fbpx
Сьогодні
Колонка 17:15 26 Сер 2021

Зарплати в Україні, Криму та ОРДЛО: хто кого?

Зарплати в Україні на 15% більші, ніж у Криму, та у 2,3 рази вищі, ніж в ОРДЛО, але так було не завжди впродовж останніх 7 років. Розбираємо, як змінювалися зарплати, ціни та пенсії.

English version here

Одними з найбільш розповсюджених аргументів на користь зміни статусу Криму та на підтримку сепаратистських рухів у східних областях України у 2014 р. було незадоволення існуючим соціально-економічним становищем. Люди прагнули більших зарплат та пенсій і менших цін на товари та послуги. На думку багатьох, саме Росія могла забезпечити процвітання Криму та Донбасу, на відміну від України, яка перебувала у глибокій економічній кризі. Та чи справдилися очікування населення Криму та ОРДЛО, які вже більше 7 років живуть відокремлено від решти України?

Для того, щоб відповісти на це запитання, ми вирішили порівняти ціни на основні споживчі товари, пенсії та зарплати в Україні, Криму та на території ОРДЛО за 2015 — 2021 рр. Ці показники було переведено у доларовий еквівалент, який визначався відповідно до офіційного курсу валют від НБУ / ЦБ РФ на 1 січня певного року. Уся отримана інформація про розмір середніх цін, зарплат або пенсій була взята з загальнодоступних джерел, наприклад, з публікацій Держстату, Росстату чи аналогічних установ у так званих "ДНР" та "ЛНР". 

Зарплати

У 2015 р. рівень середньої зарплати у Криму був у 2,5 разів вищий за український (приблизно 400 дол. проти 160 дол.). Але завдяки здійсненню численних економічних та політичних реформ в Україні, процесу тіснішої інтеграції з ЄС, а також впровадженню країнами Заходу санкцій проти Росії, ситуація почала змінюватися. Вже у 2021 р. середня зарплата в Україні перевищила середню зарплату у Криму, склавши приблизно 490 дол. США проти 420 дол. на території півострова. У відсотковому відношенні зростання середньої зарплати в доларовому еквіваленті в Україні у 2015-2021 рр. склало близько 210%, тоді як у Криму — всього 5%. Цей факт свідчить про те, що через міжнародну ізоляцію та західні санкції, Росія опинилася в стані економічної стагнації та застою.

Якщо ж порівнювати зарплати в Україні та на територіях, підконтрольних "ДНР" і "ЛНР", то протягом 2015-2021 рр. в Україні цей показник стабільно був вищий, ніж на території ОРДЛО. Найменшою різниця у середніх зарплатах була у 2015 р., коли Україна переживала одну з найбільших економічних криз у своїй історії. Тоді середня зарплата на територіях, підконтрольних Києву, була на 10% вище, ніж у "ДНР", та на 25% вище, ніж в "ЛНР". Станом на 2021 р. рівень середніх зарплат в ОРДЛО склав близько 210 дол., тоді як в Україні — 490 дол., тобто на 130% вище. Таким чином проживання в ОРДЛО, попри решту факторів, означає ще й приречення на бідність.

Зарплати в Україні, Криму та ОРДЛО

Ціни

Добробут населення у певному регіоні залежить не лише від рівня зарплат, а й від рівня цін, який визначає, скільки благ може придбати певна людина. І Україна, і Росія (а разом з тим і ОРДЛО) за останні 7 років пережили значну інфляцію цін на основні категорії споживчих товарів. Тим не менш, всі ці роки ціни на продукти харчування в Україні були стабільно нижчими, ніж у Криму. У 2017 р. продукти в Україні були у середньому на 40% дешевші, ніж на території півострова. Станом на 2021 р. рівень цін на споживчі товари в Україні приблизно на 15% менший, ніж у Криму. У контексті порівняння цін в Україні та в ОРДЛО, можна зазначити, що ціни на продукти харчування на територіях, підконтрольних Києву, у 2021 р. є на 20% вищими, ніж на територіях, підконтрольних "ДНР" та "ЛНР", що пояснюється значно меншою купівельною спроможністю населення "республік".

Зарплати в Україні, Криму та ОРДЛО

Пенсії

Пенсійне забезпечення є єдиним аспектом порівняння соціально-економічних реалій в Україні, Криму та ОРДЛО, у якому ситуація "по той бік кордону" виглядає трохи краще, ніж в Україні. Приблизно так само, як і з зарплатами, у 2015 р. розмір середньої пенсії у Криму був у 2,5 рази вищий, ніж в Україні (приблизно 198 дол. проти 70 дол.). Але так само, як і з зарплатами, за минулі 7 років ситуація доволі активно змінювалася. За цей час пенсії в Україні у доларовому еквіваленті зросли приблизно на 70%, у той час як у Криму зменшилися на 5%, що відбулося внаслідок змін курсів валют, інфляції тощо. На сьогодні середня пенсія в Україні (біля 125 дол. США) все ще менша, ніж у Криму (біля 189 дол. США). Рівень середньої пенсії в Україні завжди був вищим, ніж на території ОРДЛО, станом на 2021 р. це співвідношення складає приблизно 10%.

Варто зазначити те, що для України характерний більший розрив між мінімальною та середньою пенсіями, ніж у Росії та ОРДЛО. Тому, наприклад, останні два роки рівень мінімальної пенсії в ОРДЛО є дещо вищим, ніж в Україні (максимальна різниця склала 15 дол. США), але рівень середньої пенсії стабільно залишається меншим. При цьому, попри відставання у зарплатах, рівень пенсійного забезпечення у Криму та ОРДЛО приблизно дорівнює чи є вищими за аналогічний рівень в Україні. Це свідчить про прагнення влади в Росії та "ДНР" і "ЛНР" гарантувати прихильність своїх виборців похилого віку за рахунок загального економічного зростання, тобто фактично, за рахунок молоді та активного працездатного покоління.

То що врешті маємо?

Порівняння середніх зарплат, цін та пенсій в Україні, Криму та ОРДЛО наводить нас на два головних висновки. Перший полягає у тому, що Україна попри війну з Росією та окупацію 7% своєї території, демонструє непогані показники соціально-економічного розвитку. І хоча як з боку проросійських політиків в Україні, так і з боку російських пропагандистів у Москві, лунали тези про тотальне зубожіння й бідність України, наша держава має кращу (або відносно схожу) ситуацію, ніж у Криму, який вважається своєрідною "російською перлиною", та набагато кращу ситуацію, ніж в ОРДЛО. Другий висновок свідчить про те, що міжнародний тиск, санкції та євроінтеграція працюють на користь України. Динаміка змін у зарплатах, цінах і пенсіях показує, що "російський світ" перебуває у глибокій стагнації, у той час як Україна доволі активно розвивається. При цьому варто пам'ятати, що життя в Україні означає значно кращу ситуацію з дотриманням прав та свобод людини, більшу суспільну терпимість та демократичну політичну систему, тоді як життя в Росії означає перебування у значно більш авторитарній та централізованій політичній системі, яка з кожним роком все більше нагадує радянські реалії 1970-х рр., а головні суспільні цінності якої стають дедалі більш консервативними та шовіністичними.

1
8229

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: