fbpx
Сьогодні
Анонс 10:35 27 Лип 2022

Кібербезпека в умовах гібридної війни

"Жорстоке вторгнення Росії в Україну змінило контекст кібербезпеки" – з такими словами виступила Голова британського національного центру кібербезпеки (NCSC) Лінді Кемерон. Це влучне висловлювання дуже вдало характеризує ситуацію, що склалася у сфері цифрової безпеки та захисту даних в умовах гібридної війни Росії проти всього світу. Поки в Україні розгортаються реальні військові дії на реальному полі бою, в багатьох країнах все частіше спостерігаються ворожі дії зі сторони Російської Федерації, що не являють собою класичного військового вторгнення, проте мають на меті пригнічення та завдання шкоди шляхом прихованих операцій, зокрема кібервійни. 

Це призводить до актуалізації питань кібербезпеки та конфіденційності. Про те, що таке цифрова війна, які події розгортаються в кіберсвіті на державному рівні та як захистити себе – далі в нашому матеріалі.

Кібератаки зі сторони Росії

Війна в Україні у 2022 році не стала стартом для кібератак зі сторони Російської Федерації, проте стала своєрідним каталізатором, адже кількість та інтенсивність кіберзлочинів значно зросла. Щодня Росія вдається до кібератак різного масштабу та рівня та діє в основному трьома способами. 

По-перше, кіберзлочинці сприяють веденню бою та розгортанню військового конфлікту на місцях, здійснюючи атаки на об'єкти критично важливої інфраструктури на рівні держави та регіонів, зокрема банки, електростанції, ЗМІ, сервери великих корпорацій й таке інше.

Окрім цього, Росія використовує кібератаки як один з методів гібридної війни, що дозволяють, не розгортаючи відкритого конфлікту з Заходом, Європейським союзом чи НАТО,  здійснювати опосередкований вплив на цільові країни (особливо в поєднанні з кампаніями з дезінформації й політичними кроками). Кібервійна має постійний характер та в більшості випадків відбувається й в мирний час.

Ще один спосіб кіберманіпулювання – точкові сигнальні погрозливі кіберзлочини, які є своєрідним доповненням до класичної дипломатії. 

Якою б не була кібератака, в який час би вона не відбувалась та в яких масштабах, мета залишається непохитною – руйнування громади, організацій чи механізмів. Змінюється лише контекст: гібридна війна під маскою дипломатії чи відкриті військові дії. Але ж результат лише один – страждають невинні люди, маси втрачають довіру до органів управління, й відбувається своєрідний регрес через пошкодження, викрадення чи зміну інформаційних ресурсів.

Anonymous: урок для сучасного світу

Anonymous – це група професійних хакерів, яким вдається дивувати світ резонансними та віртуозними кібератаками. Через кілька годин після початку вторгнення Росії на територію України на сторінці облікового запису Anonymous у твіттері з'явилося повідомлення про те, що колектив Anonymous офіційно веде кібервійну проти російського уряду. Напевно невідомо, але вважається, що операція #OpRussia є найбільшою кампанією цієї групи кіберактивістів, які раніше здійснювали атаки на корпорації та інші групи фізичних та юридичних осіб. І якщо для одних Anonymous – сучасна версія шляхетного лицарства, то для інших – кібертерористи, які завдають шкоди на мільйони доларів.

Anonymous здійснили замах на Центральний банк Росії, оприлюднили терабайти конфіденційної інформації, замінили російську пропаганду в ЗМІ на реальні кадри війни в Україні, атакували критично важливі інфраструктурні об'єкти та найголовніше – повернули питання кібербезпеки на перші сторінки паперових та інтернет-видань.

Це, своєю чергою, призвело до актуалізації питання обізнаності людей з усього світу про небезпеку зламу та викрадення конфіденційної інформації. Віртуальні наслідки глобальних та локальних кібератак залишились в минулому, сучасність диктує свої правила, й всі дії онлайн тісно пов'язані з реальними ефектами та подіями.

Ще одне питання, яке набуває розвитку зважаючи на анонімність хакерської групи Anonymous – це відродження інтересу до глобальної системи ідентифікації. Уряди та окремі корпорації прагнуть знати, хто саме стоїть за кожним інтернет-ніком. Але чи влаштовує це звичайних користувачів? 

Як захистити себе під час розпалу кібервійни

Найпростіший спосіб захистити себе та свої конфіденційні дані – встановити VPN. VPN, або віртуальна приватна мережа – це інтернет-сервіс, який забезпечує вашу конфіденційність під час вебсерфінгу та захищає ваше інтернет-з'єднання. Це відбувається шляхом тунелювання та шифрування даних, зокрема приховується ваша IP-адреса, що заперечує багатьом дієвим схемам зловмисників та мисливців за інформаційними ресурсами. 

VPN дозволяє забезпечити безперервний захист своїх онлайн-дій, даних та пристроїв в будь-якій частині земного шару, що особливо актуально для громадян авторитарних держав та країн з обмеженою свободою слова. Тільки уявіть, що з VPN ви можете приховати свої інтернет-пошуки, покупки, запити та власне інтернет-трафік від усіх й зокрема від вашого інтернет-провайдера. Це не означає, що VPN потрібен виключно тим, кому є що приховувати, VPN потрібен всім для власної безпеки від кіберзлочинців, зловмисників, маркетологів та інших третіх осіб, які щохвилини збирають інформацію про вас.

Деякі VPN сервіси також пропонують своїм користувачам спеціальну функцію Threat Protection, яка дозволяє захистити пристрої від шкідливих програм, вірусів, вебтрекерів та небезпечних посилань.

Обираючи VPN, радимо звернути увагу на відгуки інших користувачів та вартість користування сервісом, адже безкоштовні VPN мають суттєві недоліки на кшталт неналежного рівня безпеки, сповільнення інтернет-з'єднання або величезної кількості докучливої реклами. 

VPN – це ваш особистий захисник в умовах гібридної війни, події якої стали буденною реальністю кожного громадянина світу.

3892

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: