fbpx
Сьогодні
Хроніка 12:11 21 Бер 2019

Військова складова окупації Криму: втрата техніки і особового складу

П`ять років тому, 21 березня 2014 року, Рада Федерації Росії ратифікувала так званий «Договір про прийняття Криму до складу Росії». Можна говорити, що з прийняттям цього документа закінчувався процес формального захоплення Кримського півострова Росією. Розглянемо, які втрати понесли Збройні сили України.

На початок 2014 року в Криму було зосереджено досить велике угруповання ЗСУ. Передусім, це ВМС України – крім частин і об'єктів управління і забезпечення флоту, в Новофедорівці (Сакський район) базувалася 10-та морська авіаційна бригада (1 Бе-12ПС, 1 Ан-24Т, 1 Ан-2; 2 Мі-14, 5 Ка-27ПЛ, 4 Ка-27ПС/Е, 3 Ка-29ТБ, 3 Мі-8МТ), 36-та окрема механізована бригада берегової оборони (с. Перевальне Сімферопольський район), 406-та окрема бригадна артилерійська група (м. Сімферополь).

Російські військові блокують одну з частин ВМСУ

Російські військові блокують одну з частин ВМСУ

З кораблів і суден на той момент це були: дизель-електричний підводний човен № U01 «Запоріжжя», 2 ракетні катери (№ U153 «Прилуки» та № U155 «Придніпров'я»), резервний корабель управління № U500 «Донбас», великий розвідувальний корабель № U510 «Славутич», 3 малих протичовнових корабля (№ U205 «Луцьк», № U208 «Хмельницький», № U209 «Тернопіль»), корвет U206 «Вінниця», 2 морських тральщика (№ U310 «Чернігів» та № U311 «Черкаси»), середній десантний корабель № U401 «Кіровоград», великий десантний корабель № U402 «Костянтин Ольшанський». А також велика кількість різноманітних дрібніших катерів і судів.

Повітряні сили були представлені тактичною групою «Крим», куди входила 204-та Севастопольська бригада тактичної авіації імені Олександра Покришкіна (МіГ-29 / УБ, L-39), а також три ракетних полка (у Феодосії, Севастополі та Євпаторії).

Внутрішні війська були теж доволі численні – крім окремої бригади (м. Сімферополь), були ще два окремі полки (м. Севастополь та Феодосія), а також два батальйони (м. Євпаторія та смт Гаспра). І це не рахуючи прикордонників, госпіталів, частин морського спецназу і військово-навчальних закладів.

Всього на території Криму знаходилися 20 315 українських військовослужбовців та цивільного персоналу різних збройних формувань.

З перших же днів «кримської кризи» російські військові доклали всіх зусиль, щоб в першу чергу захопити всю зброю і техніку української армії. Саме тому блокувались військові містечка і бойові кораблі на рейді. І слід сказати – досить ефективно.

Завантаження танків на станції Джанкой для відправки в Україну

Завантаження танків на станції Джанкой для відправки в Україну

Своїм ходом піти з Криму вдалося буквально кільком підрозділам – передусім, це розвідники 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, які перебували на навчаннях, кілька кораблів прикордонників з Керчі, а також 3 березня два Ан-26, Бе-12, Ка- 27 і Мі-14 змогли перегнати «на материк» льотчики 10-ї морської бригади ВМСУ (всього вдалося врятувати тільки 10 літаків і вертольотів зі 126, що знаходилися на півострові).

Фактично все інше озброєння і майно потрапило в руки росіян. У червні 2014 року за посередництва Білорусі вдалося якусь частину озброєння вивезти (щоправда, російські військові постаралися, аби привести їх у робочий стан було максимально довго). Так, були віддані кілька найбільш застарілих кораблів ВМСУ (3 бойових корабля, 32 судна забезпечення), 59 літаків і 23 вертольота, а також 1438 одиниць автомобільної, бронетанкової та спецтехніки. Однак, наприклад, в Бахчисарайському автомобільному батальйоні військово-морських сил забрали всю техніку, у якої був невеликий пробіг, у 204-тої бригаді тактичної авіації залишились літаки, які тільки-но пройшли капітальний ремонт, і таке інше.

Захоплена автомобільна техніка, призначена для відправки в Україну, червень 2014 р.

Захоплена автомобільна техніка, призначена для відправки в Україну, червень 2014 р.

При цьому росіяни залишили собі всю стрілецьку зброю і боєприпаси – як потім виявилося, все це пішло на озброєння незаконних збройних формувань на Донбасі.

Цей був період був дуже короткий – вже в липні в МЗС РФ заявили, що процес передачі техніки буде припинений. «У зв'язку з триваючими активними діями українських силовиків на Сході України із застосуванням важкого озброєння і бойової авіації російською стороною прийнято рішення про призупинення процесу передачі офіційному Києву озброєння, військової техніки та матеріальних засобів збройних сил України з території Криму», – так тоді заявили в російському зовнішньополітичному відомстві.

Однак крім техніки на території окупованого Криму залишилося і переважна кількість військовослужбовців. За даними заступника генерального прокурора, головного військового прокурора Анатолія Матіоса:

«У період з лютого по травень 2014 року в материковій частині України прибули сумарно з цих всіх 20 315 осіб – 6010 військовослужбовців. З них: Збройні Сили України – 3990, Нацгвардія – 1177, Держприкордонслужба – 519, СБУ – 242, УДО – 20, Державне космічне агентство – 61 особа».

Винищувачі МіГ-29 204-ї бригади тактичної авіації. Крим, 2018 рік

Винищувачі МіГ-29 204-ї бригади тактичної авіації. Крим, 2018 рік

Таким чином, можна говорити, що українська армія зазнала колосальних збитків в результаті захоплення Росією Криму навесні 2014 року. Крім озброєння (а, наприклад, не віддали жодного зенітно-ракетного комплексу С-300), армія лишилася баз, складів, потужних об'єктів оборонно-промислового комплексу, а також науково-дослідного центру в Феодосії.

Все це за п'ять років було інтегровано у російську збройну машину. Більшість або стали дезертирами, або були відправлені служити до найвіддаленіших гарнізонів, масово їх відправляли до Північного Кавказу та Сирії, де декілька загинуло. Участь у війні на Донбасі таких екс-військових – окрема тема. 

12838

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: