fbpx
Сьогодні
Розбір 20:20 26 Вер 2023

Військові тактичні симулятори: чим український виробник відрізняється від світових лідерів

English version here

Галузь military-tech в Україні розвивається з неабиякою швидкістю. Є попит від військових, є можливість швидкими темпами розробляти, виробляти та одразу випробовувати продукцію на полі бою. Про це свідчать дані Міністерства економіки України, згідно з якими ринок military-tech в умовах повномасштабної війни зріс у 3-7 рази. 

Не лише в Україні, а й у світі спостерігається цікава тенденція: якщо кілька років тому міністерства оборони різних держав при виборі постачальника дивились лише у сторону великих гравців та регулярних підрядників Пентагону й НАТО, таких як Cubic, Lockheed Martin, Saab, Thales та інших, зараз цю сферу все більше освоюють малі та середні компанії. Чому їх рішення перемагають та чи дійсно у сегменті малого та середнього military-tech бізнесу відбувається революція, розберемо на прикладі першого українського виробника тактичних симуляторів на основі лазер-технологій – Skiftech, що почав виробляти та поставляли обладнання для підрозділів ЗСУ ще до початку повномасштабного вторгнення.

У чому проблема?

Довгий час практично вся військова підготовка в Україні була односторонньою: бійці стріляли по мішенях та вправлялися проти умовного "мовчазного" супротивника. А інсценування тренувального процесу з використанням холостих патронів не давало необхідного зворотного зв'язку щодо ефективності кожного окремого бійця та підрозділу в цілому. Таке тренування не дає можливість відпрацьовувати тактику: злагодження, пересування, штурмові дії бійців та не має необхідної аналітики – чи влучив боєць або ж поцілили у нього. 

Більш ефективною є двостороннє тренування – сила на силу. Це дозволяє бійцям отримати досвід, який допоможе на полі бою. 

Яке рішення?

Інноваційне рішення для тренування військових пропонує  українська militery-tech компанія Skiftech, що виробляє тактичні симулятори на основі лазерних технологій.  Skiftech зʼявився "на запит" військових. У 2014 році до команди звернулись з військової кафедри Інституту танкових військ у Харкові з запитом розробити симулятори для тренування курсантів на основі лазерних технологій. Спеціалісти вже мали досвід виробництва комерційного лазертаг-обладнання, проте швидко зрозуміли, що defense-напрям – це зовсім інше. Адже для військових критично важливим фактором є реалістичність тактичного тренування. Тому симулятори мали відповідати бойовим характеристикам справжньої зброї, таким як скорострільність, дальність поразки, кількість патронів у магазині та іншим. 

З тих перших досліджень, розробок та прототипів обладнання минуло 9 років. За цей час компанія випустила кілька поколінь обладнання та почала регулярно постачати симулятори військовим частинам Національної гвардії, Державної Прикордонної Служби, ССО, навчально-тренувальним центрам Збройних Сил України. Сьогодні український виробник планує повноцінний вихід на міжнародний ринок та пропонує технологічні рішення, які запозичують найбільші у світі виробники озброєння (як от продукт – стрес-белт, який розробив та вперше вивів на ринок Skiftech).

Військові тактичні симулятори: чим український виробник відрізняється від світових лідерів

Військовослужбовець в індивідуальному комплекті (Фото МОУ)

Основна перевага тренування на тактичних симуляторах двостороннього вогневого контакту – створення умов, максимально наближених до бойових дій. 

Як це працює? 

Для тренування кожен боєць має персональний комплект, куди входить чохол з датчиками ураження на шоломі, зброя (автомат, кулемет чи гвинтівка) зі встановленим лазерним випромінювачем, а також жилет з датчиками ураження та стрес-белт. Якщо в бійця влучають, датчики ураження та сенсори на жилеті та шоломі починають блимати, а стрес-белт дає невеликий заряд електричного імпульсу в руку. Так боєць знає, що його поранено, а у разі трьох влучань – знищено.

Тактичні симулятори Skiftech перевірені у роботі воюючої армії.

А це точно працює? 

Українські military-tech компанії, на відміну від закордонних, мають можливість отримувати оперативні та регулярні відгуки про продукт від військовослужбовців, які мають досвід реальних бойових дій. І звісно, швидко реагувати на них. 

Експерти кажуть, що Україна зараз перестрибує одразу кілька поколінь військових технологій і буквально на полі бою освоює передові сучасні типи озброєння. 

Військові тактичні симулятори: чим український виробник відрізняється від світових лідерів

Тренування з тактичними симуляторами

Встигати за темпами воюючої армії мають і виробники. Skiftech пропонує рішення, що включають останні розробки 2022 року, щоб забезпечити ефективність, та доступність обладнання. До прикладу, зараз компанія одночасно розробляє та тестує одразу пʼять продуктів, серед яких РПГ-7, АГС, СПГ, "Шилка" та Stinger. У деяких з них застосовується інструмент штучного інтелекту. А до кінця року Skiftech планує завершити розробку нового покоління обладнання індивідуального комплекту бійця – бездротового. 

Більшість світових виробників тактичних симуляторів зʼявились минулого століття, працюють у десятках країн та мають штат у кілька десятків тисяч спеціалістів. Окрім тактичних симуляторів, вони займаються й іншими промисловими напрямами, як от розробкою космічних та транспортних технологій, виробництвом воєнного обладнання, робототехніки. Зрозуміло, що в силу своїх обсягів та широкої географії, прийняття рішень, у таких гігантів може розтягнутись на довгі місяці, що у меншої компанії займає кілька днів. Ще досить важливий факт – ці лідери ринку поповнюють свої портфелі проєктів та продуктів за рахунок поглинання менших виробників, які й є власне авторами та розробниками технологічних рішень. 

Компанія Skiftech займається розробкою, дослідженням,  виробництвом та постачанням обладнання власними силами, повністю in-house. Це забезпечує  швидку комунікацію, зв'язок між відділами та оперативні рішення.  

Військові тактичні симулятори: чим український виробник відрізняється від світових лідерів

Навісний блок на зброю (Фото з виробництва Skiftech)

Ще більше корисних рішень 

Skiftech виробляє лазерні тактичні симулятори для піхоти, артилерії, мінометів, ПТРК, ПЗРК, а також – військової техніки: танків, БТР, БМП тощо. Компанія розробила обладнання, що працює як одна екосистема та дозволяє тренуватись на одному полігоні одночасно різним родам військ. 

Український виробник наголошує, що може розробляти індивідуальні рішення для конкретних потреб військових. До прикладу, конкретно під певний вид зброї, або для індивідуальних вправ та навчальних програм на тактичних симуляторах. Адаптовувати продукт – непростий процес, який вимагає нестандартних й унікальних підходів, тривалих досліджень та аналітики. Великі транснаціональні компанії часто не готові витрачати такий великий ресурс на один окремий проєкт та пропонують більш універсальні рішення. А гнучкість та інноваційність – те, що цінують при виборі підрядника. 

Військові тактичні симулятори: чим український виробник відрізняється від світових лідерів

Спеціалісти Skiftech налаштовують обладнання на полігоні

Так, до прикладу,  Skiftech став технічним підрядником проєкту DartRange для міжнародної компанії, яка є постачальником тренажерів для правоохоронних органів із 20-річним досвідом (назва компанії не розголошується згідно з NDA). Український виробник розробив рішення для правоохоронного сектору, які реалізовують систему зворотного вогню під час навчання стрільби зі зброї. Ця система дозволяє особовому складу не тільки відпрацьовувати навички стрільби, але й покращувати здатність реагувати на вогонь, що ведеться в їхній бік.

У підсумку 

На відміну від світових конкурентів українські виробники мають унікальну перевагу – MVP оперативно перевіряється на практиці та дає фідбек. Проте є загроза, яка може призупинити розвиток military tech в країні – це нестача інвестицій. У нашій державі поки що не розвинена інфраструктура для фінансування військових проєктів. Проте індустрія активно розвивається, і є шанс, що і закордонні, і внутрішні інвестори цікавитимуться українськими розробками, аби виробляти та експортувати конкурентний на світовому ринку цінний продукт.

378

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: