fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 13:19 25 Лис 2022

Екопакування: надихаємо громаду позбутися пакетів

Щодня у світі використовують мільярди пластикових пакетів, які потім засипають сміттєзвалища, плавають у водоймах і переживуть декілька поколінь, адже надзвичайно довго розкладаються.
  • Категорія: повторне використання
  • Проблема: стихійні сміттєзвалища, засміченість територій
  • Рішення: Екопакування

Екопакування — тип упаковки для товарів виготовлення, експлуатація, зберігання та утилізація якої не завдають шкоди природі.

5 перших кроків:

  1. Дослідіть переваги та недоліки доступних сьогодні на ринку варіантів екопакування;
  2. Підготуйте аргументовану презентацію переваг екоупакування для локальних підприєнців та потенційних однодумців;
  3. Зберіть ініціативну групу з людей, які підтримують вашу пропозицію;
  4. Запропонуйте проєкт переходу на екопакування місцевій владі;
  5. Підберіть та порекомендуйте доцільну грантову програму, яка дозволить місцевим підприємствам безболісно перейти на новий тип упаковки.

Детальніше: 

1 червня 2021 року 297 народних депутатів проголосували за відмову України від пластикових пакетів. 10 грудня вони вже стали платними у магазинах та закладах харчування. Щоправда, ціну за них призначили символічну — менше гривні. Та це ненадовго, адже процес відмови поетапний і це тільки старт.

У 2023-му вже можна буде користуватися лише біорозкладними пакетами для упаковки свіжої риби, м'яса чи сипучих круп.

Відмовитися від поліетиленових пакетів вирішили у Великокучурівській громаді. Замінити їх планують на еко-сумки та інші матеріали, що не шкодять довкіллю. Уже провели круглий стіл із підприємцями громади, депутатами та членами виконавчого комітету, під час якого розробили алгоритм втілення проєкту.

Для початку вирішили відмовитися від поліетиленових пакетів на касах у магазинах, купувати продукти в екологічному упакуванні, придбати або пошити еко-сумки, а також активно пропагувати їх використання.

Прикладів цікавого екопакування з кожним роком стає дедалі більше. Так, ягідна ферма "Озеряна", що розташована на Київщині, розробила нове екологічне пакування для продукції. У 2021-му ферма ще експериментувала з покращенням своєї формули, але наприкінці року вже остаточно переходить на пакування ягід у пакети та контейнери, виготовлені з опалого листя. 

Джерело: Рубрика

5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: