fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 20:10 23 Січ 2023

Безпечна утилізація: як  перевірити сміттєвий полігон на відповідність нормам

Відмінність між звалищем і полігоном полягає в тому, що полігон — це спеціально побудована інженерна споруда для захоронення відходів, обладнана таким чином, щоб запобігати завданню шкоди довкіллю та людині.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: небезпечні відходи, порушення норм утилізації відходів
  • Рішення: Перевірка полігонів

Полігон твердих побутових відходів — це санкціоноване місце звезення (захоронення) відходів.

5 перших кроків

  1. Ознайомтесь з Наказом Мінрегіону "Про затвердження правил експлуатації полігонів побутових відходів".
  2. Переконайтеся, що розташування полігону відповідає встановленим законом критеріям: мінімум два метри над ґрунтовими водами, на відстані не менше 50 метрів від меж лісів і лісосмуг, 200 метрів від сільськогосподарських угідь і т.д. Для цього можна запросити відповідні картосхеми в місцевому архіві.
  3. Впевніться, що на вʼїзді до полігону є табличка де зазначені: назва, рік введення в експлуатацію, режим роботи, види відходів, які приймаються, додаткові аспекти роботи полігону.
  4. Перевірте наявність контрольно-пропускного пункту на вʼїзді, він має бути обладнаний автомобільними вагами та приладами для радіометричного контролю.
  5. При виявленні порушень, сповістіть про них контролюючі органи та місцеві екоорганізації.

Детальніше

Чим полігон твердих побутових відходів відрізняється від звалища та у чому його небезпека? Звалище — це сміття, залишене під відкритим небом: у яру, полі, лісі.

Відмінність між звалищем і полігоном полягає в тому, що полігон — це спеціально побудована інженерна споруда для захоронення відходів, обладнана таким чином, щоб запобігати завданню шкоди довкіллю та людині. Полігон повинен мати паспорт.

Коли відходи привозять на полігон, їх перемішують і дуже щільно трамбують. Далі починається процес гниття. У сотнях тон цього сміття зустрічається все: харчові відходи, органічні залишки, макулатура, деревина, різні метали, шкіра, гума, текстиль, скло, всілякі види пластмаси, побутові прилади, будівельні відходи тощо.  А також те, що несе особливу небезпеку: ртутні градусники, батарейки, лампи, медичні відходи, токсичні речовини, що містяться у фарбах, лаках, розчинниках, аерозолях, акумуляторах. З часом на полігонах з'являється звалищний газ (суміш аміаку, вуглекислого газу, метану, азоту й безлічі різних речовин). Усе це перетворюється на гігантський хімічний реактор, у який стабільно підкидають нові дрова у вигляді сміття.  

 Джерело: Рубрика

34

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: