fbpx
Сьогодні
еРубрика 10:10 28 Кві 2020

Кіберспортивний марафон і розробка міського сервісу: як українські IT-компанії допомагають боротися з коронавірусом

Сила — у єдності. Розповідаємо про те, як ІТ бізнес приходить на допомогу у боротьбі з епідемією в Україні.

Фото unsplash

Україна уже майже місяць бореться з коронавірусом,  кількість хворих зростає і вже перевищила 9000 випадків, серед них п'ята частина — медики. Досі актуальною залишається проблема нестачі в лікарнях найнеобхіднішого — захисних костюмів, масок, апаратів штучної вентиляції легень. Тому українські IT-компанії організовують кібер-турніри та розробляють мобільні додатки для боротьби з коронавірусом.

«Рубрика» поспілкувалась з українськими IT-компаніями, чому і як вони вирішили долучитись до боротьби з COVID-19. На допомогу приходять як великі компанії, так і компанії поменше. Розповідаємо, як саме.

7 млн грн на боротьбу проти епідемії

Міжнародна IT-компанія EPAM вирішила долучитись до боротьби з COVID-19, об'єднавши зусилля із міжнародною організацією ЮНІСЕФ, локальними фондами в Києві, Львові, Вінниці, Харкові та Дніпрі, де працюють офіси компанії EPAM.

IT-компанія EPAM

Допомога ЕРАМ в боротьбі з коронавірусом складається з кількох частин. По-перше, в рамках угоди з ЮНІСЕФ компанія передала 5,5 млн грн на допомогу українським медичним закладам. Ці кошти підуть на закупівлю обладнання інтенсивної терапії для реанімаційних відділень та засоби діагностики, яку передадуть у лікарні Чернівецької, Івано-Франківської, Київської, Донецької, Луганської, Одеської та Черкаської областей. По-друге, компанія виділяє додатково близько 1,5 млн грн на потреби медичних закладів Києва, Львова, Вінниці, Харкова та Дніпра.

Нещодавно в ЕРАМ стартувала ще одна соціальна ініціатива спільно з Українською біржею благодійності. Спеціальний проект EPAM UA — #TogetherAsOne, метою якого є збір коштів серед спеціалістів компанії на потреби лікарень у Києві, Харкові, Львові, Вінниці та Дніпрі. 

Міський сервіс для боротьби з коронавірусом

IT-компанія родом зі Львова Sotfserve виділила 10 млн грн на вирішення нагальних медичних потреб у тих локаціях, де розташовані офіси Softserve, а саме: Львів, Чернівці, Харків, Київ, Івано-Франківськ, Дніпро, Рівне. Це апарати штучної вентиляції легень, тест-системи для виявлення антитіл IgG/IgM до коронавірусу 2019-nCOV, респіраторні маски з рівнем захисту FFP3, захисні костюми для лікарів та інше.

Крім матеріальної допомоги, Softserve на волонтерських засадах розробили інтернет-платформу STOP COVID-19 та чат боти для Львівської обласної ради. Платформа містить вичерпну інформацію про перелік та контакти медичних установ області із зазначенням контактів сімейних лікарів, а також  актуальну карту поширення Covid-19 в Україні. 

На сайті стисло подано інформацію про симптоми коронавірусу, групи ризику та рекомендації щодо превентивних заходів. У компанії планують поширювати проект і на інші області країни. 

Кіберспорт у боротьбі з COVID-19

В IT-холдинг TECHIIA входить відома кіберспортивна компанія WePlay! Esports. За тиждень команді вдалось організувати міжнародний кіберспортивний марафон з Dota 2, а якому взяли участь 24 команди з різних куточків світу

IT-холдинг TECHIIA

Призовий фонд марафону становив 120 тисяч доларів. Глядачі могли долучати до нього свої пожертви. У сумі вдалось зібрати 188 тисяч доларів. Ці кошти компанія передала в міжнародні благодійні фонди CEPI та GlobalGiving для розробки вакцини проти коронавірусу та боротьби з наслідками епідемії.

Разом з цим в компанії вирішили допомогти й українським лікарням. Для них вирішили купити апарати штучної вентиляції легень. Тому компанія WePlay! Esports на 2,9 млн грн придбала три апарати ШВЛ виробництва компанії Tecme (США), які отримають дитячі лікарні в Хмельницькому та Кропивницькому, а також Київська міська клінічна лікарня №9. 

Захисні костюми і оксигенератори для лікарень Львова і Києва

IT-компанія ELEKS зі Львова на боротьбу з коронавірусом компанія виділила 1,36 млн грн. За ці кошти компанія забезпечила 2000 захисних костюмів для медиків, які пошиє Львівська фабрика спецодягу "Маріо", 2000 респіраторів для Лікарні Швидкої Допомоги м. Львів, а також 2000 експрес-тестів для тестування населення на COVID-19.

Також компанія закупила десять оксигенераторів (приладів для насичення крові киснем та видалення з неї вуглекислого газу) Capiox Fx25 для Лікарні Швидкої Допомоги м. Львів і 2000 захисних костюмів з бахілами та масками для лікарень Києва.

На цьому ELEKS зупинятись не думає. Зараз у планах компанії допомагати в боротьбі проти COVID-19 іншим містам, де має представництва, – Києву, Тернополю, Івано-Франківську.

Соціальна ініціатива для медиків та людей похилого віку

IT-компанія MacPaw для боротьби з коронавірусом закупила в Китаї закупила  2000 захисних костюмів для українських лікарів, а також п'ять апаратів штучної вентиляції легень в Німеччині. Апарати ШВЛ мають доставити в Україну в травні. Всього на купівлю обладнання компанія витратила 6,35 млн грн.

IT-компанія MacPaw

"Зараз дуже важливо підтримати тих, хто не дивлячись на повну байдужість держави до них, продовжує рятувати життя інших людей. Інколи навіть ціною свого особистого життя, тому що лікарі не мають нормальних засобів особистого захисту. Так само як і пожежники зараз, які займаються ліквідацією пожеж в Чорнобилі", — розповіла "Рубриці" СSR-менеджерка компанії Анна Манухіна.

За пропозицією фонду "Життєлюб", компанія придбала 2000 продуктових наборів на суму 500 тис. грн для людей похилого віку, а також для дітей ветеранів АТО. Ще 390 наборів передали дітям з інвалідністю, які проживають тільки з одним з батьків.

"Бізнес та волонтери знову приходять на допомогу, як це завжди буває в нашій країні", — відмічає Анна Манухіна.

1946

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: