fbpx
Сьогодні
Рішення 16:15 12 Кві 2022

Хто і як допомагає незрячим під час війни: робота, стипендії та навчання

Інтерв'ю з меценатом Денисом Луценком про волонтерство, незамінність кол-центрів в умовах війни та 5 головних якостей, без яких не обійтися, якщо твоє завдання — говорити з людьми телефоном

English version here

У чому проблема?

Війна торкнулася всіх, і вразливі верстви населення стали ще більш вразливими. У цей складний період їм потрібно допомагати евакуюватися, працювати та навіть вчитися. Розповідаємо, хто та як цим займається.

Яке рішення?

У 2020 році ми вже писали про Навчальні дистанційні курси для людей з інвалідністю "IUS IT Network". Тоді ми взяли інтерв'ю в адміністратора курсів — Миколи Лагоцького та одного з викладачів — Дениса Луценка, який навчав студентів нової спеціальності — менеджер кол-центру. Ми розповіли, як курси допомагають незрячим людям знайти високооплачувану роботу в умовах пандемії. 

Зараз ми зв'язалися з Денисом знову, щоб дізнатися, як він і все ком'юніті онлайн-школи справляється з труднощами в цей нелегкий час. Як виявилося, школа не тільки продовжує працювати — завдяки Миколі Лагоцькому, самому Денису та команді його колег із Монобанку колишні та чинні студенти курсів «IUS IT Network» мають можливість отримати фінансову підтримку, а опинившись у безпечному місці — роботу та навіть стипендію за старанне навчання. 

Як це працює?

«У перші дні у нас був шок і тимчасово ми призупинили наші заняття, щоб зорієнтуватися в ситуації»

— розповідає Денис про перший час після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Пауза тривала недовго і він почав займатися волонтерством. Денису зателефонував друг із Харкова — Андрій Бутенко, та попросив про допомогу — евакуювати з міста учнів Харківського навчально-виховного комплексу імені Короленка. У закладі типу інтернат навчаються діти з 13 областей України, і ті хлопці та дівчата, чиї батьки перебували не в Харкові, залишилися у школі: забирати їх було небезпечно, оскільки місто було під обстрілом. 

Директор навчально-виховного комплексу Короленка, Олександр Білоусов, розповів нам: було прийнято рішення евакуювати дітей спочатку до Львова, а згодом — до Польщі, до дружньої школи міста Домброва Гурнича:

«Нам вдалося евакуювати 71 особу: 35 учнів, а також випускників школи, які залишилися у Харкові, викладачів та співробітників навчального закладу та супроводжуючих. Нині діти у безпеці, вже приступили до навчального процесу; студентів, наших колишніх учнів, вже розподілили до ВНЗ, а працівників — працевлаштовують», — каже Олександр Миколайович. 

Денис Луценко IUS IT Network

Допомога на це надходила з різних сторін, зокрема й від Дениса Луценка, який зв'язався зі співзасновником Монобанку Михайлом Рогальським, та виділив кошти, на які дітям змогли купити необхідні ліки та забезпечити інші їхні потреби.

«Наразі намагаємось допомагати не лише нашим учням з IUS IT Network, а в принципі всім людям з інвалідністю, які до нас звертаються», — каже Денис. Ті студенти IUS IT Network, які вже знаходяться у безпечному місці, задіяні у роботі. Деякі за дорученням Дениса виконують окремі завдання: продзвонюють людей за наданою базою та збирають інформацію про те, де та яка допомога потрібна. Інші — працюють у кол-центрах, які, як виявилося, у воєнний час особливо затребувані. 

«Вони чудово допомагають координувати волонтерів, спрямовувати та розподіляти гуманітарну допомогу», — пояснює нам герой. 

Як проходить навчання в умовах війни

Денис Луценко IUS IT Network

Оскільки один із перших етапів війни пройдено — ворожі війська вибиті з Київської та Чернігівської областей, міста, що були в окупації, поступово звільняються, а люди приходять до тями від пережитого шоку, заняття на курсах «IUS IT Network» вирішили відновити:

«Ми бачимо, учні мають потребу в заняттях, до того ж наш формат дозволяє проводити їх навіть зараз», — слухати курси можна де завгодно, адже заняття проходять віддалено, онлайн і навіть залишивши свій будинок, студенти мають можливість як і раніше відвідувати заняття. Для цього їм потрібен лише інтернет та комп'ютер, або смартфон. 

Щоправда, слухати курси потрібно, дотримуючись заходів безпеки, і у разі повітряної тривоги — обов'язково переміщатись до сховища. Оскільки курси проводяться онлайн, урок не припиняється, якщо більша частина групи знаходиться в містах, де повітряної тривоги немає. Але переживати про те, що студент із міста, де тривога оголошена, пропустить частину матеріалу, не слід, бо пізніше викладачі допомагають йому надолужити втрачене в індивідуальному порядку. 

Чого можна навчитися?

Денис Луценко IUS IT Network

Один з основних навчальних курсів у IUS IT Network — менеджмент з продажів. Студенти навчаються основ продажів телефоном, проходять і теоретичне навчання, і практику. Цей курс викладає Денис Луценко, і сам же фінансує — оплачує розмови з IP-телефонії, роботу режисера звуку та тренерів, які спілкуються зі студентами, граючи роль клієнта на іншому кінці дроту. Призи на конкурсах Денис також спонсорує сам. Крім менеджменту з продажу, також є безліч інших курсів. На жаль, забезпечення волонтерських проєктів завжди важке завдання, і цього року команді організації ще не вдалося залучити грантове фінансування, але у проєкту швидко з'являються спонсори:

«Минулого року IUS IT Network отримали шалену підтримку команди Монобанку — на пропозицію допомогти з ентузіазмом відгукнулася вся команда. Беруть участь усі: і засновники, і маркетинг-директор, який допомагає збудувати правильну стратегію курсу, і керівник контакт-центру — він дає цінні практичні поради», — розповідає Денис. За його словами, банк працює над тим, щоб зробити свої послуги інклюзивними: служба турботи Монобанку є єдиною в Україні, яка адаптувала свої консультації для незрячих користувачів:

«Ми пояснюємо все так, щоб було зрозуміло незрячому користувачеві», — пояснює наш герой. 

Заняття проходять у віртуальній кімнаті онлайн: незрячі студенти вчаться працювати з додатком банку — переказують кошти з картки на картку, оплачують комунальні послуги, і, звичайно, дізнаються про правила безпеки користування банківськими картками. А ще учнів школи вчать працювати з програмою служби доставки їжі Glovo. 

Минулого разу з Денисом «Рубрика» спілкувалася позаминулої осені — з цього часу навчання на курсах IUS IT Network пройшло 60 осіб, а кількість охочих пройти навчання постійно зростає. 

«Зараз уже випустилася сьома група, а черга стоїть ще на дві групи вперед! Інформація про нас розлітається сарафанним радіо, і якщо ми раніше шукали студентів, то тепер вони шукають нас», — каже Денис. 

Стипендії студентам на період воєнного стану

Для студентів з інвалідністю курси IUS IT Network безплатні. Ба більше, на курсі «Менеджмент з продажів» під час навчання між студентами проводяться конкурси на знання пройденого матеріалу — з практичними та теоретичними завданнями. Конкурс відбувається у кілька етапів, а фіналісти отримують грошові призи. Так було і два роки тому, але з того часу сума призу збільшилася у кілька разів, хоча спонсорує такі нагороди, як і раніше, лише одна людина — Денис Луценко. 

«У зв'язку з тим, що війна, і я розумію, що студентів важливо підтримати, тим більше, що деякі соціальні виплати, які вони мають отримувати, затримуються. Тому ми ухвалили рішення щомісяця трьом найкращим студентам групи платити стипендію — 2000 гривень. Це просто за гарні результати у навчанні», — розповідає Денис.

Робота після навчання та практика

Денис Луценко IUS IT Network

Люба Сливка — випускниця IUS IT Network та за сумісництвом — асистентка викладачів курсів, у тому числі Дениса Луценка. «Я живу цими курсами та цим проєктом», — каже дівчина, але, до речі, вона ще й поетеса. 

Люба втратила зір у дорослому віці. Їй треба було виховувати маленьку дочку і, як сказала сама, навчитися жити заново, у темряві. Про курси IUS IT Network вона дізналася ще у 2018 році від знайомого — тоді заняття допомогли їй навчитися користуватися комп'ютером, а пізніше — отримати багато інших корисних знань, які зараз вона може застосовувати у своїй професійній діяльності:

«Ноутбук у мене був уже рік, але користуватися я могла ним тільки за "підказками" — то тут, то там дізнавалася про якісь комбінації клавіш, — ділиться Люба. Але на курсах вона спочатку навчилася користуватися NVDA [програма екранного доступу для незрячих — ред.], а потім — Word, Excel, пройшла два модулі з вивчення англійської мови, закінчила курси з використання програми Монобанку, пройшла оплачувану практику в трьох різних компаніях, а у березні 2021 року стала студенткою курсу з менеджменту у Дениса Луценка. 

Люба поділилася, що найстрашніше в новій професії менеджера кол-центру — це перші 20 дзвінків. «Я починала з холодних продзвонів, тобто ці люди не чекали на мій дзвінок, вони взагалі не знали, хто я, і номери перших клієнтів я набирала з клубком у горлі. А потім я набралася більше досвіду і страх пройшов. Звичайно, були різні клієнти: пам'ятаю випадок, коли абонент пропонував мені дуже непристойні речі. Я розгубилася, хоч у мене вже була серйозна практика. Але я все подолала, і коли практика закінчилася, мені було навіть шкода», — згадує Люба з посмішкою.

Ми запитали у Люби Сливки, які головні якості повинні бути присутніми, коли ти працюєш з людьми телефоном, і отримали кілька практичних порад:

  • Перше — це доброзичливість. Посмішка не повинна сходити з обличчя навіть якщо вас не бачать. 
  • Позитивне враження можна створити, якщо оператор матиме бадьорий голос. 
  • Важливе вміння спілкуватися з людьми.
  • Не можна брати на себе негатив від клієнта, потрібно навчитися фільтрувати те, що ви отримуєте.
  • Найголовніше — це впевненість у собі. Це є головною складовою успіху.

Записатися на курси можна зараз. Для цього потрібно зв'язатися з Любою, написавши їй у Facebook або за телефоном +380997521708.

Як стати меценатом?

Ви також можете допомогти школі розвиватися далі, внісши свій благодійний внесок. Реквізити для оплати:

Громадська організація «ІУС»

ЄДРПОУ: 33981156

Банк: Кредобанк

IBAN: UA 82 325365 0000026007010957189 

Призначення платежу: Благодійний внесок

4
4511

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: