fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 10:24 03 Лис 2022

Квітуче місто: як сформувати різнотрав’я?

Коренева система різнотрав’я затримує вдвічі більше води, що зменшує людинозалежність (поливання людьми) травника як у період підтоплень, так і посух. 

  • Категорія: рослини
  • Проблема: запиленість, смог, скорочення популяції комах
  • Рішення: Різнотрав'я

Різнотрав'я — різновид газону, що складається переважно з лучних рослин та являє собою функціональну альтернативу традиційним газонним сумішам. Його можна застосовувати у містах, на узбіччях автомагістралей та сільськогосподарських угіддях.

5 перших кроків:

  1. Підберіть підходящу ділянку під висадку: можна розміщувати різнотрав'я замість вже існуючих моногазонів;
  2. Визначте відповідну для обраної ділянки насіннєву суміш, до її складу має увійти щонайменше 30 видів рослин;
  3. Перед покупкою насіння перевірте його походження, щоб у суміш не потрапили інвазивні види;
  4. Зніміть верхній шар ґрунту з дереном на глибину 5–10 см, це дасть змогу очистити від "насіннєвого банку" попередніх рослин;
  5. Рівномірно розподіліть насіння на всю площу ділянки.

Детальніше: 

Як порівняти з моногазонами, різнотрав'я має низку екосистемних переваг. Так, лучні рослини відрізняються більш розвиненою кореневою системою, тому споживають менше води й не потребують частого поливу. 

Такі рослини до десяти разів вищі за звичайний газон, тож краще поглинають пил та шкідливі речовини, що потенційно можуть утворювати смог, а також знижують температуру повітря. Не менш важливу роль різнотрав'я відіграє як підтримка місцевих видів рослин, дрібних ссавців та комах-запилювачів, скорочення популяцій яких особливо зросло впродовж останніх років. 

Правильне зонування з використанням різнотрав'я покращує зовнішній вигляд та та робить природнішим будь-який ландшафт. Щоб досягти найкращих результатів, рекомендується скористатися методикою перехресного посіву. Поділивши умовно ділянку на квадрат, половину насіння висівають, проходячи вздовж площі, яку потрібно засіяти, а другу половину висівають впоперек. Після посіву ділянку слід розрівняти, ущільнити та рясно полити.

Джерело: ГО "ПЛАТО"

43

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: