fbpx
Сьогодні
Корисності 13:28 13 Чер 2023

Як пройти довійськовий вишкіл: онлайн-платформи та повноцінні підготовчі курси

Війна триває і, вочевидь, триватиме ще довго. Це означає, що з часом все більше цивільних муситимуть одягати на себе піксель. Тому сьогодні українці, що не мають стосунку до війська, вже шукають різні вишколи та підготовчі курси. Найбільш дієві “Рубрика” зібрала у цьому тексті.

English version here

У чому проблема?

Пригадуєте Інструктора ЮА, який проводив буцімто довійськовий вишкіл, б'ючи учнів рожевою повітряною кулькою і приказуючи "Відчувай! Відчувай!"? Журналіст та боєць ТРО ЗСУ, Майкл Щур у відео каналу "Телебачення Торонто" викрив псевдоінструктора, що позиціонував свої заняття як військово-тактичну підготовку для цивільних і військових.

Та одним псевдоінструктором проблема не обмежується — охочих заробити на війні, на жаль багато. І далеко не кожен з них обтяжує себе думками про те, що навчаючи свою аудиторію неправильних речей, він може її вбити. Тож людей, що хочуть навчати інших довійськової підготовки, нічого при цьому не вміючи, чимало.

Яке рішення?

Як зазначають самі військові, повальне "коучерство" з'явилося не вчора: хтось навчає НЛП, хтось — йозі, хтось — вирощувати розсаду, а хтось — "воювати". До бойової підготовки у військовій частині люди "по оголошенню" або ті, які вміють добре знімати видовищні "відоси" бути допущені не можуть. Підготовка в бригадах здійснюється за встановленим порядком із залученням виключно професіональних інструкторів. А ось для цивільних, які хочуть пройти військовий вишкіл, ризик натрапити на самозванця є, і досить суттєвий. Адже в Україні стабільно високий попит на курси та тренінги, де вивчають основи військової справи, тактичної медицини, самооборони та стрільби. 

"Рубрика" зібрала для вас добірку перевірених курсів з військової справи. А про те, як і чому сьогодні варто навчатися цивільним, ми поговорили з інструктором волонтерської організації  Центр спеціальної тактичної підготовки "Кузня вільних".

Ютуб-канали, додатки та інші онлайн-ресурси

Онлайн-курси, де можна отримати базові знання з військової справи (список створено Силами територіальної оборони ЗСУ):

  • Спротив G7 — інформаційний ресурс, створений управлінням підготовки штабу Командування Сил територіальної оборони ЗСУ. Зазначається, що ресурс має найбільшу в інтернеті базу знань з військової справи. Матеріали поділені на 17 підгруп, в які входять уроки з вогневої, психологічної, інженерної підготовки та інших напрямків. На сайті ви також знайдете законодавчу базу та добірку військових настанов.
  • Combat Raccoon (Бойовий єнот) — це YouTube-канал з перекладами матеріалів військового спрямування. Переміщення та засідка взводу, коригування "арти" чи застосування ПТКР "Фагот" — усе це є тут. 
Combat Raccoon

Шеврон Combat Raccoon

  • Базова військова підготовка — навчальний відеокурс, який учить правильно поводитися зі зброєю, пересуватися у бойових умовах, користуватися укриттями, маскуватися, орієнтуватися на місцевості та облаштовувати позиції. Автор відеоуроків — український військовослужбовець з позивним "Сирієць". Він брав участь у сирійській війні на боці Сирійської Вільної Армії проти військ Башара Асада, а зараз воює в ЗСУ проти росіян.
  • Мобільний застосунок TacticMedAid має два напрямки: цивільний та військовий. Цивільна частина направлена здебільшого на зупинку кровотечі, оскільки крововтрата вважається найрозповсюдженішою та найнебезпечнішою причиною смерті в умовах війни. Частина для військових містить пояснення алгоритмів дій при різних поширених видах травм та поранень в умовах бойових дій.
  • Освітня платформа Prometheus відкрила безплатний онлайн-курс "База: Сучасна військова підготовка", створений Центром спеціальної підготовки ASKOLD. Програма курсу охоплює напрямки від загальної підготовки та побутових умов на фронті до видів озброєння, тактичної підготовки, аеророзвідки, такмеду тощо. Орієнтовний час проходження — 13 годин, які допоможуть сформувати теоретичний фундамент з основних військових дисциплін.
навчання перед мобілізацією

Постер курсу військової підготовки

  • Платформа "Яблуня". На сайті з різних публічних джерел зібрана теорія з основних тем військової справи, а також корисні посилання, списки тренінгових центрів, курсів. Цей ресурс буде більше корисний новачкам військової справи.
  • Бібліотека "The Mozart Group" створена для українських військових. У ній зібрана корисна інформація — від тактики ведення бою до інструкцій з використання зброї, роботи з вибухівкою і надання медичної допомоги. 

Офлайн-вишколи для цивільних

Для тих, хто хоче не тільки почитати чи подивитися, існують вишколи офлайн. Оскільки держава ще не може забезпечити фахове навчання всім охочим, цю місію взяли на себе громадські організації та благодійні фонди.

  • Безплатний курс військового вишколу організовує громадська організація "Український Легіон". Навчання проводять у Києві. Київській області, Львові та Харкові. Курс триває чотири тижні й складається з трьох етапів: ввідного, початкового та базового. Перші два курси призначені для початківців, вони обмежені в часі та мають на меті ознайомити людей з основами військової справи.Базовий курс передбачає регулярну підготовку в постійному складі навчальних підрозділів. Його мета — готувати підрозділи територіальної оборони, що здатні чинити військовий опір агресору. На курсі навчають: поводитися зі зброєю; пересуватися під обстрілами;використовувати укриття, маскуватися;орієнтуватися на місцевості й інженерно облаштовувати свої позиції. Є також і основи надання домедичної допомоги. За згодою батьків курси можуть відвідувати і підлітки.
Український Легіон

Процес навчання в "Українському Легіоні"

  • Taktyka.ua спільно з військовим батальйоном "Спас-23" проводять навчання з тактичної медицини та тактичної бойової підготовки в Київській області. На вступному одноденному курсі команда військових інструкторів навчає домедичної допомоги, роботи з турнікетами, а також поводження зі зброєю та ведення прицільного вогню. Є блок "Тактична медицина". А у блоці "Тактична вогнева підготовка" навчають розбирати АК, стріляти з кількох видів автоматичної зброї. Учасники, які пройшли перший етап підготовки, можуть зареєструватися на поглиблений дводенний курс, що включатиме аеророзвідку, підвищення рівня прицільного вогню, а також роботу у складі бойової групи.
  • Громадське об'єднання "Створи Себе Сам" у Києві навчає культури поводження зі зброєю. Завдяки інструкторам, що мають досвід бойових дій та спортивних змагань, учасники курсу отримають навички користування та застосування зброї. ССС проводить тренінги, стрілецькі заходи, тактично-спортивні змагання для громадських організацій, спортивних груп, державних установ, резервістів та територіальної оборони, готує до практичної роботи зі зброєю.

У програмі тренінгу:

  • заходи безпеки поводження зі зброєю; 
  • маніпуляції зі зброєю; 
  • відпрацювання дрібної та грубої моторики; 
  • робота з прицільними пристроями; 
  • стійка, утримання, контроль зброї під час стрільби, вкладка.

Фото з одного із занять "Створи себе сам"

  • В Івано-Франківську курси військової підготовки для цивільних проводить Благодійний фонд "Brave Ukrainians". Програма курсу поділена на два рівні. Кожен рівень триває п'ять днів. На першому вивчають психологічну підготовку, тактичну медицину, патрулювання території, підготовку і базові принципи ведення бою, комунікацію, орієнтування в просторі та злагодженість роботи в команді. Другий рівень націлений на відпрацювання тактики малих груп. Зареєструватися можна тут.
  • Центр готовності цивільних — проєкт Благодійного фонду Сергія Притули, поставив собі за мету навчити цивільне населення базової військової підготовки та надати навички, необхідні під час війни. В Україні працюють 16 осередків в різних містах. В рамках ЦГЦ вже проведено 192 тренінги, які відвідали 4400+ цивільних українців. Потрапити на тренінг можна за реєстрацією, заповнивши форму вашого міста-осередку. Шукайте осередок ЦГЦ у своєму місті та реєструйтесь на тренінги за посиланням.

"Не бойовик, як у кіно"

На жаль, у маленьких містечках та селах візити професійних інструкторів рідкість. Тож тому, хто хоче пройти військовий вишкіл в реальності, швидше за все, доведеться їхати до обласного центру або шукати серед своїх знайомих військового, якому він довіряє. Але чи треба всім цивільним здобувати бойові навички?

навчання з такмеду

Військовий вишкіл. Ілюстративне фото

У Центрі спеціальної тактичної підготовки "Кузня Вільних", який навчає тактичної підготовки піхотні підрозділи ЗСУ, вважають, що ні. Поширена зараз система різного роду центрів підготовки для цивільних та різних військових вишколів є значною мірою даниною моди та наслідком ситуації, що склалася на початку війни, коли країна зіткнулася з повномасштабною агресією. Тоді, у березні 2022, на нас йшли колони ворожої техніки й було дійсно важко передбачити, як будуть розвиватися події. Тому опановувати зброю і вчитися вести бойові дії в будь-якій місцевості потрібно було всім українцям, навіть тим, хто перебував у глибокому тилу. 

"Сьогодні система працює інакше. Зараз, коли лінія фронту стабілізувалася, варто переносити зусилля та досвід фахівців з військової справи безпосередньо у частини, де військових інструкторів катастрофічно не вистачає. Адже більшість тих, хто має бойовий досвід і міг би ним поділитися, зараз на фронті", — каже Анатолій Павелко, начальник відділу бойової підготовки ЦСТП "Кузня Вільних". Він працює інструктором з початку повномасштабного вторгнення рф. До цього був учасником АТО, бойовий досвід набував з 2014-го у добровольчих піхотних підрозділах.

Анатолій Павелко розповів, що "Кузня Вільних" проводить навчання саме у військових частинах — і в тилу, і на фронті. Тобто там, де воно матиме максимальний ефект. Тому що поза підрозділом можна дати тільки невеликий відсоток навичок.

Військовий вишкіл

Військовий вишкіл. Ілюстративне фото

"Армія — це не індивідуальні бойові дії та не бойовик, як у кіно. Це, перш за все, робота в колективі. А злагодження колективу відбувається вже після того, як туди потрапили певні люди з набором певних індивідуальних якостей. Тут враховується все — психоемоційний стан, фізичні можливості тощо. Задача інструктора — не просто навчити окремих людей бігати зі зброєю, а створити з них адекватну та боєздатну колективну одиницю. Тоді на виході ми будемо мати підготовлений підрозділ, де бійці вміють працювати один з одним, а командири відділень та взводний вміють керувати", — пояснює Анатолій Павелко.

Фахівець каже — це набагато корисніше, ніж просто показати цивільним, як збирати чи розбирати автомат або ховатися за будівлями. Тож ресурс професійних інструкторів варто направляти саме у цьому напрямку.

"Буду відвертим — не раз долучаючись до підготовки цивільних, побачив таку тенденцію: якщо на початку на навчання приходили здебільшого вмотивовані люди, готові захищати Батьківщину зі зброєю, то з осені з минулого року відсотків 40 людей, які приходили на курси, мали на меті погратися з автоматом, зробити фотографії, підписати "ми готові" та запостити їх десь. Таке витрачання ресурсу цінних інструкторів, вважаю марним і неприпустимим. Крім того, подібний запит провокує появу і тих самих псевдоінструкторів, які теж знімають про свою «діяльність» яскраві відеосюжети", — говорить інструктор "Кузні Вільних" Анатолій.

Ще більше корисних рішень!

Втім, навіть після перемоги Україна буде продовжувати жити по-сусідству з агресивною неадекватною країною. Враховуючи це, у комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій анонсували появу в загальноосвітніх школах курсів з основ тактичної медицини та основ тактичної підготовки, а також штатної одиниці "офіцера з безпеки".

Про це повідомив Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. "Над цим працює Інститут модернізації змісту освіти, який відповідає за зміст та за наповнення цих дисциплін. Нам потрібно визначитися з концепцією, хто викладатиме ці дисципліни. Бо дуже не хочеться, щоб ми поверталися до тієї практики, яка була, коли відставний пенсіонер розповідатиме, що зараз відбувається", — сказав чиновник.

На думку Бабака, викладання цих дисциплін можуть взяти на себе ветерани або бійці територіальної оборони.

"Тоді там будуть і основи тактичної медицини, тактичної підготовки тощо. Крім того, зауважу, що і для хлопців, і для дівчат усе це потрібно однаково. Тією чи іншою мірою може відрізнятися програма, але, по суті, вона має бути однаковою. Тому що і хлопці мають розбиратися в медицині, і дівчата повинні мати навички поводження зі зброєю", — пояснив голова комітету.

Крім того, він вважає, що такі предмети потрібно викладати не лише в 10-11 класах, а й раніше, з 8-9 класу.

5356

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: