fbpx
Сьогодні
Рішення 12:20 03 Січ 2023

NoScar: як українцям допомагають позбутися шрамів, отриманих через війну

Війна лишає по собі шрами. На містах, на нашій психіці та на шкірі тисяч українців. Останнє — питання не лише естетики. Шрами нагадують людям про найважчі їхні дні й заважають жити не спогадами, а реальністю. Саме для таких людей, українців, які змушені носити на собі сліди війни, запустили безплатну ініціативу NoScar, що об’єднала найкращих вітчизняних пластичних хірургів. Як вона працює — у нашому матеріалі.

English version here

У чому проблема?

Один вибух і десятки шрамів

Тетяні Хоменко 19. На початку повномасштабної війни дівчина виїхала до Київської області, у будинок, де народилася і виросла. Ніч з 27 на 28 березня вона разом із мамою та племінниками провела у підвалі — тоді велися активні бої на Житомирському напрямку. 

Коли о шостій ранку Таня вийшла з підвалу, щоб приготувати сніданок дітям, біля дому упав російський снаряд. Дівчина розповідає — після вибуху намагалася встати й закричати, щоб усі бігли до підвалу, проте крикнути бодай щось так і не змогла. Що отримала серйозні поранення, Таня зрозуміла не одразу.

NoScar

Уламки скла з вікон посікли всю ліву частину її обличчя. Племінник дівчини залишився під завалами будинку, сестра — також. Поки їх намагалися врятувати, саму Таню забрали військові й терміново повезли до лікарні. Дорогою дівчина сама діставала уламки скла з обличчя.  

Через війну схожих історій в Україні вже тисячі. Люди щодня отримують поранення, і якщо лікування переломів, розривів та інших травм гарантує держава, то естетична медицина у цей перелік, на жаль, не входить. Але українці не обирають шлях примирення, не хочуть жити зі шрамами ані на обличчі, ані в серці, тож знаходять рішення навіть для найскладніших проблем. 

Яке рішення?

Третина пластичних хірургів України погодилася робити безплатно операції

Сучасна пластична хірургія здатна приховати прикрі сліди, які лишає по собі війна на обличчях та тілах людей. Українці мають можливість позбутися своїх шрамів безплатно завдяки ініціативі NoScar, яка об'єднала лікарів-волонтерів зі всієї країни.

Будь-який українець чи українка, які постраждали внаслідок бойових дій та тепер мають шрами, можуть отримати фахову допомогу та позбутись неприємної згадки про страшні події. Започаткувала проєкт Юлія Демцова.

"Рішення NoScar виникло як волонтерська ініціатива, я не шукала під неї жодного фінансування. Вона з'явилася як ідея у середині березня і запустилась на початку травня", — розповідає засновниця NoScar.

NoScar Юлія Демцова

За цей час Юлія зібрала понад 40 пластичних хірургів, які зголосилися робити безплатні корекції шрамів для тих, хто отримав їх внаслідок війни.

"Ми назбирали перших «добровольців» (серед пластичних хірургів, — ред.) з різних міст України. Пів сотні спеціалістів — це велика цифра, адже в Україні всього близько 150-200 пластичних хірургів. Хтось працює більш активно, хтось менш, тому ми вважаємо, що 40 людей — це досить гарний відсоток".

Відгукнулися на ініціативу й перші партнери: медичний Сервіс Helsi, де тепер можна залишити заявку на проведення операції, і найбільший в Україні дистриб'ютор імплантів Polytech Україна.

Ініціативу від самого початку задумували саме як безоплатне або майже безоплатне надання допомоги — деякі лікарі погодились проводити операції за умови оплати матеріалів, але Юлія каже: поки серед 30 пацієнтів, яким вже провели операції, жоден ще нічого не платив.

Чим закінчилась історія Тані?

Першу допомогу дівчині надали військові медики, які були поряд. Порізи на обличчі обережно зашив пластичний хірург Андрій Васильєв. Згодом дівчина дізналася про ініціативу NoScar.

Далі процесом реабілітації онлайн керував пластичний хірург Сергій Королюк. Основою лікування стали препарати, що зменшують рубці й роблять їх більш піддатливими.

NoScar

Тетяна, учасниця програми NoScar

Зараз на обличчі Тані майже не помітно шрамів. Ба більше, з дівчиною зв'язались з журналу Playboy Ukraine і запропонували знятися у спеціальному випуску. На зйомку дівчина погодилась.

NoScar

За весь час існування ініціативи NoScar отримали понад 300 заявок, всі вони дуже різні:

"Там і чоловіки, і жінки з дуже різних міст і містечок в Україні. Єдине, чого ми не отримували — це заявки від дітей, і я не знаю, це добре чи погано", — каже Юлія.

Тридцять людей вже отримали свої безплатні корекції. При цьому частина операцій залишається за кадром, адже до благодійної ініціативи зверталися й військові, які не можуть показувати свої обличчя. Решта ж або чекають завершення медичного лікування, або зіткнулись з іншими перепонами.

Як це працює?

Людина, яка хоче позбутися шрамів, може залишити заявку на сайті NoScar.

Довго чекати не потрібно. Коли надходить заявка, у NoScar оцінюють її складність і визначають, хто з лікарів може взятися за конкретне завдання відповідно до специфіки своєї роботи. Вкрай важливо правильно обрати хірурга і зробити все з першого разу.

"Ми дізнаємось, де знаходиться пацієнт, у якому місті йому буде зручніше. Далі ми даємо на вибір пацієнтові кількох лікарів. Пацієнти можуть ознайомитися з різними роботами, у них є можливість піти на прийом і обрати того лікаря, з яким їм комфортніше працювати. Адже гарний контакт з лікарем та довіра до нього — це точний рецепт успіху", — пояснює Юлія.

Усе, що залишається потім — домовитись про час та підготуватися до корекції. Але все не завжди буває так просто. Іноді естетичній частині лікування має передувати суто медична, де лікарі займаються травмами — без цієї частини рано говорити про естетику:

"Нещодавно до нас звернулася пацієнтка з Вишгорода, і ми чекаємо, поки пройде медична частина лікування, щоб можна було повернутися безпосередньо до естетичної. У пацієнтки має бути комплексна операція, яка включає реконструкцію і зору, і обличчя, і тіла. Є дуже важкі випадки. Часто люди, які пройшли медичну частину лікування і вже фізично готові до естетичної частини, кажуть, що мають морально підготуватись, щоб пройти через всі процедури ще раз".

Лікування може займати 2-3 місяці, але в деяких випадках може тривати й до року. Та коли лікувальний і реабілітаційний етапи завершені, пацієнт уже може звернутися до пластичного хірурга, щоб прибрати шрами або зробити їх менш помітними.

Чи є гарантія, що спеціаліст виконає безоплатну роботу якісно?

Сумнівів щодо якості роботи жодного спеціаліста організатори благодійної ініціативи не мають. Це важливо, адже кожна наступна операція — складніша за попередню, і кожне наступне втручання пластичного хірурга зменшує ймовірність успішного результату.

"Люди, які беруть участь в ініціативі — це лікарі з репутацією, а не початківці. Там багато лікарів, які працюють у галузі пластичної хірургії від 15 до 20 років. Ми всі як організатори дуже добре знаємо, на що вони здатні, і впевнені в якості їхньої роботи. Що не потрібно буде перероблювати. Це визнані в Україні лікарі", — запевняє Юлія.

Що може завадити зробити пластичну операцію?

Єдина проблема — це відстань і питання, де житиме пацієнт на час проведення естетичного лікування. Якщо пацієнт живе на сході України, а лікар, який може провести процедуру, знаходиться в Києві, то навіть попри те, що сама процедура безплатна, витрати все одно будуть — на дорогу й на проживання. А витрати, навіть якщо залишитись у столиці на два тижні, вже округляться до суми у 10-15 тисяч гривень. Люди не завжди мають гроші на це. Юлія називає це серйозною перепоною для багатьох.

Але є й хороша новина. NoScar запевняють — ініціатива безстрокова й буде працювати, поки люди будуть звертатися. Це означає, що майбутній пацієнт має час, щоб заощадити кошти на дорогу та житло. Крім того, у NoScar зараз шукають додаткові можливості фінансування ініціативи.

"Шрами можна прибрати майже на 90% і жити спокійно. Із сучасними технологіями це більше, ніж можливо. Немає жодної необхідності ходити зі шрамами, намагатись постійно перекривати їх волоссям чи косметикою, соромитися їх", — завершує Юлія.

Тим паче поки існують такі ініціативи.

2191

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: