fbpx
Сьогодні
Розбір 08:47 03 Вер 2021

40-річним пенсія не світить: чому міністр фінансів не мав цього казати і що він пропонує натомість

"Рубрика" розбиралась, що являє собою накопичувальна пенсійна система у варіанті Мінфіну та чи дасть вона бажаний результат.

English version here

Рубрика

Міністр фінансів Сергій Марченко запевнив 40-річних і молодших українців, що пенсія від держави їм не світить.

"Мені сорокалітньому на пенсію за нинішніх умов розраховувати не варто. Тоді два варіанти: або я сам шукаю можливості й відкладаю через недержавні пенсійні фонди, або створюються умови таких накопичень для всіх громадян. Це потягне фіскальні втрати бюджету, і це всі мають розуміти", — оголосив він.

Результат — про зраду заговорили навіть ті, хто шукає перемогу в найменших дрібницях. А ще висловили сумнів у компетенції міністра, який одним махом підірвав довіру до влади. Сам Марченко вже пояснив свої слова так:

"Люди іноді люблять перекручувати те, чого не було сказано. Потрібно розуміти контекст. Я хочу пояснити, що я говорив про себе особисто, що мені, як 40-річному, якщо нічого не змінювати в існуючій пенсійній системі, то на пенсію розраховувати не варто. Вона або буде досить низькою, або взагалі мізерною. Це малося на увазі. Щоб це змінити, я як 40-річний потенційний пенсіонер думаю, що зробити, щоб були механізми, які дозволять мені накопичити собі на старість. Так само це може стосуватися будь-кого — 40-річного, 50-річного або молодших людей. Це питання створення стимулів для того, щоб люди збирали та відкладали кошти, щоб в майбутньому мати пенсії", — сказав він.

"Рубрика" ж вирішила розібратись, яку пенсійну систему пропонує міністр фінансів натомість та чи матимуть його ідеї успіх — і звернулась за роз'ясненнями до тих, хто знає про пенсії як ніхто: Павла Розенка і Андрія Реви, міністрів соцполітики у 2014-2016 рр. та 2016-2019 рр. відповідно.

пенсія в україні

Чому заява Марченка є великою помилкою

"Заява Марченка є некваліфікованою, непрофесійною, а головне — руйнівною для пенсійної системи й економіки України в цілому", — так оцінює слова міністра фінансів Павло Розенко.

Він пояснює: деструктив слів міністра фінансів полягає в тому, що вони, по суті, спонукають 40-річних і молодших українців відмовлятись від сплачування внесків до Пенсійного фонду (ПФ) — через очевидну неможливість накопичити на власну пенсію таким робом.

"Кожна людина, яка сьогодні легально працює, кожна людина, яка сьогодні сплачує внески до ПФ, після таких слів міністра фінансів задається простим питанням: а для чого мені платити податки, якщо в уряді мені кажуть, що пенсію я все одно не отримаю?", — констатує Розенко.

Іншою проблемою, яку породжує заява Марченка, він називає можливість відтоку кваліфікованих молодих кадрів з України — аби заробити собі на пенсію в інших державах.

"Люди, які хочуть жити в Україні, хочуть працювати тут, дивляться на такі заяви і доходять висновку, що немає жодного сенсу пов'язувати своє життя з цією країною. А з іншого боку, вони знають, що можна переїхати, скажімо, до Польщі, відпрацювати там 15-20 років, сплачуючи внески до польської пенсійної системи — і отримувати після цього нормальну пенсію", — пояснює Розенко.

Разом з тим, він назвав некоректними озвучені Марченком дані, за якими в Україні на 1 пенсіонера припадає 1 працюючий, який і забезпечує йому пенсію: "Це не зовсім правда, оскільки тут мова йде про тих, хто працює легально і сплачує внески. А насправді кількість працюючих у нас в 1,7 разів більша, але значна частина їх не сплачує податків".

Тому, продовжує Розенко, уряд, і перш за все, міністерства фінансів і соцполітики, мають працювати над тим, аби ті, хто працює неофіційно, виходили "з тіні", чим збільшували надходження до ПФ.

"Натомість вони (уряд — ред.) ще більше дають цим людям підстав працювати неофіційно — бо для чого йти "в світло" і сплачувати податки, якщо пенсія тобі не світить?", — резюмує він.

гривні

Чому план Мінфіну ближче до провалу, ніж до успіху

Контрольована державою накопичувальна пенсійна система, у якій міністр фінансів бачить альтернативу чинній солідарній системі, не лише провалиться, а й призведе до ще більших проблем із пенсіями, ніж є зараз, впевнений Андрій Рева.

Він пояснює: попри те, що на Заході накопичувальна система вже довела свою ефективність, в Україні, як і в Східній Європі загалом, вона приречена на невдачу — через фактичну відсутність фондового ринку, що не дає можливості вкладати зібрані з людей гроші в економіку, а отже, забезпечити їхнє повернення в майбутньому.

"Просто зібрати з людей гроші — недостатньо. Вони мають бути вкладеними в економіку: гроші працюють, економіка розвивається, ви отримуєте інвестиційний прибуток, який потім відкладається на ваші накопичувальні рахунки. Саме так ця схема діє в розвинених країнах Заходу. Але в Східній Європі вона не працює – бо тут немає фондового ринку. В Україні немає жодної компанії, що працювала б на фондовому ринку бодай 20 років. З чого ж тоді отримувати інвестиційний прибуток? А ні з чого", — розповідає Рева.

Тому, продовжує він, влада має намір — і міністр Марченко це вже озвучив — піти тим шляхом, яким раніше пішли інші країни Східної Європи: продавати облігації внутрішньої державної позики своїм громадянам (ОВДП): "Марченко став прихильником накопичувальної пенсійної системи після того, як побачив перспективу отримати 60 млрд гривень в рік від купівлі українцями ОВДП".

"Яким є його (міністра фінансів — ред.) задум. Оскільки він змушений платити іноземним нерезидентам, які не купують у нього, прийнято рішення взяти гроші майбутніх пенсіонерів і виплатити ними дивіденди цим нерезидентам. Тобто, зовнішній борг перевести у внутрішній", — пояснює Рева.

Небезпеку цієї схеми він вбачає в тому, що коли прийде пора виплачувати пенсії сьогоднішнім 40-річним, яких держава змусить у неї вкластись, може статись так, що не буде ні грошей, ні кого притягнути за це до відповідальності: "Схема з накопиченням пенсій через ОВДП є пірамідою. А отже, має великі шанси розвалитись. Хто тоді буде відповідальним? За 25 років Марченко ж вже не буде міністром фінансів".

"Пропонована Марченком система повторить долю вкладів у радянський "Ощадбанк": як його вкладники не отримали назад своїх грошей, так і учасники накопичувальної системи не побачать своїх коштів", — резюмував Рева.

пенсія в україні

Чому варто ще почекати

"Історія з тим, що міністр фінансів обіцяє створити окрему бюджетну програму накопичувальної системи, за якої держава дублюватиме вкладення українців (цитата Марченка: "умовно, якщо ти дав 1% або 1,5%, держава дає стільки ж" — ред.) є чимось незрозумілим", — розповідає Павло Розенко.

Він пояснює: Мінфін не має своїх окремих коштів, які може спрямувати на певні програми, тому анонсовані Марченком бонуси будуть, фактично, поверненням людям грошей, які вони сплатили як податки: "Це ті ж самі кошти, які люди сплачують у вигляді податків. Це вони їх дають державі. Тобто, скидається на те, що просто будуть підвищені податки".

"Запровадження накопичувальної системи за рахунок збільшення в тій чи іншій формі податків є неприпустимим. Сьогодні є достатньо можливостей, є достатньо інших податків, за рахунок яких можна створити накопичувальну систему", — підкреслює Розенко.

Не менш скептично ставиться до наміру Марченка дублювати вклади українців і Андрій Рева. Він наголошує: нині держава не має для цього грошей, тому за рахунок чого Мінфін збирається виконувати цю свою обіцянку — не зрозуміло.

"У Марченка не вистачає 10 млрд гривень на субсидії цього року — в міністерстві це визнали офіційно. У нього 7,5 млрд гривень неповернутої казначейської позички по ПФ. Вони забрали 5 млрд гривень з соціальних програм Мінсоцполітики — і віддали на пенсії військовим. У них там ще "велике будівництво" на 150 мільярдів. Я не знаю, де він планує брати гроші на накопичувальну систему. Напевно, друкуватиме", — розклав Рева.

Оцінюючи перспективи запровадження, Павло Розенко пропонує все ж дочекатись офіційного законопроєкту, оскільки доти повноцінно говорити про наміри влади не є можливим.

Втім, він наголошує, що так чи інакше, а реально накопичувальна система запрацює не раніше, ніж за 20 років, коли настане пора виплачувати пенсії тим, кому зараз 40 років.

Водночас, за його словами, впровадження накопичувальної системи не вирішить питання "що робити з тими, кому зараз 45, 50 років, як їм виплачувати пенсії, в якому розмірі": "Влада про це нічого не каже. Вирішення питання солідарної пенсії ми зараз не бачимо. Тому доля цих людей наразі залишається невідомою".

3
20132

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: