fbpx
Сьогодні
Репортаж 18:30 06 Лип 2021

Шукати "Де гроші" будете навіть ви. В Україні на екрани вийде перша квест-комедія, а "Рубрика" побувала на зйомках

А також — як створюється українське кіно, хто потрапив в нову кінокартину DZIDZIO через ліжко, і що розповіла Анна Буткевич про будинок з загадками на кіностудії Довженка

English version here

У Києві завершилися зйомки фільму, який претендує на те, щоб стати першим у своєму жанрі. У новій квест-комедії «Де гроші?» від Михайла Хоми, який відомий як DZIDZIO, зіграла легендарна Ада Роговцева, Юрій Горбунов, Анна Буткевич, сам Михайло Хома та інші не менш талановиті актори. 

Фільм зняли за 23 знімальних дня, і команда вже навіть приступила до монтажу. «РУБРИКА» побувала на«екваторі» зйомки, і важливо відзначити, що ми були вражені не тільки майстерністю акторів, а й масштабними декораціями. Але про все, як завжди, по черзі. 

За сюжетом фільму в будинку головної героїні, яку зіграє Ада Роговцева, заховані гроші, і всі, хто потрапив в цей будинок, мріють тільки про одне: знайти їх. І піаніст, якого грає Михайло Хома, і спокуслива хатня робітниця Рита — героїня Анни Буткевич, і інші герої потрапили в будинок з однією метою — кожному з них потрібні гроші. 

квест-комедія

Що таке квест-комедія?

Квест-комедія, за словами Хоми, — унікальний жанр: «Ми ангажуємо глядачів шукати гроші разом з нами, — каже він. — Де гроші — вічне питання, ми будемо шукати їх до останнього, і вони будуть там, де ви не могли собі уявити!» — заінтригував Хома. Актор навіть провів екскурсію кімнатами будинку, всередині якого відбувається головна дія. За його словами, кожен предмет в інтер'єрі грає свою роль. 

квест-комедія

Щоб зняти фільм, Михайло разом з продюсером Анатолієм Безухом відвідали не одну квест-кімнату в Києві — там вони по крихтах збирали ідеї для майбутнього фільму. Тепер кінокартину знімають в одному з найбільших павільйонів студії Довженка площею 1650 квадратних метрів. За задумом сценаристів, дії відбуваються в будинку, повному загадок і таємних тунелів та інших секретів. Художник-постановник Макс Німенко разом зі своєю групою запропонував концепцію і так створили будинок-квест з 15 кімнат, в якому рухаються стіни, опускаються стелі, з'являються і зникають таємні кімнати. 

Як проходять зйомки?

квест-комедія

Ще минулого тижня зйомки були в самому розпалі, і нашій команді вдалося побувати на них. Як виявилося, знімальний процес — справа зовсім непроста. Актори працюють по 12 годин і, за словами Анни Буткевич, після зміни від напруги часом тремтять руки та ноги. Часу в акторів в перервах між зйомками майже немає. І навіть тоді, коли вони не в кадрі, заволодіти їх увагою складно. Як нам розповіла Анна Буткевич, яка грає хатню робітницю у фільмі, в перервах між сценами, в яких вона грає, Анна спостерігає за іншими акторами:

— Встояти перед неперевершеною грою Ади Миколаївни Роговцевої — неможливо, і я не можу відірватися від плейбеку, коли вона в кадрі. А ще в нашій історії ще один головний герой — наповнений таємницями будинок. Будинок-квест, який не тільки виступає місцем основних подій, а й стає єдиним свідком всіх пригод і трансформацій головного героя, — розповідає актриса. 

квест-комедія

Ми поставили Анні Буткевич кілька запитань про те, як виглядає робота над фільмом зсередини. І ось що дізналися:

Ви працюєте «сходу» або доводиться кожного  разу вживатися в роль?

— Спочатку ти знайомишся зі своєю героїнею, читаючи сценарій, потім читання з режисером і партнерами. Потім репетиція кожної сцени вже на майданчику. Тому, коли я заходжу в кадр, я вже Ритка. А ось кількість дублів буває різною. Найскладніше, коли сцена пов'язана з такими нюансами, що дубль може бути тільки один! Один! І помилитися або «розколотися» ти не маєш права. Як сцени класичних комедій, коли герою кидають в обличчя торт. А крім цього, можуть бути сцени, пов'язані з водою і спецефектами, а костюм один, перука одна і три години потім витрачати на їх відновлення для другого дубля ніхто не планує.

— Я чула, що іноді актори сідають на свій текст «на удачу». Чи є особисто у вас якісь традиції перед виходом на знімальний майданчик або акторські повір'я?

— Так, мене навчили цієї прикмети, але я про неї часто забуваю. Мені завжди шкода, коли розбивають красиву тарілку з іменами всіх, хто буде знімати кіно, тому цього разу ми зробили дублі й тепер у кожного з акторів є пам'ять про ці зйомки з іменами всіх причетних.

квест-комедія

Як вибирають акторів в українське кіно?

На пресконференції перед журналістами Михайло Хома жартував: фільм почався з ліжка. І сказав він абсолютну правду, адже в сцені, яку грали на художніх пробах, Хома лежить в ліжку з самою Адою Роговцевою. А як же з іншими акторами?

— Як вважаєте, чому саме вас обрали на цю роль?, — запитуємо ми Анну Буткевич. 

— Я дуже добре пам'ятаю, як майже рік тому ми зустрілися з Михайлом Хомою (DZIDZO) на черговому телешоу, і раптом він запропонував знятися в його новому фільмі. Він з таким захватом розповідав про нову комедію, відмовитися було неможливо. Але коли я зрозуміла, що це одна з головних ролей, я стала засипати його запитаннями. А він у відповідь тільки міцно взяв мене за руки, подивився дуже проникливо просто в очі й сказав: «Все буде добре! Ось побачиш! Ти точно наша Ритка!». А раз я — Ритка, то зможу! І тепер ця фраза стала слоганом моєї героїні — Ритка може!

— У чому особливість вашої ролі?

— Кожна роль особлива, кожна змінює мене, моє ставлення до тих чи інших ситуацій, людей, подій. А моя Ритка особлива тим, що вона здатна на сміливі вчинки. Вона може бути сильною і беззахисною, меркантильною і романтичною, зухвалою та ніжною. Ритка дуже різна, але завжди вона залишається справжньою жінкою, навіть супержінкою, хоча і знаходиться перед складним вибором — любов чи гроші.

квест-комедія

— Що найбільше вам подобається у вашій героїні, а що, навпаки, відштовхує?

— Мені подобається, що Ритка просто зіткана з суперечностей. Вона зухвала і спонтанна, але я впевнена, що на шляху до своєї мрії вона подолає випробування льодом, вогнем, брудом і ніколи не зупиниться. Вона здатна змінити долю. Мене нічого від Ритки не відштовхує, я просто не завжди з нею згодна, адже ми різні. Як на мене, є речі, через які ніколи не варто переступати. І гроші вирішують не все.

— Що було складніше — зіграти злодійку в «Спадку брехні» або Риту?

— Цікаво грати й Тетяну, і Ритку. Але з Риткою більше можливості імпровізувати, вона спонтанне, не ясно, що вона в кінці вибере — добро чи зло. І жанр комедії складніше, тому що сміятися можна і крізь сльози. А Тетяна зі «Спадку брехні» — це «леді зло». І тільки з'являючись в кадрі, треба було зробити, щоб всі це відчули. Вона — людина у футлярі й нікого не пускає до себе в душу. Як то кажуть — нічого особистого, тільки бізнес. Така моя Тетяна, і в цих рамках холодної жорстокості мені було важче втриматися.

квест-комедія

Наостанок 

— Яким ви бачите сучасне українське кіно?

— Я БАЧУ українське кіно, воно є, і це головне. Таке різне, не завжди досконале, але все частіше талановите і близьке не тільки критикам, але і глядачам. Герої українських фільмів завжди переконливо страждали, а ось іронізувати, в першу чергу над власними комплексами, ми зараз тільки вчимося. Тому «на передовій» українського кінематографу драми, а комедії лише борються за місце в серцях глядачів. Я пишаюся тим, що майже кожен європейський кінофестиваль вже не обходиться без українських фільмів, а в Києві просто зараз проходить Кіновернісаж просто неба, до організації якого і мені пощастило долучитися, і кожен поціновувач українського кіно має можливість кожного дня дивитися стрічки українських авторів абсолютно безплатно і скласти власне враження про вітчизняний кінематограф.

квест-комедія

Фото DzidzioFilm

5733

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: