fbpx
Сьогодні
Корисності 14:15 04 Тра 2023

Посадити город у травні: 5 українських ресурсів, які допоможуть новачкам

Якщо ви хочете зайнятися городом — у селі або й навіть у місті, але не маєте попереднього досвіду — ця добірка для вас.

У чому проблема?

Весна — час городництва. І не тільки в селі, куди за час повномасштабної війни перебралося безліч містян, а й у місті — адже розбити невеликі городи можна буквально й під вікнами багатоповерхівок.

А проте навіть за бажання зайнятися городом новачки в цій справі — як переселенці в селах із міст, так і охочі містяни — часто не знають, як до цієї справи підступитися.

Яке рішення?

Вирощування городини — не така вже й складна справа. Це доводять наші захисники, що примудряються засівати грядки навіть на позиціях.

посадити город

Більш того, повноцінне городництво в селі — це не лише засіб забезпечення своїх родин продуктами на весь рік. Робота на землі може принести нові сенси в життя, стати своєрідною терапією після пережитого, допомогти відновитися фізично та морально.

Освоїти науку землеробства допоможуть корисні й цікаві ресурси, які "Рубрика" зібрала для вас у цьому матеріалі.

Як це працює?

 "Сади перемоги" — практичні рекомендації та вебінари

посадити город

Минулого року мільйони українців відгукнулися на ідею самостійного вирощування продовольства буквально на будь-якому клаптику придатної для цього землі. До ініціативи долучилися школярі, переселенці, дачники, жителі багатоквартирних будинків. Багато кому довелося вчитися правильно засівати грядки, перериваючи самотужки купу інформації. Удосконалюватися по ходу справи, навчаючись на своїх помилках.

Стало зрозуміло: українцям потрібна допомога. Так виникла всеукраїнська ініціатива "Сади Перемоги", яка за підтримки експертів підготувала практичні рекомендації для початківців. Як обрати земельну ділянку? На що орієнтуватися у виборі насіння? Чи будуть сумісні між собою обрані рослини? Як, врешті-решт, виростити городину й чим при цьому користуватися?

Також "Сади Перемоги" створили докладний посібник для міських садівників. У збірці можна знайти детальні інструкції та поради щодо самостійного виготовлення різних елементів міського саду: високих та теплих грядок, компостерів, ємностей для збору дощової води, садових меблів тощо.

Крім того, в рамках ініціативи провели вебінари для городників-початківців. Під час них експерти-агротехнологи розповідають про особливості вирощування овочевих та садових культур, діляться корисними порадами та своїм досвідом, а ще відповідають на всі запитання учасників. Запис вебінарів можна подивитися тут.

Більше про ініціативу читайте у матеріалі "Рубрики" за посиланням.

Любите серіали? Дивіться "Лайфхаки з грядки"!

Лайфхаки з грядки

Цієї весни в соцмережах стартував онлайн-серіал з порадами, як посіяти й виростити максимальний урожай на присадибній ділянці — "Лайфхаки з грядки". Ведучою стала Юлія Спасібова — жителька Вінниччини. Вона має 12-річний досвід садівництва й городництва на власній ділянці біля будинку і є авторкою популярного блогу про сад, город та квіти.

"Лайфхаки з грядки" — це 5 відеосерій, тривалістю до 3 хвилин. Мінісеріал розповість, як виростити не гіркі огірки, соковиту моркву та буряк, редиску без пустот всередині та красиві здорові айстри, які будуть довгий час прикрашати ваше подвір'я. Як відзначає сама авторка відео, її авторські поради будуть корисними як людям, які тільки починають вирощувати овочі та хочуть отримати базові знання, так і досвідченим садівникам та городникам, які шукають нові лайфхаки чи інсайти.

Блог "Моя грядка" — щоб точно захопитися справою

посадити город

Зі Світланою Павлюк, яка веде в Інстаграм блог my_griadka.ua і має 57 тисяч читачів, ви почнете сіяти все, навіть якщо раніше цього не робили.

Світлана — бухгалтерка за освітою та фермерка за покликанням. Спочатку вона з родиною займалася вирощуванням зелені та овочів на присадибній ділянці в селі Маяки Одеської області. Але з часом вони розширили свою справу — збудували теплиці й тепер професійно займаються вирощуванням розсади та овочів.

За 22 роки роботи в тепличному бізнесі Світлана Павлюк здобула чимало знань та досвіду з вирощування овочів. Так і зʼявився блог про вирощування рослин, догляд за ними та способи заробітку в цій галузі — щоб ділитися набутим з іншими.

Як говорить сама авторка, цей блог — про реальне життя в селі, про те, як заробляють люди в селах на землі, про важку фізичну працю — без перебільшення та сценічної гри. Та головне тут — перевірені на практиці лайфхаки від фермерки, які допоможуть опанувати городництво.

"Зараз дуже важкі часи і ми не знаємо, що чекає нас завтра. Сійте, вирощуйте, годуйте свої сім'ї!" — закликає Світлана.

"Моє подвір'я" — відеоблог про сільське життя

посадити город

Інна Антонюк — пенсіонерка, що живе в селі Кобзарівка на Тернопільщині. Саме тут жінка почала вести власний ютуб-канал "Моє подвір'я". У простих та зрозумілих відео жінка розповідає про хитрощі вирощування розсади на підвіконні та на стелажах, щоб та росла "як на дріжджах".

Пані Інна ділиться досвідом вирощування овочів та фруктів без застосування хімічних міндобрив та гербіцидів. А ще розповідає про птахівництво (родина вирощує курей, качок та індиків), про вирощування кролів та чорних свинок-в'єтнамців на своїй господарці. Крім того, пані блогерка ділиться своїми рецептами смачної домашньої їжі, а ще — рецептами м'ясної та овочевої консервації. Одним словом — у блозі можна знайти чимало відповідей на питання, що неминуче виникають у будь-кого, хто береться за власне господарство. А підписники блогу пишуть, що слухати пані Інну — ніби слухати власну бабусю. Така собі терапія поруч із навчанням.

"Вирощуємо РАЗом" — все про городництво на півночі України

посадити город

Жителька Київщини Алла Марченко теж веде на YouTube відеоблог про садівництво. Має близько 13 тисяч підписників і більш ні 160 відео про те, як навчитися ефективно вирощувати різноманітні їстівні культури.

Створити власний канал "Вирощуємо РАЗом" пані Алла вирішила насамперед щоб ділитися досвідом — як вирощувати овочі та фрукти для своєї родини, а головне — робити це ефективно.

Як посіяти кріп влітку, пересадити полуницю та побороти білокрилку на капусті; яких обрати сусідів для гарбузів; як, чим і коли збирати насіння, сапати моркву та правильно поливати картоплю, як влаштувати зимовий сад чи балконні грядки; як висадити на півночі України теплолюбивий баштан та мати врожай броколі цілий рік — про все це та багато чого іншого під вибухи від роботи нашої ППО розповідає на своєму каналі Алла Марченко.

"Війна, та маємо жити й працювати далі", — говорить українська блогерка.

Ще більше корисних рішень!

Допоможіть українцям засіяти поля і грядки!

посадити город

Нині на деокупованих територіях українські громади в сільській місцевості постають перед безпрецедентними викликами: заміновані території, зруйновані сільгосппідприємства, вбиті тварини, знищена та викрадена російськими військовими фермерська техніка.

На початку 2023 року Міністерство закордонних справ України оновило партнерство з ініціативою "Seeds For Ukraine" задля забезпечення домогосподарств у сільській місцевості на деокупованих територіях України необхідним для посівної насінням. У 2022 році цей спільний проєкт уже допоміг понад 10 тисячам домогосподарств в регіонах, які постраждали від російської агресії, отримати насіння й виростити врожай.

 "Seeds For Ukraine" — проєкт, спрямований на допомогу українцям у подоланні цих викликів із залученням міжнародної підтримки. В рамках ініціативи іноземні підприємці, громади, фермери та агрокомпанії за сприяння МЗС України надсилають посівні набори для українських домогосподарств.

Цьогорічна мета ініціативи — підтримати 100 000 сімей і громад в областях України, які найбільше постраждали від російської агресії.

Долучитися до ініціативи та допомогти постраждалим регіонам може кожен охочий. Детальніше про те, як це зробити, — читайте тут.

3633

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: