fbpx
Сьогодні
На колесах 16:55 02 Лип 2020

З'явилася дорога — змінилися життя. Історії жителів села на Запоріжжі

Відеорепортаж з Новоданилівки

Фото: Рубрика

Цього року Укравтодор запустив масштабний проєкт "Велике будівництво". Нам обіцяють відремонтувати 4200 кілометрів доріг по всій території України. Публікується чимало цифр, метрик, планів. Але ми вирушаємо слідами відремонтованих автошляхів, аби подивитися, яким же чином змінилося життя звичайних людей завдяки відновленій інфраструктурі. І чи змінилося воно взагалі.

Це — перший репортаж із серії матеріалів "Рубрики" "На колесах". Ми вирішили подивитися на інфраструктуру очима звичайних людей. Що означає хороша дорога для невеликого села чи містечка або райцентру? Ми дізнаємося через призму життєвих історій наших героїв.

📽️   Дивись відео:

За 60 кілометрів від Запоріжжя знаходиться село Новоданилівка. Кількість мешканців — 850 чоловік. Це звичайне село, розташоване вздовж основної автомагістралі. Проїжджаючи такі населені пункти, ви часто бачите таблички із пропозиціями купити яблука чи гриби в сезон прямо на узбіччі.

По трасі Н-08 (Запоріжжя-Маріуполь), вздовж якої і простягається населений пункт, час на дорогу із Запоріжжя займає близько сорока хвилин автомобілем. Проте раніше цей же відрізок водії долали за півтори години, а то й більше.

124 кілометри автошляху відремонтували за рекордні 68 днів. Будівництво завершилося в жовтні минулого року. 

В'їжджаючи в село, одразу їдемо до сільської ради. Нас зустрічає староста Сергій Іващишин та розповідає, чим живуть люди, презентує нам сільську раду, яка водночас і бібліотека, й амбулаторія. Каже, що завдяки активності людей та допомозі спонсорів — місцевого аграрного бізнесу, — вдалося досить добре обладнати лікарню та зробити ремонт у приміщенні ради. 

Проте, найбільша гордість мешканців Новоданилівки — дорога. 

Якраз у кінці села на повороті на Маріуполь знаходиться невеличкий магазин із такою ж назвою — "Поворот". Табличка запрошує на гарячі обіди, чай і каву.

Таких придорожніх кафе в Україні величезна кількість. На перший погляд, вони непримітні. Проте, як виявилося, історія є у кожного. У тому числі — і в цього.

Наталія Воронова — підприємиця, яка вже два роки орендує приміщення магазину. Розповідає, що бізнесом почала займатися випадково: проїжджали із чоловіком повз магазин і побачили табличку "Оренда". Так все і почалося.

Саме в магазині-кафе пані Наталі й харчувалися свого часу дорожники, які ремонтували Н-08.

У розмові підприємиця згадує, що саме завдяки новій дорозі оживився рух автотранспорту, а відповідно — збільшилася кількість відвідувачів її магазинчика. Свою історію пані Наталя розповідає у нашому відеосюжеті.

Ще одна наша героїня — Мая Іванівна Коломоєць. Жінка все життя прожила в Новоданилівці. Їй 83 роки, сорок із яких вона працювала вчителькою української мови та літератури. Після виходу на пенсію Мая Іванівна не припинила участі в громадському житті. Уже 13 років очолює жіночий колектив "Спогад". 

Для Маї Іванівни дуже важлива хороша дорога, тричі на тиждень жінка їздить на репетиції до райцентру, постійно виступає на фестивалях, концертах.

Її історія надихає. Про своє життя вона розповідає чимало, але основне — це її вміння бачити в усьому позитив.

Після того, як у селі зробили дорогу, вона написала пісню та вишила рушник для Укравтодору. Ми обіцяли все передати.

Наші героїні хвилювалися перед інтерв'ю. Для села приїзд журналістів із Києва — ціла подія. Проте це хвилювання анітрохи не применшило цінності їх історій.

Таких життєвих сюжетів чимало. І ми впевнені, що про них варто розповідати.

З одного боку, дороги важливі автомобілістам, але насправді це життєві артерії, які живлять села, міста і містечка. Інколи навіть дивує масштаб змін, які може запустити просто хороша дорога.

"Велике будівництво" триває. І ми вирушаємо в наступні населені пункти, до яких можна дістатися на колесах.

Партнерський проєкт "Рубрики" з "Укравтодором"

Рубрика:
Кейси
16081

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: