fbpx
Сьогодні
Актуально 14:50 23 Бер 2020

ПЛР, експрес і реалії: як пройти тест на коронавірус і де його знайти

Розбиралися, в чому різниця між різними способами тестування, які ж тести потраплять у наші лікарні і як протестуватися, якщо ви запідозрили у себе симптоми

Масове тестування один із принципів поряд із самоізоляцією, який допомагає впоратися з поширенням вірусу Covid-19. Поки Україна на тлі загальної європейської статистики виглядає країною, у якій найменше заражених цим непередбачуваним вірусом. У той же час масове тестування може початися з понеділка 23 березня, коли літак з Китаю привезе ті самі тести. І ось тут вибухнула чергова інформаційна паніка з приводу того, що в Україну привезуть все одно не ті тести.

Тести ПЛР і експрес-тести: у чому відмінність і де зробити

коронавірус

Експрес-тест:

  • визначить вірус за наявністю в крові антитіл, тобто не з першого дня зараження, а в міру вироблення антитіл в організмі у кожному індивідуально, але в середньому за 5-7 днів після інфікування
  • тому негативний результат може бути не точним в організмі ще не встигли виробитися антитіла. У той же час якщо такий тест дав позитивний результат, він з великою ймовірністю є точним
  • позитивний результат експрес-тесту зобов'яже лікарів провести додатковий ПЛР-тест для підтвердження діагнозу
  • експрес-тести проводяться через забір крові пацієнта
  • в Україні таких тестів зараз 19 600
  • виявлення результату займає 15 хвилин
  • це недорогий спосіб перевірки, який не вимагає спеціально навченого персоналу

ПЛР-тест (полімеразна ланцюгова реакція):

  • тестування тільки в разі потреби
  • дозволяє виявити одиничні копії вірусу, тобто може визначити вірус в організмі з моменту зараження
  • технологія ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) працює з ДНК людини, що дозволяє дати більш точний результат
  • ПЛР-тести проводяться через забір матеріалу з носа пацієнта
  • на отримання результату необхідно від 1 до 3 днів
  • лабораторій в підпорядкуванні МОЗ, у яких проводяться ці тести зараз, в Україні всього 11

"21-22 березня ми очікуємо нову поставку комплектів для проведення ПЛР-досліджень, що є золотим стандартом діагностики коронавірусної хвороби, що дозволить нам провести понад мільйон досліджень", сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Також він сказав, що приватним клінікам, можливо, дозволять проводити тести по системі ПЛР. У той же час є факт того, що одна приватна лабораторія в Києві провела тестування на коронавірус і приховала позитивний результат від столичної влади. У зв'язку з цим в Міністерстві охорони здоров'я попередили, що будуть забирати ліцензії, а столична прокуратура почала розслідування цього факту.

18 березня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) передала другий набір реагентів для тестування на COVID-19 для приблизно 5000 реакцій у Центр Громадського Здоров'я МОЗ України. Перший набір був на 3000 реакцій.

коронавірус

В суботу 21 березня соціальні мережі сколихнуло повідомлення від фонду "Повернись живим", який знайшли близько 1000 тест-систем, які працюють на ПЛР технології. Це стало справжньою сенсацією, адже українці почали замислюватися над різницею між експрес-тестом і тест-системою.

На брифінгу 20 березня Віктор Ляшко пояснив, що тестують не всіх, тому що на даний момент в лікарнях не вистачає ресурсів перевірити всі підозри лабораторно.

Сьогодні Міністерство охорони здоров'я повідомило, що експрес-тести, які 23 березня прибули в Україну з Китаю, будуть проводити тільки у разі підозри на коронавірус і то тільки в особливих лікарнях. Лікарі, що працюють на швидкій, не проводитимуть експрес-тести. У МОЗ нагадали, що в разі виявлення симптомів ГРВІ, потрібно дзвонити сімейному лікарю, а не йти в лікарню.

Також там пояснили, як будуть чергувати експрес-тести і тест-системи на ПЛР, уточнивши, що це тести однієї системи, а не антагоністи.

"Експрес-тести будуть використовуватися лікарями закладів охорони здоров'я для "санітарного сортування", тобто медики повинні зробити два тести: один на грип та експрес-тест на коронавірус. Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі. Якщо тест на грип позитивний, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі повинні взяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР. Після цього можна говорити про підтверджений випадок захворювання і приймати необхідні протиепідемічні заходи", повідомляється у МОЗ.

"Рубрика" намагалася отримати коментарі у лікарів, але поки зрозумілої відповіді немає, за їхніми словами, сумніви в експрес-тестах великі, рекомендують чекати три дні до прояву симптомів і ліки від ГРВІ. Просять не сіяти паніку, але і відповідей на питання у них немає.

коронавірус

Що ж робити, якщо ви виявили у себе симптоми і вже хочете самі здати тест?

1. Самоізоляція. Це ключовий момент адже якщо ви дійсно опинитеся носієм вірусу, важливо не поширити його далі.

2. Дзвінок сімейного лікаря. У МОЗ рекомендують при будь-яких проявах гострих респіраторних захворювань дзвонити сімейному лікарю, який буде по телефону консультувати і отримувати інформацію про стан здоров'я. У цьому випадку потрібно мати телефон сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію, лікарні раніше не давали номери телефонів, але в даній ситуації активно дають. Навіть якщо у вас немає симптомів, все одно варто взяти номер.

3. Спостереження лікаря і його рішення. Рішення про госпіталізацію також приймає сімейний лікар. У разі виявлення симптомів коронавирусной інфекції (кашель, температура вище 38, утруднене дихання), лікар приймає рішення про госпіталізацію, швидка допомога при цьому приїде у повній екіпіровці. Вас відвезуть у мед заклад, який у регіоні буде приймати хворих коронавирусной інфекцією, швидше за все, це інфекційні відділення, пульмонологічні, кардіологічні.

4. Якщо ви не довіряєте судженням свого терапевта, самостійно зробити ПЛР-тест не вийде. Можна звернутися у приватні лабораторії, але поки вони роблять експрес-тести, які не дуже точні у визначенні наявності вірусу, позаяк показують тільки антитіла, які виробляються при його появі. Тестувати по системі ПЛР будуть тільки в разі потреби, якщо так вирішить лікар. Тести на коронавірус зараз роблять тільки в разі наявності симптомів або якщо людина контактувала з уже зараженим.

 В які саме лабораторії і лікарні потраплять тести ми не знаємо. Можливо, інформацію по тих лабораторіях, які знаходяться в підпорядкуванні МОЗ, і де будуть робити тест на коронавірус, не розголошують, щоб люди не кинулися в ці лабораторії перевірятися. Адже МОЗ настійно рекомендує не відвідувати лікарні, якщо у вас є симптоми, адже можна відправити на карантин цілу лікарню або ж лікаря.

Як тестують у сусідніх країнах і у світі

У порівнянні з іншими країнами Україна дуже мало провела тестів на виявлення коронавируса. У сусідній Білорусі, у якій, до речі, прийняли рішення не евакуювати білорусів, які опинилися зараз за кордоном, провели 16 000 експрес-тестів.

У Німеччині, наприклад, проводять близько 160 тисяч тестів на тиждень, повідомляє президент Інституту Роберта Коха Лотар Уілер, Південна Корея, проводить 15 000 тестів в день, основна маса яких є ПЛР-тестами.

Бізнесмен Олексій Давиденко застерігає, що з появою тестів з Китаю в Україні, статистика заражених в нашій країні піде вгору і до цього потрібно підходити з холодною головою, так як це проблема відсутності раннього виявлення.

Фото Shutterstock

135786

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: