fbpx
Сьогодні
Корисності 17:53 18 Жов 2022

Приготувати без плити: рецепти гарячих страв, коли немає світла

Від борщу до яєць по-японськи: розповідаємо, як приготувати їжу, коли є перебої з постачанням електроенергії, газу чи води.

English version here

У чому проблема?

Окупанти хочуть налякати українців відсутністю електрики, води та опалення, спрямовуючи свої ракети по об'єктах критичної інфраструктури. Через масовані ракетні обстріли та атаки дронів з перебоями зі світлом та водопостачанням стикнулися жителі майже всіх областей України. Влада й комунальники стабілізують енергосистему досить швидко, проте ситуація подібна тієї, що сталася 10-11 жовтня або 17-18 жовтня може повторитися. 

Яке рішення?

Панікувати й тим самим допомагати ворогу ми не будемо. А будемо вчитися жити (а не виживати!) в екстремальних умовах. Наше рішення — зберігати спокій і бути винахідливим. Холодна плита й сухі крани не привід впадати у розпач, і вже точно — не причина, щоб сидіти голодними. "Рубрика" зібрала для вас усі можливі способи приготування смачної й поживної їжі на випадок перебоїв зі світлом, водою чи газом.

Як це працює?

Що приготувати без варки?

Крупи

  • Кускус. Ця пшенична крупа спеціальної фракції, яка легко готується без тривалого варіння. Щоб приготувати кускус, достатньо залити його кількістю води, яка дорівнює кількості крупи, плюс ще трішки. Після цього накрити ємність кришкою та зачекати 15 хвилин. 
  • Гречка. Багато хто досі впевнений, що гречку потрібно обов'язково варити. Але цю крупу можна просто заливати окропом. Річ у тім, що гречана крупа практично вже готова. Якщо подивитися на упаковку, там зазначено, що вона обсмажена та висушена. Тож простої води буде достатньо, щоб вона набрякла й стала придатною для їжі. Залийте крупу окропом, закрийте кришкою та почекайте від 20 хвилин до пів години. До слова, гречку можна заливати не окропом, а чистою водою кімнатної температури. У цьому випадку для приготування знадобиться приблизно 5 годин, а краще 8-10. Після цього гречку можна вживати.
  • Ячна крупа. Якщо подивитися на тверді гранули ячної крупи, не віриться, що її можна приготувати без тривалого варіння. І справді, ячна крупа впертіша за кускус чи гречку — чекати доведеться довше, десь 2-2,5 години. Пропорція та ж сама, що й для гречки: окропу має бути вдвічі більше, ніж крупи. 
  • Перлову крупу теж можна заливати водою. Причому вода не обов'язково має бути дуже гарячою. Заливають її з розрахунку 1:3. Однак, щоб дійти, крупа має заварюватися 24 години. Під час заварювання в кашу можна додати сушені овочі або спеції.

Для зберігання тепла під час приготування каструлю можна загорнути у ковдру.

Пластівці

  • Вівсяні пластівці теж не треба варити. Навіть якщо на упаковці зазначено, що вони потребують варіння. Достатньо залити окропом і почекати 15-20 хвилин. Якщо залишиться зайва вода, то зливаємо її.
  • Так само можна приготувати інші пластівці — рисові, гречані, кукурудзяні. Можна залити окропом або молоком, а перед подачею на стіл додати різні смачні та корисні добавки: сухофрукти, вершкове масло, мед, фрукти, молоко, йогурт.
  • Горохові пластівці можна куштувати як окрему страву, просто заливши їх окропом, а можна додати овочеву приправу, шматочки сала або копченостей та отримати смачний гороховий суп.

✅ Сублімована їжа

Асортимент сучасної їжі в пакетах вражає: декілька видів супів, борщ, картопляне пюре, плов, каші з м'ясом і грибами, паста карбонара, поживні напої і навіть десерти. Недолік у сублімованої їжі один — ціна. Один пакет коштує в середньому 60 грн. Але попри це, мати вдома кілька пакетів зі "швидкою їжею" в сучасних реаліях не просто бажано, а необхідно. 

Як готувати: закип'ятити воду, залити в пакет з субліматом, щільно затиснути й зачекати, скільки зазначено на упаковці. 

Для приготування кип'ятку в екстремальній ситуації стане в пригоді сухий спирт. Таблетка сухого спирту легко запалюється сірником чи запальничкою і горить приблизно 9-15 хвилин: протягом цього часу нескладно закип'ятити чашку води, приготувати напівфабрикат або підігріти готову їжу. Спеціальний пальник-підставку для сухого спирту зможе замінити низька бляшанка з-під консервів (на фото нижче). 

Що приготувати без плити

Важливо! Деякі таблетки сухого спирту мають у складі ацетат кальцію. Під час горіння він виділяє шкідливі для організму речовини, тому небажано вдихати продукти горіння сухого спирту та використовувати його в закритих або слабко провітрюваних приміщеннях. Купляючи сухе паливо, звертайте увагу на склад. Найбезпечнішими є варіанти на основі уротропіну та парафіну.

Також на випадок аварій чи віялових відключень візьміть за звичку заливати, поки є світло, окріп у термос, щоб мати можливість запарювати їжу чи приготувати в потрібний момент чай. До речі, у термосі теж можна готувати.

Що приготувати в термосі?

  1. У термосі можна "зварити" овочевий суп. Нарізаємо дрібно овочі (картоплю, моркву, цибулю, броколі, зелений горошок) Заливаємо двома стаканами кип'ятку і залишаємо години на 1,5-2. 
  2. З м'ясом, якщо немає можливості його попередньо хоча б обсмажити на сковороді, краще не ризикувати. Але для приготування курячого супу можна використовувати бульйонний кубик. Нарізаємо дрібно моркву, додаємо цибулю, спеції, вермішель — краще з цільнозернового борошна чи ту, що розварюється довше, та залишаємо упрівати в термосі пів години
  3. Якщо у вас є борщова заправка, то приготування борщу в термосі — справа лічених хвилин. Беремо половину 0,5 л борщу з банки, додаємо ковбасу шматочками або залишки відвареного/смаженого/запеченого м'яса чи навіть риби. Зелень та часник – за бажання. Заливаємо окропом у термосі. Витримуємо борщ у термосі хвилин 20-30. Готово!
  4. Макарони. Засипати в термос під саму шийку макарони. Бажано пір'їнки чи витушки. Посолити. Залити окропом по плічка термоса. Закрутити. Хвилин через 40 — макарони готові.
  5. "Різотто" з рису. Білий шліфований рис (обирати пропарений) вимагає гарячішого середовища. Перед його закладкою прогрійте термос, наливши в нього окропу на кілька хвилин. Після цього злийте воду та дійте за вже відомою схемою, додаючи до рису сіль, спеції, оливкову олію та заморожену овочеву суміш. І обов'язково добре промивайте крупу перед приготуванням!
  6. Яйця по-японськи. Онсен-тамаго — приготовані в гарячій (не киплячій) воді яйця — мають дуже ніжний смак, схожий на смак некрутих яєць, завдяки однаковій кремоподібній консистенції жовтка і білка. У Японії їх готують у гарячих джерелах, але термос теж із цим впорається! Як готувати: візьміть пару яєць і занурте їх у термос, залитий доверху окропом. У вас є 20-25 хвилин, щоб підготуватися до гастрономічного задоволення. Онсен-тамаго подаються соло і використовуються в різних супах.
  7. Сочевичний суп. Потрібно: сочевиця — 150 г, сухий курячий бульйон — 2 ч. л., цибуля — 0,5 шт., морквина — 1 шт., лавровий лист — 2-3 шт., окріп — 300 г. Попередньо необхідно замочити сочевицю на ніч у холодній воді. Зранку — наріжте цибулю, шинку й моркву невеликим кубиком. Складіть всі інгредієнти в термос, залийте окропом. Щільно закрийте термос кришкою. Далі суп буде готуватися сам. Але довго — протягом 4 годин. 
  8. Компот. Покладіть у термос ягоди (свіжі, або заморожені — які є), додайте трохи цукру та залийте окропом. Через 2-3 години компот готовий. Якщо хочете узвар із сухофруктів (сушених яблук, чорносливу, кураги, родзинок), будьте готові почекати годин 10-12. Його краще готувати з вечора.

Що приготувати на туристичному пальнику?

Туристичні пальники прості в застосуванні, мають високий ККД, не коптять, їх не потрібно попередньо розігрівати. Ця корисна річ — майже повноцінна плита, тож готувати на газовій горілці в принципі можна що завгодно. Але для економії газу, обирати все ж таки краще ті страви, які готуються швидко. 

Балона об'ємом у 5 літрів орієнтовно вистачає на 27 годин горіння. За розумного використання навіть маленького туристичного балончика (230 г газу), якщо готувати на 1 людину, може вистачити на 5-6 днів (10-12 приготувань). Продукти, які ви готуєте, не мають вимагати тривалої термічної обробки (не квасоля, горох та сире м'ясо, але макарони, каші, супи тощо).

Печеня

Печеня — швидка, смачна й ситна страва, яку можна приготувати на газовому пальнику. Тут буде доречна така улюблена туристами тушкованка. Вона може зберігатися дуже довго й забезпечує необхідним білком. 

Інгредієнти: картопля, цибуля ріпчаста, морква, олія (за бажання можна використовувати й жир з тушкованки) і власне, сама тушкованка.

Приготування:

  • Обсмажте на олії прямо в каструлі дрібно порізану цибулю до золотистого кольору.
  • Додайте порізану кубиками картоплю й моркву кільцями. 
  • Налийте води так, щоб вона практично повністю покривала картоплю. 
  • За хвилин десять можна додавати тушонку. Звичайно, не забувайте посолити та поперчити страву. Ще 15-25 хвилин — і ваша страва готова!

Так само швидко можна приготувати й суп, просто додавши більше води, або уху з рибної консерви.

Що приготувати без води?

Вимкнули воду, а вдома ні краплі або ж тільки технічна? Навіть у цьому випадку не обов'язково харчуватися одними бутербродами. Без води можна приготувати:

  • Яєчню — просто з наповнювачами які є під рукою (цибуля ріпчаста/зелена, ковбаса, сосиски, сир, помідори, перець, зелень).
  • Омлет, якщо є молоко або сметана, моно чи так само із наповнювачами.
  • Картоплю смажену (попередньо почистити сухою щіткою, протерти ганчіркою та очистити від шкірки).
  • Картоплю, запечену в духовці. В "мундирах" або "по-селянськи" (розрізану на частинки, змащену олією і з сумішшю спецій, викладену на деко), так само можна додати нарізані моркву/кабаки/гарбуз/перець, цибулю й часник.
  • Будь-яку випічку — від оладок на сковороді до піци та пиріжків у духовці. Тісто замісити можна на будь-якому молочному продукті/мінералці/квасі/розсолі/соку — що є під рукою. Начинок без води теж скільки завгодно: зелена цибуля з вареними яйцями, зелена або смажена цибуля з рибними консервами або тушонкою або фаршем, нарізана ковбаса/сосиски, сир з курагою/чорносливом/цукатами, джеми та повидло.
  • Салати як овочеві, так і фруктові (овочі та фрукти ретельно обтерти чистою серветкою, можна змоченою оцтом).
  • Пельмені, вареники смажені.
  • М'ясо, котлети, ковбасу, сосиски, рибу — смажені або запечені.
  • І навіть корисний і смачний десерт із насіння чіа, яке вважається суперфудом. Для цього потрібно змішати насіння чіа з підсолодженим молоком, або з будь-якою іншою рідиною і залишити на пару годин. У рідині чіа набухає, перетворюючись на смачні желейні кульки. Ще кращим чіа-пудинг буде, якщо дати постояти йому ніч в холодильнику. Оптимальна пропорція: 3 столові ложки насіння на 250 мілілітрів рідини. За рідину можна використовувати молоко, рослинне молоко, соки, кефір, сметану, йогурти. Можна зробити шари з печива або ж додати горішки, шоколад, фрукти — тут усе залежить від вашої фантазії.

Що приготувати на багатті?

Якщо є можливість розвести у дворі багаття, спочатку облаштуйте для нього місце: розчистіть двір від сміття, сухого листя та трави, зробіть невелике заглиблення. Поставте з двох сторін вогнетривкі цеглини або каміння. Покладіть на них залізну кришку або лист металу. На такій "плиті" можна готувати й у каструлях, і на сковорідках.

  • Найкраща страва в таких умовах — каша з тушонкою. Розхід крупи — приблизно 80 г на людину. Замочіть її звечора, тоді приготування займе менше часу. 
  • Солодкий варіант каші — зі згущеним молоком і родзинками. Це все продукти, які довго зберігаються, тому запастись ними можна заздалегідь.
  • У фользі можна запекти овочі. Наприклад, між двох половинок картоплі покладіть шматочок сала, посоліть, заверніть у фольгу. Покладіть у ще гарячий попіл, присипте зверху. Кілька разів переверніть.
  • Дітям буде цікаво приготувати на багатті "печиво". Замісіть солодке тісто, розріжте на стрічки, намотайте його на палички так, щоб прошарки були окремо, інакше не пропечуться, і тримайте над багаттям до рум'яної скоринки.

Пам'ятайте про пожежну безпеку. Після приготування треба залити багаття водою або засипати піском.  

Ще більше корисних рішень!

Дієтологиня Тетяна Лакуста ділиться списком продуктів для закупівлі на випадок відсутності світла та газу:

  1. Жири: оливки, маслини, горіхи, насіння, бринза, фета, витриманий сир, олія, печінка тріски, сало, кокосова стружка, арахісова чи інші горіхові пасти. 
  2. Білки: тофу/соєве м'ясо, квасоля, консервована сочевиця, сушене м'ясо, сушена риба (промислова), печінкові паштети, м'ясні паштети, кисломолочні сири, сухе молоко, хумус. 
  3. Вуглеводи: хліб, хлібці, гречка, кус-кус, рисова локшина, піта, лаваш, вівсянка швидкого приготування, сублімовані каші, сублімовані супи з нуту, сочевиці, грибів.
  4. Овочі/фрукти, що не вимагають термічної обробки: морква, капуста, корейська морква, капуста квашена, огірки квашені, ікра кабачкова в банці, пастеризований вакуумний буряк, помідори, огірки, яблука, груші, цитрусові, банани. 
  5. Iнше: мед, варення, соуси, шоколад, какао, сушені фрукти.

Крім того, фахівці рекомендують зробити запаси сухого та згущеного молока. На їх основі можна приготувати каші та інші страви. Крім того, зараз є можливість купити молоко та деякі молочні продукти з тривалим терміном зберігання та можливістю заощадження за температури до +25°C. Продаються такі товари в пакетах "тетра пак" або твердій упаковці. Зберігати їх можна в темному прохолодному місці — коморі, коридорі, кімнаті, за умови дотримання температурного режиму.

Окремої уваги заслуговують так звані сухі сніданки. Це можуть бути пластівці, подушечки, кільця, які можна їсти як з молоком, йогуртом або соком, так і в сухому вигляді. А також різноманітні снеки: сухарики, зернові та енергетичні батончики.

2513

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: