fbpx
Сьогодні
ЕкоРІшення 19:06 15 Січ 2023

Сміттєвий апокаліпсис в сезон пікніків: як вберегти ліс від сміття

Сміття неорганічного походження — це вбивча шкода для диких тварин.
  • Категорія: екосистеми
  • Проблема: засміченість лісів
  • Рішення: ZeroWaste відпочинок
  • Безсмітництво, безвідходна технологія (англ. zero waste, "нуль відходів") — це філософія скорочення продукування відходів, поряд із вторинним використанням та переробкою, покликана зменшити екологічне навантаження на планету. 

5 перших кроків

  1. Йдучи в похід чи на пікнік, візьміть з собою пакети для сміття, щоб зібрати відходи з лісу.
  2. Мінімізувати сміття ще до того, як прийшли на природу. Постарайтеся брати з собою якомога менше поліетиленових пакетів, пластику, паперу.
  3. Замініть одноразовий посуд на ланчбокси, склянки.
  4. Пресуйте сміття, щоб зменшити його обʼєм.
  5. Забирайте із собою все, що принесли та захопіть сміття менш відповідальних відпочивальників.

Детальніше

На фоні практично відсутнього сортування та переробки сміття і низької природоохоронної свідомості громадян кількість сміття постійно збільшується. Щороку українці створюють приблизно 11 мільйон тонн твердих побутових відходів, лише 4% сортується і переробляється, більше 93% — опиняється на сміттєзвалищах.

Несанкціоновані сміттєзвалища на території лісових масивів найчастіше утворюють у ярах, балках, кар'єрах. Відбувається забруднення повітря і води, звалища часто підпалюють, в результаті чого у повітря виділяється багато шкідливих хімічних сполук, у тому числі токсичні речовини. Крім того, підпал стихійних сміттєзвалищ загрожує виникненню лісових пожеж. Сміття неорганічного походження — це вбивча шкода для диких тварин.

Згідно зі ст. 73 "Засмічення лісів відходами" Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п'яти (425 грн.) до п'ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п'ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Джерело: Рубрика

14

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: