним резидентам. Після формування цивілізованих ринкових умов дозволимо купівлю і продаж землі в межах 200 гектарів на особу виключно для фізичних осіб – громадян України. Розбудова інфраструктури, збільшення питомої ваги середнього класу. Стратегічний напрямок – повна безкоштовна освіта, солідарна страхова медицина. Програма, подана до ЦВК – тут.

16016

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: