fbpx
Сьогодні
Рішення 12:59 08 Вер 2023

“Взялися — треба працювати”: як у громаді на Херсонщині роблять “дрова” з соломи

Питання енергозабезпечення в Україні напередодні нового опалювального сезону стоїть як ніколи гостро. Для прифронтових громад воно ще болючіше. А проте українці не опускають рук. Так, у Бериславській громаді знайшли несподіване й енергоефективне рішення, яке пасує саме їй — з її індивідуальними потребами та умовами. “Рубрика” розповідає, як воно працює. 

English version here

У чому проблема?

Бериславська громада - руйнування

Високовольтні лінії електропередач в Бериславській громаді, зруйновані росіянами

З початком повномасштабного вторгнення Бериславська міська територіальна громада практично одразу опинилася в окупації та була там довгі 8 місяців. Разом з 16 іншими громадами правобережжя Херсонщини громада була деокупована в листопаді 2022 року, але і відтоді місто Берислав та навколишні села продовжують перебувати в зоні активних бойових дій. Через обстріли армії рф населення громади значно скоротилося — з 18 до 5 тисяч. Окупанти завдали також численних ушкоджень комунальним об'єктам та інфраструктурі громади, спричинивши на лише демографічну, а й енергетичну кризу. У громаді зруйновані високовольтні лінії електропередач, а через руйнування Каховської ГЕС пошкоджена газотранспортна система.

Яке рішення?

Бериславська громада не здається. Попри майже щоденні обстріли росіян, продовжує не лише функціонувати, а й шукати нові можливості. Напередодні опалювального сезону тут вирішили створити часткову альтернативу вугіллю та газу для опалення комунальних будівель використовувати місцеве біопаливо — солому.

Ініціатором ідеї виступила громадська організація "БЕРИ І СЛАВ". За підтримки "U-LEAD з Європою" ГО розробила та реалізує проєкт "Підвищення енергетичної незалежності Бериславської міської громади шляхом створення виробництва паливних брикетів", який передбачає організацію виробництва брикетів та започаткування системи енергоменеджменту. Голова організації "БЕРИ і СЛАВ" Наталя Стародубець каже: навіть у найскладніших умовах важливо вносити новації у своє життя, шукати рішення та реалізовувати корисні для громади проєкти.

Як це працює?

Наша місія: "Разом з вірою до мети"

Толока ГО 

Толока, організована ГО "БЕРИ і СЛАВ". Довоєнне фото, 2021 рік

Громадська організація "БЕРИ і СЛАВ", створена у січні 2021 року. Насамперед — для задоволення потреб молоді Бериславської ОТГ. Від самого початку роботи "БЕРИ і СЛАВ" тісно співпрацювала з Управлінням освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міської ради. Проєкти, які втілювала ГО, стосувалися просвітницької діяльності, екологічних практик, сприяння туризму. Організація проводила воркшопи та круглі столи, представляла громаду та перемогла в національному молодіжному арт-проєкті. Крім того, зусиллями ГО у громаді закупили майданчик для збору сортованого сміття. Точкою відліку нового етапу кооперації ГО з Бериславською територіальною громадою мало стати створення сучасного молодіжного центру, але війна внесла корективи.

З перших днів повномасштабного "БЕРИ і СЛАВ" активно включилась до заходів подолання гуманітарної кризи, яку влаштували у громаді росіяни, фактично повністю перекривши її блокпостами. Члени ГО організували закупівлю продуктів для приготування безплатних обідів для соціально-незахищених верств населення громади, передали дитячі підгузки для родин з маленькими дітьми. У квітні 2022 року  вирішили виїхати з окупації на підконтрольну територію України. До рідної громади не поверталися аж до деокупації.

"Одразу після деокупації частини Херсонської області та, зокрема, Бериславського району наша команда дуже прагнула поновити діяльність у громаді, — розповідає голова ГО Наталя Стародубець. — Ми почали аналізувати наявну ситуацію в Бериславській громаді, думати, чим можемо бути корисними".

Пріоритетом у реальній підтримці своєї громади "БЕРИ і СЛАВ" визначила роботу з відновлення енергетичної стабільності громади — зважаючи на доступні в громаді ресурси. Розроблений організацією проєкт "Підвищення енергетичної незалежності Бериславської міської громади шляхом створення виробництва паливних брикетів" доводить — ця проблема може бути частково вирішена шляхом виготовлення власних паливних брикетів та переведення на опалення ними комунальних об'єктів та домогосподарств.

Основним партнером ГО в реалізації проєкту стала Бериславська міська військова адміністрація. А консультантами проєкту на всіх етапах його реалізації стали фахівці Програми "U-LEAD з Європою", що спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією.

Паливні брикети — універсальні, екологічні, енергоефективні

паливні брикети

"Євродрова" — паливні брикети з соломи, виготовлені у Бериславській громаді

Бериславська громада є переважно аграрною. Тут вирощують багато зернових культур, а після збирання врожаю залишається велика кількість соломи. Як розповіла керівниця ГО "БЕРИ і СЛАВ" Наталя Стародубець, зазвичай фермери продавали частину соломи на корм та підстилки для тварин. Але найчастіше солому просто спалювали.

"73% всіх рослинних відходів в Бериславському районі становлять відходи пшениці (солома). Це цінна сировинна база, з якої можна робити брикети для опалення комунальних установ та домогосподарств, замінивши їх з коштовних привізних дров та вугілля. Ми обрали виготовлення брикетів, тому що це покращене біопаливо з прогнозованою якістю (так звані євродрова). Вони відповідають вимогам наявного в частині комунальних закладів громади котельного обладнання, при цьому мають кращі екологічні показники за спалювання, в порівнянні з вугіллям та звичайними дровами. Крім того, існує можливість застосування брикетів і в побутових пічках та твердопаливних котлах з ручним завантаженням", — каже Наталя Стародубець.

Керівниця ГО розповідає, що проєктом передбачено чимало заходів, переважна частина яких уже реалізована. Так, лінія з виробництва брикетів — це не просто її закупка, а організація всього процесу, включаючи вибір лінії, її доставку, проведення пусконалагоджувальних робіт, закупку соломи та власне виробництво пробної партії брикетів. І хоч роботи проводили в складних умовах — обстріли громади військами рф не припиняються ні на день, і багато територій у громаді досі заміновані, організації вдалося розв'язати проблеми як з доставкою та налагодженням обладнання, так і з закупкою сировини.

"Ми були готові до труднощів, — говорить Наталя Стародубець. — Взялися — треба працювати. Бачення є, впораємося"

А це точно працює?

паливні брикети

Вивантажування закупленої лінії з виготовлення паливних брикетів у Бериславській громаді

Попри всі перепони, у другій половині серпня 2023 року лінія з виробництва брикетів випустила першу партію готової продукції. Точне місце розміщення виробничої лінії з міркувань безпеки не розголошують, але виробниче обладнання вже готується до передачі на баланс Бериславської громади, а надалі — комунальникам. 

Окрім цього, автори проєкту спілкуються з мешканцями старостинських округів Бериславської громади про переваги опалення паливними брикетами власних домогосподарств. Для представників ОМС Бериславського району організували семінар "Основи виробництва брикетів", а для представників місцевого бізнесу провели діалогову зустріч на тему "Перспективи виробництва брикетів в Херсонській області". За результатами діяльності проєкту вже розробляють методичні рекомендації з обґрунтуванням економічної доцільності переходу громади на брикети з розрахунками обсягів виробництва брикетів для бюджетних установ. У планах — проведення енергоаудиту однієї комунальної будівлі громади з наданням висновку експертів про стан будівлі, сертифікату енергоефективності й рекомендації з виконання заходів з енергоощадження та навчання з енергомоніторингу для працівників комунальних установ.

паливні брикети

Солома для виробництва паливних брикетів

Також організації вдалося подолати певний квест і з закупкою сировини, спричинений реаліями воєнного часу. Але процес розмінування триває. Надалі, коли аграрії громади наростять свою діяльність, кожний з них буде здатний забезпечити постачання значних обсягів соломи для виготовлення брикетів. Автори проєкту порахували — місцеві сільгоспвиробники мають достатній ресурсний потенціал, щоб забезпечити сировиною діяльність комунального підприємства з виробництва паливних брикетів.

"Ми вдячні ГО «БЕРИ і СЛАВ» та «U-LEAD з Європою», — говорить заступниця начальника Бериславської міської військової адміністрації Олена Тіхонова. — Через пошкодження підстанцій, електричних та газових мереж минула зима була надзвичайно важкою для громади. Тому ми з великою готовністю підтримали цей проєкт. Це дозволить вирішити хоча б частину питань з опаленням в нашій громаді вже цього опалювального сезону".

Закуплена лінія з виробництва паливних брикетів має потужність 300 кг готових брикетів на 1 годину та може працювати цілодобово. "Євродрова" використають для опалення одного з комунальних закладів громади вже цієї зими. Це сприятиме забезпеченню енергонезалежності громади від традиційних енергоресурсів (дров, вугілля, газу).

паливні брикети

Лінію з виготовлення брикетів готують до запуску

Використання брикетів з соломи має багато переваг з точки зору захисту довкілля, стійкості, економіки та розвитку громад:

  • Брикети з соломи мають високу температуру горіння, вищу, ніж у дров у 1,5-2 рази, а через низьку вологість мають високу тепловіддачу, що майже аналогічна дровам з твердих порід деревини. 
  • Мають гарне горіння: тривалість і рівномірність згоряння. 
  • Зольність брикетів в рази нижча в порівнянні з вугіллям, яке має показник 30%.
  • Під час горіння вони не виділяють шкідливих речовин, а зола може використовуватися як добриво.
  • Брикети не забруднюють приміщення, не іскрять і майже не виділяють диму. 
  • Вони компактні та зручні у транспортуванні та не псуються під час тривалого зберігання.
  • Також це економічно вигідно. Ціна на брикети нижча за вугілля втричі.
  • Використання місцевої екосировини зменшує залежність від імпорту сировини.
  • Сільські господарства можуть отримувати додатковий прибуток з продажу соломи.
  • Сировина для брикетів відновлюється щороку.

"Для старту виробництва вистачає однієї людини, — додає Наталя Стародубець. — Далі все залежатиме від рівня завантаженості лінії, але орієнтовано потрібно до трьох працівників. Це також плюс для громади, оскільки з робочими місцями внаслідок повномасштабного вторгнення ситуація стала дуже складною — їх обмаль".

Ще більше корисних рішень!

Ускладнена ситуація, наприклад, нестабільність та проведення бойових дій поблизу громади, може створювати виклики, але водночас вона може надихати громаду на творчі та інноваційні підходи до розв'язання проблем, вважає керівниця ГО "БЕРИ і СЛАВ" Наталя Стародубець. Важливо залишатися відкритими до нових ідей, співпрацювати з партнерами та використовувати можливості для змін та покращень, навіть у найскладніших умовах.

На думку пані Наталі, є ще кілька причин, чому впровадження нових проєктів має велике значення саме під час війни:

  1. Стимулювання розвитку. Внесення новацій та реалізація нових проєктів допомагає розбудовувати громаду навіть під час негативних обставин. Це сприяє зростанню економіки, створенню нових робочих місць та розвитку інфраструктури.
  2. Пошук альтернативних шляхів розвитку. В умовах війни та нестабільності можуть бути обмежені звичайні шляхи економічного та соціального розвитку. Внесення новацій дозволяє знаходити альтернативні шляхи досягнення мети та розв'язання проблем.
  3. Сприяння стійкості. Реалізація нових проєктів та введення новацій може допомогти громаді ефективніше впоратися з викликами та ризиками, пов'язаними зі змінами у соціальному, економічному та політичному середовищі.
  4. Підвищення морального духу. Активний пошук та впровадження нових ідей та проєктів може відбитися на настрої та моральному дусі громади. Це допомагає підтримувати позитивний настрій, сприяє її об'єднанню та спільним зусиллям.
  5. Поширення знань і навичок. Виконання нових проєктів часто вимагає набуття нових знань та навичок. Це може сприяти освіті, професійному росту та розвитку місцевих кадрів.
  6. Залучення ресурсів. Впровадження новацій може привернути увагу інвесторів, міжнародних організацій та інших сторонніх партнерів, що може допомогти залучити необхідні ресурси для реалізації проєктів.
  7. Відновлення віри в майбутнє. Вносити новації в життя громади в умовах військового конфлікту може сприяти відновленню віри в майбутнє, надії на краще та переконання в тому, що громада формує свою долю.

Наталя Стародубець зізнається: для неї як для керівниці організації цей проєкт став великим викликом, що вимагав прийняття важких рішень та розв'язання проблем, яких до війни в громаді просто не було.

"Впевнена, що цей проєкт обов'язково буде сталим, адже наша команда прагне до того, щоб розпочатий розвиток не припинявся, а продовжувався на довгостроковій основі. Загалом, бачимо його як початок нового етапу, який охоплює нові цілі, ініціативи та можливості для забезпечення сталого розвитку громади, — говорить керівниця організації. — Наша ГО активно бере участь у створенні Плану відновлення Бериславської громади. Значну частку проєктних карток для майбутніх відновлень ми створили та внесли в даний план. Проєктів дуже багато. Ми мріємо відновити й відбудувати наше каштанове місто. Знов побачити його квітучим, з усміхненими людьми та новими можливостями".

Цю статтю опубліковано в рамках кампанії «Голос громад», яка є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Рубрика:
Кейси
3358

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: