fbpx
Сьогодні
еРубрика 18:30 20 Тра 2021

Кібер-атаки та "білі хакери": загрози і тренди нової реальності

English version here

Фото Unsplash

В епоху розвитку інформаційних технологій слова кібербезпека, діджитал загрози, цифровий підпис набули повсякденного вжитку. І, як і будь-який процес, розробка інновацій має свої наслідки. Якщо позитивні результати ми бачимо щодня — корисні девайси, можливість працювати онлайн, швидкий доступ до бажаних ресурсів тощо, то негативний вплив не такий очевидний. І навіть коли ми дізнаємось про можливі загрози, не завжди сприймаємо це серйозно. Але те, що раніше здавалось далеким майбутнім, стало нашою реальністю. Як у ній жити та чому доводиться протистояти — розповідаємо далі. 

Проблема кібербезпеки є чи не найбільш актуальною сьогодні у глобальному сенсі. За даними ситуаційного центру кібербезпеки СБУ, кібератаки на органи державної влади стрімко зростають останнім часом. Лише за 2021 рік довелось локалізувати 350 хакерських зломів. Інформаційна війна стала страшнішою, ніж військові конфлікти. Будь-які дії локального чи світового масштабу — від фейкових новин до зламу систем державних органів  — загрожують суспільній безпеці. Якщо ж говорити про особисті дані кожного, то, за статистикою, кожен другий стикався зі зламом акаунту у соцмережах чи вірусами на комп'ютері. Цифрові загрози нині є поширеною проблемою і вимагають протидії. Саме тому у світі збільшується кількість провайдерів послуг з кіберзахисту для бізнесу та великих структур. Одним з найбільших розробників рішень у сфері кібербезпеки в Європі є міжнародна компанія Hacken з R&D офісом в Україні, яка також стала об'єднанням "білих хакерів", які не зламують, а виявляють вразливості у системі. Стартап українських спеціалістів, започаткований у 2017 році, перетворився на глобальну платформу для виявлення та запобігання цифрових ризиків, просування криптовалюти в Україні та сприяння кібербезпеці суспільства. 

Дмитро  Будорін, засновник і генеральний директор компанії, стверджує, що власникам бізнесу проблемно побудувати захисну систему, адже рівень загроз постійно зростає. "Кількість продуктів, які є дірявими, стає дедалі більшою. На ринку повторюється одна й та сама ситуація: продуктові компанії знають про свої проблеми, знають, де в них дірки, але вони ці дірки не встигають лагодити", — розповідає Дмитро про основну проблему, з якою вони з колегами намагаються боротись. 

Для роботи із клієнтами компанія розробила 4 основних платформи: HackenProof, CER.live, Hacken Foundation, HackenAI. Спеціалісти працюють із представниками крипто індустрії та інших галузей економіки для своєчасної боротьби із цифровими загрозами. Станом на 2021 рік з боку Hacken було оцінено рівень кібербезпеки 290 бірж і захищено активи користувачів на суму 144 млрд дол. З науковим центром в Києві та головним офісом у Таллінні, компанія співпрацювала здебільшого з клієнтами із Європи, Азії та США, проте нині дедалі більше українських компаній звертаються за послугами. Такий успіх, на думку технічного директора Андрія Матюхіна, пояснюється вже згаданою екосистемою продуктів української кіберкомпанії, так і власною криптовалютою – HAI (Hacken token) з оціночною капіталізацію близько 100 млн дол, що слугує паливом для процвітання екосистеми білих хакерів.

І хоча не кожен нині має ґрунтовні знання у сфері кібербезпеки, редакція вирішила підготувати Топ-5 порад для персональної безпеки в Інтернеті:

  1. встановлення різних паролів для всіх облікових записів та їх регулярне оновлення;
  2. багатофакторна автентифікація для входу в акаунт (Google Authenticator);
  3. уникнення використання публічних мереж wi-fi;
  4. застосування лише ліцензованих антивірусних програм;
  5. надання лише часткової особистої інформації в Інтернеті (без фактів про фінансовий стан чи уподобання в мережі).

У 21 столітті суспільство повинно бути готовим до нових цифрових викликів і знати, як з ними боротись. Власникам бізнесу варто ретельно опрацьовувати питання інформаційної безпеки компанії та її співробітників, адже при своєчасному виявленні проблемних місць набагато легше з ними впоратись. Безпека особистих даних є вразливим місцем вітчизняних компаній, саме тому послуги спеціалістів у сфері кібербезпеки є затребуваними на ринку. На сьогодні українські "білі хакери" нічим не поступаються західним конкурентам, що свідчить про гарні перспективи для розвитку.

5177

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: