fbpx
Сьогодні
How-To 14:00 01 Тра 2018

Повернення до роботи: 5 прийомів, як ефективно організувати себе

Після довгих вихідних важливо не впасти у «відпускний синдром» і продуктивно організувати перший робочий день після відпочинку

Будь-який відпочинок для людини є бальзамом, що покращує звичайну повсякденність. І це зрозуміло, тому що більшу частину свого часу ми проводить саме на роботі, і періоди розслаблення життєво необхідні, щоб відновити фізичне і духовне здоров'я.

Однак рано чи пізно свята закінчуються, і настає той самий «день Х» – перший після відпочинку. Його супроводжують апатія, відсутність енергії, неуважність, відчуття спустошеності, часті скачки настрою. Психологи називають цей період «постсвятковий/поствідпускний синдром» або «синдром понеділка».

«Рубрика» зібрала корисні фішки, які дозволять не потрапити під вплив підступного «поствідпускного синдрому».

ПОЧНІТЬ ДЕНЬ З ПОЗИТИВОМ

Як не банально це звучить, але сприйняття формує світ людини. Тому в першу чергу варто налаштуватися на необхідний лад. Починати «налаштовувати» свого світовідчуття варто відразу, коли ви відкриєте очі. Бажано повалятися у ліжку 5 – 7 хвилин, сконцентрувати увагу на тих речах, які піднімають вам настрій (наприклад, на гарному пейзажі за вікном, або на передчутті чашечки улюбленого чаю, або на майбутній зустрічі з колегами, за якими дійсно встиг скучити, або на вас пухнастому улюбленцю біля вас, або… варіантів безліч).

Після ранкової «дози» позитивних емоцій варто подумати, чого ви хочете від свого робочого дня: успішних переговорів, укладення N–ї кількості вигідних угод, залучення нових клієнтів… і яку користь ви отримаєте в результаті цих дій (хорошу премію, визнання колег, більше вільного часу і тощо).

Розуміння того, що ваші успішні робочі дії спричиняють за собою багато приємного – відмінний каталізатор для здорового ентузіазму 😉

ПАМ'ЯТАЙТЕ ПРО ВАЖЛИВІСТЬ ПЛАНУВАННЯ

Коли позитивний настрій запущений, саме час приступити до планування робочого дня. Це дозволить мінімізувати дезорієнтацію в діях і посилити концентрацію на найважливіших аспектах роботи.

Важливо пам'ятати, що вміння правильно розпоряджатися своїм часом – гарантія більш успішної діяльності. Знайдіть декілька хвилин, щоб окреслити список першочергових обов'язків і завдань.

Це звільнить голову від зайвої інформації і дасть можливість новим творчим думкам і ідеям вільно у неї приходити.

ПРАВИЛЬНА КОМУНІКАЦІЯ РОЗШИРЮЄ МОЖЛИВОСТІ

Багато психологів рецептом від «постсвяткової депресії» визначають спілкування. Для того, щоб подолати стрес від різкої зміни діяльності (якщо такий, звичайно є) варто поділиться враженнями від відпочинку з колегами по роботі, дати можливість виговоритися й їм.

А після обміну враженнями саме час обговорити плани та ідеї майбутніх проектів, дізнатися про останні події в компанії.

Це дозволить вам визначити пріоритет речей, які треба зробити, і за необхідностю скоригувати вже підготовлений план завдань на день.

МІНІМІЗУВАТИ ВИТРАТИ ЕНЕРГІЇ

З позитивним настроєм, ентузіазмом і чітким планом дій виникає спокуса хапатися за все і відразу. А робити це вкрай небажано, адже людські ресурси не безмежні.

Не намагайтеся виконати всі завдання на місяць вперед у перший робочий день. Це неефективно і енергозатратно. Збільшуйте навантаження поступово. Виберіть найнагальніші і важливі справи, і почніть перший робочий день з них. І в ідеалі розподіліть час так, щоб закінчити ці справи до обіду.

А після перерви можна зайнятися менш палаючими питаннями, які дозволяють більш помірний темп роботи. І добре, якщо останню годину/півгодини роботи вдасться присвятити плануванню наступного робочого дня.

ЗАБЕЗПЕЧТЕ ЧАС ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ

Варто пам'ятати про важливість відновлення організму. Так чи інакше, але активізація трудової діяльності після тривалого відпочинку виснажує сильніше, ніж в звичайні робочі дні, коли в процес уже «втягнувся».

У перші робочі дні намагайтеся привести свій організм в тонус. У цій справі добре допомагають легкі фізичні навантаження (зарядка, ранкова пробіжка, піша прогулянка до місця роботи або в обідню пору).Намагайтеся спокійно і глибоко дихати, насичуючи організм киснем, робіть невеликі перерви під час роботи, щоб пройтися, розім'яти тіло і ненадовго переключити увагу.

І, звичайно, повноцінно відпочивайте після роботи, виділяючи необхідний час для сну. Всі ці дії дозволять вам «втягнутися» в робочий процес у лічені дні, а саму діяльність зробити більш продуктивною та приємною.

Про те, чому так важливо планування дня і його секрети, «Рубрика» писала в статті «Як все встигнути: 5 прийомів тайм-менеджменту» 😉

11
1881

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: