fbpx
Сьогодні
Репортаж 09:51 21 Лип 2020

Найбільший об'єкт "Великого будівництва": як Укравтодор будує бетонну дорогу Дніпро-Решетилівка

На початку 2020 року Президент України оголосив про початок масштабної програми "Велике будівництво". У її рамках по всій Україні повинні побудувати 100 шкіл, 100 дитячих садочків, 210 прийомних відділень лікарень, і багато інших об'єктів. Але, мабуть, основний фокус програми — це ремонт і будівництво доріг.

У 2020 році Укравтодор обіцяє оновити 4200 км доріг державного значення. Це наймасштабніше оновлення доріг за всю історію незалежності України, на яке виділено рекордні 90,2 млрд грн. "Рубрика" побувала на одному з найважливіших і найцікавіших об'єктів дорожніх робіт — будівництві траси Н-31 Дніпро — Решетилівка.

дорога Дніпро-Решетилівка

Таємне місто та унікальне будівництво

Дніпро — одне з найбільших в Україні міст і найважливіший економічний центр. Але на відміну від інших міст-мільйонників — Харкова і Одеси, — прямої траси сполученням "Київ — Дніпро" тут ніколи не було. За часів СРСР, Дніпро з його важкою промисловістю і стратегічними оборонними підприємствами був закритий для відвідування іноземцями, і його назва не фігурувала в жодному індексі доріг.

Сьогодні дорога з Дніпра до столиці швидше нагадує тортури: весь шлях, який становить до 500 км, доводиться проїжджати 7-8 годин. Нова дорога Н-31 покликана поліпшити ситуацію: за оцінками Укравтодору, її спорудження дозволить скоротити подорож до Києва на 2 години.

Ця дорога — унікальний за мірками України проект. Вперше за історію незалежної України дорога такого масштабу будується з нуля. На ділянках, які були показані журналістам в ході нічного прес-туру ще 2-3 місяці тому росла кукурудза. Тепер — це 4-х смугова дорога, на якій паралельно споруджуються мости, естакади, багаторівневі розв'язки, тунелі, скотопрогони і інші споруди. Укравтодор обіцяє, що до кінця 2020 року дорога стане проїзною по всьому маршруту протяжністю близько 160 км, і це — дуже хороший темп будівництва.

Ще одна її особливість — матеріал: якщо більшість українських доріг зроблені з асфальтобетону, Н-31 на більшій частині своєї протяжності буде цементобетонною.

дорога Дніпро-Решетилівка

Бетон vs. асфальт

Н-31 не стане першою бетонною дорогою в Україні, але вона буде однією з дуже небагатьох. Вони складають всього 1% від загальної протяжності доріг в Україні, тоді як, наприклад, у США з бетону зроблені 60% всіх доріг-Інтерстейт. Про переваги цементобетонного покриття говорить глава Укравтодору Олександр Кубраков: "Перш за все, тут майже немає імпортної складової, це локальне виробництво. Друге — це довговічність, термін експлуатації такої дороги, її довговічність майже вдвічі більше, ніж у звичайного асфальтобетону".

За його словами, така технологія ідеальна при будівництві нових доріг, адже крім довговічності здатна ще й витримувати великі навантаження. Це особливо актуально в Україні, де часто основною причиною руйнування дорожнього покриття стає перевантажений автотранспорт. Мінуси цементобетонних доріг — їхня вартість і складність використання при реконструкції: для того, щоб зробити стару асфальтну дорогу бетонною, доведеться повністю перекрити її на термін ремонту. Проте — таких доріг в Україні буде більше: глава Укравтодору заявив, що готується державна цільова програма будівництва саме бетонних доріг.

дорога Дніпро-Решетилівка

Як укладається бетонна дорога?

Роботи і поточний стан Н-31 журналістам показали в рамках нічного прес-туру. Незвичайний формат обумовлений тим, що Держагентство автомобільних доріг України хотіло продемонструвати, що активні роботи ведуться цілодобово. У Полтавській області на всіх ділянках будівництва працюють 3 компанії-підрядника: "РОСТДОРСТРОЙ", "Альтком" і турецька компанія "Онур Конструкціон Інтернешнл". На даний момент, по ночах працюють 2 з 3 — "Онур" та "Альтком". Усього, на роботах у нічний час задіяно понад 300 осіб, і це число зросте після того, як роботи почнуться на ділянці в Дніпропетровській області.

дорога Дніпро-Решетилівка

Нам демонструють роботу бетоноукладчика — спеціальної машини, яка за день укладає більше 700 метрів верхнього шару двосмугової дороги. Всього, дорожній одяг на цьому об'єкті складається з 4-х шарів: "Після земельного полотна, ми стабілізуємо землю з цементом близько 4-5% товщиною в 30 см. Потім кладемо шар грунтоцементу товщиною ще в 30 см. Потім — 18 см "худий" бетон і основний шар з бетону марки М-450 товщиною в 26 см," — пояснює керівник проекту будівництва дороги Н-31 від компанії "Онур" Джандан Тюмер. Усього товщина дорожнього одягу становить 1,04 метра на всій протяжності дороги, не рахуючи грунтового насипу під нею.

дорога Дніпро-Решетилівка

Після укладання верхнього шару спеціальна машина завдає неглибокі поперечні борозни — вони потрібні для того, щоб не зробити дорогу занадто гладкою і забезпечити краще зчеплення з колесами машин. Потім, через кожні 1,5 м на дорозі переріжуть конструкційні шви — вони дозволять бетону розширяться і стискатися залежно від температур не створюючи при цьому вигинів дорожнього полотна. Потім на дорогу наноситься розмітка, встановлюється бар'єрне огородження та облаштовується вся необхідна придорожня інфраструктура.

Станом на середину липня, 20 км дороги у Полтавській області вже готові в двох смугах, ще на 44-х готові поки тільки 2 смуги. У тому, що роботи в межах області вдасться завершити до кінця року, в Укравтодорі впевнені, а ось в Дніпропетровській — визнають, що хоч проїзд і буде забезпечений, будівництво штучних споруд доведеться на 2021 рік.

дороги велике будівництво

Дорогі дороги

Траса Дніпро — Решетилівка з'явилася в якості ідеї ще у 2011-2012 роках, але будівництво на цьому об'єкті почалися набагато пізніше. До 2019 року, в експлуатацію було введено близько 30 км від загальної протяжності дороги. Завдання Укравтодору на 2020 рік — зробити за один сезон майже 130 км, тобто вчетверо більше, ніж було до цього.

Коштує таке задоволення дорого: у червні Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області оголосила тендер на будівництво майже 30 км цієї дороги вартістю у 12 млрд грн. Журналісти підрахували, що при обліку сум, які підуть на спорудження всіх мостів, розв'язок та іншого, ціна 1 км дороги все одно складе рекордні $10 млн. Як приклад, йдеться про те, що минула команда Укравтодору "протендеріла аналогічні 12 млрд грн на будівництво втричі більшої ділянки в Полтавській області".

дорога Дніпро-Решетилівка

Глава Укравтодору Олександр Кубраков каже, що поки говорити про те, скільки коштує конкретний кілометр будівництва неможливо: "На цій ділянці є і мости, і естакади, і розв'язки. Поки це все скопом лежить в цьому проекті — коли буде зрозуміло, скільки буде коштувати конкретний міст, конкретна естакада, конкретна розв'язка, можна буде це все брати, і порахувати, скільки коштує кілометр. Він не буде коштувати дорожче або дешевше, ніж було на попередніх ділянках цієї ж дороги".

Ще одна частина витрат — це викуп землі з приватного володіння, оскільки майбутня дорога проходить серед існуючі сільськогосподарські поля. Сума компенсації власникам цієї землі теж зашита у ці 12 млрд грн.

Про порівняння з тендерами минулих років, Олександр каже наступне: "Яка різниця, коли був тендер? Питання — коли ти це побудував". До початку активних робіт на Н-31 у лютому 2020 року, у Полтавській області було побудовано всього 15 км дороги. У розділі "Етап закупівель — всі роки" аналітичного модуля системи ProZorro, закупівлі по дорозі Н-31, організатором якої виступає Служба автомобільних доріг у Полтавській області видно всього 105 лотів, загальна очікувана вартість яких — трохи більше 1 млрд грн.

як Укравтодор будує дорогу

Але хай там як, дорога Н-31 вкрай важлива для сполучення між Дніпром і столицею. Вона ж — важливий етап, з якого може початися більш масштабне спорудження принципово нових доріг з використанням нових технологій. Хочеться вірити, що Укравтодору вдасться виконати свій амбітний план, і вже до 2021 року траса Дніпро-Решетилівка буде відкрита для водіїв по всій своїй протяжності.

200915

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: