fbpx
Сьогодні
Розбір 15:16 02 Бер 2023

Заморожене майбутнє: чому військовим варто зберегти свій генетичний матеріал

Через війну над життям кожного з нас щоденно нависає загроза загибелі. Особливо це стосується захисників та захисниць на полі бою. Тож дедалі більше українців замислюється про кріоконсервацію — замороження генетичного матеріалу чоловіка та жінки. “Рубрика” дізналась, як проходить така процедура, скільки вона може коштувати для військових та які юридичні питання можуть виникнути за народження дитини без біологічних тата чи мами.

English version here

У чому проблема?
Ризик втратити змогу продовжити рід

Сотні тисяч хоробрих чоловіків та жінок, які пішли захищати Україну від російського ворога, планували своє життя по-іншому. Та почалась війна — явище, яке означає високий ризик отримати серйозне поранення або померти.

Чоловік Наталії Киркач-Антоненко, Віталій, загинув 9 листопада на Сватівському напрямку, обороняючи Луганщину.  Вони познайомились ще за часи навчання у Донецькому національному університеті, потім разом жили у Словʼянську. Віталій з перших днів повномасштабного вторгнення вирішив піти захищати країну від ворога. 

Наталія та Віталій Киркач-Антоненко

Наталя та Віталій. Фото Наталі з Facebook

Тоді Наталя була вагітна першою дитиною, та через кілька тижнів втратила її. Вдруге жінка завагітніла у серпні, тоді ще була змога бачити коханого. Зараз Наталя тримається з усіх сил заради майбутньої донечки. У Facebook вона вирішила підняти важливу тему збереження генетичного матеріалу захисниками заради можливості потім мати дітей.

"Рубрика" вирішила дізнатись, як проходить така процедура, яка її юридична сторона, та що ще варто знати про кріозаморозку.

Яке рішення?
Кріоконсервація для ЗСУ за 10 гривень

 

Майбутній тато зараз далеко — на полі бою під Харковом. Дружина — в тилу у Тернополі. Їх обʼєднує безмежне кохання, а разом з ним і бажання стати батьками. Довгий час подружжя обстежувалось та шукало причини ненастання вагітності. Лікар-респродуктолог з Клініки професора Стефана Хміля підібрав для них оптимальний варіант — екстракорпоральне запліднення. 

"Почали підготовку до програми й коли дружина приїхала на дообстеження, ми дізналися, що її чоловік зараз боронить нашу країну. Без жодних вагань запропонували їм можливість пройти протокол за спеціальною пропозицією. Це була найперша пара, яка пішла в протокол по програмі для ЗСУ й оплатила екстракорпоральне запліднення та  метод ICSI за 10 грн", — розповідають у клініці. 

кріоконсервація

Процес оцінки клітин ембріологом. Фото Клініки професора Стефана Хміля

На цю мить біоматеріали жінки та чоловіка вже зібрані, запліднення відбулось. Зараз лікарі контролюють стан жінки після пункції та готуються до перенесення ембріонів.

"Ці два тижні тягнуться неймовірно довго, але це очікування варте того, щоб потім побачити сяючі очі пацієнтки. Щастя, яким світиться погляд жінки, коли вона нарешті дізнається про омріяну вагітність, складно описати словами", — розповідають у клініці.

Це лише одна з історій, як захисники чи захисниці сьогодні можуть вирішити питання щодо майбутніх дітей. Ще один варіант — кріоконсервація, яка сьогодні також має попит в Україні.

Як це працює?
Заморозити з можливістю подальшого використання

 

Кріоконсервування репродуктивних клітин (яйцеклітин і сперматозоїдів) та ембріонів — це спосіб призупинення біологічних процесів у клітинах під впливом низьких температур (-196 градусів). Після відігрівання клітини поновлюють життєдіяльність.

репродуктолог СТефан Хміль

Стефан Хміль

"Проводити кріоконсервацію можна як чоловічих статевих клітин, так і жіночих. Більш популярними залишаються програми «Відкладеного материнства», тому що оваріальний резерв жінки обмежений і з часом кількість ооцитів та їхня якість значно зменшуються", — розповідає директор медичних центрів "Клініка професора Стефана Хміля", професор і репродуктолог Стефан Хміль. 

Щоб провести кріоконсервацію сім'яної рідини, достатньо звернутися до репродуктолога та здати ряд аналізів — спермограму і так звані "критичні" аналізи на інфекції. Після отримання результатів за умови відсутності протипоказань призначається день здачі біологічного матеріалу.

репродуктологія

Процес оцінки клітин ембріологом. Фото Клініки професора Стефана Хміля

У випадку кріоконсервації ооцитів (яйцеклітин) все трохи складніше. Спершу проводиться консультація, загальне обстеження жінки та оцінка репродуктивної системи. Визначають оваріальний резерв та індивідуально обирають протокол стимуляції суперовуляції. У випадку зниженого оваріального резерву проводять "м'яку" стимуляцію.

Далі на пацієнтку чекає пункція фолікулів з аспірацією яйцеклітин. Отримані яйцеклітини вітрифікують в ембріологічній лабораторії та поміщають у кріосховище, де вони можуть зберігатися протягом багатьох років.

Який "термін придатності" замороженого матеріалу?

 

Ніякого "терміну придатності" не існує. Такі ооцити можуть зберігатися необмежену кількість часу, в них не відбуваються процеси старіння. Зберігання в кріобанку можливе так довго, скільки потрібно одному з пари для усвідомлення готовності дати життя малюку.

"Згідно зі статистикою, діти, народжені за допомогою кріотехнологій, нічим не відрізняються від зачатих природним шляхом. Цього року, наприклад, у США народилися двоє близнюків з ембріонів, які пролежали у глибокому замороженні 30 років. Це найдовший в історії термін, протягом якого заморожені ембріони чекали появи на світ. Ембріони пролежали в сховищі з 22 квітня 1992 року в рідкому азоті й зберегли при цьому життєздатність. Немає нічого неможливого", — розповідає Стефан Хміль. 

заморозка яйцеклітин і сперми

Яйцеклітини у моніторі під час вивчення. Фото Клініки професора Стефана Хміля

Для того, щоб жінка та, навіть, дружина могла використати репродуктивні клітини чоловіка, вона повинна мати юридично затверджений дозвіл. Те саме стосується й чоловіка, якщо він вирішує використати заморожену яйцеклітину жінки, скориставшись послугами сурогатної матері.

Чи можуть бути негативні наслідки?

Для чоловіків немає ніяких протипоказань та негативних наслідків кріоконсервації. Для жінок аналогічно — протипоказань до заморожування яйцеклітин не існує. Можуть бути протипоказання чи негативні наслідки щодо гормональної стимуляції, у цьому разі проводиться "банкінг" ооцитів — накопичення яйцеклітин у природному циклі. Усі моменти докладно зможе пояснити репродуктолог.

Кріоконсервація з юридичної точки зору

 

Медична адвокатка юридичної компанії White Law Laboratory Богдана Мотузюк розповідає, що кріобанки сьогодні успішно здійснюють свою діяльність у багатьох країнах відповідно до місцевого законодавства. В Україні діє відповідний нормативний акт, який регулює застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) — Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні, затверджений  Міністерством охорони здоров'я. 

кріобанк

Кріобанк у Клініці професора Стефана Хміля. Фото надано Клінікою

Разом з питанням кріоконсервації стоїть питання подальшого визначення походження дитини, яка народилася в результаті застосування ДРТ. Це, своєю чергою, регулюється ст. 123 Сімейного кодексу України. 

У свідоцтві про народження будуть вказані двоє батьків. Якщо жінка за згоди чоловіка народить дитину за допомогою ДРТ, то навіть якщо для створення ембріона буде використано генетичний матеріал донора, то все одно саме чоловік буде офіційним батьком дитини. 

І навпаки, якщо жінка за допомогою ДРТ виносить дитину, ембріон якої був створений зі сперми її чоловіка та ооцита донора, то саме подружжя буде визнаватись батьками дитини. Питання стає складнішим, якщо чоловік, який є власником генетичного матеріалу, загине. 

замороження сперматозоїдів

Рух сперматозоїдів при спермограмі. Фото Клініки

"Питання використання кріоконсервованих гамет після смерті їхнього власника в Україні фактично не врегульоване і досить неоднозначне у трактуванні правників та медичних працівників.

Науковці поділяють використання гамет після смерті людини на два види: посмертне (коли використовуються гамети, кріоконсервовані за життя особи) і постмортальне (коли забір гамет відбувається уже з тіла мертвої людини). В Україні можливо говорити лише за перший варіант, але і він є спірним", — розповідає Богдана Мотузюк. 

Богдана Мотузюк

Богдана Мотузюк

Для застосування ДРТ подружжя підписує відповідну згоду. І лише за її наявності, якщо у чоловіка заморожений генетичний матеріал, жінка може його використати в програмі ДРТ після смерті чоловіка. Але тут питання стає неоднозначним, оскільки можна трактувати, що фактично зі смертю особи така згода втрачає силу. 

Саме через це не всі заклади охорони здоров'я готові йти на такий крок. Законодавець не дає відповіді, що робити у такому випадку. 

штучне запліднення

Процес оцінки клітин. Фото Клініки професора Стефана Хміля

Щоб використати генетичний матеріал партнера після смерті, потрібні:

  • згода того, чий біоматеріал заморожується, на застосування ДРТ;
  • договір із закладом охорони здоров'я на зберігання кріоконсервованих клітин, в якому чітко прописано дії на випадок смерті їхнього власника;
  • нотаріально засвідчена заява про те, хто і яким чином може використати генетичний матеріал у програмі ДРТ.

У такому випадку батьками будуть вважатись обидва члени подружжя. Навіть за умови смерті того, чий генетичний матеріал заморожували.

Загалом, тема кріоконсервації ще маловизначена з точки зору законодавства. Але якщо говорити про реалізацію, вже є безліч лікарень,  де таку процедуру можуть здійснити швидко та без негативних наслідків. Для захисників та захисниць наразі такі послуги можуть бути безплатними. 

Серед клінік, де захисники можуть безплатно скористатися послугою кріоконсервації, Медичний центр "Мати та Дитина", Yuzko Medical Center, Клініка MEDICOVER, вже згадана вище клініка професора Стефана Хміля

1
178

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: