fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 19:30 18 Гру 2022

Як диференційоване лісоуправління допомагає рятувати ліси

Диференційоване лісоуправління допомагає зберігати та відновлювати цінні лісові екосистеми, багаті на видове й біотопічне різноманіття.
  • Категорія: екосистеми
  • Проблема: скорочення біорізноманіття, деградація екосистем
  • Рішення: Диференційоване лісоуправління

Диференційоване лісоуправління — якомога ближчі до природного лісу диференційовані підходи до планування ведення лісового господарства.

5 перших кроків:

  1. Проведіть дослідження видового складу деревостану.
  2. Визначте ключові особливості догляду за відповідними рослинами.
  3. Дізнайтесь у фахівців про специфіку ведення диференційованого лісоуправління.
  4. Запропонуйте впровадження диференційованого лісоуправління, запровадження менеджменту невтручання і виключення перезволожених ділянок із розрахункової лісосіки на рівні громади.
  5. Впровадьте заходи з обміну досвіду з громадами, де ці принципи успішно втілено.

Детальніше: 

Диференційоване лісоуправління допомагає зберігати та відновлювати цінні лісові екосистеми, багаті на видове й біотопічне різноманіття. Також це допомагає відрегулювати водний баланс у регіоні, накопичити вуглець у фітомасі рослинності та у ґрунті. Окремим питанням є впровадження диференційованого лісоуправління у заболочених лісах.

Лісогосподарські заходи у перезволожених лісах недостатньо адаптовані. Вони  обмежуються обводненістю ґрунтів, низькою щільністю торфово-болотних ґрунтів, низьким рівнем механізації лісозаготівлі. Цінні водно-болотні угіддя здатні утримувати значні обсяги води та вуглецю. Але внаслідок господарського освоєння боліт та заболочених територій за допомогою осушувальної меліорації значну частину таких територій було втрачено. Лісогосподарські заходи у вологих і заболочених лісах не відрізняються від заходів у суходільних лісах. Через це відбувається емульсія вуглецю, порушуються нижні яруси рослинності, лісової підстилки та ґрунту. Порушення гідрологічного режиму в заболочених лісах призводить до лісових пожеж у другій половині літа.

 Джерело: WWF

5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: