fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 14:54 21 Жов 2022

"Повністю відновити інфраструктуру, яка зруйнована сьогодні, можна за 4 роки", — розмова з першим заступником голови Укравтодору

Війна продовжує завдавати збитків українській інфраструктурі. Відремонтовані до лютого 2022-го дороги знову пошкоджені. Та цього разу — ракетами, мінами й важкою технікою. Перший заступник голови Укравтодору Андрій Івко розповів “Рубриці” про масштаби руйнувань вітчизняних доріг, мостів та трас і про те, скільки часу піде на відновлення.

English version here

Зруйновано 25 тисяч кілометрів доріг

— На початку повномасштабного вторгнення росії в цілях оборони було підірвано мости. Ворог також завдав їм серйозних руйнувань. Тепер їх відновлюють: як це відбувається зараз? Які кошти на це спрямовано і що в пріоритеті? 

— Загалом по країні, внаслідок бойових дій було зруйновано 325 штучних споруд. На звільнених територіях і там, де нам дозволяє працювати військова ситуація, ми оперативно забезпечуємо проїзд. Залежно від складності та масштабів руйнувань відновлення проїзду здійснюємо шляхом будівництва тимчасових переправ та об'їзних доріг.

Перший заступник голови Укравтодору Андрій Івко

Працюємо в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Житомирській і Миколаївській областях. Нещодавно почали працювати на деокупованих територіях Донеччини. Також плануємо роботи й на Херсонщині.

Щойно ми забезпечуємо проїзд поблизу зруйнованого мосту, приступаємо до обстеження й виконуємо проєктно-вишукувальні роботи. Паралельно з цим виконуємо підготовчі роботи й потім, коли маємо експертний висновок і детальне обстеження – приступаємо до виконання основних ремонтних робіт.

Відновлення доріг Укравтодор

Деякі мости ми вже ремонтуємо капітально. Наприклад міст на трасі М-06 Київ – Чоп у Стоянці, тут роботи вже на завершальному етапі. Тимчасовий об'їзд ми зробили за два тижні, потім відремонтували лівий проїзд мосту, так щоб вантажівки могли рухатись трасою,  і паралельно зводили праву частину мосту. Ще один міст на дорозі М-03 Київ – Харків, що поблизу  населеного пункту Борщів. Там ми також завершуємо  роботи. І вже цього року і будемо вводити в експлуатацію цей відновлений об'єкт.

— І поки ми на темі мостів, Антонівський міст у Херсоні. Чи можливо буде його відновити, коли Україна відвоює область? Чи збудуємо новий?

Звісно, на відновлення таких складних та великих споруд знадобляться і час, і кошти. Через окупацію Херсону провести предметну оцінку руйнувань і визначити, чи його можна відбудувати, по фото з новин чи соцмереж неможливо. Щойно територія буде вільна від окупантів, наші фахівці зможуть провести ґрунтовну оцінку руйнувань.

— Яких загалом збитків росія завдала дорожній інфраструктурі України? У скільки нам стануть ремонти доріг, скільки часу займе відновлення? 

— Обсяг збитків завданих дорожній інфраструктурі України, за попередніми підрахунками, становить понад 970 млрд гривень. Ми постійно моніторимо ситуацію, Служби автомобільних доріг з регіонів щоденно надають інформацію, її ми бачимо онлайн в системі «E-road». Коли звільняють нові українські території, дорожники обстежують їх зазначають, що і в якій мірі пошкоджене. 

У багатьох випадках інфраструктуру зруйновану вщент доведеться відбудовувати «з нуля». Але  відновити зруйновану ворогом транспортну інфраструктуру можна за 2-4 роки, відбудувати критичні об'єкти зможемо за рік-півтора.

Відновлення доріг Укравтодор

Зруйнований міст на Чернігівщині

"Ми працюємо, щоб бути готовими до будь-якої ситуації"

— Як працюєте з замінованістю доріг? Які прогнози щодо розмінування саме доріг?

— Прогнози по часу ми не можемо робити. Сапери розміновують ділянки доріг і мости. Очевидно, що на повне розмінування узбіч та смуг відведення державних і місцевих доріг країни знадобиться ще багато часу, але предметно відповісти зможуть лише фахівці. Дорожники, починають працювати лише після "зеленого світла" від них.

— Наскільки процес розмінування доріг відрізняється від розмінування інших територій, наприклад, полів чи лісів?

— У нас є досвід, коли розміновували дорогу за день, деколи за місяць. Якщо дорога в пріоритеті у військових, цю ділянку розміновують швидше і просять відремонтувати її або звести штучну споруду. Таким чином працюємо. Тільки в кооперації та співпраці з нашими військовими. 

— Яких збитків програмі "Велике будівництво" завдала війна? Чи ведете ви такий підрахунок?

— Ми не поділяємо дороги відремонтовані за програмою "Велике будівництво" чи раніше. Ми рахуємо загальні збитки, які є у нас по зруйнованій інфраструктурі. 

— Як щодо фінансування? Чи вистачатиме коштів на відновлення пошкоджених об'єктів? 

— Сьогодні повернули акциз і дорожній фонд наповнюється. Тому на експлуатаційне утримання нам вистачить. А от щодо інших джерел  фінансування, ми ведемо перемовини з міжнародними партнерами та союзниками, та шукаємо джерела фінансування для відбудови країни, зокрема її інфраструктурної частини.

На 2023 рік нам планувати складно, але ми працюємо, щоб бути готовими до будь-якої ситуації. Якщо у нас буде фінансовий ресурс, ми будемо відновлювати швидше і масштабніше. Сьогодні ми відновлюємо там, де є нагальна потреба. У першу чергу працюємо на маршрутах, які вкрай важливі для якнайшвидшого налагодження логістики. Роботи з відновлення фінансуються  за рахунок резервного і дорожнього фондів.

Андрій Івко

— Де завдано найбільших збитків дорожній інфраструктурі? 

— 15 областей України зазнали інфраструктурних руйнувань через війну в більшій чи меншій мірі. Загалом по країні, внаслідок бойових дій було зруйновано 325 штучних споруд та 25 тисяч км доріг. 

Якщо ж ми говоримо про мости на дорогах державного значення, то найбільше зруйнованих у Чернігівській області — 27, з них 19 вже відновлено. По Київщині — 24, на 20 вже спорудили тимчасовий об'їзд. Харківщина — 24, по 8 переправах уже все зроблено, по 6 — виконуються роботи. По Житомирській області — 5 штучних споруд зруйновано, на 4 вже є тимчасові проїзди. Миколаївська область — 4, 2 вже відновили. Сумська область — 10 зруйновано, 6 відновили.

На Донеччині — 12 зруйнованих серед тих, які ми бачимо, а відновили поки що 1. І зараз будемо планувати в Херсонській області також відновлювальні роботи.

Відтоді, як ЗСУ звільнили у вересні більшу частину Харківської області, ми розчистили близько 450  км доріг та вулиць. А за весь період повномасштабної війни – більш як 600 км доріг Харківщини. Працюємо на дорогах державного, комунального й місцевого значення.

Андрій Івко

"Ми не кажемо і не думаємо про відновлення «Великого Будівництва»"

— Чи є відновлення дорожньої інфраструктури більш пріоритетним в якихось конкретних областях?

В кожній області ми спілкуємося з ВЦА, з міськими органами влади, з військовими й разом вибудовуємо пріоритети. 

Наше завдання – оперативно забезпечити довезення до наших громадян, які перебували в окупації, медикаментів та їжі. Першочергово створюємо коридори для рятувальників та комунальників. Наступні в пріоритеті – транспортні коридори, що мають велике значення для виживання економіки країни. Через блокування портів левова частка нашого експорту прямує дорогами, тому дбаємо про проїзд переправами на трасах міжнародного і національного значення.

У міру того, як наші території звільняють і дають нам «зелене світло» в плані безпеки, ми починаємо одразу розчищати дороги, будувати об'їзні шляхи та тимчасові переправи. Наприклад коли звільнили Київщину, працювали максимально в Київській області — в Гостомелі, в Ірпені, в Бучі. Як тільки звільнили Харківську область – працюємо там, на дорогах і державного значення, і в містах Ізюм, Балаклія та Куп'янськ. 

— Як щодо допомоги іноземних партнерів? Наприкінці вересня, наприклад, ви говорили про те, що Чехія та Франція мають подарувати Харківщині тимчасові мости. 

— Міжнародні партнери допомагають Укравтодору із відновленням мостів. Першими відгукнулись в Адміністрації державних матеріальних резервів Чеської Республіки. Вона передала Укравтодору 4 металеві тимчасові мости, які встановили на Київщині та Черкащині. Ще 2 мости встановимо на Харківщині, один з них зараз монтуємо біля Балаклії.

Також маємо ще один новий проєкт співпраці. За сприяння Міністерства закордонних справ України та посольства України у Французькій Республіці, французька компанія Matiere передасть Укравтодору 3 мостові конструкції для відновлення зруйнованої дорожньої інфраструктури у Чернігівській області. Їхнє надходження очікуємо наприкінці жовтня. 

Чи застосовуємо зараз якісь нові технології у наведенні тимчасових мостів, наприклад? У ремонті доріг?

— Тимчасові металеві мости від Чеської Республіки є нестандартними для нас. Ці конструкції легко монтуються та розбираються.  В розібраному вигляді  їх можна легко транспортувати. Після війни та капітальної відбудови плануємо їх використовувати у регіонах, де є ризик повеней та підтоплень.

Відновлення доріг Укравтодор

 — Головні задачі відомства зараз в контексті війни та в подальшій перспективі? 

— Зараз, наприклад, ми не кажемо про відновлення програми "Велике Будівництво". Я вважаю, що після війни розпочнеться відбудова нашої країни, і не тільки її інфраструктурної частини. Тому ми будемо брати участь у відбудові, згідно з нашими компетенціями. 

Зараз ми бачимо, що основні напрямки й об'єкти ми зможемо зробити за півтора року, а от повністю відновити інфраструктуру, яка зруйнована сьогодні, можна за 4 роки.

Відновлення доріг Укравтодор

1
1813

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: