fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 18:33 23 Січ 2023

Екорішення: утилізація непотрібних та прострочених ліків

Лікарські засоби, термін придатності яких закінчився, набувають статусу "небезпечні відходи" і продаж та подальше їхнє використання заборонено.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: утилізація небезпечних відходів
  • Рішення: Пункти збору непотрібних ліків

Небезпечні відходи — відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші властивості, які створюють або можуть створити значну загрозу для навколишнього природного середовища чи здоров'я людини.

5 перших кроків

  1. Раз на пів року проводьте ревізію аптечки на предмет прострочених ліків.
  2. Відмітьте, які ліки псуються найчастіше та зменште кількість, якою звикли купувати їх.
  3. Купуйте виключно потрібні ліки за списком в тих кількостях, які є мінімально необхідними.
  4. Дізнайтеся, чи приймають аптеки вашого міста ліки на утилізацію, спробуйте здати їх туди.
  5. Уважно прогляньте інструкцію, там може бути мануал з утилізації препарату. Якщо її немає, можна дістати ліки з коробки, подрібнити, змішати з неїстівними відходами, запакувати в щільну тару та викинути у смітник.

Детальніше

Час від часу деякі медичні препарати псуються, найчастіше закінчується термін придатності. Медичні заклади утилізовують такі відходи спеціальним способом. Для звичайних громадян такого варіанту немає.

Після певного часу активні компоненти ліків лише зменшують свою концентрацію або змінюють структуру. Подальші реакції можуть бути будь-якими, адже на хімічні сполуки впливає все — вода, температура, кисень, вогонь тощо. Є речовини канцерогенні — вони можуть провокувати онкологічний процес, зростання злоякісної пухлини, є генотоксичні речовини — вони впливають на гени, а є мутагенні речовини, які викликають мутацію. Вчені підтверджують, що мікрочастинки антибіотиків можна виявити в ґрунті, воді та продуктах. А коли мікродози ліків потрапляють в організм, то вони "тренують" бактерії: останні набувають стійкості до певних речовин і наступного разу, коли людина захворіє, ліки не подіють.

Лікарські засоби, термін придатності яких закінчився, набувають статусу "небезпечні відходи" і продаж та подальше їхнє використання заборонено. Проте такі закони стають більш або менш дієвими тільки для установ, що мають справу з великою кількістю ліків. А в побуті українці на полігони чи в каналізацію щороку відправляють тонни небезпечного сміття.

 Джерело: Рубрика

14

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: