fbpx
Сьогодні
Історії 12:33 26 Бер 2020

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

Фото Reuters

Українці, які з підозрою на коронавірус потрапляють до лікарень, починають ділиться враженнями в соціальних мережах. Їхні відгуки та враження, незважаючи на різну географію, схожі, та й не дивно: всі працюють по протоколу МОЗ.

"Рубрика" зібрала чотири історії госпіталізації з різних регіонів українців, які поділилися своїм досвідом у соціальних мережах.

"Все робиться, але через ср*ку": як фронтмен групи "Друга ріка" потрапив до лікарні Білої Церкви

Один з перших відгуків на реагування лікарів на госпіталізацію з'явився у фронтмена групи "Друга ріка" Валерія Харчишина. При появі симптомів він звернувся у страхову компанію, де йому порадили зателефонувати в швидку. Музикант пише, що госпіталізація і обстеження є вимушеним фактором.

"В анамнезі були сухий кашель, задишка, температура, високий тиск, контакти з потенційно зараженими в італійській лікарні, відвідані аеропорти в Мілані, Римі, Турині, Празі та подорож за кермом з Ломбардії в Лігурії з зупинками в людних місцях", – пише артист.

Харчишин не уточнив, звідки його забрали, але попередив, що всіх їз передмістя Києва відправлять не в найближчу лікарню, а наприклад, в Білу Церкву. Аргументацією для його госпіталізації в БЦ стало те, що там лікарня номер 3 закупила тести.

"Коли я почав відмовлятися від подорожі в БЦ, порадили цього не робити, зате якщо вже так, запропонували підписати відмову від госпіталізації і залишатися вдома необстеженим, під розписку про дотримання домашнього карантину всіма членами сім'ї до встановлення шляхів проходження тесту…", – уточнює Харчишин.

Тестів в лікарні не виявилося на момент надходження, пізніше аналізи відправили до Києва.

"Я тільки хотів запитати – хто ти, блядь, то розумник логістичних наук ОДА??? Який кліщ вкусив тебе і уповноважив на таке рішення? Для чого відвозити людей в непідготовлену лікарню з підозрою на екзотичну інфекцію, щоб потім відвозити матеріали тестів туди, звідки вони фізично приїхали?", – обурюється співак.

Варто зазначити, що діагноз пневмонія підтвердився, а два тести на коронавірус виявилися негативними. Зараз Харчишин доліковується в приватній клініці, пише пости з гумором і просить зберігати оптимізм.

Сезон 1-й, серія 2-га, день 6-й. «Жовта церква» Після отримання мною другого тесту (ПЛР), що…

Posted by Valeriy Kharchyshyn on Wednesday, March 18, 2020

Госпіталізація або самоізоляція: куди зник хлопець з Одеси?

24 березня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що заражений коронавірусом 24-річний хлопець з Одеси, прилетівши з США, не самоізолювався.

одесса максим коронавирус

Пізніше він зв'язався з місцевим виданням "Думська" і розповів про те, що сталося. Хлопець 13 березня прилетів до Києва, де його зустрів родич і відвіз на машині в Одесу. Відомо, що це займає від 6 годин на машині. По дорозі хлопець відчув симптоми хвороби і самостійно відправився в лікарню, де зробив експрес-тест, який не підтвердив діагноз коронавірус.

"Там у мене взяли змиви на коронавірус, двічі виміряли температуру, яка була 36,7, послухали легені фонендоскопом і сказали, що хрипів немає. Мені призначили лікування і запропонували вибрати між самоізоляцією та госпіталізацією. Я вибрав самоізоляцію і дотримувався її на всі 100%", – говорить одесит і повідомляє, що він самоізолювався в гостьовому будинку того самого родича, який привіз його.

14 березня вони з родичем захотіли здати експрес-тест, але його не було в місті, 18 березня з'явилися і показали негативні результати. Але 25 березня прийшов результат з Києва про позитивний результат.

"Протягом 12 днів у мене жодного разу не піднімалася температура, тим не менше я продовжував дотримуватися режиму самоізоляції. З огляду на і розуміючи серйозність ситуації, я здам ще один тест і продовжу самоізоляцію до отримання його результатів", – повідомляє хлопець.

Олександрівська лікарня: як журналістка "Лівого берега" транслювала онлайн всі події

Парламентська кореспондентка "Лівого берега" Анна Стешенко з підозрою на коронавірус потрапила по швидкій в Олександрівську лікарню Києва, і показала весь процес зсередини. Журналістка все знімала і показувала онлайн, з чого випливає, що тест після надходження їй зробили не відразу.

"На годиннику майже 21-00. Госпіталізована я була вранці. Але до сих пір не взяли головний аналіз – мазок ПЦР, щоб відправити його в лабораторію. Давайте прикинемо. Завтра, припустимо, беруть. Два-три дні – лабораторія. І жодного противірусного лікування всі ці дні. Корона за цей час успішно потрапляє в легені і у вас уже пневмонія", – повідомила Анна Стешенко, а пізніше розповіла, що після скандалу їй таки взяли мазок.

Всех в столице с подозрением на коронавирус или тех, кто был в контакте с больными, госпитализируют. Важно! Тест ещё не…

Posted by Анна Стешенко on Monday, March 23, 2020

В результаті у журналістки результат тесту виявився негативним і пневмонії у неї немає. Її виписали, але призначили антибіотики.

"Пост на підтримку наших лікарів. За останній день лікарі звинуватили мене в поширенні інформації про ситуацію з підготовленістю Олександрівської лікарні, перебоями з аналізами і т.д. Але це моя робота – доносити оперативно людям про те, що реально відбувається", – повідомила в результаті журналістка і зазначила, що умови для лікарів авральні.

Музикант Катерина Гончаренко: прилетіла до мами в Запоріжжя, а потрапила в лікарню

Катерина Гончаренко прилетіла з Балі і тиждень провела в Києві. Пізніше вирішила поїхати до мами в гості в Запоріжжя, де 15 березня у Катерини захворіло горло.

Музыкант Катерина Гончаренко

"У понеділок я злягла з температурою 38,5. У мене боліли кістки і голова… На четвертий день, з ранку, у мене знову була температура 38, і я спробувала викликати швидку, позначивши, що була в Індонезії, і моя температура тримається вже 4 день. У швидкій мені сказали, що вони не приїдуть, і мені потрібно йти на прийом до сімейного лікаря. Що я і зробила. Я оперативно записалася і вже через пару годин сиділа в кабінеті. Розповівши всю ситуацію, лікар подзвонила завідуючій поліклініки… Мені поставили ГРВІ та відправили на рентген з позначкою «підозра на пневмонію». Поки я купувала в аптеці спирт і вату, мені передзвонила лікар і сказала, що знімок робити не потрібно. Вони промоніторили ситуацію в Індонезії, і там є випадки зараження короною. Мене попросили самоізолюватись і виписали таблетки від кашлю. Взяли дані людей, з якими я контактував. І сказали спостерігати і чекати. Відмінний план", – описує свою ситуацію Катерина.

Вісім днів у Катерини трималася температура 37,2 і вона контактувала з лікарем 2 рази на день. Також повідомлялося, що на той момент тестів в Запоріжжі не було.

"Я не можу повністю стверджувати, що у мене саме коронавірус, а не грип, але я про це, як ви розумієте, і не зможу дізнатися. Тому все залежить від імунітету. Залишайтеся вдома! Навіть якщо ви просто захворієте звичайним ГРВІ, вам можуть відмовити в допомозі!", – підсумовує Катерина.

Ситуацію добре ілюструє фото. Ймовірно, що цей факт виправданий, адже якщо заражений коронавірусом прийде в лікарню, то доведеться ізолювати всю лікарню, як відбувається зараз в Тернопільській області, де лікарі не відпускають додому.

Госпиталізація: як на папері

Сьогодні, 25 березня, Кабінет Міністрів України посилив обмежувальні заходи, спрямовані на боротьбу з епідемією коронавируса. На цьому наполіг міністр охорони здоров'я Ілля Ємець. Тепер пацієнтів з симптомами COVID-19 можуть госпіталізувати примусово, в разі якщо вони відмовляються від госпіталізації.

"Постанова передбачає, що заклади охорони здоров'я мають право на обов'язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз COVID-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку, а також на обов'язкову госпіталізацію таких осіб", – йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Крім того, медичні установи отримали право "призначати карантин особам, яким встановлено діагноз COVID-19 і які ухиляються від лікування в добровільному порядку".

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я номер 663 визначено протокол медичної допомоги при коронавирусной інфекції. Спочатку пацієнт з приблизними симптомами звертається до швидкої допомоги, де у нього уточнюють анамнез. Якщо пацієнт з гострим респіраторним захворюванням, незалежно від необхідності госпіталізації, за 14 днів до появи симптомів відповідає принаймні одному з наступних епідемічних критеріїв:

  • мав тісний контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID- 19
  • відвідував або проживав в країні / регіоні з місцевою передачею вірусу в громаді *відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ

Такому пацієнту викликають бригаду швидкої допомоги, яка госпіталізує пацієнта в лікарню, де йому проводять обов'язкові заходи з лікування ГРВІ, також повідомляється про надходження такого пацієнта, потім уже робляться тести на грип А і В і на SARS-CoV-2 (пізніше на COVID- 19). Також в разі госпіталізації проводиться активне спостереження за контактними особами.

88508

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: